2009. november 6., péntek

Évközi idő, 31. hét Péntek

Évközi idő, 31. hét Péntek

Péntek van, Jézus Krisztus szenvedésének és halálának napja, bűnbánati nap. Hozzá elsőpéntek, Jézus szívét engeszteljük magunk és mások bűnei miatt. Ő ma is tevékenykedik a világban, ma is megtérésre hív mindannyiunkat. Mi az Ő működésének szolgái lehetünk.
További gondolatok...

Évközi harmincegyedik hét – péntek

2009.11.06. péntek

(Szent Lénárd, Szent Krisztina)

Krisztus Jézus szolgájának kell lennem a pogányok között


Róm15,14-21

Zs 97

Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Lk 16,1-8

A tanítványoknak pedig ezt mondta: ,,Egy gazdag embernek volt egy intézője. Bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. Erre magához hívatta és azt mondta neki: ,,Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem lehetsz tovább az intézőm!'' Az intéző ezt mondta magában: Mitévő leszek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek a házukba, ha elmozdít az intézőségből. Magához hívta tehát urának minden egyes adósát, és megkérdezte az elsőtől: ,,Mennyivel tartozol uramnak?'' Az így felelt: ,,Száz korsó olajjal.'' Erre azt mondta neki: ,,Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet!'' Azután megkérdezte a másikat: ,,Hát te mennyivel tartozol?'' Az így válaszolt: ,,Száz véka búzával.'' Erre azt mondta neki: ,,Vedd elő adósleveledet, és írj nyolcvanat!'' Az úr megdicsérte a hamis intézőt, hogy okosan cselekedett; mert a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.

Évközi harmincegyedik hét – péntek

2009. november 6. - Péntek

Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: "Egy
gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát.
Erre ő magához hívatta és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot
gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm. Az intéző így
gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget?
Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy
befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből.
Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt:
Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: Száz korsó olajjal. Erre azt
mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán
megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával -
hangzott a válasz. Fogd adósleveledet - mondta neki - és írj nyolcvanat.
Az úr megdicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ
fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál."
Lk 16,1-8

Elmélkedés:

Bár Jézus korában a zsidó törvények szigorúan tiltották a nagyon magas
(uzsora)kamatot, ez az igazságtalan hitelezési lehetőség mégis működött.
Bár manapság is büntető törvények tiltják ugyanezt, mégis működik. Az
intéző, akiről a mai evangéliumi példabeszéd szól, valóban megkárosította
gazdáját azzal, hogy a fizetendő kamatot csökkentette. A gazdának kevesebb
haszon jutott, a hiteleseknek több maradt meg. Cselekedetének célja az
volt, hogy barátokat szerezzen magának. Ez utóbbi magatartás és a
leleményes, gyors intézkedés vívja ki a dicséretet és nem a csalás.
Céljaink elérésében mindenkor az igazságosság, a becsületesség és a
tisztesség vezessen minket!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Édes Jézusom, eléd borulok, abban a biztos tudatban, hogy te megteheted
azt is, amit én még csak el sem tudok képzelni. Ott akarlak szolgálni,
ahol te akarod, bármi áron, bármi áldozat árán. Én magamtól semmit sem
tudok tenni: nem tudok megalázkodni, de mondom neked és határozottan
mondom: meg akarok alázkodni, szeretni akarom a megalázkodást, hogy
testvéreim ne vegyenek sokba.
Csukott szemmel és bizonyos örömmel vetem magam a megvetés, a szenvedés és
elutasítás azon áradatába, ahová a te akaratod helyez. A szívembe hasít az
ellenérzés, míg ezt mondom, de mégis megígérem neked: akarok szenvedni,
akarok érted megvetett lenni!
Boldog XXIII. János pápa
______________________________

Évközi harmincegyedik hét – péntek

Mit hallok rólad?

2009. november 6. Évközi harmincegyedik hét – péntek

P. Michael Goodyear LC

Lk 16,1-8

Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: „Egy gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát. Erre ő magához hívatta és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm. Az intéző így gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből. Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt: Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: Száz korsó olajjal. Erre azt mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával – hangzott a válasz. Fogd adósleveledet – mondta neki – és írj nyolcvanat. Az úr megdicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.”

Bevezető ima: Uram, Jézus Krisztus, kihez mehetnék kívüled minden nap? Egy nap örökre hozzád jöhetek. Mint mindenben, az én életemben is bizonyságot adsz arról, hogy támogatsz és vezetsz engem. Mindig szeretettel és boldogan tekintesz rám, és fáradozásaimra, hogy akaratodat teljesítsem. Az imára szánt idő segítségül kell, hogy szolgáljon az utolsó találkozásra való felkészülésben.

Kérés: Uram, engedd, hogy mélyebbre merülhessek szeretetedben!

1. Mit hallok rólad? Ez persze csak egy példabeszéd. Ugyanis Istenek nincs szüksége, arra hogy halljon felőlünk, hiszen mindentudó. Mégis kérdezheti: Mit hallok rólad? Amikor végig tekint az életünkön, mert felelnünk kell minden szabad tettünkért. Vessünk egy pillantást az imádságunkban most erre, a kérdő Atya jelenlétében. Vajon nem valami lelki sebre, vagy nem olyasmire vonatkozik, ami deformálja teremtett, gyermeki szépségünket?

2. Teljes elszámolás. Igen teljes mértékben el kell számolnunk. A bűnbánat szentsége, jól végiggondolt és előkészített lelkiismeretvizsgálat, lehetőséget arra, hogy alakalomról alkalomra, felkészüljünk a végső elszámolásra. Mekkora kegyelem ez! Élünk vele?

3. A tékozló. Elítélheti a Jó Isten a tékozlókat? Nem ez az egyetlen hely az evangéliumban, ahol ez a kifejezés megjelenik. Emlékezzünk a tékozló fiúra, aki elherdálta apja vagyonát. Mindenképpen a tékozlás, oktalan felhasználás vagy pazarlás. Mi a helyzet a kapott kegyelmekkel? A hitünkkel, a szentségek vételének lehetőségével, a szentírással, a szentek példájával, a szent hagyománnyal, ezen a kezünkben lévő eszközökkel? A rendelkezésünkre álló idővel, a tehetségünkkel? Tékozlók vagyunk?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, segíts, hogy tudatában ajándékaimnak, buzgón és nagylelkűen kamatoztassam őket, a te nagyobb dicsőségedre, az Egyház javára, és embertárasaim javára. A napi lelkiismeretvizsgálatom során, segíts, hogy jó intéző legyek és a mennyországban kapjam meg jutalmamat, az örökéletet!

Elhatározás: Lelkiismeretvizsgálatomban megköszönöm Isten kegyelmét és áldását, amivel megajándékozott. Elszámolok mindennel, amit ma a kezeimhez kaptam.


A Pápa ima szándéka 2009. november hónapra:

- Hogy a vasárnapot olyan napnak éljük meg, amelyen a keresztények egybegyűlnek a feltámadott Úr megünneplésére, részesedve az Eucharisztia asztalközösségében.
- Hogy a különféle vallások hívői, életük tanúságtételével és testvéri párbeszéddel, adjanak világos bizonyítást arról, hogy Isten szava a békesség hordozója.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger