2009. szeptember 22., kedd

Évközi idő, 25. hét Kedd

Évközi idő, 25. hét Kedd

Nem születésünk vagy származásunk révén válunk Isten nagy családjának a tagjává és Jézus barátaivá, hanem tanításának hallgatása és tettekre váltása révén. Senkinek sincsenek kiváltságai vagy előjogai, amelyekre hivatkozhat, ha nem a jézusi tanítás szerint él. És senki sincs kizárva e tanítványi, baráti közösségből. Jézussal való kapcsolatunk első lépése az ő szavainak a hallgatása. Ezt követi a megértés, azaz annak belátása, hogy ez a tanítás vezet az örök életre. Nem vak engedelmességről vagy követésről van tehát szó. Ha pedig megértjük, hogy az isteni igazság a boldogságunkat és az üdvösségünket szolgálja, akkor ennek meg kell látszania mindennapi életünkben és minden cselekedetünkben. (Horváth István Sándor)
További gondolatok...

Évközi huszonötödik hét – kedd

2009.09.22. kedd

(Szent Mauritiusz és vértanútársai, Szent Emmerám)

Örömmel ünnepelték meg Isten házának fölszentelését


Ezd 6,7-8.12b.14-20

Hagyjátok, hogy a zsidók helytartója és véneik Istennek azt a templomát elkészítsék és Istennek azt a házát a maga helyén felépítsék. Elrendelem azt is, mit kell tenni a zsidóknak azon véneivel, hogy felépüljön Isten háza: a királyi pénztárból, vagyis az adóból, amely a folyamon túl levő területről befolyik, pontosan ki kell utalni a költségeket azoknak a férfiaknak, hogy fennakadást ne szenvedjen a munka. Isten pedig, aki nevének ott készített lakóhelyet, pusztítson el minden országot és népet, amely kiterjeszti kezét, hogy ellenszegüljön és lerontsa Istennek azt a házát, amely Jeruzsálemben van. Én, Dárius, hoztam ezt a rendeletet, és megkövetelem, hogy pontosan betartsák.'' Tovább építettek tehát a zsidók vénei éspedig eredményesen, Aggeus prófétának és Zakariásnak, Addó fiának prófétai szózata értelmében. Folytatták és be is fejezték az építkezést Izrael Istenének parancsából és Círusznak, Dáriusnak meg Artaxerxésznek, a perzsák királyainak rendelete alapján. Istennek ezzel a házával Dárius király uralkodásának hatodik esztendejében készültek el, ádár hónap harmadik napján. Majd vígan megülték Izrael fiai: a papok, a leviták és a többiek, akik a száműzetésből visszatértek, Isten házának felszentelési ünnepét. Isten házának ezen a felszentelési ünnepén száz bikaborjút, kétszáz kost, négyszáz bárányt, egész Izrael bűnéért pedig Izrael törzseinek száma szerint tizenkét kecskebakot hoztak áldozatul. Ugyanakkor tisztükbe állították a papokat, osztályaik szerint és a levitákat, csoportjaik szerint, hogy megkezdjék Isten szolgálatát Jeruzsálemben, amint azt megírták Mózes könyvében. Az első hónap tizennegyedik napján pászkát is ültek a száműzetésből visszatért izraeliták. Miután a papok meg a leviták mind egy szálig megtisztultak és mindnyájan tiszták voltak, leölték a pászkát mindazok számára, akik a száműzetésből visszatértek, úgyszintén paptestvéreik és a maguk számára is.

Zs 121

Zarándok-ének. Dávidtól. Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: ,,Az Úr házába megyünk.'' És lábunk már itt áll udvaraidban, Jeruzsálem! Jeruzsálem városnak épült, részei pompásan egybeillenek. Oda járnak fel a törzsek, az Úr törzsei, hogy Izrael törvénye szerint hálát adjanak az Úr nevének. Ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei. Kívánjatok békességet Jeruzsálemnek: ,,Bőségben éljenek, akik szeretnek téged! Békesség legyen falaid között és bőség tornyaidban!'' Testvéreimért és a hozzám közelállókért mondom: ,,Béke legyen veled!'' Az Úrnak, a mi Istenünknek házáért jót kívánok neked.

Lk 8,19-21

Odajöttek hozzá az anyja és testvérei, de nem juthattak hozzá a sokaság miatt. Szóltak neki: ,,Anyád és testvéreid kinn állnak, látni akarnak téged.'' Ő azonban ezt felelte nekik: ,,Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik.''

Évközi huszonötödik hét – kedd

2009. szeptember 22. - Kedd

Jézus egyszer egy házban tanított, amikor odajöttek anyja és rokonai, de a
tömeg miatt nem tudtak bejutni hozzá. Ekkor jelentették neki: "Anyád és
rokonaid kint állnak, és látni akarnak." Ő azonban így válaszolt: "Az én
anyám és rokonaim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és tettekre is
váltják!"
Lk 8,19-21

Elmélkedés:

A tanítás hallgatásának és tettekre váltásának témáját befejezvén, Jézus
kijelenti, hogy a legközvetlenebb kapcsolat fűzi őt azokhoz, akik szavai
szerint élnek. Nem az édesanyjához vagy rokonaihoz való kapcsolatot
értékeli le Jézus, hanem az őt elkötelezetten követőkhöz való kapcsolatát
értékeli fel. Ha felismerem és megtapasztalom az ő szeretetét, akkor
mindenképpen késztetést érzek arra, hogy közel kerüljek hozzá, úgy
alakítsam életem, ahogyan ő élt. Ha belátom, hogy valóban az Atya felé
akkor Jézus vezetni, akkor rábízom magam és engedem, hogy életem szándéka
szerint alakuljon.
Jézus kijelentése ugyanakkor arra is figyelmeztet minket, azt is magában
foglalja, hogy egymásnak is családtagjai vagyunk.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Emberek és népek Édesanyja, te ismered minden szenvedésünket és
reményeinket, anyai szívvel érzed a fény és a sötétség harcát, amely
megrázza a világot: fogadd kiáltásunkat és öleld át a népeket, leginkább
az erre várakozókat. Fogadd a te anyai védelmed alá az egész
embercsaládot!
II. János Pál pápa

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Van 10 db színes, nagyalakú, az Őrségről és Burgenlandról szóló
képeskönyvem, amit felajánlok ajándékba azoknak, akik barátaiknak
sikeresen ajánlják az evangéliumot. A feliratkozni szándékozók nevét és
e-mail címét küldjétek el a his@katolikus.hu címemre és felírom őket.
Kérem, hogy csak olyan személy számára kérjétek az evangéliumot, akit
megkérdeztetek és valóban kapni szeretné. A 10 könyv azoké lesz, akik a
legtöbb új személyt ajánlják szeptember 30-ig.
Köszönöm, hogy lelkesen terjesztitek az evangéliumot!
István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonötödik hét – kedd

2009. szeptember 27-én vasárnap 14.30-kor

tartjuk a Vándor Evangélium körök szeptember havi szentmiséjét

a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban

(XI. ker. Fehérvári út 168-178. C. Lh. 35 168-as csengő).

minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

A szentmisét követően osztjuk ki a körvezetőknek a következő év imafüzeteit.


Mi is látni szeretnék Jézust

2009. szeptember 22. Évközi huszonötödik hét – kedd

P. Barry O’Toole, LC

Lk 8,19-21

Eljöttek anyja és rokonai, de a tömegen nem tudtak áthatolni. Ezért szóltak neki: "Kinn állnak anyád és testvéreid, s látni szeretnének." De ő ezt mondta nekik: "Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát."

Bevezető ima: Jézus, te vagy az élet ura és minden jónak forrása. Te vagy a béke hercege és az én támaszom. Te vagy gyógyítóm és te magad vagy a gyógymód. Szükségem van rád, ahogyan arra is, hogy tehessek érted. Szeretlek téged és egészen neked ajánlom fel magamat. Tudom, hogy te sosem hagynál cserben vagy csapnál be. Köszönöm, hogy teljesen odaadtad nekem magadat.

Kérés: Uram, segíts, hogy meghallgassam szavadat és cselekedetekre is váltsam!

1. „Látni szeretnénk Jézust.“ Ma, csakúgy, mint kétezer éve, az emberi szív vágyakozik arra, hogy láthassa Jézus arcát. Mindenkinek meg van rá az oka: van, akinek gyógyulásra van szüksége,- mint Bartimeusnak, a jerikói vaknak, aki addig kiáltott Jézus után, míg Ő megkönyörült rajta és meggyógyította őt (Mk 10,46-52). Mások kíváncsiságból akarják látni Jézust,- mint Zakeus, aki felmászott a fára, hiszen alacsony termetű volt (Lk 19,2-10). Van, aki azért kereste Jézust, hogy hallhassa Őt- például az a tömeg, akiknek Istenről beszélt a Genezáreti- tavon egy csónakról (Lk 5,1-10). És végül, vannak, akik szeretetből és törődésből mentek hozzá,- mint a Szűzanya és a magdalai Mária (Mk 15,41).

2. Jézust nem egyszerű „bevenni”. „A tömegen nem tudtak áthatolni.“ Van úgy, hogy a legtisztább szándék vezérel minket, és mégsem egyszerű és könnyű elérnünk Krisztust. Valószínűleg sok akadállyal kell megküzdenünk az úton, és felkészültnek is kell lennünk ezekre az akadályokra. A sátán a bűn által el akar választani minket Istentől, sokszor félelmet ébreszt bennünk a gyónással kapcsolatban, ezért nem kapjuk meg Isten gyógyító kegyelmét. A világ is törekszik minket olyan távol tartani Istentől, amennyire csak lehetséges. Ezer és ezer szórakozási lehetőséget kínál, amik mind eltérítenek minket az imádságtól, az elmélkedéstől és a megtéréstől. Természetesen néha mi is olyan kevéssé hajlunk arra, hogy másokat szolgáljunk, és erényes életet éljünk. A lustaság és hanyagság még a legjobbakat is elkaphatja. Nagyon fontos, hogy elmondjuk Jézusnak, hogy vágyakozunk rá.

3. Jézus elutasítaná a legközelebbi barátait? Ez az, ami Jézusnak számít: „hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát." Ő azért jött, hogy hirdesse az örömhírt és mindenkit megmentsen. Az első benyomással ellentétben, nem utasítja el édesanyját és rokonait. Krisztus nem kisebbíti őket, hanem inkább felemel minket – és őket – egy olyan bensőséges szintre, ami erősebb a vér kötelékénél. Ez az isteni szeretet szépsége: bensőséges és magasztos Istenkapcsolatra hív minket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, a mai nap minden pillanatában látni szeretném arcodat. Szabadíts meg minden ellenségemtől és lelki restségemtől. Gyógyítsd meg lelki vakságomat, hiszen te egyedül tudsz rajtam segíteni! Nélküled semmi jóra nem vagyok képes. Segíts, hogy meg tudjak felelni annak a méltóságnak, amit nekem ajándékoztál!

Elhatározás: Ma alapos lelkiismeretvizsgálatot végzek az este folyamán és esetleg felkészülök a szentgyónásra. Eltávolítom az akadályokat, és megköszönöm Istennek a kegyelmeket, amikkel elhalmoz engem.


A Pápa ima szándéka 2009. szeptember hónapra:

- Hogy Isten szavát, mint a szabadság és az öröm forrását, jobban megismerjék, befogadják és éljék.

- Hogy Laoszban, Kambodzsában és Mianmarban azok a keresztények, akik gyakran nagy nehézségekkel találkoznak, ne bátortalanodjanak el az evangélium testvéreiknek történő hirdetésétől, hanem bízzanak a Szentlélek erejében.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger