2009. szeptember 23., szerda

Pietrelcinai szent Pio szerzetes

Pietrelcinai szent Pio szerzetes

A tegnapi evangéliumban olyanokról hallottunk, akik nem ismerik valójában Jézust, ma pedig az apostolokat halljuk, akik mindig Jézussal vannak, ezért a legjobban kell ismeriük őt. Szembetűnő a válaszok közti különbség. Az apostolok, akiknek nevében Péter megfogalmazza, hogy Jézus az Isten Fölkentje, egyre inkább megismerik Mesterüket, s megértik küldetését. Ezt eredményezi a Krisztushoz való közelség és a szándék, hogy nyitottak és befogadóak legyenek arra a kinyilatkoztatásra, amely Krisztusra vonatkozik. Ez nem a kíváncsiskodás, hanem az Úr iránti szeretet jele. Ha arra törekszem, hogy minél többet legyek Jézus közelében, egyre jobban megismerhetem őt, s megérthetem tanításának titkát. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT P. PIO

2009.09.23. szerda: SZENT P. PIO

(Szent Linusz, Szent Thekla)

Szolgák vagyunk, de Istenünk szolgaságunkban sem hagyott el bennünket


Ezd 9,5-9

Az esti áldozatkor felkeltem sanyarúságomból, tépett palástban meg köntösben meghajtottam térdemet, kiterjesztettem kezemet az Úrhoz, az én Istenemhez. Így szóltam: ,,Istenem, szégyellem magamat és nem merem felemelni arcomat hozzád, mivel gonoszságaink megsokasodtak fejünk felett és bűneink az égig növekedtek atyáink idejétől kezdve. Súlyosan vétkeztünk mind a mai napig, úgyhogy tulajdon gonoszságaink miatt jutottunk mi magunk, királyaink és papjaink idegen országok királyainak kezére, kardélre, fogságba és ki voltunk téve fosztogatásnak és arcpirulásnak, mint ma is. Most azonban egy szempillantásra kegyelmet találtunk az Úrnál, a mi Istenünknél. Meghagyott nekünk egy maradékot és leverte nekünk a sátrat az ő szent helyén és felragyogtatta szemünket Istenünk és egy kis menedéket adott nekünk szolgaságunkban. Igaz, szolgák vagyunk, de szolgaságunkban sem hagyott el Istenünk. Felénk hajlította a perzsa királyok kegyét, hogy életet adjon belénk, megépítse és feltámassza romjaiból Istenünk templomát, nekünk pedig védőfalat emeljen Júdában és Jeruzsálemben.

Tób 13,2-8

,,Áldott legyen az élő Isten és az ő országa mindörökké; mert ő megfenyít és irgalmaz, levisz az alvilág mélységeibe, és felhoz a nagy pusztulásból és senki sem menekülhet el kezéből. Dicsőítsétek őt Izrael fiai a nemzetek előtt, mert ha szétszórt is benneteket közéjük, ott mutatta meg nektek nagyságát is. Magasztaljátok őt minden élőlény előtt, mert ő a mi Urunk, ő a mi atyánk és ő a mi Istenünk örökkön-örökké. Megfenyített titeket vétkeitekért, de meg is könyörül rajtatok, és összegyűjt titeket minden nép közül, akik közé szétszórt titeket. Ha hozzátértek teljes szívetekből és lelketekből, és az igazságot cselekszitek színe előtt, akkor felétek fordul és nem rejti el többé előletek arcát. És most fontoljátok meg, hogy mit tett veletek, és magasztaljátok fennhangon. Áldjátok az igazságos Urat, és magasztaljátok az örökkévalóság Királyát. Én számkivetésem földjén dicsőítem őt és hirdetem hatalmát és fönségét a bűnös népnek. Térjetek meg bűnösök, igaz tetteket vigyetek végbe színe előtt. Ki tudja, talán hozzátok fordul és megkönyörül rajtatok. Én és az én lelkem öröméneket mondunk az ég Királyának, és az én lelkem örvend élete minden napján. Áldjátok az Urat összes választottai, és mindnyájan magasztaljátok fönségét. Tartsatok örömnapot és dicsőítsétek őt.

Lk 9,1-6

Ezután összehívta a tizenkét apostolt, erőt és hatalmat adott nekik minden ördög felett, és a betegségek gyógyítására. Majd elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát, és gyógyítsák meg a betegeket. Azt mondta nekik: ,,Semmit se vigyetek az útra, se botot, se táskát, se kenyeret, se pénzt, és két köntösötök se legyen! Amelyik házba betértek, ott maradjatok, és onnan induljatok tovább! Ha pedig valahol nem fogadnak be titeket, a várost elhagyva, még lábaitok porát is rázzátok le bizonyságul ellenük!'' Útra keltek tehát, bejárták a falvakat, hirdették az evangéliumot, és gyógyítottak mindenütt.

Évközi huszonötödik hét – szerda

2009. szeptember 23. - Szerda

Jézus összehívta a tizenkét apostolt. Erőt és hatalmat adott neki az
ördögök felett és a betegségek gyógyítására. Aztán szétküldte őket, hogy
hirdessék Isten országát, és gyógyítsák meg a betegeket. Meghagyta nekik:
"Semmit se vigyetek az útra: se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se
pénzt! Két ruhátok se legyen! Ha valahol betértek egy házba, maradjatok
ott, amíg tovább nem utaztok! De ha nem fogadnak be, hagyjátok el a
várost, és a port is rázzátok le lábatokról vádképpen ellenük!" Azok útra
keltek, bejárták a falvakat. Hirdették mindenütt az evangéliumot, és
meggyógyították a betegeket.
Lk 9,1-6

Elmélkedés:

Valójában nincs semmi furcsa abban, hogy a gyermekként világra született
Jézus, aki egyedül az Isteni üzenetet birtokolva, ugyanígy, tehát eszköz
nélkül küldi apostolait missziós útra. Miként ő bízott abban, hogy az
általa hirdetett üzenet önmagában is oly erővel rendelkezik, hogy az
emberi szívekben meghozza gyümölcsét, ugyanígy tanítványoknak is
Mesterükben kell bízniuk, aki megbízza őket a tanítás továbbadására. S ők
bátran indulnak, hogy Jézus nevében tanítsanak.
Idén, a papság évében különösen is legyünk hálásak azért, hogy Isten
manapság is küld olyan személyeket, akik nekünk közvetítik szavát, az
örömhírt, amely Isten felé vezet minket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jézusom, kit szívemből szeretek, tudom, hogy nincs gyümölcse lelkemnek, ha
Szentlelkednek harmata nem öntözi és szereteted sugara nem melegíti;
kérlek, légy irgalmas hozzám, végy szerető karodra és gyullaszd föl bennem
Lelkednek tüzet. Íme: testemet és lelkemet neked adom, legyen a tiéd.
______________________________

Évközi huszonötödik hét – szerda

2009. szeptember 27-én vasárnap 14.30-kor

tartjuk a Vándor Evangélium körök szeptember havi szentmiséjét

a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban

(XI. ker. Fehérvári út 168-178. C. Lh. 35 168-as csengő).

minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

A szentmisét követően osztjuk ki a körvezetőknek a következő év imafüzeteit.


Dönts szabadon!

2009. Szeptember 23. Évközi huszonötödik hét – szerda

Jeffery Jambon, LC

Lk 9, 1-6

Jézus összehívta a tizenkét apostolt. erőt és hatalmat adott nekik minden ördög felett, és a betegségek gyógyítására. Majd elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát, és gyógyítsák meg a betegeket. Azt mondta nekik: ,,Semmit se vigyetek az útra, se botot, se táskát, se kenyeret, se pénzt, és két köntösötök se legyen! Amelyik házba betértek, ott maradjatok, és onnan induljatok tovább! Ha pedig valahol nem fogadnak be titeket, a várost elhagyva, még lábaitok porát is rázzátok le bizonyságul ellenük!'' Útra keltek tehát, bejárták a falvakat, hirdették az evangéliumot, és gyógyítottak mindenütt.

Bevezető ima: Csodálatos elméletek vannak, Uram, de megélni azokat sokkal jobb. Azért teremtettél engem, hogy megismerjelek, szeresselek, hogy szolgáljalak életemmel, és boldog legyek veled az örök életben. Segíts, hogy megélhessek mindent ezek közül a rendkívüli elvek és alapigazságok közül! Hiszek benned Uram, mert te táplálod kitartásomat, és folyamatosan biztatsz, hogy kitartsak ígéreteid mellett. A te szereteted ösztönöz, hogy viszontszeresselek téged. Add, hogy ebben a szeretetben növekedjek, és az önszeretetem csökkenjen!

Kérés: Uram, segíts, hogy a te kegyelmedre, és ne a világi dolgokra hagyatkozzam!

1. A küldetés. Krisztus mindenféle felszerelés nélkül küldte ki apostolait a világba, hogy hirdessék az Örömhírt. A gondviselésbe kellett bízniuk. Jézus úgymond minimalizálja úti felszerelésüket, hogy semmit ne vigyenek magukkal. Hogyan tudták megérinteni az embereket? Ahogy Szent Pál, ők is megértették, hogy Jézus egy bizonyos távolságból irányítja a lépéseiket: „Őérte mindent veszni hagytam, sőt szemétnek tekintek, csakhogy Krisztust elnyerjem.”(Fil 3,8). Jézus korlátokat adott a tanítványoknak azért, hogy megtanítsa őket arra, hogy az iránta való szeretetük terem gyümölcsöt, és nem a „karrierépítés”. Bennem van-e ez a meggyőződés otthon, vagy amikor dolgozom, vagy amikor éppen gondoskodom szükségleteimről? Kész vagyok-e akár két mérföldet megtenni, ha egyházközösségem arra kér, hogy tegyek meg egy mérföldnyi utat?

2. Szabadon minden földi dologtól. Krisztus óv minket attól, hogy vagyont halmozzunk fel, nem annyira azáltal, ahogy beszél, hanem ahogyan cselekszik. Úgy küldi ki barátait, mint bárányokat a farkasok közé, nem arra küldi őket, hogy egész hétvégén csak pihenjenek egy kényelmes fotelben. Jézus a saját maga mutat jó példát, s ezzel támasztja alá tanítását arról, hogy milyen egy sikeres apostol. Egy koszos barlangban született, mindenféle kényelem és luxus-vendégfogadó nélkül. Egy jászol volt az első ágya. Elküldte Pétert, hogy a hal szájából szedje ki az érmét, mert nem volt pénze, hogy megfizessék az adót. Olyan egyszerű eseteket ismertetett meg az egész világgal, mint az asszonnyal való találkozása a kútnál, vagy egy temetési menet a faluban. Valaki másnak a sírjába lett eltemetve. Az anyagi javak megléte vagy hiánya nem akadályozhat meg abban, hogy beteljesítsük azt, amire az Úr küldött minket.

3. Szabad választás. Jézus nem egy túlélőtáborba küldte az apostolokat. Mégis úgy tűnt, hogy minél keményebb körülmények voltak, annál nagyobb volt a vonzereje. Ez úgy tűnik, mint egy misztikus valóság, amely körülvesz minden olyan isteni indíttatású apostoli munkát, vagy feladatot, amelyre a keresztények vállalkoztak. Ezek a galileai halászok úgy tűntek, hogy szabadon nekikezdtek egy számukra ismeretlen foglalkozásnak. Jézus adott nekik erőt és tekintélyt, ez motiválta őket. Az apostolok valami olyan rejtett kincset tapasztaltak meg, amely akkora lelkesedéssel töltötte be őket, hogy ennek a kincsnek a megszerzéséért és a másokkal való megosztásáért mindenről lemondtak. Ez a kincs Krisztus. Jézus és az apostolok között baráti kapcsolatnak kellett lennie, mivel ehhez a felelősségteljes küldetéshez elég volt egy rövid magyarázatot adnia. A Szentírás azt mondja: „Útra keltek tehát, bejárták a falvakat...” Az apostolok képesek voltak gyorsan dönteni, hogy mit tegyenek, hiszen a bennük lévő „cserépedényben” egy kincset hordoztak, amelyet mindenfelé szét kellett osztaniuk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, akármilyen csodálatosak is az anyagiak, össze sem lehet hasonlítani őket azzal, hogy téged birtokolhatlak, és rólad beszélhetek másoknak. Nézd erőfeszítéseimet, amelyeket érted teszek, és áldd meg azokat! Uram, segíts, ahogy segítettél Szent Pálnak is, hogy folytassam a küzdelmet a mennyei koronáért, amely nem halványul el, és a rozsda nem fog rajta.

Elhatározás: Ma meg fogom találni a módját, hogy meglátogassam az Oltáriszentséget, és ott komolyan imádkozzak a Szentatya e havi szándékára.


A Pápa ima szándéka 2009. szeptember hónapra:

- Hogy Isten szavát, mint a szabadság és az öröm forrását, jobban megismerjék, befogadják és éljék.

- Hogy Laoszban, Kambodzsában és Mianmarban azok a keresztények, akik gyakran nagy nehézségekkel találkoznak, ne bátortalanodjanak el az evangélium testvéreiknek történő hirdetésétől, hanem bízzanak a Szentlélek erejében.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger