2009. szeptember 11., péntek

Évközi idő, 23. hét Péntek

Évközi idő, 23. hét Péntek

A szív bőségéből szól a száj. Éppen ezért kell a felebaráti figyelmeztetés előtt megvizsgálnunk saját lelkiismeretünket, hogy valóban a szív gazdagságából, vagy csupán képmutatásból tesszük szóvá a másik viselkedését. Elképzelem a jelenetet: az egyiknek szalma a másiknak gerenda van a szemében, és mindketten azon fáradoznak, hogy a másikon segítsenek. Máshol a türelemre inti Jézus a munkásokat, nehogy a konkollyal együtt a búzát is kitépjék. Tápláljuk szívünket Jézus szavával, hogy megtudjuk különböztetni a jót a rossztól. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonharmadik hét – Péntek

2009.09.11. péntek

Bár üldöző voltam, Isten mégis megkönyörült rajtam


1Tim 1,1-2.12-14

Pál, Istennek, a mi Üdvözítőnknek és Krisztus Jézusnak, a mi reménységünknek rendeletéből Jézus Krisztus apostola Timóteusnak, kedves fiának a hitben. Kegyelem, irgalom és béke az Atyaistentől és Krisztus Jézustól, a mi Urunktól! Hálát adok annak, aki erőt adott nekem, Krisztus Jézusnak, a mi Urunknak, hogy megbízhatónak ítélt, és erre a szolgálatra rendelt engem, aki azelőtt káromló, üldöző és gyalázkodó voltam, de irgalmat találtam, mert hitetlenségemben tudatlanul cselekedtem. Sőt, valósággal elárasztott a mi Urunk kegyelme, a Krisztus Jézusban való hittel és szeretettel együtt.

Zs 15

Miktám, Dávidtól. Óvj meg engem, Uram, mert tebenned van reményem! Mondom az Úrnak: ,,Te vagy az én Istenem, nagyobb javam nincsen nálad.'' A szentekben, a jeles férfiakban, akik a földön vannak, bennük van minden gyönyörűségem. Sok gyötrődése van azoknak, akik más istenek után futkosnak. Nem veszek részt véres áldozataikban, nevüket sem veszem ajkamra. Az Úr az én örökségem és kelyhem osztályrésze: te adod vissza örökségemet. A mérőzsinór pompás részt juttatott nekem, valóban pompás nekem az én örökségem. Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem, veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem. Szüntelenül az Úr van szemem előtt, meg nem ingok, hisz ő áll jobbomon. Ezért örvend a szívem és ujjong a nyelvem, sőt testem is reménységben pihen: Mert nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy szented romlást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké.

Lk 6,39-42

Hasonlatot is mondott nekik: ,,Vajon a vak vezethet-e vakot? Nem esnek-e mindketten verembe? Nem nagyobb a tanítvány a mesterénél; valaki akkor tökéletes, ha olyan, mint a mestere. Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, a gerendát pedig, amely a te szemedben van, nem veszed észre? És hogyan mondhatod testvérednek: ,,Testvér, hadd vegyem ki szemedből a szálkát'', a te szemedben pedig nem látod a gerendát? Képmutató! Vesd ki előbb a magad szeméből a gerendát, és csak azután fogj hozzá, hogy kivedd a szálkát testvéred szeméből!

Évközi huszonharmadik hét – Péntek

2009. szeptember 11. - Péntek

Jézus a hegyi beszédben ezeket a hasonlatokat mondta tanítványainak:
"Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e bele mind a ketten a
gödörbe? Nem nagyobb a tanítvány mesterénél: Akkor tökéletes az ember,
amikor már olyan, mint a mestere. Miért látod meg a szálkát embertársad
szemében, amikor a magad szemében a gerendát sem veszed észre? Hogyan
mondhatod embertársadnak: Barátom, hadd vegyem ki szemedből a szálkát,
holott saját szemedben nem látod meg a gerendát? Képmutató! Vedd ki előbb
a magad szeméből a gerendát, s aztán törődj azzal, hogy kivedd a szálkát
embertársad szeméből."
Lk 6,39-42

Elmélkedés:

Mások hibáinak gyors felfedezése nem okoz számunkra nehézséget, s azonnal
készen állunk arra is, hogy jó tanácsokkal szolgáljunk az illetőnek,
miként kellene megváltoztatnia magatartását. A magunk bűneivel viszont
éppen az ellenkezően állunk. Nem szívesen vesszük észre, s ha nagy nehezen
be is látjuk, komoly akadályokba ütközik, hogy változtassunk. Sokszor
előfordul, hogy tökéletesnek és hibátlannak gondoljuk magunkat, akinek
nincs szükségünk megtérésre. Jézus a tökéletességnek egy egészen más
útjáról beszél a mai evangéliumban. Ez az út hibáink felismerésével
kezdődik, a azzal folytatódik, hogy a változtatást magunkon akarjuk
kezdeni.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mária, Jézus anyja,
légy mindnyájunknak édesanyja,
hogy mi is tisztaszívűek legyünk,
miként te voltál,
hogy szeressük Jézust, ahogyan te szeretted őt,
hogy a legszegényebbek
szolgálatára legyünk,
ahogy te tetted,
hiszen mindannyian
Isten szegényei vagyunk!
Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Évközi huszonharmadik hét – Péntek

Másokat a Mennybe vezetni

2009. szeptember 11. Évközi huszonharmadik hét – Péntek

P. Paul Campbell, LC

Lk 6,39-42

Hasonlatot is mondott nekik: ,,Vajon a vak vezethet-e vakot? Nem esnek-e mindketten verembe? Nem nagyobb a tanítvány a mesterénél; valaki akkor tökéletes, ha olyan, mint a mestere. Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, a gerendát pedig, amely a te szemedben van, nem veszed észre? És hogyan mondhatod testvérednek: ,,Testvér, hadd vegyem ki szemedből a szálkát'', a te szemedben pedig nem látod a gerendát? Képmutató! Vesd ki előbb a magad szeméből a gerendát, és csak azután fogj hozzá, hogy kivedd a szálkát testvéred szeméből!

Bevezető ima: Uram, köszönöm ezt az időt, amit veled tölthetek. Hiszem, hogy itt vagy velem. Soha nem vagyok egyedül. Növeld szeretetedbe vetett hitemet. Vésd mélyen a szívembe, hogy napról napra jobban szeresselek!

Kérés: Uram, segíts, hogy alázatosabb legyek!

1. Vakvezető. Jézus egy költői kérdést tesz fel a tömegnek: „Vajon a vak vezethet-e vakot?” Nyilvánvaló, hogy a vezetőnek látnia kell. Ha arról van szó, hogy az embereket akarjuk elvezetni Isten országába, akkor Jézus az Út. Ő az egyetlen, aki az Atyától jött, Ő ismeri az utat. Először is elmélkednünk kell az Ő központi szerepéről és fontosságáról ahhoz, hogy a mennybe jussunk. Utána pedig önmagunkról gondolkozzunk el, mint mások vezetőiről. Elővigyázatosnak kell lennünk, de ez nem jelent vonakodást, hanem annak a felmérését, hogy nekünk másokat Istenhez kell vezetnünk. Alázatosnak kell lennünk és nagyon közel kell maradnunk az Egyházhoz, melyet Krisztus alapított és folytatni az Ő küldetését itt a földön.

2. Tanítványok. Jézus következő kijelentése hangsúlyozza, hogy a tanítvány nem állhat mestere felett, annyit tud tanulni, amennyit mestere. Jézus tanítványai megtanulhatják azokat a lépéseket, melyek a megváltásra és az örök életre vezetnek. Krisztus nem csak azért alapítottam meg az Egyházat, hogy tanítását elterjessze, hanem megajándékozta azt a Lélekkel, amely az idők folyamán megvédte az Egyházat az eltévelyedéstől. Tehát, ha mi tanítunk, a mi bizonyosságunknak azon kell nyugodnia, hogy az Egyházzal egységben fáradozunk, és arra törekszünk, hogy kövessük tanításait. A tanulás egy életen át tartó folyamat, de a hittanoktatás gyakran befejeződik az elsőáldozás vagy a bérmálkozás után, és ezért sok felnőtt katolikus csak a gyermekeknek szintjén áll a hit kérdéseiben. Mi mit teszünk azért, hogy a hitéleti kérdésekben megfelelően jól képzettek legyünk?

3. Képmutatók. Az evangelizáció magunkkal kezdődik. Úgy tűnik, hogy sokkal könnyebben rájövünk mások hibáira, mint sajátunkra. Mások hibái nagyon idegesíthetnek minket, pedig lehet, hogy mi ugyanazt, vagy annak súlyosabb változatát követjük el annál, mint aki miatt panaszkodunk. A büszke emberek hangosan panaszkodnak amiatt az önteltség és arrogancia miatt, amit másokban látnak, de ahhoz túlságosan vakok, hogy észrevegyék saját vétkeiket. Először őszintén szembe kell nézni magunkkal – alázatosan – aztán sokat kell dolgoznunk azon, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlítsunk. Minél jobban engedjük, hogy Isten kegyelmei formáljanak minket, annál inkább képesek leszünk másokon segíteni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nagyon büszke vagyok. Könnyen úrrá lesznek rajtam saját elképzeléseim, szükségleteim és vágyaim. Magamat mások elé helyezem. Nagyon bánt mások kritikája, és nem szeretem, ha az emberek megpróbálják megmondani, hogy mit tegyek. Ugyanakkor én könnyen kritizálom a felebarátaimat. Mindenben és mindenkiben tudok hibát találni, és egy kicsit sem fogom vissza magamat, amikor ezt meg akarom osztani másokkal. Segíts, hogy felhagyjak ezzel a kritikus lelkülettel, mások megítélésével, melyet mindenki irányába gyakorlok, kivéve magam felé. Segíts, hogy észrevegyem magamban azokat a hibákat, melyeken el kell kezdenem dolgozni! Adj nekem bátorságot, hogy merjek szembenézni magammal, mielőtt másokra tekintek!

Elhatározás: Ki fogok tűzni két vagy három olyan gyakorlati dolgot, amivel a hét folyamán növekedni tudok az alázatosság erényében.


A Pápa ima szándéka 2009. szeptember hónapra:

- Hogy Isten szavát, mint a szabadság és az öröm forrását, jobban megismerjék, befogadják és éljék.

- Hogy Laoszban, Kambodzsában és Mianmarban azok a keresztények, akik gyakran nagy nehézségekkel találkoznak, ne bátortalanodjanak el az evangélium testvéreiknek történő hirdetésétől, hanem bízzanak a Szentlélek erejében.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger