2009. november 22., vasárnap

Szent Cecília szűz és vértanú Ünnepe: november 22

Szent Cecília szűz és vértanú

Ünnepe: november 22

Ez a kép az evangélium egyik legvonzóbb jelenetét állítja elénk. Megvilágítja a módot, ahogyan Jézus ítélkezik az emberekről, és bizonyára ezt a módot fogja alkalmazni a végítéleten is. Meglátja a szegény özvegy ajándékát, amelyet az csak félve és szégyenkezve dobott a perselybe. De egész szívvel, igazi hódolattal adta, ezért az értékesebb a gazdagok nagy adományánál. Ebből kiolvasható, hogy Isten az őszinte szándékot és az igazi hódolatot értékeli bennünk. Az üdvösséget mindenkinek a maga állapota és képességei szerint kell kiérdemelnie. A kegyelmet feladataink és lehetőségeink szerint kapjuk, és nekünk kell azt felhasználnunk. (Adoremus 2004)

Cecília Krisztus szeretetéért áldozta életét. Szeretnénk mi is odaadni életünket Krisztus szolgálatára, arra a tanúságtételre, amely Isten szeretetét megmutatja a világban.

A Ceciliusok előkelő családjából származott. Szüzességi fogadalmat tett, és jegyesét, Valerianust isteni segítséggel nemcsak megtérítette, hanem hasonló életre vezette. Ugyancsak jegyesének testvérét, Tiburtiust, és az elfogatásukra küldött Maximust is Krisztus szeretetére és hitére vezette. Miután a három vértanúságot szenvedett, Cecilia a Praetextatus katakombában temettette el őket. Almachius prefektus a szegényeket gyámolító és hitükben megerősítő Ceciliát külön kínzás alá vetette.

Sok gyötrelemnek vetették alá, míg végül kard általi halálra ítélték. A hóhér nem tudta lefejezni, bár háromszor csapott az elítéltre. Cecilia a hagyomány szerint még három napig élt, és I. Orbán pápa megerősítette a szentségekkel halála előtt. 230 körül halt meg Alexander Severus császár idejében, és a Kallixtus katakombában lévő családi sírboltban temették el. I. Pascal pápa 321-ben a Cecilia trasteverei háza fölé emelt templomba vitette át az épen maradt holttestet, amelyet 1599-ben ugyancsak épen találtak meg olyan helyzetben, mintha csak éppen akkor lehelte volna ki lelkét.

A vértanú nagyszerű kegyelmi ajándékát magasztalja a szentmise Kezdőéneke:

Örvendjünk, vigadjunk,
mert a Mindenség Ura
szent és dicsőséges szüzet
tüntetett ki szeretetével.

FELHÍVÁS A BŰNBÁNATRA
Testvéreim! A szent vértanúk jobban szerették Jézust, mint a földi életet. Vizsgáljuk meg azért lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket, hogy felszított szeretettel vegyünk részt a szentmise áldozatban.

KYRIE-LITÁNIA
Jézus Krisztus, Aki megtörted az eredeti bűn átkos hatását:
Uram, irgalmazz!
Jézus Krisztus, Aki életedet adtad értünk:
Krisztus, kegyelmezz!
Jézus Krisztus, Aki példát adtál nekünk, hogy nyomodba lépjünk:
Uram, irgalmazz!

AZ OLVASMÁNYHOZ (Lev 19, 1-2; 17-18)
Miután Isten szövetséget kötött a választott néppel, Mózes kihirdette az Úr Törvényét, rendeléseit és szertartásait. A mindennapi élet megszentelésének szabályát a felebaráti szeretet parancsának adta.

AZ EVANGÉLIUMHOZ (Mt 7, 21-27)
A Hegyi Beszéd befejező intelmét olvassuk a mai Evangéliumban. Nem csillognunk kell az emberek előtt, hanem napról napra, pillanatról pillanatra életté kell váltanunk a Teremtő gondolatát, amit rólunk gondolt el még a világ teremtése előtt.

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Kérjük, Testvéreim, a vértanúk erősségét, Jézus Krisztust, hogy Szent Cecilia közbenjárására erősítsen meg minket is a hitben és a tiszta életben.

  1. Erősítsd, Urunk, hitünket, hogy jobban féljünk a bűntől, mint a test halálától.
  2. Növeld, Urunk, szeretetünket, hogy szívesen hozzunk meg minden áldozatot.
  3. Add, hogy hitünkkel és belső erőnkkel gyámolítani tudjuk a bizonytalankodókat.
  4. Tégy minket szereteted és természetfölötti Országod jeleivé és követeivé.
  5. Vértanúid és szentjeid közbenjárására adj helyet nekünk is Országodban.

Urunk, Jézus Krisztus! Te oly nagy szeretetet adtál Cecilia szívébe, hogy önként meghozott minden áldozatot, és készséggel vállalta a vértanú-halált. Kérünk, az ő közbenjárására növeld szeretetünket, hogy önkéntes áldozatvállalásunk kedves legyen Előtted, és megadja nekünk az örök életet. Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.


Istenünk, ki ezen a napon megörvendeztetsz minket Szent Cecília szűz vértanúd ünnepével, kérünk, segíts, hogy akit áhítattal tisztelünk, annak szent élete példáját kövessük!

Példája: Maradj mindig állhatatos hitedben!

  • Szent Cecília tiszteletére Rómában már a IV. században bazilikát építettek. Ez bizonyítja, hogy jelentős szentje volt a keresztény ókor Egyházának. Kultusza mindenfelé elterjedt vértanúságának története révén. Ez úgy mutatja be őt, mint a keresztény nő eszményi példaképét, aki a szüzességet választotta, és Krisztus szeretetéért vértanúságot szenvedett. A tiszteletére épült bazilika egyik felszentelési évfordulóján fogták el a szentélyben Vigiliusz pápát 545. november 22-én. Cecília az egyházi ének és zene védőszentje.
  • Hívek könyörgése:
    1. Legyen áldásod minden nekirugaszkodásunkon! Adj hitet, reményt és szeretetet, hogy alkalmas eszközeid lehessünk! Hallgass meg, Urunk!
    2. Hogy a társadalomban és az egyházban szabadon szolgálhasson téged minden ember legjobb tudása és tőled kapott képességei szerint! Hallgass meg, Urunk!
    3. Hogy mi is mindnyájan értékük szerint értékeljük a szegények, a megvetettek teljes, és szívből jövő áldozatait, a szegény özvegyek két filléreit! Hallgass meg, Urunk!
    4. Áldd meg és jutalmazd meg az egyházi zene szolgálóit, hogy "irgalmasságodat énekeljék mindörökké"! Hallgass meg, Urunk!
    5. Áldd meg és jutalmazd mindazokat, akik imádkozni, énekelni és szeretni tanították gyermekeiket, a rájuk bízottakat! Hallgass meg, Urunk!
  • Élete: Előkelő nemesi családba született, de már igen kis gyermekként megismerkedett a kereszténységgel, tudatosan kerülte a pogány világot. Szüzességet fogadott, vagyis Jézussal jegyezte el magát, ezenkívül keményen sanyargatta a testét. Az egyházban előénekes és előimádkozó volt. Szülei azonban - a hagyományok szerint a lány megkérdezése nélkül - családi érdekből eljegyezték egy pogány fiatalemberrel, Valériánnal.

    Csak a nászéjszakán tudta az ifjúnak elmondani nagy titkát és fogadalmát. Valérián nagyon jólelkű volt, kíváncsi lett erre a titokzatos Jegyesre. Még a keresztséget is vállalta. Megkereste az Alexander Severus keresztényüldözése miatt éppen rejtőzködő Orbán pápát, aki nyomban megkeresztelte Valériánt. Boldog öröm szállja meg az ifjút, hiszen most már megvilágosodott előtte a nagy titok. Hazatérve angyal jelenését látta, aki koszorút adott kettejüknek; liliomból és vérvörös rózsából fonva. A koszorú illatát csodálkozva érezte Valériánnak Tibor nevű öccse, aki éppen gratulálni érkezett, de a virágokat nem láthatta; azt ugyanis csak a keresztények láthatják, magyarázták meg neki Cecíliáék. Tibor is megkeresztelkedett.

    Megtudta a két ifjú megtérését Róma prefektusa. Egy tisztjével elfogatta őket. A két fiatalember hite azonban olyan csodálatos volt, hogy a tiszt, Maximus is megtért családostól és megkeresztelkedett. Másnap a tiszt is vértanúhalált halt, együtt Valériánnal és Tiborral. A prefektus Cecíliát is elfogatta, de a pogány katonák is megtértek, megkeresztelkedtek a szűz beszéde hatására.

    A sok csodás megtérést már megelégelte a prefektus, Cecíliát ki akarta gyorsan végezni. Először egy fürdő forró gőzével végeztette volna ki, de a tűz kialudt. Ezután lefejezésre ítélte, de három csapás sem tudott végezni a lánnyal. Halálosan megsebesítve maradt a vesztőhelyen, még három napig élt. 230. november 22-én hunyt el, testét először a Calistus katakombába temették, majd a 4. században templomot építettek a tiszteletére a Ceciliusz-ház helyén, vagyis ahol korábban Valérián és Cecília háza állt, és oda vitték át koporsóját. 1559-ben felnyitották sírját, és testét teljesen épen találták. Szobrát ekkor készítette el Stefano Maderna. Az élethű szobor ma is ott látható üveg szarkofágban a szent templomában, olyan, mintha csak aludna. A templom alatt pedig látható a család ősi házának maradványa.

    Cecíliát a középkortól kezdve az egyházi zene védőszentjeként tisztelik.
Képek a szentről:

Krisztus Király

Évközi idő, B év, évközi idő 34. vasárnapja

Krisztus Király

Az utolsó évközi vasárnap Krisztus Király vasárnapja. Jézus Krisztus dicsőségét szemléljük, az evangéliumot olvasva, bekapcsolódva a Szentmisébe. Krisztus egyetemes királyságának fényébe akarjuk egész életünket helyezni, és szeretnénk felragyogtatni jelenvalóságát minden ember számára.
További gondolatok...

KRISZTUS KIRÁLY (főünnep)

2009.11.22. vasárnap: KRISZTUS KIRÁLY (főünnep)

(SZENT CECÍLIA)

Hatalma örök hatalom, amely meg nem szűnik


Dán 7,13-14

Majd azt láttam az éjszakai látomásban, hogy íme, az ég felhőiben valaki jött, aki olyan volt, mint az Emberfia, s amikor az Ősöregig eljutott, az ő színe elé vitték, és ő hatalmat, méltóságot és országot adott neki, hogy minden nép, törzs és nyelv neki szolgáljon, és hatalma örök hatalom legyen, amely meg nem szűnik, és országa olyan, amely el nem pusztul.

Zs 92

Király lett az Úr! Fölségbe öltözött, felöltözött az Úr, erővel övezte fel magát. Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék. Trónod kezdet óta szilárd, te öröktől fogva vagy. Emelkednek a folyóvizek, Uram, emelkedik a folyóvizek hangja, emelkedik a folyóvizek zúgása. De a nagy vizek zúgásánál, a tenger hatalmas hullámainál is hatalmasabb az Úr a magasságban. Törvényeid igen megszilárdultak, szentség illeti házadat, Uram, örök időkre.

Jel 1,5-8

és Jézus Krisztustól, aki hűséges tanú, elsőszülötte a halottaknak, és fejedelme a föld királyainak [Zsolt 89,38.28];aki szeretett minket és megmosott bennünket bűneinktől [Zsolt 130,8] a saját vére által, és Istennek és Atyjának királyságává és papjává tett minket [Kiv 19,6]; övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké! Ámen. Íme, a felhőkön jön [Dán 7,13], és látni fogja őt minden szem, és akik őt átszúrták. Mellüket veri majd miatta a föld összes népe [Zak 12,10]. Igen! Ámen. Én vagyok az Alfa és az Ómega, mondja az Úr, az Isten, aki van [Kiv 3,14G], és aki volt, és aki eljövendő: a Mindenható.

Jn 18,33b-37

Ismét bement tehát Pilátus a helytartóságra, hivatta Jézust, és megkérdezte őt: ,,Te vagy-e a zsidók királya?'' Jézus azt felelte: ,,Magadtól mondod ezt, vagy mások mondták neked rólam?'' Pilátus ezt válaszolta: ,,Hát zsidó vagyok én? Saját nemzeted és a főpapok adtak téged a kezembe. Mit tettél?'' Jézus azt felelte: ,,Az én országom nem ebből a világból való. Ha az én országom ebből a világból volna, szolgáim harcra kelnének, hogy a zsidók kezébe ne kerüljek. De az én országom nem innen való.'' Pilátus erre megkérdezte: ,,Tehát király vagy te?'' Jézus azt felelte: ,,Te mondod, hogy király vagyok. Arra születtem és azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat a szavamra.''

Krisztus, a mindenség királya

2009. november 22. - Évközi 34. vasárnap,
Krisztus, a mindenség királya

Abban az időben: Pilátus maga elé hívatta Jézust, és megkérdezte tőle: "Te
vagy-e a zsidók királya?"
Jézus így válaszolt: "Magadtól mondod ezt, vagy mások mondták neked
rólam?"
Pilátus ezt felelte: "Hát zsidó vagyok én? Saját néped és a főpapok adtak
a kezembe. Mit tettél?" Ekkor Jézus így szólt: "Az én országom nem ebből a
világból való. Ha ebből a világból volna az országom, szolgáim harcra
kelnének, hogy ne kerüljek a zsidók kezére. De az én országom nem innét
való." Pilátus megkérdezte: "Tehát király vagy?"
Jézus így felelt: "Te mondod, hogy király vagyok. Én arra születtem, és
azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Aki az
igazságból való, az hallgat a szavamra!"
Jn 18,33b-37

Elmélkedés:

Életünk királya
Belgium azon kevés országok közé tartozik Európában, amelynek államformája
királyság. Uralkodója II. Albert király. Egy, az országról szóló humoros
hangvételű írásban olvastam, hogy "Belgiumot a csokoládé, a sör és a
király tartja össze". Az első kettő biztosít munkát sok embernek és
megélhetést számos családnak az országban. A király ugyan kissé kilóg
ebből a sorból, de mint legfőbb vezetőé, az ő személye mindenképpen
meghatározó az ország életében. Belgiumban persze vannak ellentétek
ugyanúgy, mint szinte minden más országban is. Bár a flamand, vallon és
német régiók viszonylag jelentős önállóságot élveznek, az ország gazdagabb
részein élő flamandok gyakran sürgetik a függetlenséget, hogy ne nekik
kelljen eltartaniuk a szegényebb területeken élő, franciául beszélő
vallonokat. Az ellentétek kibékítésében fontos szerepet játszik a király.
Ez persze az ő érdeke is, hiszen ha kettéválna Belgium, akkor könnyen
ország nélküli uralkodó maradhatna. Egy ország nélküli király igencsak
furcsának tűnik, ha földi királyokra és földi országokra gondolunk.

Ma Jézust, a világmindenség királyát ünnepeljük, s általában Krisztus
király ünnepének nevezzük ezt a napot, amely egyúttal az egyházi év utolsó
vasárnapja is. Krisztus országa nem földi ország. Erre világít rá a mai
evangéliumban az ő kijelentése, amit Pilátus kérdésére válaszolva mond:
"Az én országom nem ebből a világból való" (Jn 18,36). Hát akkor milyen
ország királya Jézus? - tehetjük fel a kérdést.

A választ a szentírás, az evangélium adja meg számunkra. Jézus az Isten
Országának a királya. Ha szeretnénk megérteni Krisztus uralkodását és
szolgálatát, akkor érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mi is az Isten
Országa vagy ahogyan Máté evangélista mondja: a mennyek országa. Idézzünk
fel néhány ezzel kapcsolatos jézusi kijelentést! "Beteljesedett az idő, és
már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az
evangéliumban!" (Mk 1,15). "Ha én Isten Lelkével űzöm ki a gonosz
lelkeket, akkor már elérkezett hozzátok az Isten országa" (Mt 12,28).
"Isten országa olyan, mint az az ember, aki magot vet a földbe. Utána,
akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba
szökik, maga sem tudja hogyan" Mk 4,26-27). Amikor egyes tanítványai meg
akarják akadályozni, hogy Jézushoz menjenek a gyermekek, akkor ezt mondja:
"Engedjétek, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, hisz ilyeneké az Isten
országa" (Mk 10,14). A hegyi beszéd alkalmával a következővel kezdi a
boldogságok sorát: "Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten
országa" (Lk 6,20). Amikor Jézus missziós útra küldi tanítványait, ezt
mondja nekik: "Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa!" (Mt
10,7).

A felsorolt kijelentések mindegyike Isten országára vonatkozik és más-más
oldalról világítja meg annak megvalósulását, természetét, növekedését és
titkát. Most nézzünk még egy idézetet, amelyről érdemes egy kicsit
részletesebben is szólnunk. Egy alkalommal a farizeusok arról kérdezték
Jézust, hogy mikor jön el az Isten országa? Ő pedig így felelt: "Az Isten
országa nem jön el szembetűnő módon. Nem lehet azt mondani: Nézzétek, itt
van, vagy amott! Mert az Isten országa közöttetek van" (Lk 17,20-21). Bár
napjainkban a szentírásfordítások többségében azt a kifejezést találjuk,
hogy "az Isten országa közöttetek van", a korábbi évszázadokban azonban
szívesebben használták "az Isten országa bennetek van" kifejezést, amely
sokkal közelebb áll az eredeti görög szöveghez. Valójában mindkettőt
érthetjük helyesen. Az egyik inkább azt emeli ki, hogy Isten titokzatos
uralma a közösségekben valósul meg, míg a másik az ember egyéni benső
világára helyezi a hangsúlyt, mint Isten Országa megvalósulási terére.
Mindkettőben van igazság, de azért tegyünk még említést egy komoly
problémáról, tudniillik arról, hogy Jézust ezt a farizeusoknak mondja.
Vajon Isten országa a farizeusok csoportja közösségében valósul meg? Vagy
a farizeusok lelkében jön létre? Nyilvánvalóan nem erről van szó, hiszen
az Isten Országába minden ember meghívást kap.

Véleményem szerint Jézus kijelentése tulajdonképpen felszólítás. Olyan
felszólítás, amely egyaránt szól a farizeusoknak és minden embernek,
nekünk is. Felszólítás arra, hogy a mi bensőnkben és a mi közösségeinkben
is megvalósuljon Isten uralma. Felszólítás arra, hogy az ember megtérjen
és elfogadja Isten uralmát személyes életében. Ennek fényében Jézus
szavainak értelme ez lehet: Isten országának megérkezése, megvalósulása az
ember megtérésével, bűnbánatával kezdődik. E megtérés értelmünk és
akaratunk átalakulását, szívünk Isten előtti hódolatát jelenti. Jézus
szeretné átvenni életünk és szívünk irányítását. Engedjünk, hogy ő legyen
a mi életünk és a mi szívünk királya!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Üdvöz légy, nap! Dicső és szent e nap!
Te boldog nap, Krisztus győzelme vagy;
tartós öröm, amit bőségben ad
vasárnapunk!

Mennybéli fény, vakoknak napvilág,
veled rontott poklot Krisztus Király.
Halált legyőz, kibékít s mennybe vár,
bár por vagyunk!

Örök Bíránk, úgy szól ítéleted,
hogy minden bűn alá helyeztetett,
de gyengéknek kegyelmet oszt kezed;
gyógyít az Úr!
______________________________

Krisztus, a mindenség királya – főünnep

A Krisztus Légiója Kongregáció és a Regnum Christi Apostoli Mozgalom tagjai szeretettel meghívják családtagjaikat, barátaikat, és minden érdeklődőt,

hogy együtt ünnepeljük Krisztus Király napját.

Az ünnepi szentmise és a tanúságtételek 2009. november 22én 15.45-től kezdődnek

az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban. (1011 Budapest, Fő u. 32.)

Mindenkit szeretettel várunk.


Egy kérdés a királyságról

2009. november 22. Évközi harmincnegyedik vasárnap

Krisztus, a mindenség királya – főünnep

P. Edward Hopkins LC

Jn 18,33-37

Ismét bement tehát Pilátus a helytartóságra, hívatta Jézust, és megkérdezte őt: ,,Te vagy-e a zsidók királya?” Jézus azt felelte: ,,Magadtól mondod ezt, vagy mások mondták neked rólam?” Pilátus ezt válaszolta: ,,Hát zsidó vagyok én? Saját nemzeted és a főpapok adtak téged a kezembe. Mit tettél?” Jézus azt felelte: ,,Az én országom nem ebből a világból való. Ha az én országom ebből a világból volna, szolgáim harcra kelnének, hogy a zsidók kezébe ne kerüljek. De az én országom nem innen való.” Pilátus erre megkérdezte: ,,Tehát király vagy te?” Jézus azt felelte: ,,Te mondod, hogy király vagyok. Arra születtem és azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat a szavamra."

Bevezető ima: Szeretett Jézusom, hiszem, hogy Te magad vagy az igazság, hiszem, hogy minden erkölcsi ítéletnek Te vagy az alapja. Bízom Benned, hogy valóban gondoskodsz rólam, és képessé teszel arra, hogy észrevegyem mások szükségleteit is. Szeretlek Uram, és ezt szeretném is kimutatni Feléd az ima utáni vágyammal. Áldd meg ezt a törekvésem, és alakíts át engem élő ajándékká. Szeretném „szeretetben tenni az igazságot.”

Kérés: Uram, add, hogy igazságod legyen az életem!

1. Feltenni saját kérdéseimet. Minden nap számtalan ítéletet hozunk. Ezeket gyakran a mások által elmondottakra alapozzuk, s csak ritkán arra, amit tudunk és megtapasztaltunk. Oly gyakran megmondják nekünk, mit kell gondolnunk: a tömegtájékoztató eszközök, a kormány, sőt munkatársaink is. Pilátus is a másoktól hallott dolgok alapján hozta meg ítéletét. Jézushoz intézett kérdése csupán a hivatalnok kérdése volt, és nem azé az emberé, aki valóban az igazságot keresi. Jézus érezte a helytartó gyengeségét, és szembesítette vele. Pilátus azzal mentegetőzött, hogy ő nem zsidó, így reménye sincs arra, hogy megértse őket. Én magam is egykor majd aszerint leszek megítélve, ahogy én ítéltem. Mennyire voltam igazságos, becsületes, mennyire érdekeltek valóban a többiek? Vajon úgy viselkedek-e a másik emberekkel, mintha tényleg jelentetnének nekem valamit?

2. Jézus e világ felett áll. Pilátus Jézusról elmondott szavai és az írástudók kifogásai e világból valók. Ez egy olyan világ, amelyben a bepanaszolt ember egyből ítélet alá esik. Ebben a világban, ahol a legtöbb ítélet ugyan rejtve marad, de a cselekedetek és egymás jó hírnevének a sárba tiprása által mégis az érintettek számára már csak az lehet a legfontosabb, hogy „mit gondolnak rólam a többiek”. Ez nem Jézus útja, ez a gondolkodásmód a lehető legtávolabb áll Tőle. Krisztus egyedül az Atya előtt igazolja magát, egyedül az Ő tetszését keresi élete példájával. Én is ehhez a világhoz tartozom? Mennyire tart fogva engem is ez a világ? Mennyire befolyásolja viselkedésemet a világ ítélete?

3. Az igazság országához tartozni. A múlandó dolgok soha nem fognak ítéletet alkotni az örök dolgokról. Ugyanilyen kevéssé lehet az emberi természetet az évszakok változásával meghatározni. Csak Isten – az örök létező – irányelve határozhatja meg a valódi értékeket mindenki számára. Joseph Ratzinger bíboros pápává választása előtt beszélt a szubjektív, személyes értékek túlbecsüléséről: „A relativizmus diktatúrája van kialakulóban, amely semmit nem ismer el, ami végleges és egyedül saját akaratát és vágyát teszi meg mértéknek.” (2005. április 18-án elhangzott prédikáció) Ugyanebben a szentbeszédben Ratzinger bíboros szembeállította a Krisztussal való barátságot a relatív „igazsággal”. A Krisztushoz fűződő valódi barátság az egyetlen fény, amely vezetni képes minket. Ez azt feltételezi, hogy minden mást – amiről azt hisszük, hogy képes lenne vezetni minket – alárendelünk Neki: énünket, érzéseinket és önző vágyainkat. Az Ő útja a szeretet és az Igazság, kizárják az önzést. Krisztus Királynak e kapaszkodója nélkül elcsúszik gyönge, esendő természetünk mindenféle ideológiák és az éppen aktuális modern gondolkodási iskolák felé. Poncius Pilátust a korszellem hullámai ide-oda dobálták. Jézust sem Pilátus, sem a világ nem ítélheti meg, csak Ő ítélhet meg minket. Isten az alapján akar megítélni minket, hogy megéltük-e az Ő országának örök Igazságát, vagy sem. Én melyik királyságban élek?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, Te vagy az én királyom, és a Te királyságod az igazság. Alakítsd értelmemet, hogy mindent a Veled való kapcsolatomon keresztül lássak! Formáld szívemet, hogy minden embert a Te szent szíved szeretetén keresztül ítéljek meg! Szabadíts meg a büszkeség, az emberektől való félelem és az önzés okozta csalódásoktól! Azt szeretném, hogy szívemben egyedül a Te szereteted uralkodjon.

Elhatározás: Ezen a héten nem fogok másoktól hallott vélemények alapján ítélkezni embertársaim fölött, helyette ezekért az emberekért egy imát mondok el. Ha kétségeim vannak, akkor is ártatlanként fogok rájuk tekinteni, és a mi Urunk oltalmába ajánlom őket.


A Pápa ima szándéka 2009. november hónapra:

- Hogy a vasárnapot olyan napnak éljük meg, amelyen a keresztények egybegyűlnek a feltámadott Úr megünneplésére, részesedve az Eucharisztia asztalközösségében.
- Hogy a különféle vallások hívői, életük tanúságtételével és testvéri párbeszéddel, adjanak világos bizonyítást arról, hogy Isten szava a békesség hordozója.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger