2009. október 2., péntek

Szent Őrzőangyalok

Szent Őrzőangyalok

Az őrzőangyalok segítenek, kísérnek utunkon. Sokszor talán észre sem vesszük, máskor pedig egészen nyilvánvaló lesz. Legyünk mi is angyalai egymásnak. Keressük, hol és hogyan tudunk jót tenni a másik embernek. És örüljünk együtt a másik örömével, akkor is, ha nem veszi észre, ki volt az angyala az adott esetben.
További gondolatok...

SZENT ŐRZŐANGYALOK

2009.10.02. péntek: SZENT ŐRZŐANGYALOK

Vétkeztünk az Úr ellen, nem hittünk neki, nem bíztunk benne


Bár 1,15-22

Ezt mondjátok: Az Úré, a mi Istenünké az igazságosság, a miénk pedig arcunk megszégyenülése, miként azt ez a nap egész Júdán, Jeruzsálem lakóin, királyainkon, főembereinken, papjainkon, prófétáinkon és atyáinkon mutatja. Vétkeztünk az Úr, a mi Istenünk előtt, nem hittünk neki és nem bíztunk benne; nem engedelmeskedtünk neki, és nem hallgattunk az Úrnak, a mi Istenünknek arra a szavára, hogy kövessük parancsait, amelyeket nekünk adott. Attól a naptól fogva, amelyen kivezette atyáinkat Egyiptom földjéről, mind a mai napig engedetlenek voltunk az Úr, a mi Istenünk iránt, és eltávoztunk és elfordultunk, hogy ne halljuk szavát. Utol is ért minket az a sok nyomorúság és átok, amelyet az Úr Mózesnek, szolgájának mondott, amikor kivezette atyáinkat Egyiptom földjéről, hogy tejjel-mézzel folyó országot adjon nekünk, -- amint azt a mai nap mutatja. Nem hallgattunk az Úr, a mi Istenünk szavára azoknak a prófétáknak megannyi beszéde ellenére sem, akiket ő hozzánk küldött, hanem elmentünk valamennyien gonosz szívünk indulatát követve más isteneket szolgálni, és azt cselekedtük, ami gonosz az Úr, a mi Istenünk szeme előtt.

Zs 78

Ászáf zsoltára. Isten, pogányok szállták meg örökségedet, megfertőzték szentséges templomodat, romhalmazzá tették Jeruzsálemet. Szolgáid holttestét odavetették eledelül az ég madarainak, szentjeid húsát a föld vadjainak. Úgy ontották vérüket Jeruzsálem körül, akárcsak a vizet, és nem akadt, aki eltemette volna őket. Gyalázattá lettünk szomszédaink előtt, nevetséggé s csúfsággá azok előtt, akik körülöttünk laknak. Meddig még, Uram? Örökké tart haragod? Meddig lobog még bosszúságod, mint a tűz? A pogányokra öntsd haragodat, akik nem ismernek téged, s azokra az országokra, amelyek nem hívják segítségül nevedet. Hiszen felfalják Jákobot, és elpusztítják lakóhelyét! Ne emlékezzél meg atyáink gonoszságáról, siessen elénk irgalmasságod, mert nagyon nyomorultak lettünk. Segíts rajtunk, szabadító Istenünk neved dicsőségéért és ments meg minket, Bocsásd meg bűneinket a te nevedért! Miért mondják a pogányok között: ,,Hol van az ő Istenük?'' Legyen nyilvánvaló a pogányokon szemünk láttára szolgáid kiontott vérének megbosszulása. Jusson színed elé a bilincsbe vertek jajszava; Hatalmas karoddal tartsd életben a halálra szántakat. Öntsd vissza hétszeresen szomszédaink ölébe, ellened szórt szidalmaikat, Uram. Mi azonban, a te néped és legelőd juhai, hadd áldjunk téged örökké, és hadd hirdessük dicséretedet nemzedékről nemzedékre!

Lk 10,13-16

Jaj neked, Korozain! Jaj neked, Betszaida! Mert ha Tíruszban és Szidonban történtek volna a bennetek végbement csodák, már régen zsákban és hamuban ülve tartottak volna bűnbánatot. De Tírusznak és Szidonnak könnyebb lesz a sorsa az ítéleten, mint nektek. És te, Kafarnaum! Ugye az égig emelkedtél? Az alvilágba süllyedsz! [Iz 14,13.15] Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket megvet, engem vet meg; aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki engem küldött.''

Szent Őrzőangyalok

2009. október 2. - Péntek, Szent Őrzőangyalok

Jézus egy alkalommal így szólt tanítványai előtt: "Jaj, neked, Korozain!
Jaj, neked, Betszaida! Ha a pogány Tiruszban és Szidonban történtek volna
azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már rég szőrzsákban és hamuban
tartottak volna bűnbánatot. Ezért Tirusznak és Szidonnak tűrhetőbb sorsa
lesz az ítéleten, mint nektek. És te Kafarnaum? Vajon az égig emelkedel?
Egészen az alvilágig fogsz süllyedni." Majd így folytatta: "Aki titeket
hallgat, engem hallgat; és aki titeket megvet, engem vet meg. Aki pedig
engem megvet, azt veti meg, aki küldött engem."
Lk 10,13-16

Elmélkedés:

Aki titeket hallgat, engem hallgat - olvastuk a mai evangéliumban Jézus
kijelentését, amely nem csupán a mi Urunk egykori tanítványainak szólt,
hanem mindazok magukra vonatkoztathatják, akik az ő tanítását hirdetik,
mint például a papok. Jézus minden pap száján, gondolatain keresztül képes
megszólítani az embereket. Lehet, hogy egyes papok ékesszólóan tudnak
beszélni, míg mások szerényebb képességük miatt talán nehezebben
fogalmazzák meg a tanítást, de biztosak lehetünk abban, hogy minden pap
által Jézus szeretne hozzánk szólni. Az esetleges különbségeket a fülünk
meghallja ugyan, de Jézus szavai nem a fülünknek szólnak, hanem a
szívünknek. Törekedjünk rá, hogy ne a beszéd külső elemeire,
jellegzetességeire figyeljünk, hanem a szívünknek szóló mondanivalóra!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Szűz Máriához

Ha valami fáj Neked panaszkodom,
kinek mondhatnám,
hallgass meg édes Szűz Anyám.
Nehéz óráimban adj nekem erőt,
hiszen Te vigasztalsz sok-sok szenvedőt.

Nálad minden bűnös oltalmat talál,
a benned bízóknak nem fáj a halál.
Tőled távozóknak bánatuk soha nincs,
akik arra kérnek: Mária segíts...

Hozzád imádkozók árvák anyja vagy,
akinek jósága véghetetlen nagy.
Téged dicsérni nem szűnik a szám,
emelj magadhoz édes Szűz Anyám.
______________________________

Szent Őrzőangyalok

Mennyei segítők

2009. október 2. Évközi huszonhatodik hét – péntek

Szent Őrzőangyalok

P. Edward McIlmail LC

Mt 18 1-5,10

Abban az időben történt, hogy odamentek Jézushoz a tanítványok és megkérdezték tőle: „Ki a legnagyobb a mennyek országában?” Odahívott egy gyereket, közéjük állította, s azt mondta: „Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a mennyek országában. Aki befogad egy ilyen gyereket a nevemben, engem fogad be. Vigyázzatok, ne vessetek meg egyet se a kicsik közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát.”

Bevezető imádság: Atyám, köszönöm, hogy új napot ajándékozol nekem, hogy növekedhessek a szeretetben, az új napot, hogy előrébb juthassak a lelki életemben, az új napot, hogy imádkozzak azokért a lelkekért, akik hozzám a legközelebb állnak. Űzz el mindent, ami ettől elterel, és engedd, hogy gondolataim mindig körülötted járjanak. Ezalatt a röpke imádságos idő alatt csak neked akarok tetszeni.

Ima: Uram, add meg nekem a gyermeki egyszerűség kegyelmét!

1. A dolgokat másképp látni. Az apostolok kíváncsiak a mennyek országára, és ez a kíváncsiság nem mentes az önérdektől. Azt akarják tudni, hogyan lehet a mennyországában előrébb jutni. A tulajdonképpeni kérdésük Krisztus félreértésén alapszik. Isten országának földi képe az Egyház. Az Egyház, ami mindent magába foglal, mint egy család, amibe az egész emberiséget befogadja. Ha azt kérdezzük: „ Ki a legnagyobb a családban?” – biztosak lehetünk abban, hogy a kérdés helytelen. A megfelelő kérdés így hangzik: „Hogyan lehetek a családomnak még jobb tagja?” Hogyan lehetek jobb férj, jobb feleség, jobb fiú, jobb lány, jobb testvér. Ez az a kérdés, amit Krisztus hallani szeretne tőlünk.

2. Gyerekjáték. Nem szabad azt hinnünk, hogy Krisztus naivan csak ártatlan angyalokat látott a gyerekekben, akik sosem tesznek rosszat. Tudta, hogy már az Ószövetségben szó van arról, hogy a neveletlen gyerekeket nevelni kell. Miért állítja tehát Jézus elénk a gyerekeket példaképként. Részben a természetességük, nyitottságuk miatt. Ők még valószínűleg nem értik, miért mondja az apjuk, vagy az anyjuk ezt vagy azt, mégis elfogadják, mert felismerik, hogy olyasvalakitől jön, aki szereti őket. A lelki élet ugyanezt a bizalmat kívánja meg tőlünk.

Talán nem értjük, miért kéri tőlünk Isten, hogy ezt vagy azt megtegyük, de ha bizalommal és nyitott szívvel fordulunk felé, könnyebb lesz a parancsainak engedelmeskedni. Sajnos sokan elvesztegetik életük legtermékenyebb éveit, mert kételkednek Istenben, és Egyházában. Megnehezítik a dolgokat, és csak évek múlva jönnek rá, mit próbált nekik az Úr mondani. Utána ugyan megbocsáttatnak a bűneik, de nem lehet azokat meg nem történtté tenni. Nemet mondok-e vajon Istennek, mert nem bízom eléggé benne?

3. Az angyalok segítsége. Az őrangyalokhoz szóló imádságok korábban sokkal elterjedtebbek voltak a katolikusok között. Helyes, hogy imádkozunk hozzájuk, mert mindannyiunknak van egy őrangyala. Őrangyalunk tulajdonképpen közvetíti Isten szerető gondoskodását és védelmét felénk. A világ egy erkölcsi aknamező, és arra vár, hogy egy rossz lépést tegyünk. Az őrangyalunk segít abban, hogy minél könnyebben végighaladjunk a könnyek völgyén. Gondolok-e arra, hogy imádkozzak az őrangyalomhoz?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, a gyermeki egyszerűség megmutatja nekem, milyen fontos gyermeki bizalommal lenni irántad. Uram, hiszek benned és bízom benned. Engedd, hogy mindennapjaim keresztjét megnyugvással viseljem, és meglássam mögötte a te szerető tervedet velem.

Elhatározás: Ma igent mondok annak, aki legközelebb szívességet kér tőlem, bármilyen nehéz is legyen, amennyiben az a szeretet parancsával összeegyeztethető.


Erdő Péter bíboros atya 2009. októberi imaszándéka:

Hogy vértanúink és hitvallóink példája és közbenjárása segítsen bennünket, hogy hitünket bizalommal és hűséggel mutassuk fel a világnak.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger