2009. szeptember 8., kedd

Szűz Mária születése (Kisboldogasszony)

Szűz Mária születése (Kisboldogasszony)

Az evangéliumokban Jézus gyermekségtörténetei sokban különböznek (Jánosnál nincs is.) Márk nem tulajdonít nagy jelentőséget Mária személyének, Máté inkább Szent József szemszögéből mutatja be Jézus születését és gyermekkorát, de Lukács kifejezetten Szűz Mária oldaláról. Mindegyikben természetesen a gyermek Jézus áll a középpontban. Ha kifejezetten Mária magatartását nézzük, észrevesszük, hogy egészen passzív. Beleegyezik Isten akaratába, hozzájárul, hogy a Szentlélek hatására megfoganjon méhében Jézus, és engedi, hogy József irányítsa sorsát, de tulajdonképpen sohasem ő a kezdeményező. Aki átengedi a kezdeményezést és odaadja életét Istennek, azzal nagy dolgok fognak történni életében. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA SZÜLETÉSE(KISBOLDOGASSZONY) (ünnep)

2009.09.08. kedd: SZŰZ MÁRIA SZÜLETÉSE(KISBOLDOGASSZONY) (ünnep)

A legkisebb vagy, mégis belőled származik az, aki uralkodik


Mik 5,1-5a

De te, Efrata Betlehemje kicsiny vagy ugyan Júda ezrei között; mégis belőled származik majd nekem Izraelnek jövendő uralkodója, származása az ősidőkre, a régmúlt időkre nyúlik vissza. Ezért átadja őket annyi ideig, amíg a vajúdó asszony szül, és testvéreiknek maradékai visszatérnek Izrael fiaihoz. És ő majd odaáll, és legeltet az Úr erejével, az Úrnak, az ő Istenének fenséges nevében, és ők biztonságban lakoznak, mert ő akkor nagy lesz a föld széléig. És ő lesz a béke. Ha majd eljön az asszír a mi földünkre és behatol házainkba, kiállítunk ellene hét pásztort és nyolc főembert; és azok lelegeltetik Asszúr földjét karddal, és Nimród földjét lándzsával, és Ő megszabadít minket Asszúrtól, amikor az majd országunkba jön és tiporja határainkat.

vagy

Róm 8,28-30

Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden javukra válik, azoknak, akik az ő végzése értelmében arra hivatottak, hogy szentek legyenek. Mert akiket eleve ismert, azokat eleve arra is rendelte, hogy hasonlók legyenek Fia képmásához, s így ő elsőszülött legyen a sok testvér között. Akiket pedig eleve elrendelt, azokat meg is hívta; és akiket meghívott, azokat megigazultakká is tette; akiket pedig megigazultakká tett, azokat meg is dicsőítette.

Zs 12

A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Meddig felejtesz el egészen, Uram? Arcodat meddig fordítod el tőlem? Meddig kell gondokat hordoznom lelkemben, szívemben fájdalmat mindennap? Meddig kerekedik fölém ellenségem? Nézz rám és hallgass meg, Uram, Istenem! Ragyogtasd fel szememet, hogy halálos álomba sohase merüljek, hogy sohase mondja ellenségem: ,,Legyőztem!'' Ne örvendezzenek szorongatóim, hogy meginogtam. Én azonban bízom a te irgalmadban. Szívem ujjong, mert megszabadítasz, énekelek az Úrnak, aki jót tesz velem.

Mt 1,1-16.18-23

Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Dávidnak, Ábrahám fiának a fia. Ábrahám nemzette Izsákot; Izsák nemzette Jákobot; Jákob pedig nemzette Júdát és ennek testvéreit; Júda nemzette Fáreszt és Zárát Támártól; Fáresz nemzette Ezront; Ezron nemzette Arámot; Arám nemzette Aminádábot; Aminádáb nemzette Nahsont; Nahson nemzette Szálmont; Szálmon nemzette Boózt Ráhábtól; Boóz nemzette Obedet Rúttól; Obed nemzette Jesszét; Jessze pedig nemzette Dávid királyt. Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől; Salamon nemzette Roboámot; Roboám nemzette Ábiát; Ábia nemzette Ászát. Ásza nemzette Jozafátot; Jozafát nemzette Jórámot; Jórám nemzette Oziját; Ozija nemzette Jótámot; Jótám nemzette Ácházt; Ácház nemzette Hiszkiját; Hiszkija nemzette Manasszét; Manassze nemzette Ámont; Ámon nemzette Joziját; Jozija pedig nemzette Joakimot és ennek testvéreit a Babilonba való áttelepítéskor. A Babilonba való áttelepítés után Joakin nemzette Salátielt; Salátiel nemzette Zerubbábelt; Zerubbábel nemzette Ábiudot; Ábiud nemzette Eljakimot; Eljakim nemzette Ázort; Ázor nemzette Szádokot; Szádok nemzette Ákimot; Ákim nemzette Eliúdot; Eliúd nemzette Eleazárt; Eleazár nemzette Mattánt; Mattán nemzette Jákobot. Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: ,,József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: ,,Íme, a szűz méhében fogan és fiút szül, és a nevét Emmánuelnek fogják hívni'' [Iz 7,14]. Ez azt jelenti: Velünk az Isten.

Kisboldogasszony – A boldogságos Szűz Mária születésének emléknapja

Ki vagyok én, hogy az én Uram jön hozzám?

2009. szeptember 8. Évközi huszonharmadik hét – kedd

Kisboldogasszony – A boldogságos Szűz Mária születésének emléknapja

P. Andrew Mulcahey LC

Mt 1,1-16; 18-23

Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Dávidnak, Ábrahám fiának a fia. Ábrahám nemzette Izsákot; Izsák nemzette Jákobot; Jákob pedig nemzette Júdát és ennek testvéreit; Júda nemzette Fáreszt és Zárát Támártól; Fáresz nemzette Ezront; Ezron nemzette Arámot; Arám nemzette Aminádábot; Aminádáb nemzette Nahsont; Nahson nemzette Szálmont; Szálmon nemzette Boózt Ráhábtól; Boóz nemzette Obedet Rúttól; Obed nemzette Jesszét; Jessze pedig nemzette Dávid királyt. Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől; Salamon nemzette Roboámot; Roboám nemzette Ábiát; Ábia nemzette Ászát. Ásza nemzette Jozafátot; Jozafát nemzette Jórámot; Jórám nemzette Oziját; Ozija nemzette Jótámot; Jótám nemzette Ácházt; Ácház nemzette Hiszkiját; Hiszkija nemzette Manasszét; Manassze nemzette Ámont; Ámon nemzette Joziját; Jozija pedig nemzette Joakimot és ennek testvéreit a Babilonba való áttelepítéskor. A Babilonba való áttelepítés után Joakin nemzette Salátielt; Salátiel nemzette Zerubbábelt; Zerubbábel nemzette Ábiudot; Ábiud nemzette Eljakimot; Eljakim nemzette Ázort; Ázor nemzette Szádokot; Szádok nemzette Ákimot; Ákim nemzette Eliúdot; Eliúd nemzette Eleazárt; Eleazár nemzette Mattánt; Mattán nemzette Jákobot. Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek.

Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitűnt, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el. Amikor ezeket forgatta a szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert Ő szabadítja meg népét bűneitől." Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: "Íme, a szűz méhében fogan és fiút szül, és a nevét Emmánuelnek fogják hívni." Ez azt jelenti: Velünk az Isten. József pedig fölkelt álmából és úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét, de nem ismerte meg őt, amíg az meg nem szülte a fiút, és a Jézus nevet adta neki.

Bevezető ima: Uram, köszönöm neked a hit ajándékát. Tudom, hogy az én hitem előfeltétele, hogy előttem sokan mások is hittek – gyakran igen magas árért. Imám kezdetén hitem családfájára tekintek és emlékezem mindazokra, akik továbbadták hitüket nekem. Összekötő elem szeretnék lenni a hit láncolatában más lelkek számára.

Kérés: Uram Jézus, segíts alázatosnak lennem, hogy véghezvigyem tervedet életemben!

1. Isten velünk van. A mai bibliai szakasz Krisztus titokzatos megtestesüléséről számol be. Miért akart Isten egy lenni közülünk? Családfájában találhatunk jó és rossz, hűséges és gyenge, hasznos és haszontalan embereket egyaránt. Miért fogad el és tesz a magáévá Isten olyasmit, ami hibás és értéktelen? Miért tisztít meg, gyógyít és emel fel minket, és amit neki nyújtunk? Miért? Miért veszi magára származásomat, személyes történetemet – jót és rosszat egyaránt – és formálja megváltástörténetté mindenki számára? Miért teszi ezt folyamatosan, most is? Mikor lesz elég? Isten mindig azt mondja: Mit tehetek még többet a népemért?

2. Áldott vagy te és méhednek gyümölcse. Joakim és Anna, Mária szülei olyan házasságot éltek, melynek nem lett látható gyümölcse, meddő volt. Az elbeszélések azt mondják, hogy Joakimot egy ember elítélte, amiért ő adottságait áldozta Istennek, mert nem lehetett gyermeke. Szíve mélyén sértve érezte magát. Egy birkanyájat követve hosszú időre a vadonba ment és sokáig nem tért vissza feleségéhez. Feltehetőleg a sivatagban kapott természetfeletti üzenetet, hogy gyermeke születik. Amikor Joakim visszatért feleségéhez Bethesdába, tele volt lelkesedéssel. Anna pedig várandós lett és megszülte Máriát, aki bűn nélkül született. Isten ahhoz nyúl hozzá, ami használhatatlan és egy mesterművet alkot, a szeplőtelen fogantatást. Ő felemeli az elesetteket. Mi lehet a terve az én életemben? Hol van az én helyem az üdvtörténetben?

3. Történjék a te igéd szerint. Joakim és Anna a gyermek Máriát Isten ajándékának tekintették, akár csak Hanna és Elkana a gyermeküket, Sámuelt (vö. 1 Sám 1,27-28). hogyan Hanna és Elkana is tették, ugyanúgy ők is Istennek szentelték gyermeküket. Elmesélték neki születésének különös körülményeit és Mária növekedett és magáévá tette ezt az Istennek való felajánlást, és mindent, ami megtörtént, a szívébe zárta. Elképzelhető, hogy a szerény kislány teljesen Istennek akarta magát adni és talán már kiskorában önmegtartóztató fogadalmat tett szívében. Az egyszerű és tökéletes odaadása Isten felé valóban egy kegyelemmel teljes lánnyá tették. De Istennek más tervei voltak vele: megkérdezte, hogy kész-e megszülni a Fiát. Isten újra és újra elfogadja azt, amit felajánlanak neki és szabadon alakítja akarata szerint. Elfogadja, ami szép és jó, és sokak megváltásának legmagasabb fokán használja. Isten alázattal nyúl az én jelentéktelen és esendő emberi családfámhoz.

Beszélgetés Jézussal: Uram, segíts minden nap, hogy megemlékezzek minden jóról, amit nekem és családomnak adtál! Hadd ismerjem fel műveid és gondoskodásod! Tudom, hogy százféleképpen jössz segítségemre. Kérlek, adj erőt ma, hogy ezt megértsem és akaratodat cselekedjem! Segíts Máriához hasonlóvá válni és ezeket a dolgokat átgondolni!

Elhatározás: Megújult hittel és reménnyel tekintek hivatásomra, és figyelek Istenre a legegyszerűbb helyzetekben is.


Erdő Péter bíboros atya 2009. szeptemberi imaszándéka:

Hogy fiataljaink minden nehézség ellenére nyugodt és szilárd oktatást és az igaz értékekre hiteles nevelést kapjanak.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Szűz Mária születése (Kisboldogasszony)

2009. szeptember 8. - Kedd, Szűz Mária születése (Kisboldogasszony)

Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt
Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket
fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember volt, nem
akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja
el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így
szólt: ,József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert
a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak
nevezel, mert ő váltja meg a népét bűneitől." Mindez pedig azért történt,
hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott:
Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül,
és az Emmánuel nevet adják neki,
ami azt jelenti: "Velünk az Isten."
Mt 1,18-23

Elmélkedés:

Jézus édesanyjának, Szűz Máriának a születésére emlékezünk a mai napon.
Isten kegyelmének köszönhetően egész élete folyamán nem követett el
bűnöket, tehát személyében a bűntelen ember született meg a világra,
akinek az lett a hivatása, hogy az isteni szándékot elfogadva a Megváltó
anyja legyen. Mária élete azért lehet példaértékű számunkra, mert Isten
kegyelmének átalakító ereje minket is képessé tehet, hogy ellenálljunk a
minket érő kísértéseknek, legyőzzük rosszra hajló emberi természetünket,
és engedelmeskedjünk Isten parancsainak, aki minket mindig a jóra indít. A
bűntelen életre való törekvés egyre közelebb segít minket a szeretet
Istenéhez.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó Mária, tőled kell megtanulnunk, hogy Istenben bízzunk, főképp, hogy
reméljük üdvösségünket. Nem saját erőnkben kell bíznunk, csupán ezt kell
ismételnünk: Mindent megtehetek Abban, aki erőt ad.
Ó Mária, rád bízom magam; ebben a reményben élek, és remélem, hogy ebben a
reményben halok majd meg, ezt ismételve: Egyetlen reményem Jézus - és
Jézus után Mária.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger