2009. november 17., kedd

Nagy szent Gertrúd

Nagy szent Gertrúd

Bárcsak felismernéd te is…. Nemcsak Jeruzsálemnek szólnak e szavak. Nekem is. Sok mindent nem látok még. El van rejtve szemem elől, vagy még nem éles a látásom, vagy mást látok fontosnak…… Ima, lelki vezető, lelkiismeret-vizsgálat, szentírásolvasás, hittanórák…. Mind-mind segíthetnek, hogy felismerjem: mi válik üdvösségemre Uram, bárcsak felismerném én is, hogy mi válik üdvösségemre. Fényt és erőt kérek, hogy lássam és meg is tegyem, ami az üdvösségemet szolgálja! (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Nagy Szent Gertrúd

2009.11.17. kedd

(Nagy Szent Gertrúd, Tours-i Szent Gergely, Szent Ányos, Szent Hilda)

Példát mutatok arra, hogyan kell szent törvényekért bátran szép halált halni


2Mak 6,18-31

Eleazárnak, a legkiválóbb írástudók egyikének, egy élemedett korú és tisztes külsejű férfinak erőszakkal kinyitották a száját, így akarták kényszeríteni, hogy disznóhúst egyen. Ő azonban a dicső halált többre becsülte a gyalázatos életnél, ezért önként ment a vesztőhelyre. Jól tudta ugyanis, hogy miként kell viselkednie. Ezért hűséges kitartással el volt tökélve arra, hogy az élethez való ragaszkodás miatt tiltott dolgot nem enged meg magának. Ekkor a körülállók hamis szánakozástól indíttatva, mivel régi barátság fűzte őket ehhez a férfihoz, félrevonták őt, és titokban arra kérték, hogy olyan húst hozasson, amelyből neki is szabad ennie, és tegyen úgy, mintha a király rendelete értelmében az áldozati húsból enne, így aztán megszabadul a haláltól. A férfi iránt való régi barátságból tanúsítottak ilyen emberies bánásmódot vele szemben. Ő azonban arra a tiszteletre gondolt, amely korát és öregségét méltán megillette, és arra a veleszületett nemességre, amelyben megőszült, valamint azokra az erényes cselekedeteire, amelyeket gyermekkorától fogva gyakorolt, ezért a szent s az Isten által hozott törvény értelmében azonnal válaszolt és kijelentette, hogy küldjék csak inkább az alvilágba. ,,Mert nem illik -- mondta -- a színlelés a mi életkorunkhoz. Sok ifjú ugyanis abban a hitben volna, hogy a kilencvenéves Eleazár a pogányok életére tért át, és így tévútra vezetné őket az én színlelésem, s egy múló élet parányi idejéhez való ragaszkodásom. Ezáltal pedig szégyent és átkot hívnék le vénségemre. Az emberek büntetésétől a jelen pillanatban megszabadulnék ugyan, a Mindenható kezét azonban sem élve, sem halva el nem kerülhetem. Azért elszántan válok meg életemtől, így legalább méltónak mutatom magam idős koromhoz. Készséges szívvel és bátorsággal halok tisztes halált a magasztos és szent törvényekért, hogy nemes példát adjak az ifjaknak.'' E szavak után azonnal a vesztőhelyre hurcolták. Azok pedig, akik vezették, és kis idővel előbb még jóindulattal voltak irányában, haragra gerjedtek azok miatt a szavak miatt, amelyeket mondott, mert azt gondolták, hogy kevélységből mondta azokat. Amikor aztán az ütések következtében már-már a halálán volt, felsóhajtott és így szólt: ,,Uram! Te, aki birtokában vagy a szent tudásnak, te jól tudod, hogy én, bár megmenekülhettem volna a haláltól, kínos fájdalmakat szenvedek testemben, irántad való félelemből azonban készségesen viselem el őket lelkemben.'' Így halt meg, és halálának emlékét mint a hősiesség és bátorság példaképét hagyta hátra nemcsak az ifjaknak, hanem az egész nemzetnek is.

Zs 3

Dávid zsoltára, amikor fia, Absalom elől menekült. Uram, számosan szorongatnak engem, és sokan kelnek föl ellenem! Sokan mondják rám: ,,Nincsen segítsége Istenében!'' Ám te, Uram, oltalmam vagy nekem, dicsőségem vagy, és fölemeled fejem. Hangos szómmal az Úrhoz kiáltottam, s szent hegyéről meghallgatott engem. Aludni tértem, s álomba merültem, és felébredtem, mert az Úr fölkarolt engem. Nem félek ezernyi néptől, amely körös-körül rám tör. Kelj fel, Uram, szabadíts meg, Istenem! Te arcul csaptad minden ellenségem, a bűnösök fogát összetörted. Az Úré a szabadítás, legyen áldásod népeden!

Lk 19,1-10

Ezután bement Jerikóba és áthaladt rajta. Ekkor íme, egy Zakeus nevű férfi, aki a vámosok feje volt és gazdag, szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de nem tudta a tömeg miatt, mert alacsony termetű volt. Előre futott tehát, felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt, mert arra kellett elmennie. Amikor Jézus arra a helyre ért, fölnézett, meglátta őt, és ezt mondta neki: ,,Zakeus! Jöjj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom.'' Erre az sietve lemászott, és örömmel befogadta. Akik ezt látták, mindannyian zúgolódva mondták: ,,Bűnös embernél száll meg!'' Zakeus azonban odaállt, és azt mondta az Úrnak: ,,Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megcsaltam, négyannyit adok helyette.,, Jézus azt mondta neki: ,,Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia ugyanis azért jött, hogy megkeresse és megmentse, ami elveszett.''

Nagy Szent Gertrúd

2009. november 17. - Kedd

Nagy Szent Gertrúd

Abban az időben: Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű
gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni
Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát
előrefutott, felmászott egy vad fügefára, hogy láthassa, mert Jézusnak
arra kellett elhaladnia. Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította:
"Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom." Erre ő
sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva
megjegyezték: "Bűnös embernél száll meg." Zakeus azonban odaállt az Úr
elé, és így szólt: "Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha
valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette." Jézus
kijelentette: "Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám
fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett."
Lk 19,1-10

Elmélkedés:

Több akadálya is van annak, hogy Zakeus meglássa Jézust. Először is ott
van alacsony termete. És ott van a hatalmas tömeg, amely Jézus körül
tolong, s amely miatt szinte alig lehet az Úr közelébe férkőzni. Zakeus
felismeri ezeket a nehézségeket, de nem akarja elszalasztani a
lehetőséget. Mindenáron látni akarja Jézust. Gyorsan kitalálja a megoldást
és azonnal cselekszik, egy fa tetejéről nézi a közeledő Mestert. A megvető
tekintetek között egyedül Jézus néz rá irgalmas szemmel. A gúnyolódó
emberek között csak Jézus szólítja meg őt az irgalmasság szavával.
Szabadító, üdvösséget hozó találkozás ez a számára.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó
és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis,
ami rút, ami rossz. Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó
gazdái lehessünk ennek a világnak. Ne szennyezzenek be minket gonosz
indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás. Egyetértést adj nekünk! Add,
hogy fiatalok és idősek egyre jobban megértsük: csak akkor leszünk igazán
emberek, ha tiszta a szívünk.

______________________________
__

Aktuális:
Kedves e-evangélium olvasók!
Szeretettel hívlak benneteket az Advent legszebb ajándéka darab
ősbemutatójára, amely 2009. november 28-án, szombaton 15 órakor kezdődik a
zalalövői templomban. Az előadáson vendégünk lesz Veres András
szombathelyi püspök.
Az ősbemutatóval kezdetét veszi a Szent Veronika kórus adventi
előadás-sorozata. Az előadások időpontjai és helyszínei megtalálhatók
honlapunk (http://zalalovo.plebania.hu) eseménynaptárában. Szeretettel
hívlak benneteket!
Valamennyi előadásra a belépés díjtalan. Előadásainkat kiadott CD
lemezeinkből finanszírozzuk. A fiatalok zenés evangelizációját a lemezek
megvásárlásával lehet támogatni.
Szeretettel: István atya

Az Advent Legszebb ajándéka lemez megrendelhető tőlem a zalalovo@gmail.com
címen. Ára: 2.000.- Ft/db + csomagolási és postaköltség (1 db esetén
Magyarországra 300.- Ft, külföldre kicsit több) áron. A megrendeléshez,
kérem, küldje el az Ön nevét, postacímét irányítószámmal, a kiadvány címét
és a darabszámot. Köszönöm!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagy Szent Gertrúd

Jézus a vendégem

Nagy Szent Gertrúd

2009. november 17. Évközi harmincharmadik hét - kedd


P. John Doyle, LC

Lk 19, 1-10

Aztán odaért Jerikóba és végigment rajta. Élt ott egy Zakeus nevű tehetős ember, a vámosok feje. Szerette volna látni Jézust szemtől szemben, de a tömeg miatt nem tudta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vadfügefára, hogy láthassa, mert arra kellett elhaladnia. Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította: "Zakeus, gyere le hamar! Ma a te házadban kell megszállnom." Erre az gyorsan lemászott, és boldogan fogadta. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték, hogy bűnös emberhez tér be megpihenni. Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: "Íme, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megcsaltam, négyannyit adok helyette." Jézus ezt felelte neki: "Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, ami elveszett."

Bevezető ima: Uram, Jézus! Te vagy az Alfa és az Omega. Életet adtál nekem, és megadtad az örök élet lehetőségét veled. Hálával, megbecsüléssel és szeretettel tartozom neked, s te mégsem várod el ezt tőlem. Köszönöm, hogy tiszteletben tartod a szabadságomat, mert így fel tudom magamat ajánlani neked. Mindenem, amim van, a tied; és most mindent visszaadok neked.

Kérés: Uram, növeld hitemet!

1. Zakeus a fán. A tegnapi és a mai evangéliumi szakasz is sokat elmond a Krisztussal való találkozásról. A vak ember, akiről tegnap olvastunk, addig nem hagyta abba a kiáltozást, amíg az Úrhoz nem vezették. A mai evangéliumban egy köpcös és nagyon népszerűtlen ember fut vissza, és vergődik át a tömegen, amíg végül – a vágyának megfelelően, hogy találkozzon Krisztussal – minden protokollt áthág, és felkapaszkodik egy fára. Jézus nem vesztegeti az időt, hogy megtegyen egy döntő lépést ennek az adószedőnek az életében, és megváltoztassa azt. Ez a találkozás hasonlít a mi találkozásunkra Krisztussal. Vannak olyan időszakok, amikor különböző akadályok kerülnek az utunkba, és megakadályoznak bennünket abban, hogy lássuk Urunkat és az Ő tetteit az életünkben. Mindenekfelett hiányzik belőlünk az eltökéltség. Milyen könnyű kifogásokat találni: „Túl alacsony vagyok”; „Jézus talán túlságosan is elfoglalt”; „Én csak egy bűnös vagyok”. Ha mi valóban azt akarjuk, hogy a mi Urunk megszálljon a házunkban, Ő ezt meg fogja tenni, de lehetséges, hogy ehhez először meg kell másznunk néhány fát.

2. Krisztust köszöntése. Kevés ember köszöntötte Jézust olyan örömmel és bőséggel, mint ez a kis ember. Lemászott a fáról, vagyona felét a szegényeknek adta, és megígérte, hogy négyszeresen jóvátesz minden csalárd igazságtalanságot. Zakeus teljesen olyan volt, mint az a kereskedő, aki az igazgyöngyöket kereste (vö. Mt 13, 45-46). Azon volt, hogy eladja mindenét, amije volt, hogy megvegye a nagy értékű gyöngyöt: barátság és bensőséges viszony az Úrral. Hányszor nézett ránk Jézus, és kért meg minket arra, hogy maradjunk vele? Hányszor adatott meg nekünk a végtelen kegyelem, hogy a királyok Királyát szívünkbe fogadjuk az Oltáriszentség vétele által? Pusztán szívünk egy kis szeletét ajánljuk fel Krisztusnak, vagy megőrizzük számára a legfontosabb részt? Mennyire tartjuk tisztán lelkünket a mi drága Vendégünk számára?

3. Bűnösökről és szentekről. Mi tesz valakit szentté, míg másvalakit bűnössé? Minden bizonnyal nem a féltékeny tömeg zúgolódása, akik nem hajlandók felmászni a fára, hogy lássák Jézust, ám mégis készek arra, hogy kritizáljanak bárkit is, aki ezt megteszi. Tudjuk, hogy valójában mindenki bűnös. Szent Pál a következőket írja: „Krisztus Jézus azért jött a világba, hogy üdvözítse a bűnösöket, s közöttük én vagyok az első.” (1Tim 1, 15). És mégis tény, hogy Szent Pál, Zakeus, te és én, mi mindannyian a bűnösség állapotából megyünk a szentség felé, akkor, amikor találkozunk Krisztussal, és hűségesek maradunk az Ő barátságához. Az üdvösség eljön Zakeus házába, amikor Jézus belép hozzá, és az üdvösség eljön hozzánk a keresztségkor kapott kegyelmek által, amiket megújítunk rendszeresen a bűnbocsánat szentségében, és ápolunk az Eucharisztia szentségében.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, segíts, hogy kész legyek megtenni bármit azért, hogy elmélyülhessen a veled való barátságom! Kérlek, ne engedd, hogy aggódjak a tömeg zúgolódása miatt, de add, hogy egyedül a te hangodra hallgassak, és nagylelkűen válaszoljak hívásodra!

Elhatározás: A legközelebbi alkalommal, amikor gyónni megyek, hogy Jézustól bocsánatot kérjek a bűneimért, segítségét fogom kérni, hogy elforduljak bűneimtől a szentség felé. Ezt egy valóságos találkozásként szeretném megélni Krisztussal.


A Pápa ima szándéka 2009. november hónapra:

- Hogy a vasárnapot olyan napnak éljük meg, amelyen a keresztények egybegyűlnek a feltámadott Úr megünneplésére, részesedve az Eucharisztia asztalközösségében.
- Hogy a különféle vallások hívői, életük tanúságtételével és testvéri párbeszéddel, adjanak világos bizonyítást arról, hogy Isten szava a békesség hordozója.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger