2009. szeptember 3., csütörtök

Nagy szent Gergely pápa, egyháztanító

Nagy szent Gergely pápa, egyháztanító

A Szentírásban a szombat olyan munkaszüneti napot jelent, amelyet nem csak a pihenés szándékával, hanem vallási céllal tartanak meg. A törvényben szigorú előírások szabályozták megtartását, szinte semmit nem volt szabad e napon tenni, beleértve a legkisebb munkát is. Az Emberfia ura a szombatnak is – mondja Jézus, s azt akarja ezzel kifejezni, hogy a szeretet cselekedetei előbbre valók a tilalmaknál, amelyek végső soron kárt is okozhatnak. Az egykori szombat, és a jelen korunkban számunkra, keresztények számára a vasárnap megtartására is vonatkozik, hogy a jézusi szeretetnek kell áthatnia. A vasárnap az istentiszteletnek, a felebaráti szeretet gyakorlásának és a pihenésnek a napja. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

NAGY SZENT GERGELY

2009.09.03. csütörtök: NAGY SZENT GERGELY

Isten kiragadott minket a sötétség hatalmából


Kol 1,9-14

Ezért mi is, attól a naptól kezdve, hogy ezt hallottuk, szüntelenül imádkozunk és könyörgünk értetek, hogy az ő akaratának az ismerete teljes legyen bennetek, minden lelki bölcsességgel és megértéssel együtt, és az Úrhoz méltóan éljetek, mindenben az ő tetszése szerint, hogy minden jócselekedetben gyümölcsöt hozzatok, és gyarapodjatok Isten ismeretében. Erősítsen meg titeket dicsőségének hatalmából minden erővel, hogy végig kitartsatok, és béketűrők legyetek. Örömmel adjatok hálát az Atyának, aki méltókká tett titeket arra, hogy nektek is részetek legyen a szentekkel a világosságban. Kiragadott minket a sötétség hatalmából, s áthelyezett szeretett Fiának országába. Benne van a mi megváltásunk, a bűnök bocsánata.

Zs 97

Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Lk 5,1-11

Történt pedig, hogy a tömeg áradt hozzá Isten igéjét hallgatni, míg ő a Genezáret tava mellett állt. Látott a tó szélén két hajót állni; a halászok kiszálltak, és mosták a hálóikat. Akkor beszállt az egyik hajóba, amely Simoné volt, és megkérte őt, hogy vigye egy kissé beljebb a parttól. Ott leült, és a hajóból tanította a tömeget. Amikor befejezte beszédét, ezt mondta Simonnak: ,,Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat halat fogni!'' Simon ezt felelte neki: ,,Mester! Egész éjszaka fáradoztunk, és semmit sem fogtunk. A te szavadra azonban kivetem a hálót.'' És miután ezt megtette, a halaknak oly bő sokaságát fogták ki, hogy szakadozott a hálójuk. Intettek tehát a társaiknak a másik hajóban, hogy jöjjenek a segítségükre. Azok odamentek és megtöltötték mind a két hajót, úgyhogy csaknem elmerültek. Ennek láttára Simon Péter Jézus lábaihoz borult és így szólt: ,,Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!'' Mert a nagy halfogás miatt, amelyben részük volt, félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak, hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus pedig így szólt Simonhoz: ,,Ne félj! Ezentúl már emberek halásza leszel.'' Erre kivonták a hajókat a partra, és mindenüket elhagyva követték őt.

Nagy Szent Gergely pápa és egyházdoktor

2009. szeptember 3. - Csütörtök

Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett
köréje, hogy hallgassa az Isten szavát. Jézus látta, hogy a tó partján két
bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálóikat mosták. Beszállt hát
az egyik bárkába, amelyik Simoné volt, s megkérte, hogy vigye kissé
beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet. Amikor
befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: "Evezz a mélyre, és vessétek ki
a hálótokat halfogásra." "Mester - válaszolta Simon -, egész éjszaka
fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót." Meg
is tette, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a
másik bárkában levő társaiknak, hogy jöjjenek és segítsenek. Azok
odamentek, és úgy megtöltötték mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt.
Ennek láttán Simon Péter Jézus lábához borult, és e szavakra fakadt:
"Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok." A szerencsés halfogás
láttán ugyanis társaival együtt félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot
és Jánost is, Zebedeus fiait, Simon társait. De Jézus bátorságot öntött
Simonba: "Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel." Erre partra vonták
hajóikat, és mindenüket elhagyva követték Jézust.
Lk 5,1-11

Elmélkedés:

Az evangéliumi történeteket olvasva sokszor rácsodálkozunk arra, hogy
Jézus szavának milyen ereje van. Szavával képes parancsolni a gonosz
erőknek, s azok visszavonulnak, gondoljunk csak a vihar lecsendesítésére
vagy az ördögűző csodákra. Más csodák esetében Jézus szava parancsot ad,
hogy beszélni tudjon az eddig néma száj, nyíljon meg a hallásra a siket
fül, mozduljon meg a béna láb, tisztuljon meg a leprás test. Szavának
hatására mindezek azonnal bekövetkeznek. Más esetekben szava
embertömegeket mozdít meg, indít útnak, hiszen azért keresik sokan, hogy
hallgassák tanítását. Ismét más esetekben meghívó szavának
engedelmeskednek azok, akik apostolai és tanítványai lesznek. A mai
evangélium szerint Péter engedelmeskedik az Úr szavának, s azt teszi, amit
Jézus mond. Engedelmessége csodát eredményez. Hallgatok-e Jézus szavára?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Légy kegyes gyermekeidhez, isteni Nevelőnk! Add, hogy parancsaid hűséges
követői legyünk, a Te képmásodra hasonlítsunk, és amennyire rajtunk áll,
Téged mint jóságos Istent, és ne mint kérlelhetetlen bírót ismerjünk meg.
Hadd éljünk a Te békédben, és jussunk el a Te Városodba! A kimondhatatlan
bölcsességben akarunk élni nappal és éjjel, az utolsó ítélet napjáig
dicsérettel Neked hálát adni. Minden jóért, szépért, bölcsért, igazért
Neked legyen tisztelet örökké. Ámen.
Alexandriai Szent Kelemen
______________________________

Nagy Szent Gergely pápa és egyházdoktor

A nagy adószedő

2009. szeptember 3. Évközi huszonkettedik hét – csütörtök

Nagy Szent Gergely pápa és egyházdoktor

P. Andrew Mulcahey LC

Lk 5,1-11

Történt pedig, hogy a tömeg áradt hozzá Isten igéjét hallgatni, míg ő a Genezáret tava mellett állt. Látott a tó mellett két hajót állni; a halászok kiszálltak belőlük, és mosták a hálóikat. Akkor beszállt az egyik hajóba, amely Simoné volt, és megkérte őt, hogy vigye egy kissé beljebb a parttól. Ott leült, és a hajóból tanította a tömeget.

Amikor befejezte a beszédet, ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat a halfogáshoz." Simon ezt felelte neki: "Mester! Egész éjszaka fáradoztunk, és semmit se fogtunk. A te szavadra azonban kivetem a hálót." És miután ezt megtette, a halaknak oly bő sokaságát fogták ki, hogy szakadozott a hálójuk. Intettek tehát a társaiknak, akik a másik hajóban voltak, hogy jöjjenek a segítségükre. Azok odamentek és megtöltötték mind a két hajót, úgyhogy csaknem elmerültek. Ennek láttára Simon Péter Jézus lábaihoz borult és így szólt: "Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!" Mert a nagy halfogás miatt, amelyben részük volt, félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak, hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus pedig így szólt Simonhoz: "Ne félj! Ezentúl már emberek halásza leszel." Erre kivonták a hajóikat a partra, és mindenüket elhagyva követték őt.

Bevezető ima: Uram, ahogy elkezdem ezt az elmélkedést, érzem, ahogyan beszállsz hajómba. Egy kicsit távolabb evezek a parttól, hogy csak téged halljalak és félre tudjam tenni mindennapi gondjaimat. Most kettesben vagyunk, és érzem, hogy kérni akarsz valamire. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sok időt töltesz velem.

Kérés: Krisztus, segíts nekem megérteni, hogy szent életre hívsz engem, és hogy te vagy a példakép, akit követnem kell. Ültesd szívembe a szentség iránti vágyat, és segíts olyan konkrét elhatározásokat hozni, amelyek a veled való azonosulás útjára visznek!

1. Tanár. Jézus a tónál tanított. Tudjuk, hogy sok más helyen is tanított: templomokban, zsinagógákban, a hegyen és gyerekek között. Ezúttal a tengeren nagy embertömeg veszi körül. Megpróbálom elképzelni ezt a helyzetet. Ezeknek az embereknek a tó jelentett mindent: víz, élelem, szállítási útvonal, a szemlélődés szépséges tárgya. De a víz csendes és mélykék felszíne alatt egy egészen más világ rejtőzött, melyet még nem ismertek. És Krisztus pont ezen a tavon nyilatkoztatott ki számukra sok hitigazságot és isteni tervet. Ő segít olyan dolgokat megérteni, melyek részei mindennapi életünknek és sok vonatkozásban mégis idegenek és felfoghatatlanok számunkra.

2. Vezető. Jézus azt mondta, hogy a hűséges szolga utánozta ura jóságát, amikor időben kiosztotta az élelmet. Úgy törődik ura házával, mint a sajátjával, mert szereti őt. Ettől a gonosz szolga teljesen eltér, mert ura távollétét saját szórakozására és zabolátlan vágyai kielégítésére használja. Az úr háza nem jelent neki semmit. Csak magát szereti és a körülötte lévő dolgokat csak arra használja, hogy egyéni érdekeit szolgálják.

3. Ösztönző. Meg vagyok lepődve, ha Krisztus valami csodálatosat visz véghez életemben? Elfog az ámulat? Talán nem így van. Talán arra gondolok: nem magamnak köszönhetem-e, ha ügyes és sikeres vagyok? Aki így gondolkozik, büszke. Azonban büszke az az ember is, aki felismeri Isten kezét a dolgokban és mégis azt mondja: "Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!" Ha Krisztus egyszer egy bűnös ember utasításával csodát tett, miért ne lenne többször is képes erre. Miért mondom, hogy "menj el tőlem, Uram" ha nem azért, mert nem vagyok kész még egyszer engedelmeskedni. Ha odahívom társaimat, csak azért teszem, hogy másokat is megérintse Krisztus csodája, vagy inkább azért, hogy mutogassam, milyen gazdagon kaptam a kegyelem ajándékából. Ha egy Péterhez hasonló emberhalász szeretnék lenni, meg kell szabadulnom ezektől a túlságosan emberi reakcióktól. De ne aggódj, Krisztust nem zavarják kicsinyességeid. Hallgasd meg, amikor azt mondja: "Ne félj! Ezentúl már ... leszel."

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram ezt az elmélkedést. Neked kedves, hogy nap mint nap alkalmat adj erre. Oly sok lélek van a világban, mely rohan, anélkül hogy tudná, hogy hová tart és élvezné a barátságodat, ahogy én. Uram, te azt akarod, hogy híd legyek ezen lelkek eléréséhez. Nem tudom, hogy sokan vagy kevesen vannak, akiket így el kell érnem, de valószínűleg sokan. A szívem kész, Uram. Adj nekem apostoli elhivatottságot és szenvedélyes odaadást a missziód iránt! Töltsd el lelkemet, hogy másokat is eltölthessek veled!

Elhatározás: Dolgozni fogok azon, hogy másokat lelkesítsek


A Pápa ima szándéka 2009. szeptember hónapra:

- Hogy Isten szavát, mint a szabadság és az öröm forrását, jobban megismerjék, befogadják és éljék.

- Hogy Laoszban, Kambodzsában és Mianmarban azok a keresztények, akik gyakran nagy nehézségekkel találkoznak, ne bátortalanodjanak el az evangélium testvéreiknek történő hirdetésétől, hanem bízzanak a Szentlélek erejében.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger