2009. október 3., szombat

Évközi huszonhatodik hét – szombat

2009.10.03. szombat

(Boldog Columba Marmion)

Aki rátok hozta a bajokat, újra örök vidámságot is ad nektek


Bár 4,5-12.27-29

Légy bizalommal, Isten népe, emlékezzél meg, Izrael! El vagytok adva a nemzeteknek, de nem végromlásra, hanem mert szörnyű haragra lobbantottátok Istent, azért adott át titeket az ellenségnek. Mert felingereltétek alkotótokat, az örök Istent, azzal, hogy szellemeknek áldoztatok, és nem Istennek. Mert elfelejtettétek az Istent, aki táplált titeket, és megszomorítottátok dajkátokat, Jeruzsálemet. Ő látta Istennek rátok törő haragját, és így szólt: ,,Halljátok ti, Sion szomszédai: Nagy gyászt hozott rám Isten! Mert láttam népem számkivetését, fiaimét és leányaimét, melyet rájuk hozott az Örökkévaló. Mert felneveltem őket boldogan, de sírva és gyász közepette váltam meg tőlük. Senki se örvendjen rajtam, ki özvegységre jutottam és egyedül állok. Sokan elhagytak engem fiaim bűnei miatt, mert ők eltávoztak az Isten törvényétől; Legyetek bizalommal, fiaim, és kiáltsatok az Úrhoz, mert megemlékezik rólatok, ki elvitt titeket. Bizony, miként arra irányult figyelmetek, hogy eltévelyedjetek Istentől, éppúgy térjetek meg és tízszer jobban keressétek őt újra. Mert aki rátok hozta a bajokat, örök vidámságot is ad majd újra nektek, azzal, hogy megszabadít titeket.

Zs 68,33-37

Látják majd a szegények és örvendeznek; Keressétek Istent és élni fog szívetek. Mert meghallgatja az Úr a szegényeket, és nem veti meg foglyait. Dicsérje őt az ég és a föld, a tenger és minden, ami bennük nyüzsög. Mert Isten megmenti Siont, s felépíti Júda városait; Ott fognak lakni, birtokba veszik. Szolgáinak utódai öröklik, s ott laknak majd, akik szeretik az ő nevét.

Lk 10,17-24

Amikor a hetvenkettő visszatért, örömmel mondták: ,,Uram! Még az ördögök is engedelmeskednek nekünk a te nevedben!'' Ő azt felelte nekik: ,,Láttam a sátánt: mint a villám, úgy zuhant le az égből. Íme, hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, s minden ellenséges hatalmon, és semmi sem fog ártani nektek. De ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, hanem annak örüljetek, hogy nevetek fel van írva a mennyben.'' Abban az órában Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így szólt: ,,Áldalak téged, Atyám, mennynek és földnek Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és feltártad a kicsinyek előtt. Igen, Atyám, így tetszett neked. Atyám mindent átadott nekem. Senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya; és azt sem, hogy ki az Atya, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.'' Majd külön a tanítványaihoz fordulva ezt mondta: ,,Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. Mert mondom nektek: sok próféta és király kívánta látni, amit ti láttok, és nem látta, és hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta.''

Évközi huszonhatodik hét – szombat

2009. október 3. - Szombat

A hetvenkét tanítvány, akiket Jézus az evangélium hirdetésére küldött,
nagy örömmel tért vissza. "Uram - mondták Jézusnak -, a te nevedre még a
gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk." Ő így válaszolt: "Láttam a
sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy
kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá
legyetek: Semmi sem fog ártani nektek. Mindazonáltal ne annak örüljetek,
hogy a gonosz lelkek engedelmeskedtek nektek. Inkább annak örüljetek, hogy
nevetek föl van írva a mennyben."
Abban az órában Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így imádkozott:
"Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mivel elrejtetted ezeket a
bölcsek és az okosak elől, és feltártad az egyszerűeknek, így van ez,
Atyám, mert így tetszett neked. Az Atya mindent átadott nekem. Senki más
nem ismeri a Fiút, csak az Atya, és az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú,
és az, akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni." Jézus azután tanítványaihoz
fordult, és így szólt: "Boldog az a szem, amely látja, amit ti láttok.
Mondom nektek: Sok próféta és király szerette volna látni, amit ti láttok,
de nem látta; szerette volna hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta."
Lk 10,17-24

Elmélkedés:

Az evangéliumokban szó van arról, hogy Jézus missziós útra küldi 12
apostolát. Ezen missziós küldetés mellett Lukács evangélista beszámol egy
másik alkalomról is, amikor 72 tanítványát küldi el a mi Urunk, hogy
tanítsanak és gyógyítsanak. E második útról visszatérvén a tanítványok
beszámolnak mesterüknek élményeikről, amiről a mai evangéliumban
olvashattunk. Az első küldésnél a 12-es szám azt jelezte, hogy Izrael
népéhez szól a küldetés, a másodiknál a 72-es szám pedig arra utal, hogy a
jézusi örömhír a pogány népekhez is szól, hozzájuk is eljut. A
küldetésüket hűségesen teljesítő tanítványokra váró jutalomról szólva
Jézus figyelmezteti őket, hogy annak örüljenek, hogy nevük fel van írva a
mennyben. Nem az a nagy cselekedet tehát, amit az ember tesz, hanem amit
Isten tesz az emberrel, tudniillik, hogy az üdvösségre vezet minket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, te ismersz engem. Fogadj el hát olyannak, amilyen vagyok, és mutasd
meg, amilyennek látni akarsz!
______________________________

Évközi huszonhatodik hét – szombat

Jobb, mint a siker

2009. október 3. Évközi huszonhatodik hét – szombat

P. Edward McIlmail LC

Lk 10,17-24

A hetvenkét tanítvány nagy örömmel tért vissza. "Uram - mondták -, nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk." Így válaszolt nekik: "Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek. Nem fog ártani nektek semmi. De mégse annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben." Abban az órában Jézus kitörő örömmel dicsőítette az Istent a Szentlélekben, ezekkel a szavakkal: "Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked. Mindent átadott nekem Atyám. Senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya, és hogy ki az Atya, azt csak a Fiú vagy akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni." Majd külön a tanítványokhoz fordult, és így szólt: "Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. Bizony mondom nektek, hogy sok próféta és király akarta látni, amit ti láttok és nem látta, hallani, amit ti hallotok és nem hallotta."

Bevezető ima: Jézusom, hozzád fordulok az imában, és tudom, hogy ez a veled töltött idő, napom legfontosabb része. Ez az idő helyezi napomat a helyes megvilágításba. Segíts nekem felismernem, hogy teljesen rád vagyok utalva. Gyermeki bizalommal hagyatkozom a te gondoskodó szeretetedre. Még ha méltatlan vagyok is arra, hogy jelenlétedben legyek, mégis ebben az imában nagyon szeretnék törekedni arra, hogy egyedül neked tetszem.

Kérés: Szentlélek, engedd felismernem, hogy az életben a legfontosabb a Mennyországot elérni, segíts, hogy ennek megfelelően viselkedjek!

1. Fontoskodás. A tanítványok csodálkoznak Jézus nevének hatalmán, mely még a démonok fölött is győzedelmeskedik. Ilyen nagy Jézus hatalma a világon, és semmi másban nem találhatunk gyógyulást. Krisztus a Messiás, aki azért jött, hogy megváltson minket. Így minden hiteles tiszteletnek, így Máriának, vagy más szent tiszteletének, csak abban az esetben van értelme, ha Istenhez vezet minket. Így tanítja a II. Vatikáni Zsinat: „Krisztus, az új Ádám, az Atya és az ő szeretete misztériumának kinyilatkoztatásában teljesen föltárja az embert az embernek, és megmutatja magasztos hivatását.” (Gaudium et Spes, 22) Krisztus fölé állítok-e valakit az életemben?

2. A biztos pont. Úgy tűnik, Krisztus különösebb felindulás nélkül vette tudomásul a sátán feletti győzelmét. Láthatólag, fontosabbnak tartja, hogy a tanítványok neve föl van írva a mennyben. És valóban, a kereszténység több pusztán a sátán fölötti győzelemnél. A mi hitünk különösen pozitív, és mindenekelőtt abban segít minket, hogy az Isten iránti szeretetben növekedjünk, és Krisztusra erényei gyakorlásában hasonlítsunk. Mintegy a szeretet gyakorlásaként a kereszténység nyitott, és mindenekelőtt arra hív meg minket, hogy többet tegyünk egymásért és Krisztusért. A szeretet nem ismer határokat, ezért sosem szabad azt gondolnunk, hogy már megérkeztünk. Világos számomra, hogy a meghívásom arra szól, hogy Krisztust szeressem, és őt utánozzam halálomig?

3. Egy példás fiú. Krisztus mindenekelőtt a szeretetre, mégpedig az Atya iránti szeretetre törekszik. Mivel be akarja teljesíteni az Atya akaratát, magára veszi a sanyarúságot, fáradságot, éhséget és elutasítást. Úgy tűnik, hogy egy szerelmes fiatalemberhez hasonlóan, Krisztus végtelen nagy erőfeszítésre képes az Atyáért. A szeretet az ereje forrása. És ezzel az emberi természet mély igazságára tanít meg minket. Az ember képtelen szeretet nélkül élni. Magára marad, érthetetlenné válik önmaga számára, értelmét veszíti az élete, ha szeretetet nem kap, szeretetet nem talál, nem vehet benne részt és nem teheti a szeretetet magáévá. írta II. János Pál Pápa az első enciklikájában. (Redemptor Hominis 10) Ha úgy érezzük, hogy az élet kiégetett minket, kérdezzük meg magunktól, „Mennyire szeretem a másik embert? Szívesen áldozom fel magamat másokért? Másokban először a jót keresem?”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretetem mindenekelőtt egy veled való kapcsolat, amely állandóan várja tőlem a szeretet válaszát. Segíts, hogy nagylelkűen válaszoljak, amikor a szeretetre hívsz!

Elhatározás: Ma hitem köszönete jeléül elvégzek egy különleges szeretetcselekedetet.


A Pápa ima szándéka 2009. október hónapra:

- Hogy a vasárnapot olyan napnak éljük meg, amelyen a keresztények egybegyűlnek a feltámadott Úr megünneplésére, részesedve az Eucharisztia asztalközösségében.
- Hogy Isten egész népe, amelynek Krisztus azt a parancsot hagyta meg, hogy menjen, és hirdesse az evangéliumot minden teremtménynek, odaadással vállalja saját missziós felelősségét és azt a legmagasztosabb szolgálatnak tekintse, amelyet az emberiségnek felkínálhat.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger