2009. szeptember 30., szerda

Szent Jeromos

Szent Jeromos

Az evangéliumok hitelesen mutatják be Jézus tanító útjának sikereit és eredményeit, de nem hallgatnak arról sem, hogy egyes helyeken visszautasítással találkozik. Ilyen lehetett Korozain, Betszaida vagy Kafarnaum városa, amelyeknek lakosai hiába látták a csodákat, mégsem hittek. A hitetlenségnek és az elutasításnak pedig következménye lesz, az tudniillik, hogy az utolsó ítéletkor örökre elpusztulnak a városok lakói. Lehetőségük volt nekik is arra, hogy felismerjék Jézusban az Üdvözítőt és megtérjenek, de ők nem ezt választották, ezért még azok a pogányok is hamarabb juthatnak el az üdvösségre, akiknek sokkal kevesebb lehetőségük volt. Felismerem-e Jézusban üdvösségem szerzőjét? (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT JEROMOS

2009.09.30. szerda: SZENT JEROMOS

A király teljesítette kérésem Istenemnek hozzám való jóakarata folytán


Neh 2,1-8

Niszán havában történt, Artaxerxész királynak huszadik esztendejében, hogy egyszer éppen bor volt előtte, s én fogtam a bort és odanyújtottam a királynak. Közben bágyadtnak tűnhettem fel előtte, mert így szólt hozzám a király: ,,Miért olyan szomorú az arcod? Tudtommal nem vagy beteg. Ok nélkül azonban ez nincsen! Szívedet, nem tudom milyen, de valami bánat emésztheti.'' Erre nagyon megijedtem, és azt mondtam a királynak: ,,Örökké élj, ó király! Hogyne lenne szomorú az arcom, amikor a várost, atyáim sírhelyét lerombolták, kapuit pedig tűz emésztette meg.'' Erre így szólt a király: ,,Mi volna a kívánságod?'' Én ekkor a menny Istenéhez fohászkodtam és így szóltam a királyhoz: ,,Ha jónak látja a király és ha kegyben van előtted a te szolgád, küldj el engem Júdába, abba a városba, ahol atyáim sírja van, hogy újra felépíthessem azt.'' Erre azt kérdezte tőlem a király meg a királyné, aki mellette ült: ,,Mennyi időt venne igénybe utad, és mikor térnél vissza?'' Amikor megmondtam neki az időt, beleegyezett és elbocsátott. Majd így szóltam a királyhoz: ,,Ha jónak látja a király, adjon nekem írásokat a folyamon túli terület helytartóihoz, hogy adjanak kíséretet mellém, amíg Júdába nem érek, valamint levelet Ászáfhoz, a királyi erdőség felügyelőjéhez: bocsásson rendelkezésemre fát, hogy gerendával láthassam el a templom várának kapuit, a városfalakat és a házat, amelybe be fogok lépni.'' A király megadta, mivel Istenem jóságos keze volt rajtam.

Zs 136

Ott ültünk Babilon folyóvizei mellett, és sírtunk, amikor Sionra gondoltunk. A fűzfákra akasztottuk ott hangszereinket, mert énekszót kívántak tőlünk, akik foglyul ejtettek minket: ,,Zengjetek dalt nekünk Sion dalaiból'', mondták, akik elhurcoltak minket. Hogyan énekelhetnénk az Úr énekét idegen földön? Ha megfeledkezem rólad, Jeruzsálem, bénuljon meg a jobb kezem! Ragadjon a torkomhoz a nyelvem, ha rólad meg nem emlékezem, ha nem tartom Jeruzsálemet legfőbb örömömnek! Emlékezzél meg, Uram, Edom fiairól, Jeruzsálemnek arról a napjáról, amikor ők ezt mondták: ,,Rontsátok le! Rontsátok le, egész az alapjáig!'' Babilon leánya, te nyomorult, boldog, aki megfizet neked rajtunk elkövetett tetteidért! Boldog, aki megragadja és sziklához vágja kisdedeidet!

Lk 9,57-62

Amint mentek az úton, valaki azt mondta neki: ,,Követlek téged, bárhová mész!'' Jézus azt felelte neki: ,,A rókáknak odujuk van, az ég madarainak pedig fészkük, az Emberfiának azonban nincs hová lehajtania a fejét.'' Egy másiknak ezt mondta: ,,Kövess engem!'' Az így felelt: ,,Uram! Engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem apámat!'' Jézus ezt válaszolta neki: ,,Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat; te pedig menj, hirdesd az Isten országát!'' Egy másik is szólt neki: ,,Uram! követlek; de engedd meg, hogy előbb búcsút vegyek házam népétől!'' Jézus azt felelte neki: ,,Aki kezét az ekére teszi és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.''

Évközi huszonhatodik hét – szerda

2009. szeptember 30. - Szerda

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai,
elhatározta, hogy tanítványaival Jeruzsálembe megy. Történt pedig, hogy
útközben valaki így szólt hozzá: "Követlek, bárhová mégy." Jézus így
válaszolt: "A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az
Emberfiának nincs hová fejét lehajtania."
Egy másikat Jézus szólított fel: "Kövess engem!" Az így válaszolt: "Uram,
engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." "Hagyd a holtakra,
hadd temessék el halottaikat - mondta neki -, te pedig menj, és hirdesd az
Isten országát."
Egy harmadik ezt mondta neki: "Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy
előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: "Aki kezét az eke
szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára."
Lk 9,57-62

Elmélkedés:

Sok olyan fiút ismerek magam is, akik fiatal korukban egy ideig
lelkesedtek a hitbeli dolgokért, mert szíven találta őket az evangélium
szava, de aztán alább hagyott a buzgalom. Valami megakadályozta őket, hogy
végleges döntést hozzanak, s elkötelezzék magukat Jézus tanítása mellett.
Mintha csak a mai evangéliumban szereplő első személyt tekintenék
példaképüknek a lelkesedés tekintetében. Másokat talán éppen Jézus szólít
meg és ők meg is hallják ezt a hívást. És ma is vannak olyanok, akik nem
képesek korábbi életüket felszámolni, hogy egészen az Urat kövessék.
Figyeljük meg, hogy az evangélium nyitva hagyja a kérdést, hogy a három
személy miként válaszolt, elindultak-e Jézus nyomában. A történet
nyitottsága minket ösztönöz válaszadásra. Vajon hogyan döntünk, ha ilyen
helyzetbe kerülünk?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ma, Istenem, meg akarom ismételni ígéretemet, amelyet a keresztségben
fogadtam: ellene mondok az ördögnek, a világnak, az érzékiségnek, a
pompának, a test kívánságainak.
Igen, ebben a szándékomban egyúttal Neked szentelem egész lelkemet minden
erejével, és testemet minden képességével.
Szalézi Szent Ferenc

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Lassan a végéhez közeledik a plébániafelújítás. Nagy örömömre véget ér a
másfél éve tartó szobáról szobára költözés, s a munkákkal járó mizéria.
Még a tél előtt szeretném a hőszigetelést és a külső vakolást
elvégeztetni, ha lehetővé teszik az anyagiak. Köszönettel fogadom mindenki
támogatását e célra és az adakozóknak szívesen küldök ajándékba egyet a
saját könyvecskémből. Kaptam újabb műalkotásokat, amelyekre ismét lehet
licitálni, mégpedig nyilvánosan.
Minderről bővebben képekkel együtt itt lehet tájékozódni:
http://zalalovo.plebania.hu/list/news/A_plebania_felujitasa
Köszönöm mindenki támogatását!
István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonhatodik hét – szerda

Drága Krisztus

2009. szeptember 30. Évközi huszonhatodik hét – szerda

P. Edward McIlmail LC

Lk 9, 57-62

Amikor mentek az úton, valaki megszólította: Amint mentek az úton, valaki megszólította: "Követlek, bárhová mész is. "Jézus azonban ezt mondta: "A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania." Egy másikat felszólított: "Kövess engem!" Az így válaszolt: "Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." "Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat - mondta neki -, te meg menj, és hirdesd az Isten országát." Egy harmadik ezt mondta neki: "Uram, követlek, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: "Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára."

Bevezető ima: Uram, örülök a veled töltött időnek. Csak a te jelenlétedben találom meg újra egyensúlyomat és vagyok képes azt megőrizni. De mindenekelőtt legyen ez az imádság köszönetem igaz kifejezése és szolgáljon uralmad dicséretéül.

Kérés: Uram, Jézus, mutasd meg nekem annak az árát, hogy nyomdokaidban járok és engedd, hogy ezt készségesen elfogadjam, anélkül, hogy veszélyeztetném a hitemet!

1. Rejtett kiadások. Egy önjelölt apostol azt mondja Jézusnak, hogy ő az Urat mindenhova követni fogja teljesen mindegy, milyen áldozattal járjon. Jézus válasza elgondolkodtat minket, hogy ez a tanítvány megértette-e, hogy mire vállalkozna. Krisztust követni igénybevevő és nem mindig fényes. Szeretünk arról álmodni, hogy Krisztusért hatalmas dolgokat teszünk, de a mindennapi erőfeszítéseket kényelmetlennek találjuk. „De az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.” Az erőfeszítéseknek sok formája van. Egy fiatal feleség például sajnálattal megállapítja, hogy a férje nem tud bánni a pénzzel. Magas elvárásokkal teli szülők megtudják, hogy gyermekük tanulási nehézségekkel küzd, ami korlátozni fogja abban, hogy másoknál többre vigye. Vagy a férj elfogad egy magasabb fizetséggel járó állást, hogy jobban tudjon gondoskodni a családjáról és közben tapasztalja, hogy az új főnöke egy zsarnok. Vagy egy fiatal azért szenved, mert az iskolában kinevetik, mert nem a legfrissebb divat szerint öltözködik. Bármelyike ezeknek lehet az ára annak, hogy Krisztust követjük. Mekkora árat vagyok én képes fizetni azért, hogy Krisztust követem?

2. Családi kötelékek. Krisztus megpróbál lebeszélni egy újabb jelentkezőt arról, hogy eltemesse édesapját. Ez az ember valószínűleg éppen ott tartott, hogy apja tulajdonviszonyait rendezze és közben túlságosan belekeveredett a családi pénzügyi kérdésekbe. A mi Urunk azt akarta, hogy ettől teljesen elhatárolódjon és csakis a Mennyek Országáért éljen. Túl sokszor térítenek el minket a pénzügyi lehetőségek attól, hogy Krisztus akaratát teljesítsük. Nem csoda, hogy Szent Pál így figyelmeztet: „Minden baj gyökere ugyanis a pénz utáni sóvárgás.” (1Tim 6,10) Visszatartó erő a pénz a Krisztussal való barátságomban? Van, hogy többet dolgozom, csakis a pénz miatt?

3. Hosszú búcsú. Tényleg elvárta Krisztus a harmadik önjelölt apostoltól, hogy csak egyszerűen elhagyja a családját? Esetleg. De talán Jézus csak megpróbálta kiszedni belőle a határozott választ, amit Ő már réges-rég tudott. Csak most jött el a döntés pillanata. De ahelyett, hogy Jézus oldalára állt volna, az önjelölt apostolt inkább a családi kötelékek vonzották. Krisztus követőiként késznek kell lennünk arra, hogy olyan döntést hozzunk Krisztusért, mely alapjaiban megváltoztatja életünket, és amely által talán más utak lezáródnak előttünk. Túl keményen hangzik? Inkább biztatónak kellene éreznünk. Gondoljunk egy fiatal nőre, aki elfogadja a házassági ajánlatot. Azzal a feltétellel fogadja el, hogy a szerelme már régen felhagyott más romantikus kapcsolataival. Vagy gondoljunk egy fiúra, aki elhatározta, hogy játszani fog az iskolai focicsapatban. Ezzel kizárja azt a lehetőséget, hogy órákat kosarazzon. És különben is, ha Krisztust követni akarjuk, miért pocsékoljuk az időnket olyan dolgokra, amik nem a hittel és az Egyházzal vannak kapcsolatban? Van valami, amit ki kell takarítanom az életemből?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy erőmet még jobban érted használjam fel, és azért, amit te tőlem megkívánsz. Ne engedd, hogy elvonják a figyelmemet olyan üzleti ügyek, anyagi javak és kapcsolatok, amelyek lelki fejlődésemet nem segítik.

Elhatározás: Uram Jézus, valamit ki akarok takarítani az életemből, ami nem egyeztethető össze kereszténységemmel. Ez lehet egy honlap, egy újság előfizetés, egy illetlen ruhadarab vagy kapcsolat.


A Pápa ima szándéka 2009. szeptember hónapra:

- Hogy Isten szavát, mint a szabadság és az öröm forrását, jobban megismerjék, befogadják és éljék.

- Hogy Laoszban, Kambodzsában és Mianmarban azok a keresztények, akik gyakran nagy nehézségekkel találkoznak, ne bátortalanodjanak el az evangélium testvéreiknek történő hirdetésétől, hanem bízzanak a Szentlélek erejében.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger