2009. szeptember 26., szombat

Szent Kozma és Damján vértanúk

Szent Kozma és Damján vértanúk

A mai evangéliumból kiderül, hogy a tanítványok teljesen félreértik Jézus követésének értelmét, s rangsort akarnak maguk között felállítani. Mindez ugyanis azok után történik, hogy Jézus megjövendöli szenvedését és felszólítja őket a kereszthordozásra. Jézus egy gyermeket állít példaképül eléjük. A gyermeknek nincs hatalma, védtelen, s mások gondoskodó szeretetére szorul. De abban a tekintetben is félreértik Jézust a tanítványok, hogy egyeseket ki akarnak zárni a közösségből, s megtiltják, hogy Jézus nevében jót tegyen, azt gondolva, hogy kizárólag ők követhetik Jézust. A Krisztus-követés mindenki számára nyitott, aki gyermeki szívvel fogadja Jézus tanítását s ragaszkodik hozzá. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonötödik hét – szombat

2009.09.26. szombat

(Szent Kozma és Damján, Szent Nílus)

Így szól az Úr: jövök már, és itt fogok lakni


Zak 2,5-9a.14-15a

Aztán felemeltem szememet, és íme, egy férfit láttam, kinek kezében mérőzsinór volt. Megkérdeztem: ,,Hová mégy?'' Azt mondta nekem: ,,Jeruzsálemet megmérni, hogy lássam: mennyi a szélessége és mennyi a hosszúsága?'' Ekkor az az angyal, aki bennem beszélt, elindult, és egy másik angyal jött elébe, és ennek ő azt mondta: ,,Siess, szólj annak az ifjúnak és mondd: Fal nem övezi majd Jeruzsálem lakóit, oly sok lesz benne az ember és az állat, és én, -- mondja az Úr, -- tüzes fal leszek számára körös-körül, és dicsőségére leszek benne. Ujjongj és örvendj, Sion leánya, mert íme, én majd eljövök és benned lakom, -- mondja az Úr. -- Azon a napon majd sok nemzet csatlakozik az Úrhoz és az én népemmé lesznek, és én majd nálad lakom; és te majd megtudod, hogy a Seregek Ura küldött engem hozzád.

Jer 31,10-13

Halljátok az Úr igéjét, nemzetek, hirdessétek messze a szigeteken, és mondjátok: ,,Aki szétszórta Izraelt, össze is gyűjti, és őrzi, mint pásztor a nyáját!'' Mert megváltotta az Úr Jákobot, és kiváltotta őt a nála erősebb kezéből. Eljönnek és ujjonganak Sion magaslatán, odaözönlenek az Úr javaihoz: a gabonához, musthoz és olajhoz, a fiatal bárányokhoz és borjakhoz. Olyan lesz a lelkük, mint az öntözött kert, és nem epedeznek már tovább. Akkor majd örül a szűz a körtáncban, ifjak és öregek együtt. ,,Gyászukat örömre fordítom, megvigasztalom és megörvendeztetem őket bánatukban.

Lk 9,43b-45

Ekkor mindnyájan elcsodálkoztak Isten nagyságán. Mivel mindannyian csodálkoztak azon, amit tett, ő így szólt tanítványaihoz: ,,Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat, mert az Emberfiát az emberek kezébe adják.'' Ők azonban nem értették ezt a beszédet. El volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják, de nem merték őt kérdezni e beszéd felől.

Évközi huszonötödik hét – szombat

2009. szeptember 26. - Szombat

Az ördögtől megszállott fiú meggyógyítása után a tanítványok csodálattal
tekintettek Jézusra. Ő azonban figyelmeztette őket: "Véssétek szívetekbe,
amit most mondok! Eljön az idő, hogy az Emberfiát az emberek kezére
adják." De azok nem értették meg ezt a beszédet, és igazi értelme rejtve
maradt előttük. Kérdezni azonban nem merték e szavak értelme felől.
Lk 9,43b-45

Elmélkedés:

A gyógyítások láttán csodálattal tekintenek a tanítványok Jézusra, amely
az elismerésnek és az elfogadásnak a jele. A tanítványok mellett a nép is
ugyanilyen csodálattal hallgatja szavait, s részese a számos gyógyításnak.
Mindenki lelkes, szívesen követik Jézust, örömmel vannak mellette, mert
lenyűgözi őket isteni hatalma, amellyel tanít és gyógyít. Jézus azonban
tisztában van vele, hogy a lelkesedés nem fog örökké tartani. Amikor majd
a nép vezetői ellene fordulnak és az életére törnek, sokak el fognak tőle
fordulni. Mert szenvedésének és halálának látása már nem csodálatot
ébreszt bennünk. Itt már kevés is volna a csodálat. Részvét és együttérzés
szükséges már ide, és mindenekelőtt bűnbánat. Vajon eljutok-e a
csodálattól az őszinte bűnbánatig?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, Istenem, teremtőm és megváltóm! Akkora vonzódással, tisztelettel,
dicsérettel és tisztességgel, akkora hálával, odaadással és szeretettel,
akkora hittel, reménnyel, tisztasággal szeretnélek ma magamhoz venni
téged, amekkorával méhébe fogadott és óhajtott szentséges anyád, a
dicsőséges Szűz Mária, amikor alázatosan és áhítattal felelt az angyalnak,
aki a megtestesülés örömhírét jelentette neki: íme, az Úrnak szolgáló
leánya, legyen nekem a te igéd szerint.
Kempis Tamás
______________________________

Évközi huszonötödik hét – szombat

2009. szeptember 27-én vasárnap 14.30-kor

tartjuk a Vándor Evangélium körök szeptember havi szentmiséjét

a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban

(XI. ker. Fehérvári út 168-178. C. Lh. 35 168-as csengő).

minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

A szentmisét követően osztjuk ki a körvezetőknek a következő év imafüzeteit.


A hit ajándéka

2009. szeptember 26. Évközi huszonötödik hét – szombat

P. Christopher Scroggin LC

Lk 9,43b-45

Ekkor mindnyájan elcsodálkoztak Isten nagyságán. Mivel mindannyian csodálkoztak azon, amit tett, ő így szólt tanítványaihoz: ,,Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat, mert az Emberfiát az emberek kezébe adják.'' Ők azonban nem értették ezt a beszédet. El volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják, de nem merték őt kérdezni e beszéd felől.

Bevezető ima: Uram, áraszd ki rám fényedet, hogy értelmemet és lelkemet eltöltse a te örök életre vezető igazságod. Hitem által egyre jobban szeretlek téged, és reménykedem a te jóságodban. Uram Jézus, újra eljövök hozzád és keresem a hit fényét, hogy szándékaidat jobban meg tudjam érteni. Engedj nagyon közel magadhoz, hogy imáim tetszésedre legyenek.

Kérés: Uram Jézus, erősítsd meg hitemet, hogy nyomdokaidon járjak!

1. A tudományba vetett vak hit. Oly sok mindennapi dolog van, amelyeket magától értetődőnek tartunk. Azt is mondhatjuk, hogy vakon hiszünk az elektromosságban, a felhőkarcolók hatalmas technikai berendezéseiben, csak hogy ezt a két példát említsük arra, hogy mi minden tűnik számunkra teljesen természetesnek. Nem is gondolkozunk sokat ezekről a dolgokról, bízunk abban, hogy mindig és minden működni fog. Azonban, ha „hitemmel” túllépem a tapasztalati tudás – az elektromosság és a technika – határát, s kilépek a lelki síkra, rögvest magam gördítek akadályokat hitem útjába.

2. Természetfölötti hit. A mai evangéliumban hallott jézusi kijelentést csak „természetfölötti hittel” érthetjük meg. Ez a hit olyan ajándék, amelyet alázatosan kell kérnünk az Istentől, hogy bevilágítsa egész életünket. A hit nagyobb tudásra vezet el minket, mint a tisztán emberi ismeretek. Jézusba vetett bizalommal imádkozzunk ezért a hitért.

3. A kérdezéstől való félelem. A mai evangéliumi részben a tanítványok féltek feltenni kérdéseiket Jézusnak. Nem biztos, hogy rossz, ha olyan dolgokról teszünk fel kérdéseket, amelyeket nem értünk: ez teljesen természetes, és gyermeki bizalomra utal. Krisztusnak mindig van válasza kérdéseimre – világos és érthető válaszai – még akkor is, ha én magam az adott pillanatban nem értem meg egyből ezeket. Krisztus nem azt akarja, hogy az általa adott értékeket és tanítását csak passzívan elfogadjam. Azt akarja, hogy szabadon döntsek ezek mellett; nem is annyira azért, mert tökéletesen értek mindent, hanem azért, mert bízok Istenben, aki szeret engem.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, olyan egyszerű számomra, hogy életemet tisztán emberi szemszögből nézzem. Megtanultam, hogy mindennapi életemben mindent logikusan megmagyarázzak, s ebben addig is eljutok, hogy már nem is hiszem azt, ami nem tűnik racionálisnak. Adja nekem éber hitet, hogy mindent a te szemszögedből lássak! Add, hogy hitem világítsa be minden nap életem útját.!

Elhatározás: Mai imámban alázatosan fogom kérni Jézus Krisztustól a hit ajándékát.


Erdő Péter bíboros atya 2009. szeptemberi imaszándéka:

Hogy fiataljaink minden nehézség ellenére nyugodt és szilárd oktatást és az igaz értékekre hiteles nevelést kapjanak.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi email címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Évközi huszonhatodik vasárnap

2009. szeptember 27-én vasárnap, MA14.30-kor tartjuk a Vándor Evangélium körök szeptember havi szentmiséjét a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban (XI. ker. Fehérvári út 168-178. C. Lh. 35 168-as csengő).

Ezen ünnepi alkalommal Cserey András atya újmisés áldásban részesíti a megjelenteket.

minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

A szentmisét követően osztjuk ki a körvezetőknek a következő év imafüzeteit.


Isten országát közösen építeni

2009. szeptember 27. - Évközi huszonhatodik vasárnap

Szentírásvasárnapja

P. David Daly LC

Mk 9,38-43,45,47-48

Abban az időben: János (apostol) így szólt Jézushoz: „Mester, láttunk valakit, aki a te nevedben ördögöket űz ki, de nem tart velünk. Megtiltottuk neki, mert nem követ minket.” Jézus ezt válaszolta: „Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni engem. Aki nincs ellenünk, velünk van. Aki inni ad nektek akár csak egy pohár vizet is az én nevemben, – azért, mert Krisztuséi vagytok, – bizony, mondom nektek, nem marad jutalom nélkül. De aki megbotránkoztat egyet is e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomkövet kötnének a nyakára, és a tengerbe dobnák. Ha a kezed megbotránkoztat, vágd le. Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod, az olthatatlan tűzre. Ha a lábad megbotránkoztat, vágd le. Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozat olthatatlan tüzére kerülnöd. Ha a szemed megbotránkoztat, vájd ki. Jobb fél szemmel bemenned az Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutni, ahol a férgük el nem pusztul, és a tüzük ki nem alszik.”

Bevezető ima: Uram Jézus, hiszem, hogy velem vagy, amikor az imában szólítalak. Ezért bízom benne, hogy ebben az elmélkedésben is vezetsz engem. Erősítsd meg a hitemet.

Kérés: Uram Jézus, add, hogy készségesen együttműködjek mindenkivel országod terjesztésében.

1.Egység Krisztusban. Szent János panaszkodott, hogy mások Krisztus nevében démonokat űznek ki, de az Úr iránti égő szeretete igényelte a megtisztulást és az egyensúlyt. Jézus felhasználta az alkalmat, hogy segítsen Jánosnak nemes szívűvé válni az apostoli munkájában. Felszólította őt, hogy fogjon össze másokkal, és adja fel a hatalmi elképzeléseit. Milyen gyakran van erre szükség a mi életünkben? Akár a plébániai közösségünkben, vagy az imacsoportunkban: nekünk is meg kell nyílnunk, és együtt dolgozni mindenkivel, aki hisz Krisztusban. Meg kell találnunk a közösséget azokkal, akik Krisztus nevében lépnek fel. Mint ahogy XVI. Benedek pápa a Pünkösd ünnepén Rómában összegyűlt egyházi mozgalmaknak és új közösségeknek mondta: „Ahogy János Pál pápa szerette mondani, az Egyház egyetlen nagy, a Szentlélek által mozgalom, egy folyó, ami átáramlik a történelmen, azért, hogy Isten kegyelmével áttörje azt és meghozza az élet, jóság, szépség, igazságosság és béke gyümölcseit.

2.Minden jóakaratú ember. A pápai enciklikák közül számos szól minden jóakaratú emberhez. Aki az igazságban él, vagy nyitott arra, hogy abban éljen. Jézus megadta az egyetemes apostoli elkötelezettség mértékegységét. A jóakaratú ember jellemzője a testvéri szeretet. Innen Krisztus szavai: „S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el a jutalma.” (Máté 10,42) Nyitottnak kell lennünk minden jóakaratú ember előtt. Ha a jóakaratú emberek megtapasztalják a testvéri szeretetünket, akkor ők is az Egyházhoz és Krisztushoz tartozónak fogják érezni magukat. A korlátlan testvéri szeretet a biztos út ahhoz, hogy felébresszük az emberek érdeklődését Krisztus és az Ő szeretetének megismerése iránt.

3.A bűnösök megtérése. Isten terve szerint senki sincs kizárva a megváltásból, még azok sem, akik a bűnben élnek. Jézus együttérzése óv minket a bűnökből eredő rossztól és a pokol létezésétől. Az Ő irgalma és az Ő szeretete arra inti a követőit, hogy ki kell űzni a bűnöket az életükből. „ha szemed megbotránkoztat, vájd ki,...” Nekünk is követnünk kell Jézust a határtalan szeretetben, és törődnünk kell minden emberrel.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, te megmentettél engem a bűntől. A sötétségből a te nagyszerű világosságodra hívtál engem. Segíts, hogy kövessem a példádat a testvéri szeretetben. Úgy szeretnék másokat szeretni, ahogy te szerettél engem!

Elhatározás: Ma elkötelezem magam egy szeretetből fakadó gesztusra egy olyan embertársam felé, aki távolabb áll tőlem.


A Pápa ima szándéka 2009. szeptember hónapra:

- Hogy Isten szavát, mint a szabadság és az öröm forrását, jobban megismerjék, befogadják és éljék.

- Hogy Laoszban, Kambodzsában és Mianmarban azok a keresztények, akik gyakran nagy nehézségekkel találkoznak, ne bátortalanodjanak el az evangélium testvéreiknek történő hirdetésétől, hanem bízzanak a Szentlélek erejében.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger