2009. szeptember 24., csütörtök

Szent Gellért püspök, vértanú

Szent Gellért püspök, vértanú

A helytelen (alaptalan) és a helyes félelemről olvasunk az evangéliumban. Az emberi félelmeket mindig ellensúlyozza az Istenbe vetett bizalom és a hit. Amikor a feltámadt Jézus megjelenik, első szavaival mindannyiszor meg akarja szüntetni a tanítványok félelmét, amely azonnal el is múlik, ha a hit szemével felismerik őt. A feltámadt Jézusban és a feltámadásban hívő embereknek a szenvedésektől, sőt még a haláltól sem kell félniük, hiszen sorsuk ugyanúgy az örök életre való feltámadás lesz, miként Krisztusé is, aki önként vállalja a szenvedéseket, és húsvéti feltámadásával örökre legyőzte a halált. Nincs okunk félelemre, ha hisszük, hogy Krisztussal mi is feltámadunk az örök boldogságra. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT GELLÉRT (ünnep)

2009.09.24. csütörtök: SZENT GELLÉRT (ünnep)

(Szent Bőd, Beszteréd és Beneta)

Isten próbára tette, és magához méltónak találta őket


Bölcs 3,1-9

Az igazak lelkei azonban Isten kezében vannak, s a halál kínja nem éri őket. Úgy látszott a balgák szemében, hogy meghaltak, távozásukat balsorsnak vélték, és végső romlásnak, hogy elmentek tőlünk, ők azonban békességben vannak, ha kínt szenvedtek is az emberek szemében, reményük halhatatlansággal teljes, kevés fenyítés után nagy javakban van részük, mert Isten próbára tette, és magához méltóknak találta őket. Megvizsgálta őket, mint az aranyat a kohóban, és elfogadta őket egészen elégő áldozatul. Látogatásuk idején pedig az igazak felragyognak, olyanok lesznek, mint a szikra, amely a nádasban tovaterjed, ítélkeznek nemzeteken, és uralkodnak népeken, s az Úr lesz a királyuk örökké. A benne bízók megértik az igazságot, s a hívek kitartanak mellette szeretetben, mert választottjai kegyben és békességben részesülnek.

Zs 125

Zarándok-ének. Mikor az Úr megfordította Sion fogságának sorsát, olyan volt, mintha álmodnánk. Akkor szánk vígsággal telt meg, nyelvünk pedig ujjongással. Azt mondták akkor a nemzetek között: ,,Nagy dolgokat művelt velük az Úr!'' Nagy dolgokat művelt velünk az Úr, azért örvendezünk. Fordíts fogságunkon, Uram, mint ahogy megfordítod délen a patakokat! Akik könnyek között vetnek, majd ujjongva aratnak. Csak mentek és sírtak, úgy vitték vetni vetőmagjukat; de ujjongva jönnek vissza majd, s úgy hozzák a kévéiket.

Mt 10,28-33

Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti sok verébnél. Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is meg fogom tagadni Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Szent Gellért püspök és vértanú

2009. szeptember 24. - Csütörtök, Szent Gellért püspök és vértanú

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól, akik
megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek,
aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja. Egy fillérért ugye két
verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta
nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek
hát: sokkal többet értek ti a verebeknél! Ha valaki megvall engem az
emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha
valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt,
aki a mennyekben van.
Mt 10,28-33

Elmélkedés:

Jézus azt kérte meghívott apostolaitól, hogy családjukat és otthonukat
elhagyva egész életüket neki, illetve az evangélium hirdetésének
szenteljék, amivel ő bízta meg őket. Ez az elhagyás és Krisztushoz
csatlakozás elengedhetetlen feltétele annak, hogy az Isten Országa
növekedjen a világban, többek között az igehirdetés révén. Az apostolok
utódai, a püspökök szintén elfogadják a meghívást és életüket Isten
népének szolgálatára ajánlják fel. Eddig akár megtisztelőnek is
tekinthetjük a meghívást, de az később komolyabbra is fordulhat, hiszen
Isten egyesektől azt is kérheti, hogy hűségüket a vértanúságig
bizonyítsák. Ezt kérte a ma ünnepelt Gellért püspöktől is, aki hazáját
elhagyva a magyarok földjére jött, hogy népünk körében hirdesse a
krisztusi örömhírt, s vértanúságával is segítse az elhintett mag
növekedését.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Szeretett Jézusom! Árassz el áldásoddal. Nyílj meg számomra, és engedj be
édességed tárházába. Szívem-lelkem utánad eped. Kérlek, csak te légy a
gazdám! Tied vagyok, te pedig enyém vagy. Add, hogy lelkem új lendülettel
növekedjék élő szeretetedben; kegyelmedből legyek virágod, mint a völgyek
lilioma a folyóvizek partjain.
Nagy Szent Gertrúd
______________________________

Szent Gellért püspök és vértanú

2009. szeptember 27-én vasárnap 14.30-kor

tartjuk a Vándor Evangélium körök szeptember havi szentmiséjét

a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban

(XI. ker. Fehérvári út 168-178. C. Lh. 35 168-as csengő).

minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

A szentmisét követően osztjuk ki a körvezetőknek a következő év imafüzeteit.


Ne féljetek!

2009. szeptember 24. Évközi huszonötödik hét – csütörtök

Szent Gellért püspök és vértanú

P. Ernest Daly LC

Mt 10,26-33

Ne féljetek tehát tőlük! Mert semmi sincs elrejtve, ami le ne lepleződne, s nincs rejtett dolog, ami ki ne tudódna. Amit sötétben mondok nektek, mondjátok el világosban, és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkről. Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti sok verébnél. Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is meg fogom tagadni Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Bevezető imádság: Uram, hiszek jóságodban. Hiszem, hogy semmi sem történhet meg velem, amit te nem akarsz. Hiszem, hogy szereted a világot és megakarod váltani. Szeretnék a te eszközöd lenni!

Kérés: Uram tégy engem bátor barátoddá!

1. Egyszerűen követni nyomdokait. Mint Krisztus apostolai ne csodálkozzunk azon, hogy lelki életünkben nehézségekkel találkozunk, vagy amikor azon fáradozunk, hogy szeressük embertársainkat, akkor félreértésekkel kell megküzdenünk. Ezekben is csak Urunkat követjük, aki előttünk járta be ezt az utat. Nem vagyunk egyedül. Nyugtalanítania kellene minket, amikor életünk túl kényelmessé válik, Krisztus meghívásától eltávolodunk, és már nem vesszük azt komolyan.

2. Hirdessétek a háztetőkről! Nem azért kaptuk ajándékba a Krisztushoz fűződő különleges kapcsolatunkat, hogy magunknak megtartsuk. Tovább kell adnunk másoknak, különben nem lehetünk igazi barátságban Krisztussal. Ő azért jött közénk, hogy mindenkit meghívjon Országába. Jézus szeretne minket ugyanazzal a buzgósággal eltölteni, mint amit Ő érzett irántunk. Napról napra egyre jobban kell értékelnem barátságát, és új utakat kell találnom arra, hogy beszéljek róla másoknak, különben nem vagyok igazi tanítványa.

3. Egy nap mennyei Atyám előtt fogok állni. Egy nap Isten előtt fogok állni. Akkor Ő meg fogja tőlem kérdezni, mit kezdtem ezzel a napommal. A mai nap jó alkalom arra, hogy újra teljesen Jézusért éljek és szentségre törekvő életemmel az Ő Országát terjesszem. Meg kell kérnem Jézust, hogy segítsen nekem; ne érezzem kellemesen így magam, akarjak túlnőni önmagamon. Ha szeretettel tudok felkészülni az utolsó találkozásra; így lesz ez a találkozás a szereteté és nem a rettegésé.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, engedd, hogy megvalljam mások előtt is, hogy a te tanítványod vagyok. Tudom, hogy ezzel fel kell adnom a kényelmemet. Olyan szeretnék lenni, amilyen te vagy. Adni szeretnék és nem kapni. Segíts, hogy ne féljek az apostolság következményeitől! Segíts, hogy meglássak minden olyan dolgot, amivel jót tehetek! Segíts, hogy hozzájáruljak a magam részével ehhez a jóhoz!

Elhatározás: A mai napon néhány pillanatra le akarok mondani másokért, vagy az evangélium hirdetéséért saját kényelmemről.


Erdő Péter bíboros atya 2009. szeptemberi imaszándéka:

Hogy fiataljaink minden nehézség ellenére nyugodt és szilárd oktatást és az igaz értékekre hiteles nevelést kapjanak.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger