2009. november 7., szombat

Betlehemkészítő verseny a Győri Egyházmegyében

Betlehemkészítő verseny a Győri Egyházmegyében
november 7. 13:10


Általános iskolásoknak hirdet betlehemkészítő versenyt a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár.

A művek tetszőleges technikával és anyagból készülhetnek.

Jelentkezés a gyekk{kukac}t-online.hu címen; személyesen az intézményben vagy telefonon: 96/525-090; 06/30-500-60-96 (Pintérné Rácz Krisztina).

Leadási határidő: november 20.

A nevezett alkotások is láthatók lesznek a december 1-jén nyíló Betlehem-kiállításon (Káptalandomb 26.). A legjobb alkotásokat a látogatók szavazatai alapján választják ki. I. díj: 10 000 forintos vásárlási utalvány, II. díj: 5 000 forintos vásárlási utalvány, III. díj: könyvcsomag. Mindezek mellé ingyenes múzeumi belépőt kapnak az alkotók.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

nyomtatási nézet hír továbbküldése

XVI. Benedek és a művészek novemberi találkozójáról

XVI. Benedek és a művészek novemberi találkozójáról
november 7. 12:28


45 évvel VI. Pál pápa művészekhez szóló üzenete és 10 évvel II. János Pál pápa híres levele után, november 21-én XVI. Benedek pápa a Sixtus-kápolnába hívja a művészvilág 260 neves képviselőjét. Az esemény pontos részleteiről november 5-én számolt be Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, valamint Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeumok igazgatója.

A találkozó legfőbb célja, hogy elősegítse az Egyház és művészek közötti barátság és párbeszéd megújítását és elmélyítését, valamint alkalmat adjon a további együttműködés megteremtésére.A világ minden részéről érkeznek a meghívottak Rómába; Magyarországról Kisléghi Nagy Ádám festőművész, hogy a Sixtus-kápolna freskóinak közelében együtt fejezzék ki az egyház és a művészet közötti kapcsolat jelentőségét és annak egy újabb kezdetét is.

Ravasi érsek a november 5-i sajtótájékoztatón elmondta: „az idők folyamán az egyház és a művészet közötti kapcsolat törést szenvedett: az egyház megelégedett az egyszerű ábrázolásos művészettel anélkül, hogy lehetőséget adott volna a kornak megfelelő művészet megszületésére. Emellett maga a művészet is feladta valódi küldetését: a szépség keresésének, az isteni misztérium ábrázolásának lehetőségét. Elérkezett az idő, hogy újra megtaláljuk azt, ami közös az egyház és a művészet életében. A találkozó célja, hogy ösztönözze a művészeket: ne váljanak a liturgikus és szakrális művészet előállítóivá, hanem figyeljék meg és tanulmányozzák az egyház szimbólumait, alakjait, történeteit, örökségét. A művész tehetsége képes mindezt hiteles formában megjeleníteni és közvetíteni” – hangsúlyozta Ravasi érsek.

A találkozó november 20-án délután veszi kezdetét a meghívott művészek fogadásával, akiknek lehetőségük lesz a Vatikáni Múzeumok Modern és Kortárs Művészeti Gyűjteményének megtekintésére. November 21-én Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyitja meg köszöntőjével a találkozót, majd XVI. Benedek pápa beszédet intéz a művészekhez. A Sixtus-kápolnában felcsendül majd Pier Luigi Palestrina két motettája is. A találkozó lezárásaként az ez alkalomra készített pápai emlékéremmel ajándékozzák meg a művészeket – szerepel a Vatikáni Rádió közleményében.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

nyomtatási nézet hír továbbküldése

Évközi idő, 31. hét Szombat

Évközi idő, 31. hét Szombat

Szombat a Szűzanya napja. Jézus anyjára tekintünk, és kérjük az ő közbenjárását, hogy mindig megmaradjuk Fiának útján, és megdicsőítsük Jézus nevét életünkkel, tanúságtételünkkel.
További gondolatok...

Évközi harmincegyedik hét – szombat

2009.11.07. szombat

(Szent Willibrord, Szent Engelbert)

Köszöntsétek szent csókkal egymást: Krisztus minden egyháza köszönt titeket


Róm 16,3-9.16.22-27

Köszöntsétek Priszkát és Akvilát, munkatársaimat Krisztus Jézusban. Ők életüket kockáztatták az én életemért; nemcsak én vagyok hálás nekik, hanem a pogányok minden egyháza is. Köszöntsétek a házukban levő közösséget is. Köszöntsétek az én kedves Epenétuszomat, aki Ázsiának zsengéje Krisztusban. Köszöntsétek Máriát, aki sokat fáradozott értetek. Köszöntsétek Andronikoszt és Júniászt, rokonaimat és fogolytársaimat, akiket az apostolok körében nagyra becsülnek, s akik előbb lettek Krisztusban hívők, mint én. Köszöntsétek Ampliátuszt, aki nekem igen kedves az Úrban. Köszöntsétek Urbánuszt, munkatársunkat Krisztus Jézusban, és az én kedves Sztakhiszomat. Köszöntsétek egymást szent csókkal. Krisztus minden egyháza köszönt titeket. Köszöntlek titeket az Úrban én, Terciusz is, aki írtam a levelet. Köszönt titeket Gájusz, aki házigazdám nekem és az egész egyháznak. Köszönt titeket Erasztusz, a város vagyonkezelője és Kvartusz testvér. Annak pedig, akinek van hatalma arra, hogy megerősítsen titeket evangéliumomban és a Jézus Krisztusról szóló tanításban, s annak a titoknak a kinyilatkoztatásában, amelyre az örök idők során hallgatás borult, de amely most az örök Isten parancsára a próféták iratai által a hitnek való engedelmesség végett nyilvánvalóvá lett, s így minden nemzet előtt ismeretes, az egyedül bölcs Istennek, Jézus Krisztus által, tisztelet és dicsőség örökkön-örökké. Ámen.

Zs 144

Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében. Fölemel az Úr mindenkit, aki elesik, és minden elnyomottat fölsegít. Mindeneknek szemei tebenned bíznak, Úristen, mert te adsz nekik eledelt. Alkalmas időben. megnyitod kezedet, és betöltesz minden élőt áldásoddal. Igazságos az Úr minden útjában, és szent minden művében. Közel van az Úr mindazokhoz, akik segítségül hívják, akik segítségül hívják őt igazságban. Teljesíti akaratát azoknak, akik őt félik, meghallgatja könyörgésüket és megszabadítja őket. Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de elpusztítja mind a bűnösöket. Hirdesse szám az Úr dicséretét, és minden élő áldja szent nevét örökkön-örökké.

Lk 16,9-15

Azt mondom hát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy amikor az elmúlik, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki kicsiben hű, a nagyban is hű; és aki a kicsiben hazug, az a nagyban is hazug. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit? És ha a máséban nem voltatok hűek, akkor ki adja oda nektek azt, ami a tiétek? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak; mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.'' Hallották mindezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták őt. Ekkor azt mondta nekik: ,,Ti ugyan igaznak tartjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri a szíveteket, mert ami az emberek előtt magasztos, az az Isten előtt utálatos.

Évközi harmincegyedik hét – szombat

2009. november 7. - Szombat

Jézus egyszer így beszélt tanítványaihoz:
"Mondom nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy
amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben
hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is
hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok
az igazi értéket? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a
tiéteket?
Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a
másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem
szolgálhattok Istennek és a mammonnak." Hallották mindezt a kapzsi
farizeusok, és kigúnyolták őt. De Jézus kijelentette: "Ti igazaknak
mutatjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri szíveteket. Ami
ugyanis az emberek szemében nagy, Isten előtt semmiség."
Lk 16,9-15

Elmélkedés:

Üdvösségünk történetét olvasva a szentírásban újra és újra találkozhatunk
azzal, hogy Isten mennyire hűséges, az ember viszont mindig a hűtlenség
bűnébe esik. Isten hűséges saját ígéreteihez és teljesíti azokat, hűséges
ahhoz a néphez, amelyet kiválasztott, és hűséges az emberekkel kötött
szövetségéhez. Ezzel szemben az ember újból és újból elpártol Istentől,
megszegi a szövetség alapjául szolgáló törvényeket, és elfordul Istentől.
A mai evangélium arra figyelmeztet minket, hogy ideje volna megtanulni a
hűséget. Isten feladatot bíz ránk földi életünk idejére, a szeretet
mindennapi megvalósítását kéri tőlünk. Ha hűtlen módon nem teljesítjük
kérését, akkor nem fogja nekünk adni a mennyországot. Az üdvösség
elnyerésének feltétele az, hogy hűséggel teljesítsük emberi hivatásunkat!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenem, keresselek vágyakozással,
vágyakozzam keresésedre,
találjalak meg szeretetemmel,
szeresselek megtalálva téged!
Megvallom Uram, s hálát adok neked,
hogy belém teremtetted képedet,
hogy reád emlékezzem, reád gondoljak,
téged szeresselek.
De az annyira eltörlődött vétkeim rátelepedésével,
annyira elhomályosult a bűnök füstjében,
hogy nem képes arra, amire teremtetted,
ha csak te nem újítod meg, s nem változtatod át.
______________________________

Évközi harmincegyedik hét – szombat

Választás Isten és a mammon között

2009. november 7. Évközi harmincegyedik hét – szombat

P. Steven Reilly LC

Lk 16,9-15

Azt mondom hát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogyha majd elfogy, befogadjanak benneteket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki a kicsiben hűtlen, az hűtlen a nagyban is. Ha tehát a hamis mammont nem kezeltétek hűen, ki bízza rátok az igazit? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert az egyiket gyűlöli, a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak."

Hallották ezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták érte. De ő kijelentette: "Ti igaznak mondjátok magatokat az emberek előtt, az Isten azonban belelát szívetekbe. Ami az emberek szemében nagy érték, az az Isten előtt megvetést érdemel.

Bevezető ima: Mennyei Atyám! Hozzád fordulok ma, hogy dicsérjelek és magasztaljalak. Teljes bizalommal fordulok hozzád, mert tudom, hogy szeretsz engem, és a mennybe vezetsz. Bízom irgalmadban és végtelen szeretetedben.

Kérés: Uram! Segíts nekem, hogy megszabaduljak rendetlen kötődéseimtől.

1. Rászolgálni a bizalomra. A szülők pontosan tudják, mit jelent ez! Nagyon kellemetlen a szülők számára, ha rajtakapják gyermeküket, hogy nem az igazat mondta, mikor azt meséli, hogy egy barátjánál volt tanulni. Megsérült az ősbizalom. A szobafogság után ezt mondják neki: „Hogy visszanyerd bizalmunkat, ezt meg ezt kell tenned.” Csak akkor kaphatja meg a családi autót, ha apró dolgokban fejlődött. És éppen ez Jézus üzenete számunkra a mai napon. Bűneink olyanok, mint a szülő-gyermek kapcsolatban a bizalom sérülése. Azt mutatják, hogy Isten legnagyobb ajándékaira nem vagyunk méltók, az apró dolgokkal kell elkezdenünk. Minden kegyelem, ami felé megnyílunk, képessé tesz bennünket egy másik kegyelem befogadására. Ha hűek vagyunk a kis dolgokban, Isten nagyobbakat is bíz majd ránk. Ha a mindennapok kegyelmeit észrevesszük és használjuk, megkapjuk a kegyelmek kegyelmét is, Isten szemtől szembeni látását.

2. Isten és/vagy a mammon. Ahhoz, hogy Isten bizalmát megnyerjük, helyesen kell kialakítanunk életünk fontossági sorrendjét. Nem tehetjük ugyanarra a helyre Istent és a mammont az életünkben. Nem ülhetünk meg egy fenékkel két lovat. Ha rossz szokásaink vannak, melyek akadályozzák önátadási készségünket, Isten nem tart bennünket lelkileg elég érettnek teljes bizalmára. Viszont nagyon nagy léptekkel indulunk előre, ha határozottan elindulunk, hogy szakítsunk rossz szokásainkkal. Isten kell, hogy álljon az első helyen életünkben!

3. Emberi nézőpontból a helyzeteknek csak egy része látszik. Természetesen a törekvés, hogy életünket Istennel a középpontban éljük, különböző reakciókat vált ki környezetünkből. A farizeusok emiatt utasítják el Jézust. Szerintük Jézus egészen naiv módon áll a pénzkérdéshez. Ha pusztán emberi nézőpontból szemléljük a dolgokat, a valóság jókora része rejtve marad előttünk. Jézus a teljes képet látja. Teljesen megbízhatunk benne, hogy a jó irányba vezet bennünket. Nem kell minden helyzetre bebiztosítani magunkat.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus! Köszönöm, hogy engeded felismernem kegyelmedet, ami a világ bármilyen birtokolható dolgánál sokkal fontosabb. Törd meg a mammonhoz való kötődésemet, hogy tiszta szándékkal szolgálhassalak!

Elhatározás: Újult lelkesedéssel szentelem magam a felebarátok iránti önátadásnak.


Erdő Péter bíboros atya 2009. novemberi imaszándéka:

Hogy papjaink egyre jobban átérezzék hivatásuk pótolhatatlan fontosságát és az Egyház egész közösségének szeretetét.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger