2009. november 20., péntek

Évközi huszonharmadik hét – Péntek

2009.11.20. péntek

(Szent Mechtild, Szent Ödön-Edward, Valois Szent Félix)

Az egész nép mély hódolattal arcra borult, és magasztalta az Urat


1Mak 4,36-37.52-59

Júdás és testvérei pedig így szóltak: ,,Íme, ellenségeink megsemmisültek. Menjünk tehát fel, tisztítsuk meg és szenteljük fel újra a szentélyt!'' Össze is gyűlt a sereg teljes számban, és felmentek a Sion hegyre. A száznegyvennyolcadik esztendőben, a kilencedik hónapnak, azaz kiszlev havának huszonötödik napján pedig már kora reggel nekiláttak és bemutatták a törvény szerint való áldozatot az újonnan emelt égőáldozatok oltárán. Ugyanabban az időben és azon a napon, amelyen a pogányok tisztátalanná tették azt, újra felszentelték ének, lant, koboz és cintányér mellett. Az egész nép pedig mély hódolattal arcra borult és az égben magasztalta Azt, aki sikerre vitte ügyüket. Nyolc napon át ülték az oltárszentelés ünnepét, és örömujjongva mutattak be egészen elégő, hálaadó és dicsőítő áldozatokat. A templom homlokzatát aranykoszorúkkal és pajzsokkal díszítették. Megszentelték a kapukat és a kamrákat is, s ajtókkal látták el őket. Igen nagy volt az öröm a népnél, mert megszűnt a pogányok okozta gyalázat. Júdás pedig, a testvérei és Izrael egész gyülekezete úgy határozott, hogy évről-évre a maga idejében, mégpedig kiszlev hó huszonötödik napjától kezdve nyolc napon át öröm és vigasság közepette megülik majd az oltárszentelés ünnepét.

1Krón 29,10-12

Majd áldotta az Urat az egész sokaság előtt és mondta: ,,Áldott légy Uram, atyánknak, Izraelnek Istene mindörökkön-örökké. Tiéd Uram a fenség, a hatalom, a dicsőség és a győzelem: tiéd a dicséret, mert minden, ami az égben s a földön van, a tiéd, tiéd Uram a királyság és te vagy valamennyi fejedelem felett. Tiéd a gazdagság, tiéd a dicsőség, te uralkodsz mindenen, a te kezedben van az erő s a hatalom, a te kezedben van a nagyság s az uralkodás mindenen.

Lk 19,45-48

Azután bement a templomba, és kezdte kiűzni azokat, akik ott adtak-vettek. Ezt mondta nekik: ,,Írva van: Az én házam az imádság háza, ti pedig rablók barlangjává tettétek'' [Iz 56,7; Jer 7,11]. Mindennap tanított a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek, de nem tudták módját ejteni, mert az egész nép rajta csüggött és hallgatta őt.

Évközi harmincharmadik hét – péntek

2009. november 20. - Péntek

Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte
onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: "Írva van: Az én házam az imádság
háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek." Ott tanított azután mindennap a
templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De
nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó
figyelemmel hallgatta (tanítását).
Lk 19,45-48

Elmélkedés:

A jeruzsálemi templom több részből állt, amelynek legbelső rész volt a
Szentek szentje. A külső udvart az ünnepek alatt kereskedők és pénzváltók
szokták elfoglalni. A templomadót csak ezüst sékelben lehetett megfizetni,
ezért volt szükség arra, hogy a különböző pénzeket beváltsák. A zarándokok
különféle állatokat szoktak áldozatként felajánlani, amelyeket itt, az
előudvarban tudtak beszerezni az árusoktól. Ha emberi, gyakorlati
szempontból jogosnak is tűnik a pénzváltók és kereskedő jelenléte, abból a
szempontból semmi keresnivalójuk itt, hogy ez az Isten háza. Jelenlétükkel
háttérbe szorították, hogy e hely az Isten dicsőségének ünneplését
szolgálja.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenünk, mennynek és földnek Teremtője, Jézus Atyja és a mi Atyánk!
Áldott légy Urunk, Atyánk, ki a mennyekben vagy, mert végtelen jóságodban
lehajoltál emberi nyomorúságunkra és nekünk adtad Fiadat, Jézust, aki
asszonytól született, aki üdvözítőnk és barátunk, testvérünk és
megváltónk.
______________________________

Évközi harmincharmadik hét – péntek

Isten háza szent

2009. november 20. Évközi harmincharmadik hét – péntek

P. John Doyle, LC

Lk 19, 45-48

Abban az időben Jézus bement a templomba és kiűzte onnan a kereskedőket. "Írva van - mondta nekik -: házam az imádság háza, ti pedig rablók barlangjává tettétek." Ott tanított mindennap a templomban. A főpapok és az írástudók az életére törtek, de nem tudták, mit tegyenek vele. Mert az egész nép a szavain csüngött.

Bevezető ima: Uram, Jézus, te vagy az Alfa és az Omega. Életet adtál nekem, és megadtad az örökélet lehetőségét veled. Hálával, megbecsüléssel és szeretettel tartozom neked, s te mégsem várod el ezt tőlem. Köszönöm, hogy tiszteletben tartod a szabadságomat, mert így fel tudom magamat ajánlani neked. Mindenem, amim van, a tied; és most mindent visszaadok neked.

Kérés: Uram, Istenem, taníts nagyobb tiszteletre a házad iránt!

1. Buzgóság az Atya háza iránt. Jézus nem volt sohasem a kereskedés ellen. Több helyen is van utalás az evangéliumban arra, hogy vesznek és eladnak anélkül, hogy bármire is negatívan reagálna Jézus. Mindazonáltal a mai evangéliumi szakaszban azt látjuk Urunkon, hogy valami zavarja, méghozzá két oknál fogva. Az első ok: a kereskedők a templomban kereskedtek. Ez egyfajta Isten házával szembeni „megszentségtelenítésként” fogható fel. A Jeruzsálemi templomban tartották egy vastag függönnyel eltakarva a Szentek Szentjét, ahol Isten titokzatos jelenlétében lakozott. Ennek ellenére, paradox módon, a templomba járó imádkozóknak át kellett menniük a kereskedők tömegén, a piacon ahhoz, hogy eljuthassanak a Szentek Szentjéhez, hogy így Isten elé juthassanak. A másik ok: Jézus azért volt még nagyon dühös, haragos, mert a templomi árusok tiszteletlenül viselkedtek. Mindig tiszteletteljes és becsületes vagyok az üzleti életben? Mindenkor tiszteletben tartom Isten nevét és Isten dolgait?

2. Visszatérés a tisztelethez. Jézus szíve égett az Atya háza iránt érzett buzgóságtól, és tudta, hogy ezt a házat az imádság házaként kell tisztelni. Csend, dicséret és imádság - mind olyan elemek, amik lényegesen hozzátartoznak mindegyes templomlátogatáshoz, különösen a vasárnapokon. Minden katolikus templomban a tabernákulumban jelen van a mi Urunk, Jézus Krisztus. A szeretet rabjaként arra vár, hogy párbeszédre léphessen velünk. Sohasem lehetünk közelebb a mennyországhoz, mint amikor a tabernákulum előtt vagyunk. Mégis elfelejtjük néha ezt az igazságot. A testtartásunk, a fecsegésünk és még a ruhánk is jelentős szerepet játszhat abban, hogy úgy általában véve milyen mértékben „szentségtelenítjük meg” Isten házát. Megpróbálok minden alkalommal, amikor belépek egy templomba, arra gondolni, hogy Isten előtt állok, aki az eget és földet teremtette? Vajon látszik rajtam, hogy hiszem, hogy Jézus valóságosan jelen van az Eucharisztiában? Ő van figyelmem középpontjában? Félre tudok tenni, mindent, ami megzavarhat?

3. Jézus szavain csüngök. A népet úgy írja le Lukács, mint aki Jézus szavain „csüngött”. Jézus tiszteletet mutatott Atyja háza iránt, messze nagyobbat, mint az a külsőséges jámborság, amit a farizeusok gyakoroltak. Jézus az igazságról beszélt, és sohasem félt kiállni mellette, még akkor sem, ha ez a legkevésbé sem volt kényelmes számára. Egyáltalán nem félt azoktól, akik az Ő halálát akarták. Jézus egyenessége volt a kulcsa hatékonyságának, és szavai vonzó erejének. Keresztényekként mi is arra vagyunk meghívva, hogy kövessük Urunkat az egyenességben és becsületességben a szavaink és tetteink által.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, számtalanszor léptem már be templomba összeszedetlenül és megfeledkezve a jelenlétedről. Kérlek, bocsáss meg ezért! Add, hogy buzgó tanúja lehessek szeretetednek, és megígérem, hogy nagyobb tiszteletet mutatok az Oltáriszentség iránt.

Elhatározás: A Krisztus Király szentmisét különös tisztelettel szeretném megünnepelni ezen a vasárnapon.


A Pápa ima szándéka 2009. november hónapra:

- Hogy a vasárnapot olyan napnak éljük meg, amelyen a keresztények egybegyűlnek a feltámadott Úr megünneplésére, részesedve az Eucharisztia asztalközösségében.
- Hogy a különféle vallások hívői, életük tanúságtételével és testvéri párbeszéddel, adjanak világos bizonyítást arról, hogy Isten szava a békesség hordozója.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger