2009. november 10., kedd

Nagy szent Leó pápa

Nagy szent Leó pápa

Jézus, aki meghirdette Isten Országát – imádkozzuk a világosság rózsafüzérében. Ugyanebben a rózsafüzérben a másik négy titok Jézusnak egy-egy konkrét cselekedetére vonatkozik: megkeresztelkedik a Jordán vizében, csodát tesz a kánai mennyegzőn, megmutatja dicsőségét a Tábor-hegyen, és az utolsó vacsorán megalapítja az Eucharisztiát. Isten Országának meghirdetése ezeknél hosszabb folyamat, hiszen egész tanítása erről szól Jézus feltámadását követően az ország további növekedését az igehirdetés biztosítja. A keresztény ember, akinek helye van ebben az országban, nemcsak imádkozik, hogy jöjjön el Isten országa, hanem tanúságot tesz az ország jelenlétéről. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

NAGY SZENT LEÓ PÁPA

2009.11.10. kedd: NAGY SZENT LEÓ PÁPA

(Avellinoi Szent András)

Úgy látszott a balgák szemében, hogy meghaltak, de ők békességben vannak


Bölcs 2,23 - 3,9

Isten ugyanis halhatatlannak teremtette az embert, és saját hasonlóságára és képére alkotta, a halál pedig a sátán irigységéből jött a világba, és követik őt azok, akik az ő oldalán vannak. Az igazak lelkei azonban Isten kezében vannak, s a halál kínja nem éri őket. Úgy látszott a balgák szemében, hogy meghaltak, távozásukat balsorsnak vélték, és végső romlásnak, hogy elmentek tőlünk, ők azonban békességben vannak, ha kínt szenvedtek is az emberek szemében, reményük halhatatlansággal teljes, kevés fenyítés után nagy javakban van részük, mert Isten próbára tette, és magához méltóknak találta őket. Megvizsgálta őket, mint az aranyat a kohóban, és elfogadta őket egészen elégő áldozatul. Látogatásuk idején pedig az igazak felragyognak, olyanok lesznek, mint a szikra, amely a nádasban tovaterjed, ítélkeznek nemzeteken, és uralkodnak népeken, s az Úr lesz a királyuk örökké. A benne bízók megértik az igazságot, s a hívek kitartanak mellette szeretetben, mert választottjai kegyben és békességben részesülnek.

Zs 33

Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Lk 17,7-10

Ki mondja közületek szolgájának, mikor az szántás vagy legeltetés után hazatér a mezőről: ,,Gyere gyorsan, ülj az asztalhoz?'' Nem azt mondja-e neki inkább: ,,Készíts vacsorát, övezd fel magad és szolgálj ki, amíg eszem és iszom, azután ehetsz és ihatsz majd magad is''? Csak nem köszöni meg a szolgának, hogy megtette mindazt, amit parancsolt? Így ti is, amikor mindent megtesztek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: ,,Haszontalan szolgák vagyunk, csak azt tettük, ami a kötelességünk volt!''''

Nagy Szent Leó pápa és egyházdoktor

Nagy Szent Leó pápa és egyházdoktor

2009. november 10. - Kedd

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Melyiktek mondja béresének
vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: "Gyere ide tüstént, és ülj
asztalhoz." Nem ezt mondja-e inkább: "Készíts nekem vacsorát, övezd fel
magadat, és szolgálj ki, amíg eszem és iszom! Aztán majd ehetsz és ihatsz
te is?" S talán megköszöni a szolgának, hogy teljesítette parancsait? Így
ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok:
haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak azt tettük, ami a kötelességünk
volt.
Lk 17,7-10

Elmélkedés:

A szó legszorosabb értelmében azt nevezzük szolgálatnak, amikor a szolga,
tehát egy alárendelt személy, az ő urának a rendelkezésére áll bizonyos
feladatok elvégzésében. Tágabb értelemben más emberek javára vagy
érdekében végzett munkát nevezünk szolgálatnak, amelynél már nincs a
személyek között semmiféle különbség. A szolgálat általában mindenféle
anyagi ellenszolgáltatás nélkül, szívességből történik, és az Istennek
végzett szolgálat is éppen így válik igazán értékessé. Az Isten szolgája
címet nem emberek adják elismerésként valakinek, hanem maga Isten tünteti
ki ezzel mindazokat, akik engedelmeskednek neki. Isten szolgálatában
mindig Jézus a példaképünk, aki üdvösségünk szolgája lett.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Urunk, állj mellettünk, oltalmazz minket! Mentsd meg a bajban levőket,
emeld fel az elesetteket, az imádkozóknak mutasd meg magad! Segítsd a
betegeket, vezesd vissza helyes útra a tévelygőket! Tápláld az éhezőket,
szabadítsd meg a foglyokat, erősítsd a gyengéket, bátorítsd a kishitűeket!
Add, hogy minden nép megismerjen téged!
Szent Kelemen pápa

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Plébániánk az idén is új lemezt adott kis az adventi és karácsonyi időre.
Ajánlom mindenkinek az adventi személyes készülethez vagy ajándékba
karácsonyra.
Szeretettel: István atya

Információ:
http://zalalovo.plebania.hu/list/szvk_kiadvanyok/Advent_legszebb_ajandeka_CD_lemez
Letölthető dalszövegek, kották, belehallgatási lehetőség minden számba:
http://zalalovo.plebania.hu/szent_veronika_korus/dalszovegek
A lemez megrendelhető tőlem a zalalovo@gmail.com címen. Ára: 2.000.- Ft/db
+ csomagolási és postaköltség (1 db esetén Magyarországra 300.- Ft,
külföldre kicsit több) áron. A megrendeléshez, kérem, küldje el az Ön
nevét, postacímét irányítószámmal, a kiadvány címét és a darabszámot.
Köszönöm!

Nektek, az evangélium olvasóinak most kedvezményes lehetőség. Átvállaljuk
a csomagolási és postaköltséget azoktól, akik mind a három eddig megjelent
lemezünkből legalább 1-1 db-ot, (de akár többet is bármelyikből) rendelnek
(Advent legszebb ajándéka, E kendő ejti arcát és Téren és időn át
Betlehembe).
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagy Szent Leó pápa és egyházdoktor

A hálaadás joga

2009. november 10. Évközi harminckettedik hét – kedd

Nagy Szent Leó pápa és egyházdoktor

P. Edward Hopkins LC

Lk 17,7 -10

Ki mondja közületek béresének vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: Gyere gyorsan, ülj asztalhoz. Helyette nem ezt mondja-e inkább: Készíts vacsorát, övezd fel magad és szolgálj ki, amíg eszem és iszom, aztán majd ehetsz és ihatsz magad is? Megköszöni tán a szolgának, hogy teljesítette parancsait? Így ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: Mihaszna szolgák vagyunk, hisz csak kötelességünket teljesítettük.

Bevezető ima: Jézusom, Uram és teremtőm, hiszek benned! Mindent adtál nekem, semmivel sem tartozol. Mindent megbocsátottál, pedig többel tartozom neked, mint amennyit valaha is meg tudok fizetni. Uram, bízom irgalmadban és szeretetedben.

Kérés: Jézusom, segíts, hogy hálát tudjak adni neked!

1. Büszke magatartás. Gyakran megsértődünk, mert hála, tisztelet és elismerés nélkül kezelnek minket. Bár okkal bántja mindez érzékenységünket, sérelmeink alapvető gyökere a büszkeség. Megtépázott teremtmény voltomban nagyobbnak tartom magamat, mint amilyen valójában vagyok, és több tiszteletet kívánok mindenkitől, Istentől is. Pedig hát Isten előtt csupán egy szegény, kicsiny, alárendelt teremtmény vagyok. Tőle kapom meg mindazt, ami vagyok, és amire szükségem van. Hogy kívánhatnék bármit is tőle? És ami még rosszabb, miért panaszkodom, ha belátom, hogy hálátlan bűnös vagyok, aki megtagadta teremtőjének jogait és szeretetét.

2. Alapvető viszony. Kultúránk a „jogosultság” kultúrája. Azt látjuk, hogy jogaink, jogos elvárásaink vannak, hogy sok minden jár nekünk. Látjuk, hogy a gyerekek megkövetelnek mindent, amire kedvük van, a házastársak elvárják, hogy tiszteletben tartsák kívánságaikat, azt hisszük, a kormány feladata, hogy mindennel ellásson. Istent is a csatasorba állítjuk, tőle is elvárjuk, hogy gondoskodjon rólunk, elkényeztetett gyerekeiről. Csak azt felejtjük el, hogy mindent Istentől kaptunk, és mindenért neki tartozunk. Jézus példabeszéde a szolgáról és uráról több mint hasonlat. Bár szabad és bőkezű megváltó tettével a gyermekei és barátai szintjére emelt minket, Ő nem tartozik nekünk semmivel. A hálás teremtmény és a szerető teremtő közötti viszony legyen meghatározó Istennel való kapcsolatunkban. Ez a kiinduló pont.

3. Alázatosság. Jézus nem azt kívánja tőlünk, hogy „mihaszna szolgák” legyünk. Jézus fel akar szabadítani a büszkeség szolgasága alól. A szolgálat, hála, tisztelet és engedelmesség nem népszerű erények manapság, de ezek jellemzik Isten gyermekének szívét. Jézus magába fogadta ezeket az erényeket és az alázatosságot, ami mindezek feltétele. Elsődleges életfeladatom, hogy engedelmesen szolgáljam Istent. Hálám nem szűnhet meg, mert Ő olyan sok mindent ad nekem – életet, hitet, családot – és az önfeláldozó szeretet felé vezet, nem pedig jogaim megkövetelésére Isten és az emberek előtt.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, segíts, hogy alázatos egyszerűséggel fogadjam el teremtményi mivoltomat! Nyisd meg értelmemet és szívemet bőkezű, végtelen szereteted ajándékainak befogadására! Taníts meg, hogy hálás legyek és többet gondoljak rád, mint magamra!

Elhatározás: Imámban kérem a kegyelmet, hogy napi munkámban meglássam az alkalmat a hálaadásra, és tetteim Isten iránti hálámat ki is fejezzék.


A Pápa ima szándéka 2009. november hónapra:

- Hogy a vasárnapot olyan napnak éljük meg, amelyen a keresztények egybegyűlnek a feltámadott Úr megünneplésére, részesedve az Eucharisztia asztalközösségében.
- Hogy a különféle vallások hívői, életük tanúságtételével és testvéri párbeszéddel, adjanak világos bizonyítást arról, hogy Isten szava a békesség hordozója.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger