2009. november 23., hétfő

Szent Kelemen pápa, vértanú

Szent Kelemen pápa, vértanú

Megmérettél, és könnyűnek találtattál. Az ószövetségi látomás nemcsak a babiloni királyra vonatkozik. Mennyi felszínes, emberhez méltatlan ideológia bukkant fel a történelem hajnala óta mindmáig. Ezekben az ember úgy jelenik meg, mintha tőle függne jó és rossz, élet és halál. Dániel könyvének prófétai megállapítása mindazokra igaz, akik életüket Istentől szakítva szemlélik. A Teremtő nélkül a teremtmény elveszti létének igaz értelmét. Maga próbál maroknyi életének célt adni, mely belevész a mindennapok forgatagába. A hívő ember ezzel szemben tudja, hogy véges teremtményi mivolta is végtelen érték Istenben szemlélve. Szavaival, cselekedeteivel, döntéseivel ennek a reménynek a távlatában él. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harmincnegyedik hét – hétfő

2009.11.23. hétfő

(Római Szent Kelemen, Szent Kolumbán)

Ezeknek az ifjaknak az Isten tudományt és jártasságot adott minden bölcsességben


Dán 1,1-6.8-20

Joakimnak, Júda királyának harmadik esztendejében Nabukodonozor, Babilon királya, felvonult Jeruzsálem ellen és ostrom alá vette. Az Úr a kezébe adta Joakimot, Júda királyát, és az Isten háza edényeinek egy részét, s ő elvitte ezeket Sinneár földjére, istenének házába, és bevitte az edényeket istenének kincstárába. Azután meghagyta a király Asfenáznak, az udvari tisztek főnökének, hogy vigyen be Izrael fiai közül olyan királyi és fejedelmi származású ifjakat, akikben semmi fogyatkozás nincsen, akik szép külsejűek és minden bölcsességben jártasak, tudással bírnak és ismeretekkel rendelkeznek, egyszóval alkalmasak arra, hogy a királyi palotában szolgálatot teljesítsenek, és tanítsa meg őket a káldeaiak írására és nyelvére. A király ellátást is utalt ki nekik minden egyes napra a saját ételeiből és ugyanabból a borból, amelyet ő maga ivott, hogy miután három esztendeig így nevelkedtek, a király színe előtt szolgálatot teljesítsenek. Ezek között voltak Júda fiai közül Dániel, Ananja, Misaél és Azarja is, Dániel azonban elhatározta szívében, hogy nem szennyezi be magát a király ételeivel és azzal a borral, amelyet az ivott; arra kérte tehát az udvari tisztek főnökét, hogy ne kelljen magát beszennyeznie. Isten kegyelmet és irgalmat ébresztett Dániel iránt az udvari tisztek főnökében, ám az udvari tisztek főnöke ezt mondta Dánielnek: ,,Félek uramtól, a királytól, aki számotokra az ételt és az italt megszabta; ha azt látja, hogy arcotok soványabb a többi, veletek egykorú ifjúénál, veszedelembe sodorjátok fejemet a királynál.'' Azt mondta erre Dániel a felügyelőnek, akit az udvari tisztek főnöke Dániel, Ananja, Misaél és Azarja fölé rendelt: ,,Tégy, kérlek, tíz napig próbát velünk, szolgáiddal, és adjanak nekünk enni növényi ételt, inni pedig vizet. Aztán nézd meg majd a mi arcunkat és azoknak az ifjaknak az arcát, akik a király ételét eszik, és tégy szolgáiddal tapasztalatod szerint.'' Az hallgatott is erre a beszédre, és próbára tette őket tíz napig. Tíz nap múlva az ő külsejük szebbnek és teltebbnek látszott, mint mindazoké az ifjaké, akik a király ételét ették. Ettől fogva a felügyelő beszüntette a nekik szánt eledelt és boritalt, és növényi ételt adott nekik. Ezeknek az ifjaknak Isten tudományt és jártasságot adott minden könyvben és bölcsességben, Dánielnek pedig minden látomás és álom megértését is. Mikor pedig elmúlt az az idő, amely után a király parancsa szerint be kellett őket vinni, az udvari tisztek főnöke bevezette őket Nabukodonozor színe elé. Amikor a király beszédbe elegyedett velük, úgy találta, hogy az összes között nincs senki olyan, mint Dániel, Ananja, Misaél és Azarja. Ők aztán a király szolgálatába álltak. Minden olyan dologban, amely bölcsességet és értelmességet kívánt, és amelyet tőlük kérdezett, a király tízszerte különbeknek találta őket, mint egész országa valamennyi jósát és varázslóját.

Dán 3,52-56

,,Áldott vagy, Urunk, atyáink Istene! Dicséretre méltó, dicsőséges és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott a te dicsőséges szent neved, dicséretre méltó, és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy dicsőséged szent templomában, mindenekfölött dicséretre méltó és mindenekfölött dicsőséges mindörökké! Áldott vagy királyi trónodon, mindenekfölött dicséretes és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy, aki a mélységeket szemléled s a kerubok fölött trónolsz, dicséretre méltó és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy az ég erősségében, dicséretre méltó és dicsőséges mindörökké!

Lk 21,1-4

Aztán föltekintett, és látta, hogy a gazdagok hogyan dobják adományaikat a templom perselyébe. Látott egy szegény özvegyasszonyt is, aki két fillért dobott be. Akkor így szólt: ,,Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből adtak adományokat; ő pedig a maga szegénységéből odaadta mindenét, amije csak volt: egész megélhetését.''

Évközi harmincnegyedik hét – hétfő

2009. november 23. - Hétfő

Jézus egy alkalommal megfigyelte hogyan dobják a gazdagok adományaikat a
templom perselyébe. Közben észrevette, hogy egy szegény özvegyasszony két
fillért dobott be. Erre megjegyezte: "Bizony, mondom nektek, ez a szegény
özvegy többet dobott be, mint bárki más. A többiek ugyanis abból
adakoztak, amiben bővelkednek, ez azonban mindent odaadott, ami
szegénységéből telt: egész megélhetését."
Lk 21,1-4

Elmélkedés:

Úgy tekinthetünk az evangéliumban szereplő szegény özvegyre, mint aki az
igazi nagylelkűségre ad példát. Mindent odaadott Istennek, mert tudta,
hogy egyedül Istentől várhat segítséget. De nem emberi számításról van itt
szó, ami oly sokszor jelen van, amikor valamilyen jó reményében látszólag
nagylelkűen adakozunk. Az özvegy Istenre bízza magát, életét, tehát inkább
bizalom jellemzi magatartását, mintsem számítás. De Istent nem lehet
elkápráztatni olyan dolgokkal, amelyeknek általában az emberek örülnek. Ha
önmagunkat nem adjuk neki nagylelkűen és visszavonhatatlanul, akkor semmit
sem adtunk neki.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenünk: hálát adunk az egész teremtett világért, amelyet atyai
jóságodból miránk bíztál, hogy otthonunk legyen benne. Hálát adunk, mert
minket, esendő embereket a Te Fiad által felemelsz, mert úgy szeretted a
világot, hogy Egyszülöttedet küldted közénk, hogy a hit által életünk
legyen.

______________________________
__

Aktuális:
Kedves e-evangélium olvasók!
Szeretettel hívlak benneteket az Advent legszebb ajándéka darab
ősbemutatójára, amely 2009. november 28-án, szombaton 15 órakor kezdődik a
zalalövői templomban. Az előadáson vendégünk lesz Veres András
szombathelyi püspök.
Az ősbemutatóval kezdetét veszi a Szent Veronika kórus adventi
előadás-sorozata. Az előadások időpontjai és helyszínei megtalálhatók
honlapunk (http://zalalovo.plebania.hu) eseménynaptárában. Szeretettel
hívlak benneteket!
Valamennyi előadásra a belépés díjtalan. Előadásainkat kiadott CD
lemezeinkből finanszírozzuk. A fiatalok zenés evangelizációját a lemezek
megvásárlásával lehet támogatni.
Hallgatói vélemények:
http://zalalovo.plebania.hu/uzenet/korusnak
Szeretettel: István atya

Az Advent Legszebb ajándéka lemez megrendelhető tőlem a zalalovo@gmail.com
címen. Ára: 2.000.- Ft/db + csomagolási és postaköltség (1 db esetén
Magyarországra 300.- Ft, külföldre kicsit több) áron. A megrendeléshez,
kérem, küldje el az Ön nevét, postacímét irányítószámmal, a kiadvány címét
és a darabszámot. Köszönöm!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi harmincnegyedik hét – hétfő

A leggazdagabb adomány

2009. november 23. Évközi harmincnegyedik hét – hétfő

P. Edward Hopkins LC

Lk 21, 1-4

Föltekintett és figyelte, hogyan dobják a gazdagok adományaikat a templom perselyébe. Közben látta, hogy egy szegény özvegy két fillért dobott be. Erre megjegyezte: „Bizony mondom nektek, hogy ez a szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más. Mert a többiek a feleslegükből adták az adományt, ő azonban mind odaadta, ami szegénységéből tellett: egész megélhetését.”

Bevezető ima: Kedves Jézus, hiszem, hogy élettel és élő hittel áldottál meg, hogy ezt az időt és ezt az imádságot neked szentelhessem. Szeretlek és kérlek téged, ajándékozz nekem nagylelkűséget, hogy ma saját magam és mindenem, amim van, számodra boldog ajándékká váljon.

Kérés: Uram, taníts engem, hogy boldog szívvel megoszthassam másokkal, amit kaptam!

1. A gazdagok. Jézus a persely előtt ült. Mit látott Jézus, amikor körültekintett? Többet látott, mint amit mi láthatunk. A szíveket látta. A gazdagság gyakran mohóvá tesz bennünket és olyan gondok rabszolgáivá tesz, amivel a gazdagság jár. Jézus látta, hogy sok szív csak egy pár cseppet „préselt ki” biztonságot jelentő gazdagságából, csupán egy szimbólumot, ami nem fájt, és amit nem is volt nehéz adni. Az Istennel szembeni kötelesség teljesítése – illetve aminek ők az adakozást tekintették – tette őket magabiztossá. Néhányan tényleg a büszkeségtől duzzadtak azért, hogy adakoztak. Mégis cselekedetük nem lett igazi önátadás. Megszokott közönyösséggel adakoztak. Adakozásukból hiányzott a szeretet. Mit lát Jézus az én napi vagy heti adakozásomban? Nagylelkűen átadom egész önmagam Jézusnak, amikor az oltárnál állok? Nagylelkűen mindent átadok neki magamból, amikor térden állva hozzá imádkozom? Mindent átadok neki magamból egész napi munkámban?

2. Egy szegény özvegy. Csak Jézus tudta fölismerni, hogy ez az özvegy teljes mértékben a családjától vagy a barátaitól függött. Többet adott, mert önmagát adta teljes önátadással a szívében. Van e bármi, amit Istennek adhatnánk, ha ő előtte nem adta volna nekünk? Mi Istennek bizalommal viszonozhatjuk, amit nekünk adott. Az özvegy bizalommal adott Istennek, mivel tudta, hogy Isten továbbra is gondoskodni fog róla. Nem volt más kívánsága, minthogy Istennel együtt és általa legyen. Derűsen és sorsával megbékélten adott; nem kételkedve, hanem tele bizalommal. Reménye egy olyan emberé volt, aki lelke legmélyén tudja, milyen nagyon szereti őt az Isten. Milyen gyakran bízom magam Istenre és hagyatkozom rá, különösen, ha a vagyonom elvesztése fenyeget?

3. Egész életemet átadni. Jézus számára fontos jelentéssel bír az is, ahogyan adunk, nemcsak az, hogy mit adunk. Amink van - a vagyonunk és az, amit valamilyen módon tulajdonunkká tettünk - nem értünk vannak. Azért van, hogy adhassunk. Istennek kellene visszaadnunk, hiszen az övé. Istennek adjuk ezeket szeretetünk kifejezéseképpen. Akkor adom át az életem, ha gondosan dolgozom, gyakorlom a felebaráti szeretetet, imádkozom, vagy szeretetből Krisztusért feláldozom magam. Minden ilyen cselekedetet, ha eredendően Krisztusnak szánt ajándékok voltak, a szentmisén gondolatban a paténába helyezhetek, hogy az ostyával együtt megszenteltessenek és így ajándékká váljanak az Úrnak. Egész életemet Istennek ajándékozom?

Kérés: Úr Jézus, tégy engem fogékonnyá mindenre, ami számomra Te vagy, és segíts felismernem minden ajándékodat. Örökké hálás akarok lenni Neked az önátadás által. Te vagy az én élő és állandó meghívásom, hogy nagylelkű legyek, gyakrabban és több szeretetet adjak. Nyisd meg Uram, szívemet műved számára!

Elhatározás: Az imádságban egy listát készítek mindenről, amit a héten Krisztusért tehetek, és ezeket fogom felajánlani neki. Vasárnap minden áldozatot, amit a héten meghoztam, gondolatban felajánlok, mint az igaz hitben és szeretetben adott ajándékot Krisztus számára.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger