2009. november 12., csütörtök

Szent Jozafát püspök, vértanú

Szent Jozafát püspök, vértanú

Isten megszólítása imádságainkban mindig a hit cselekedete. Lelkünket Istenhez emeljük, hogy szeretetébe helyezzük magunkat, neki ajánljuk önmagunkat. Imáinkban elsősorban Isten szándékait keressük, de sokszor kérünk tőle segítséget is gondjainkban. Úgy érezzük, hogy valamire szükségünk van, s közben tudjuk hogy Isten is jól ismeri, mire van szükségünk az üdvösségünkhöz. Az imában kialakul a párbeszéd, amelynek során a belső bizonyosságtól, hogy Isten minden kérésünket teljesíti, elindulunk, s haladunk abban az irányba, amikor már csak azért fohászkodunk, hogy ne a mi akaratunk valósuljon meg, hanem Istené teljesüljön életünkben. Az ő legfőbb akarata, hogy üdvözüljünk és eljussunk az örök boldogságra. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT JOZAFÁT

2009.11.12. csütörtök: SZENT JOZAFÁT

(Studita Szent Teodor, Boldog Anasztáz-Asztrik)

A bölcsesség az örök világosság kisugárzása


Bölcs 7,22 - 8,1

Benne ugyanis lélek van: értelmes és szent, egyetlen, sokféle és finom, ékesen szóló, gyors és szeplőtelen, biztos, kellemes, jót kedvelő és éles, akadályt nem ismerő, jótékony, emberbarát, kegyes, állhatatos, szilárd, minden erővel teljes, mindent látó, minden szellemen átható, az értelmeseken, tisztákon, legfinomabbakon. Mert minden gyorsnál gyorsabb a bölcsesség, tisztaságánál fogva mindenen áthatol, mert Isten erejének lehelete, s a mindenható Isten dicsőségének tiszta csordulása. Nincs benne semmi szenny, mert az örök világosság kisugárzása, Isten fölségének szeplőtelen tükre és jóságának képmása. Bár egymagában van, mindent megtehet, bár egyedül marad, mindent megújít, nemzedékről-nemzedékre betér a szentek lelkébe, s őket Isten barátaivá és prófétákká avatja. Mert Isten csak azt szereti, aki a bölcsesség bizalmasa, mivel az ékesebb a napnál és minden csillagképnél, a fényhez hasonlítva különb annál is, mert azt felváltja az éjjel, a bölcsességen azonban nem vesz erőt a gonoszság! Elér tehát erejével egyik határtól a másikig, s a mindenséget üdvösen igazgatja.

Zs 118,89-91.130-135.175

Uram, örökkön örökké áll a mennyben a te igéd. Nemzedékről nemzedékre tart a te hűséged, szilárd alapokra helyezted a földet. Rendelésed szerint áll fenn máig, mert neked szolgál minden. Igéid megértése világosságot ad, és értelmesekké teszi az együgyűeket. Lélegzetvételre nyitom a szám, parancsaid után kívánkozom. Fordulj felém és könyörülj rajtam, miként azokon szoktál, akik nevedet szeretik. Irányítsd lépteimet igéid szerint, hogy semmiféle hamisság ne uralkodjék rajtam. Ments meg engem az emberek erőszakosságaitól, hogy rendeleteidet megtartsam. Derítsd fel szolgád fölött arcodat, ismertesd meg velem rendelkezéseidet! Hadd éljen a lelkem, hogy téged dicsérjen, s ítéleteid segítsenek meg engem.

Lk 17,20-25

Amikor a farizeusok megkérdezték tőle, hogy mikor jön el az Isten országa, ezt válaszolta nekik: ,,Az Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem fogják azt mondani: ,,Íme itt van,'' vagy ,,Amott''. Mert az Isten országa köztetek van.'' A tanítványoknak pedig ezt mondta: ,,Jönnek napok, amikor szeretnétek látni az Emberfiának egyetlen napját, és nem fogjátok látni. Ha azt mondják majd nektek: ,,Íme, itt van'', ,,íme, ott van''; ne menjetek el és ne fussatok oda. Mert mint ahogy a cikázó villám az ég egyik végétől a másikig látszik, olyan lesz az Emberfia is az ő napján. De előbb még sokat kell szenvednie, és el kell, hogy vesse ez a nemzedék.

Szent Jozefát püspök és vértanú emléknapja

2009. november 12. - Csütörtök

Szent Jozefát püspök és vértanú emléknapja

A farizeusok egyszer megkérdezték Jézustól, mikor jön el az Isten országa.
Ő ezt válaszolta: "Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem lehet
azt mondani: "Nézd itt van, vagy amott!" Isten országa köztetek van."
Azután tanítványaihoz fordult: "Jönnek napok, amikor az Emberfiának
egyetlen napját is szívesen látnátok, de nem látjátok. Mondják majd
nektek: "Nézzétek, itt van, vagy amott!" Oda ne menjetek, és ne higgyétek!
Mert ahogy a cikázó villám az ég egyik felétől a másikig villan, úgy jön
el azon a napon az Emberfia is. Előbb azonban sokat kell szenvednie, és
megvetésben kell részesülnie ettől a nemzedéktől."
Lk 17,20-25

Elmélkedés:

Egy egészen egyszerű kérdést tesznek fel a farizeusok Jézusnak: mikor jön
el az Isten országa? Ő azonban nem válaszol a kérdésre, pontosabban nem
erre a kérdésre válaszol. Jézus ugyanis nem az Isten országa eljövetelének
idejéről kezd el beszélni, hanem annak mikéntjéről. Sőt, azt állítja, hogy
az Isten országa már eljött, már jelen van, már most megtapasztalható. Az
Isten országa megvalósulását elsősorban nem külső jelekből lehet
észrevenni, hiszen az az emberekben valósul meg. Ha tudni akarjuk, hogy
mikor jön el az ország, akkor önmagunkba kell tekintenünk. Vajon bennem
már megvalósult, megvalósul folyamatosan? Megtörténik-e benne a belső
megújulás?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jöjj, Uram Jézus szolgád keresésére!
Jöjj, jó pásztor, elkóborolt és
elfáradt bárányod keresésére!
Jöjj, Szentegyház Jegyese,
az elveszett drachma keresésére!
Jöjj, irgalmas Atya,
fogadni a tékozló fiút, aki visszatér!
Jöjj, ne vesszővel, hanem szeretetben és lelki édességgel!
Jöjj, hát Uram,
mert egyedül neked van hatalmad
visszahívni az elkóborolt bárányt,
megtalálni az elveszett drachmát,
megbocsátani a tékozló fiúnak!
Jöjj, hogy üdvösség teremjen
itt a földön, és öröm a mennyben!
Hajlíts engem magadhoz,
és add meg nekem az igaz
és tökéletes bűnbánattartást,
hogy az angyalok öröme lehessek,
ó, Uram, üdvösségem Istene!
______________________________

Szent Jozefát püspök és vértanú emléknapja

Az Ország bennünk van

2009. november 12. Évközi harminckettedik hét – csütörtök

Szent Jozefát püspök és vértanú emléknapja

P. Edward Hopkins LC

Lk 17,20-25

A farizeusok megkérdezték tőle, hogy mikor jön el az Isten országa. Ezt válaszolta: "Az Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem lehet azt mondani: Nézzétek, itt van, vagy amott! Mert az Isten országa közöttetek van." Ezután a tanítványokhoz fordult: "Jönnek napok, amikor szeretnétek látni az Emberfiának egyetlen napját, de nem fogjátok látni. Mondják majd nektek: Nézzétek, itt van vagy amott. De ne menjetek el, ne fussatok oda! Mert ahogy a cikázó villám az ég egyik szélétől a másikig villan, úgy jön el azon a napon az Emberfia is. Előbb azonban sokat kell szenvednie, és el kell tűrnie, hogy ez a nemzedék megvesse.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy jelen vagy életemben. Arra hívtál, hogy megosszam veled a hitet és szeretetet. Bízom abban, hogy segítesz közeledni hozzád. Szeretlek Uram, itt és most. Imádságban töltöm el ezt a napot.

Kérés: Uram, segíts, hogy jobban megismerjem országodat.

1. Mikor? A farizeusok helytelen fogalmat alkottak Isten országáról, ezért nem is tudtak róla helyes kérdést feltenni. Földi királyságra vártak, ami legyőzi az idegen uralmat és visszaállítja Izrael önállóságát. De Krisztus királysága a lélekre vonatkozott, a jó és a gonosz küzdelmére, nem pedig világi országok közötti harcra. A farizeusokat értetlenségük tartotta vissza attól, hogy felismerjék Krisztust és királyságát. Évezredekkel később mi is ugyanabba a tévedésbe kerülünk, mint a farizeusok. Hitetlenségünk miatt nem látjuk, hogy Isten országa akkor jön el, ha elfogadjuk Krisztus uralmát lelkünkben. Csak akkor jön el királysága, ha megengedjük, hogy uralja és irányítsa életünket. Ez az „akkor” most van. Most van az a perc, amikor Krisztussal találkozhatom és királyommá tehetem őt.

2. Hol? Krisztus tanítványai is nehezen értették meg királysága lényegét. Ők is vágytak, hogy meglássák „az Emberfia napját”, a hatalmas birodalmat, ahol Krisztus uralkodik az egész világ felett. Krisztus azonban előbb minden ember szíve felett akar uralkodni. Hiszek én is Krisztusban, teljes szívemből, és elfogadom, amit kíván? Szeretem őt, feláldozom magamat, hogy teljesítsem akaratát? Én is építem királyságát imáimmal, kegyelmi életemmel?

3. Hogyan? Ha most van itt Isten országa, akkor hogy lépünk be oda? Úgy lépünk, be, ahogyan Királyunk tette: a szenvedés és kitartás ajtaján keresztül. „Előbb azonban sokat kell szenvednie, és el kell tűrnie, hogy ez a nemzedék megvesse.” A hit nemcsak egyszeri elfogadás. A hitnek túl kell élnie mindazt a kis és nagy megpróbáltatást, ami életünkön át ér bennünket. Így tehetjük magunkévá a hitet és Isten országát. Gondolnunk kell arra, hogy végül Isten országa és maga a Király jön el hozzánk, mint égből a villám.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, segíts, hogy jobban megismerjem országodat. Építsd fel országodat bennem, gondolataimban, vágyaimban. Te légy életem, szerelmem. Szüntess meg minden távolságot köztünk. Add, hogy életem a világ világossága és a föld sója legyen, hogy hathatósan hirdessem országodat mindenkinek, akivel találkozom.

Elhatározás: Hosszabb és nyugodtabb időt szentelek ma este a lelkiismeret-vizsgálatra, és várom, hogy előre haladjon és küzdjön bennem Isten országa.


A Pápa ima szándéka 2009. november hónapra:

- Hogy a vasárnapot olyan napnak éljük meg, amelyen a keresztények egybegyűlnek a feltámadott Úr megünneplésére, részesedve az Eucharisztia asztalközösségében.
- Hogy a különféle vallások hívői, életük tanúságtételével és testvéri párbeszéddel, adjanak világos bizonyítást arról, hogy Isten szava a békesség hordozója.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger