2009. szeptember 16., szerda

Szent Kornél pápa, szent Ciprián püspök, vértanúk

Szent Kornél pápa, szent Ciprián püspök, vértanúk

Nem csak az Ószövetségben, de még az Újszövetségben is számtalan jele van annak, hogy a bibliai korban a nők másodrangúak voltak a férfiakkal szemben. Jézus nőkkel szemben tanúsított viselkedése azonban eltér a megszokottól. Már az is meglepő lehetett kortársai számára, hogy szóba állt nőkkel. A nők iránti tiszteletét és védelmét mutatja, hogy nem hajlandó elítélni a házasságtörő asszonyt, nehogy halálra kövezzék. Szívesen fogadja Márta szolgálatát, de azt is természetesnek tartja, hogy Mária inkább a tanítást hallgatja lábainál ülve. A mai evangélium szerint útja során is több asszony kíséri, akiknek gondoskodó szeretetét szintén örömmel fogadja. Később az asszonyok tartanak ki legtovább a kereszt alatt, s a feltámadásnak is ők lesznek az első tanúi. Sok mindenben példaképeink ezek az asszonyok. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT KORNÉL ÉS SZENT CIPRIÁN

2009.09.16. szerda: SZENT KORNÉL ÉS SZENT CIPRIÁN

Nagy dolog az istenfélő élet titka


1Tim 3,14-16

Azért írom ezeket neked -- bár remélem, hogy hamarosan hozzád jutok --, hogy ha késlekedném is, tudd, hogy hogyan kell forgolódnod az Isten házában, amely az élő Isten egyháza, az igazság oszlopa és szilárd alapja. Márpedig nyilvánvalóan nagy dolog a jámborság titka, amely testben kinyilvánította magát, a Lélek által igazolást nyert, bemutatták az angyaloknak, a pogányok között hirdették, világszerte hittek benne, s fölment a dicsőségbe.

Zs 110

Hálát adok az Úrnak, teljes szívemből, az igazak tanácsában és a gyülekezetben. Nagyok az Úr cselekedetei, kívánatosak mindenkinek, aki vágyik utánuk. Fönséges és ékesség az ő műve, és igazsága megmarad örökkön örökké. Emléket állított csodáinak, irgalmas és kegyes Úr. Enni adott az őt félőknek; Szövetségéről mindenkor megemlékezik. Megmutatta népének hatalmas művei erejét, nekik adta a nemzetek örökségét; Kezének műve igazmondás és igaz ítélet. Mind megbízhatók az ő rendelkezései; Örökkön örökké szilárdan állnak, hűségben és igazságban születtek. Megváltást küldött népének, örökre elrendelte szövetségét. Szent és félelmetes az ő neve. A bölcsesség kezdete az Úr félelme, helyesen gondolkodik mindenki, aki aszerint cselekszik; Dicsérete megmarad örökkön örökké. ALLELUJA!

Lk 7,31-35

Ugyan kihez is hasonlítsam ezt a nemzedéket? Kihez hasonlók ők? Hasonlók a piacon üldögélő gyermekekhez, akik így kiáltoznak egymásnak: ,,Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem sírtatok!'' Mert eljött Keresztelő János, kenyeret nem eszik és bort nem iszik, és azt mondjátok: ,,Ördöge van!'' Eljött az Emberfia, eszik és iszik, és azt mondjátok: ,,Íme, a falánk és borissza ember, a vámszedők és bűnösök barátja!'' De a bölcsességet igazolja annak minden fia.''

Évközi huszonnegyedik hét – szerda

2009. szeptember 16. - Szerda

Egy alkalommal Jézus így szólt a néphez: "Kihez hasonlítsam e nemzedék
fiait? Kihez is hasonlítanak? Olyanok, mint az utcán tanyázó gyermekek,
akik így kiáltoznak egymáshoz: "Furulyáztunk, de nem táncoltatok.
Siránkoztunk, de nem zokogtatok." Eljött Keresztelő János: kenyeret nem
eszik, bort nem iszik. Erre azt mondjátok: "Ördöge van." Eljött az
Emberfia, eszik és iszik. Erre meg azt mondjátok: "Nézd a falánk és
borissza embert, a vámosok és a bűnösök barátját!" Az Isten bölcsességét
azonban fiai igazolták."
Lk 7,31-35

Elmélkedés:

Az evangéliumi történetek szerint Jézus számos alkalommal figyelmeztette
hallgatóit, hogy aki komolyan gondolja az ő követését, az nem elégedhet
meg tanításának hallgatásával, hanem a mindennapi életben meg is kell azt
valósítania, gondoljunk csak például a homokra, illetve a sziklára építő
emberekről szóló hasonlatra. A mai evangéliumban szintén ezzel
kapcsolatban mond egy példázatot a furulyázó gyermekekről, akiknek a
játékára nem figyelnek fel az emberek. A mi Urunk szavait azonban nem
engedhetjük el egyszerűen a fülünk mellett, hiszen ez a tanítás az
életünket akarja Istennek tetszővé alakítani.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenem, add, hogy az időt úgy használjam fel, hogy értékes legyen földi
és örök életem számára. Óvj meg mindnyájunkat ebben az újesztendőben
minden bajtól, és a napok, hónapok múlásával közelebb kerüljünk Atyai
szívedhez. Szűz Mária, Isten Anyja, légy pártfogóm szent Fiadnál.
______________________________

Évközi huszonnegyedik hét – szerda

Folytonosan elégedetlenül

2009. szeptember 16. Évközi huszonnegyedik hét – szerda

P. Robert Presutti LC

Lk 7,31-35

Egy alkalommal Jézus így szólt a néphez: „Kihez hasonlítsam e nemzedék fiait? Kihez is hasonlítanak? Olyanok, mint az utcán tanyázó gyermekek, akik így kiáltoznak egymáshoz: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok.” Eljött Keresztelő János: kenyeret nem eszik, bort nem iszik. Erre azt mondjátok: „Ördöge van.” Eljött az Emberfia, eszik és iszik. Erre meg azt mondjátok: „Nézd a falánk és borissza embert, a vámosok és a bűnösök barátját!” Az Isten bölcsességét azonban fiai igazolták.”

Bevezető ima: Mindenható Atyám, az imádság a te ajándékod a számomra. Hiszem, hogy teljes és korlátlan hozzáférést biztosítasz nekem hatalmad és kegyelmed iránt. Az imádság ajándéka legyen számomra értékesebb mindennél. Megújítom a hitemet, reményemet és szeretetemet feléd ennek az elmélkedésnek a kezdetén.

Kérés: Szentlélek jöjj és világosítsd meg az elmém, és lobbantsd lángra a szívemet!

1. Örök kifogások. Néhány nagyon jó és vallásos ember Jézus előfutáráról, Keresztelő Jánosról panaszkodik a Messiásnak, annak szigorú életstílusa miatt. „Biztosan őrült” mondják. Felróják Jézusnak saját liberális viselkedését a bűnösökkel és hitetlenekkel szemben. A szokás, hogy a valóságot folyamatosan saját mércénkkel mérjük, Isten dolgainak elutasításához vezethet. Ez a hit ellentéte. Ez ugyan csak a józan gondolkodás ellentéte, hiszen korlátozott racionalizmussá válik. Ahelyett, hogy megkísérelnénk Istent a sajátmagunk által kreált világunkba belehelyezni, hagynunk kell, hogy Isten kívánalmai alakítsanak minket.

2. Szeszélyesség. A lelki szeszélyesség elkerülhetetlenül Isten elutasításához vezet. Ha képtelenek vagyunk a meghatározott lelki ösvényen haladni, biztosan vargabetűbe jutunk egyre távolabb a céltól. Mindegy, hogy János szigorát követjük, vagy Jézus apostolainak liberalizmusát. A lényeg az, hogy azt az utat járjuk be egészen a végéig, amelyre Isten meghívott bennünket. Addig amíg haladunk, Isten vezeti lépteinket. Ha nem mozdulunk, nincs kit vezetnie. Várakozni a mitikus „tökéletes körülményekre” valójában önfejűség és képtelenség a kötelezettség vállalásra.

3. Bölcsesség. A bölcsesség a Lélek ajándéka, ami által képesek vagyunk a valóságot Isten szemszögéből szemlélni és megérteni. A bölcsesség egyensúlyhoz, és kiegyensúlyozott ítéletekhez és megállapításokhoz vezet. Erre az ajándékra úgy válhatunk méltóvá, hogy jó döntéseket hozunk, és annak megfelelően élünk. A természetfeletti ajándékok az emberi erényekre épülnek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus adósod vagyok tanításodért, és példamutatásodért. Segíts, hogy tanuljak életedből és példádból, és őrizz attól, hogy azt valaha is figyelmen kívül hagyjam!

Elhatározás: Ma ellenállok a szeszélyeimnek, és nem térek le az útról, amit Isten kijelölt nekem.


Erdő Péter bíboros atya 2009. szeptemberi imaszándéka:

Hogy fiataljaink minden nehézség ellenére nyugodt és szilárd oktatást és az igaz értékekre hiteles nevelést kapjanak.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger