2009. október 6., kedd

Szent Brúnó

Szent Brúnó

Ha kérünk valamit Istentől, egészen biztos, hogy meghallgatja, de nem biztos, hogy akkor és úgy teljesíti, ahogyan várnánk. Érdemes ezért időről időre megvizsgálni, valóban Istennek tetsző és üdvös dolog-e, amit kérsz. Tegyük fel, hogy valami fontos dolgot kitartóan kérsz Istentől, és nincs rá semmi válasz. Mi lehet ennek az oka? Talán csak az, hogy Isten próbára akar tenni, elég állhatatos vagy-e. Jó és hasznos, amit kérsz, csak tarts ki az érte való könyörgésben, és megkapod. Az is előfordulhat, hogy nem is annyira nélkülözhetetlen, amiért oly hosszú ideje imádkozol, vagy Isten nagyobb szeretetre akar elvezetni téged: Elég neked az én kegyelmem…(Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi huszonhetedik hét – kedd

2009.10.06. kedd

(Szent Brúnó)

Ninive lakói hittek Istennek, megtértek a rossz útról


Jón 3,1-10

Ekkor ismét szólt az Úr Jónáshoz, s ezt mondta: ,,Kelj fel, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd ott a szózatot, amelyet majd mondok neked.'' Felkelt erre Jónás és elment Ninivébe az Úr szava szerint. Ninive háromnapi járóföldre terjedő nagy városa volt Istennek. Alighogy bement Jónás a városba, egynapi járásnyira, nagy hangon hirdette: ,,Még negyven nap, és Ninive elpusztul!'' Ninive lakói hittek Istenben és böjtöt hirdettek, és nagyjaik, kicsinyeik egyaránt szőrruhát öltöttek. És amikor a beszéd Ninive királyához eljutott, ő felkelt trónjáról, letette palástját, szőrruhába öltözött és hamuba ült. És közhírré tétette és megparancsolta Ninivében: ,,A királynak és főembereinek rendeletére! Se ember, se állat, se marha, se juh ne egyék és ne legeljen, és vizet se igyék! Öltsön szőrruhát ember és állat, és kiáltson nagy szóval az Úrhoz, és térjen meg mindenki gonosz útjáról és az istentelenségből, ami kezéhez tapad. Ki tudja, hátha visszafordul és megbocsát az Úr, és lelohad haragjának tüze, és nem veszünk el?'' Mikor látta Isten az ő cselekedeteiket, hogy megtértek gonosz útjukról, megbánta Isten a rosszat, amelyről azt mondta, hogy rájuk hozza, és nem hozta rájuk.

Zs 129

Zarándok-ének. A mélységből kiáltok hozzád, Uram! Uram, hallgasd meg szavamat! Legyen füled figyelmes hangos esedezésemre. Uram, ha a vétkeket számon tartod, Uram, ki állhat meg előtted? Hiszen tenálad a bocsánat, hogy féljünk téged. Benned bízom, Uram. Lelkem bízik az ő szavában,várja lelkem az Urat, jobban, mint az őr a hajnalt. Jobban, mint az őr a hajnalt, várja Izrael az Urat, mert az Úrnál van az irgalom, és bőséges nála a szabadítás. Ő megszabadítja Izraelt minden gonoszságától.

Lk 10,38-42

Történt pedig, hogy amikor továbbmentek, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Volt neki egy Mária nevű húga, aki az Úr lábához ülve hallgatta szavait, Márta pedig sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt, és így szólt: ,,Uram! Nem törődsz vele, hogy a testvérem egyedül hagy engem szolgálni? Szólj már neki, hogy segítsen!'' Az Úr ezt válaszolta neki: ,,Márta, Márta! Sok mindenre gondod van és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, és nem is veszíti el soha.

Évközi huszonhetedik hét – kedd

2009. október 6. - Kedd

Abban az időben: Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak,
betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába.
Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait. Márta meg
sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: "Uram -
méltatlankodott -, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni?
Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: "Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és
téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik
részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Lk 10,38-42

Elmélkedés:

Félreértelmeznénk a mai evangélium mondanivalóját, ha arra gondolnánk,
hogy Jézus nem értékeli a szorgalmas Márta munkáját, hiszen a becsületesen
végzett emberi munka a Teremtő Istent dicséri, és az Istennek végzett
szolgálat mindenképpen értékes. Jézus arra szeretné irányítani
figyelmünket, hogy az ő követésének alapja az ő tanításának a hallgatása.
Ez az az egy szükséges dolog, ami az ember számára a legfontosabb. Isten
szavának tehát el kell jutnia minden emberhez, s ebben a feladatban nagy
részt vállalnak a papok, akik Isten igéjének hirdetésére vállalkoznak.
Csak az isteni tanítás figyelmes, tanulékony hallgatójából lehet hiteles
igehirdető. Idén, a papság évében gondoljunk arra, hogy amikor a papot
hallgatjuk, akkor magát Krisztust hallgatjuk. Sose a pap szavainak külső
jellegzetességeire, hibáira vagy éppen ékesszóló mivoltára figyeljünk,
hanem mindig azt halljuk, meg, amit Isten személyesen nekünk akar mondani.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Fiadat dicsérve ó, Istenanya, mindnyájan téged ünneplünk, élő templom!
Méhedben lakott az Úr; az, aki kezében tartja a világegyetemet, szentté és
dicsőségben gazdaggá tett téged. Ő tanított mindenkit erre az énekre:
Üdvözlégy, Isten és az Ige lakóhelye; üdvözlégy minden szentnél nagyobb
szent.

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Köszönettel fogadom a támogatásokat plébániánk felújítására és az
adakozóknak szívesen küldök ajándékba egyet a saját könyvecskémből. Kaptam
újabb műalkotásokat, amelyekre ismét lehet licitálni, mégpedig
nyilvánosan.
Minderről bővebben képekkel együtt itt lehet tájékozódni:
http://zalalovo.plebania.hu/list/news/A_plebania_felujitasa
Köszönöm mindenki támogatását!
István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonhetedik hét – kedd

Jézussal való kapcsolatom éltetője az imádság

2009. október 6. Évközi huszonhetedik hét – kedd

P. James Swanson LC

Lk 10,38 - 42

Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába. Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához és hallgatta a szavait. Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt: "Uram - méltatlankodott -, nem törődöl vele, hogy húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljalak ki? Szólj neki, hogy segítsen nekem!" Az Úr azonban így válaszolt: "Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha."

Bevezető ima: Uram Jézus, te vagy a mindenség ura, mégis szívesen meghallgatsz és vezetsz engem. Ismered a múltat, jelent és jövőt, mégis tiszteletben tartod, hogy szabad akaratból választalak téged. Áldott Szentháromság, önmagadban is tökéletesen boldog és teljes vagy, de bőkezű voltál, és létrehoztál minket. Te vagy a mi teljességünk. Köszönöm, hogy nekünk ajándékoztad magadat. Viszonzásul magam kicsinységét adom neked, tudom, hogy örülsz annak, amit adok.

Kérés: Uram, segíts, hogy jobban imádkozzam!

1. „Több dolog válik valóra az imádság révén, mintsem bölcselmetek álmodni képes”. Sok jó ember gondolja, hogy az imádság gyenge dolog, nincs hatása. Ezért minden erejüket nagy programokra összpontosítják, hogy mindent megtegyenek, amit csak tudnak, a világ javára. Jó és helyes dolog. Az imádság azonban lényeges. Még ha több ezer ember vonok be egy nagy projektbe, akkor sem érek el annyit, mint amikor Istennel együtt működni az imádság által: ez a legfontosabb, ha el akarunk érni valamit. Artúr király mondja Sir Bedevere-nek Tennyson „Morte d’Artur” című művében: „Több dolog válik valóra az imádság révén, mintsem bölcselmetek álmodni képes”.

2. Szeretettel kitartani az imádságban. Sokan panaszkodnak, hogy rengeteget imádkoznak, de nincs semmi eredménye. Lehetne erre pár dolgot mondani. Először is, szükség van Isten iránti szívből jövő szeretetre. Legyen Isten közeli ismerősöm, mint egy jó barát. Kérek valamit, és többet várok válaszul olyan valakitől, akit ismerek, aki közel áll hozzám, mint egy idegentől. Képzeljük csak, ha van valaki, akit alig ismerek, akkor látom először, amikor szívességet kér tőlem. Hajlandó vagyok megadni azt, amit kér tőlem? Másodszor is, ki kell tartanom. Mint a kánaáni asszony, aki arra kérte Jézust, hogy a lányát gyógyítsa meg. Ki kell tartanom az imádságban, amikor rosszul mennek a dolgok. Az asszony kitartása növelte hitét, és végül megkapta, amit kért. Ha szeretettel kitartok az imádságban, akkor mindent megkapok, amire szükségem van.

3. Elfogadni Isten tervét és nem sajátomhoz ragaszkodni. Nem szabad elfelejtenem, hogy minden imádságnak van hatása. Gyakran csalódom, mert nem kaptam meg, amit kértem? Elég nyitott vagyok imámban, és hagyom, hogy Isten azt tegye, amit akar; az Ő útját követem a sajátom helyett? Arra kényszerítem, hogy megtagadja a kérésemet, mert olyan szűkre szabott megoldást választok amilyen nem illeszthető be az Ő tervébe? Még ha nem is tapasztalom meg az imádságom eredményeit, ez nem azt jelenti, hogy Isten nem hallgatott meg. Isten mindig megragadja az alkalmat, és sokkal jobb megoldáshoz vezet, mint amilyent én akartam. Azt teszi, ami nekem a legjobb még akkor is, ha az nem egészen azonos az elképzelésemmel. Talán sohasem tudom meg földi életemben, hogy pontosan hogyan hallgatta meg Isten az imámat. A hit által lehet ezt megérteni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, bármihez fogok, segíts, hogy imádásággal kezdjem, imádsággal vigyem véghez és imádsággal fejezzem be! Veled szeretnék lenni, mint Mária, és szolgálni szeretnélek, mint Márta. Segíts, hogy megtaláljam életemben a helyes fontossági sorrendet és az egyensúlyt!

Elhatározás: Amikor elgondolom, hogy mi a legnagyobb, amit ma Istenért tehetek, imámban megkérem Őt, hogy áldja meg cselekedetemet.


Erdő Péter bíboros atya 2009. októberi imaszándéka:

Hogy vértanúink és hitvallóink példája és közbenjárása segítsen bennünket, hogy hitünket bizalommal és hűséggel mutassuk fel a világnak.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger