2009. november 25., szerda

Alexandriai Szent Katalin szűz, vértanú

Alexandriai Szent Katalin szűz, vértanú

Észre kell vennünk a mai olvasmányban azt az aránytalanságot, ami a vadállatok hatalma és Isten uralkodása között nyilvánvalóan, megmutatkozik. Dániel ezt így fogalmazza meg: „Megszabták, hogy meddig élhet. Isten királysága azonban nem szűnik meg sohasem.” „Emlékezet és önazonosság” című szellemi, politikai végrendeletében II. János Pál pápa úgy fogalmaz, hogy Isten határt szab a gonoszságnak. A prófétai könyvben vadállatokkal megtestesített birodalmak szertefoszlanak, és mindazok reménye semmivé válik, akik bennük bíztak. Elérkezik egy napon az aratás, amikor a pelyvát elégetik, a magokat a gazda csűrjébe gyűjtik. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harmincnegyedik hét – szerda

2009.11.25. szerda

(Alexandriai Szent Katalin)

Ujjak jelentek meg: emberéhez hasonló kéz írt a falra


Dán 5,1-6.13-14.16-17.23-28

Baltazár király nagy lakomát készített ezer főemberének, és az ezrek előtt itta a bort. Mikor aztán már-már ittas lett, megparancsolta, hogy hozzák elő azokat az arany- és ezüstedényeket, amelyeket atyja, Nebukadnezár hozott el a jeruzsálemi templomból, hogy igyanak belőlük a király és főemberei, feleségei és mellékfeleségei. Erre előhozták a jeruzsálemi templomból elhurcolt arany- és ezüstedényeket, és ittak belőlük a király és főemberei, feleségei és mellékfeleségei. Itták a bort, és dicsérgették az aranyból, ezüstből, rézből, vasból, fából és kőből való isteneiket. Ugyanabban az órában ujjak jelentek meg a lámpással átellenben, s emberéhez hasonló kéz írt a királyi palota falának felületére, a király pedig figyelte az író kéz ujjait. Ekkor a király arca elváltozott, és gondolatai megrémítették őt; csípőjének izma elernyedt, és a térdei egymáshoz verődtek. Be is vezették Dánielt a király elé, és a király azt mondta neki: ,,Te vagy az a Dániel Júda foglyai közül, akit atyám, a király, Júdából hozott ide? Azt hallottam rólad, hogy benned az istenek lelke van, és bőséges tudományt, értelmet és bölcsességet tapasztaltak benned. Ekkor azt hallottam rólad, hogy te a homályos dolgokat meg tudod magyarázni és a csomókat megoldani; ha csakugyan el tudod olvasni ezt az írást, és meg tudod mondani nekem az értelmét, bíborba öltöztetlek, aranyláncot adok a nyakadba, és a harmadik fejedelem leszel országomban.'' Felelt erre Dániel, és így szólt a királynak: ,,Ajándékaid maradjanak a tieid, s házad ajándékait másnak add; az írást azonban elolvasom neked, király, és az értelmét tudtodra adom. hanem felfuvalkodtál az ég Ura ellen: az ő házának edényeit hozták eléd, s te és a főembereid, a feleségeid és mellékfeleségeid bort ittatok belőlük, közben az ezüstből, aranyból, rézből, vasból, fából és kőből való isteneket dicsérted, akik sem nem látnak, sem nem hallanak, sem nem éreznek, Istent azonban, aki kezében tartja leheletedet és minden utadat, nem dicsőítetted. Ezért küldte ő a kézujjat, amely ezt az írást ideírta. Az írás, amelyet írt, a következő: Mene, Tekel, Parszin. A dolog értelme pedig ez: Mene: megszámlálta Isten országodat, és véget vetett neki. Tekel: megmért téged a mérlegen, és könnyűnek talált. Parszin: elosztotta országodat, és a médeknek meg a perzsáknak adta.''

Dán 3,62-67

Áldjátok az Urat, nap és hold, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, ég csillagai, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, minden záporeső és harmat, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, Isten szelei mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, tűz és forróság, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, hideg és forróság, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!

Lk 21,12-19

Mindezek előtt pedig kezet emelnek rátok és üldözni fognak titeket. Átadnak benneteket a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók elé hurcolnak titeket az én nevemért. Alkalom lesz ez számotokra, hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát szívetekbe: ne gondolkodjatok előre, mi módon védekezzetek. Mert olyan szájat és bölcsességet adok majd nektek, amelynek egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani. Kiszolgáltatnak titeket szüleitek és testvéreitek, rokonaitok és barátaitok, és közületek egyeseket halálra adnak. Gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért, de egy hajszál sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal fogjátok megőrizni lelketeket.

Évközi harmincnegyedik hét – szerda

2009. november 25. - Szerda

Abban az időben Jézus így készítette elő tanítványait a rájuk váró
megpróbáltatásokra: "Kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket.
Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók
elé hurcolnak az én nevemért, azért hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát
szívetekbe: Ne törjétek fejeteket előre, hogyan védekezzetek. Én olyan
ékesszólást és bölcsességet adok majd nektek, hogy egyetlen ellenfeletek
sem tud ellenállni vagy ellentmondani. Kiszolgáltatnak benneteket a
szülők, testvérek, rokonok és barátok, s közületek némelyeket meg is
ölnek. Az én nevemért mindenki gyűlölni fog titeket. De egyetlen hajszál
sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal őrzitek meg lelketeket."
Lk 21,12-19

Elmélkedés:

Krisztus tanítványai nem csak a végső időkben fognak ellenállást érezni és
üldöztetést tapasztalni a világ részéről, hanem mindezek végigkísérik az
egyház életét évszázadokon keresztül. Szinte nem is volt a történelem
folyamán olyan korszak, amikor egyesek ne az egyház követőiben látták meg
legnagyobb ellenségüket. Hiába gondolták, hogy fenyegetéssel,
megfélemlítéssel eredményt fognak elérni. Mindezek és a vértanúságot is
hősiesen vállalók inkább erősítették az egyházat. A keresztény ember
ugyanis tudja, hogy üdvösségének feltétele az, hogy hűségesen kitartson
hitében, Jézus mellett. Legalábbis azok mindenképpen tudják, akik nem
felszínesen gyakorolják vallásukat, hanem meggyőződésből fakadnak
cselekedeteik.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, Istenem, gyarapítsd, sokasítsd Egyházadat, és egyesíts mindenkit
egységben. Tedd, hogy a nép feddhetetlenül éljen, egyetértő legyen a te
igaz hitedben és annak megvallásában.
Sugalld szívükbe tanításod szavát! Hiszen a te ajándékod, hogy elfogadtál
Krisztusod evangéliumának hirdetésére, és arra késztettél, hogy jó, neked
kedves cselekedeteket vigyünk végbe.
Szent Metód
______________________________

Évközi harmincnegyedik hét – szerda

A katolicizmus ára

2009. november 25. Évközi harmincnegyedik hét – szerda

P. Edward McIlmail, LC

Lk 21,12-19

Mindezek előtt pedig kezet emelnek rátok és üldözni fognak titeket. Átadnak benneteket a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók elé hurcolnak titeket az én nevemért. Alkalom lesz ez számotokra, hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát szívetekbe: ne gondolkodjatok előre, mi módon védekezzetek. Mert olyan szájat és bölcsességet adok majd nektek, amelynek egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani. Kiszolgáltatnak titeket szüleitek és testvéreitek, rokonaitok és barátaitok, és közületek egyeseket halálra adnak. Gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért, de egy hajszál sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal fogjátok megőrizni lelketeket.

Bevezető ima: Jézus, én Megváltóm, köszönöm az újabb napot és az újabb lehetőséget, hogy növekedhetek a szentségben kegyelmed által. Szeretlek, és szeretnélek gondolataim, vágyaim és cselekedeteim valódi középpontjába állítani.

Kérés: Uram, segíts nekem, hogy napról-napra szembenézhessek a nehézségekkel, amelyek hitem gyakorlásából fakadnak!

1. Üldözés. Krisztus követéséért a világgal való szembenállással fizetünk. Ha nincs fájdalom, nincs nyereség. Miért is lepne ez meg minket? Ha könnyű lenne megélni az evangéliumot, az egész világ szent lenne. De az evangélium követel. Ellentétben áll a mi megesett emberi természetünkkel. Követel tőlünk és még népszerűtlenné is tesz bennünket. Miért? Mert azok az emberek, aki a jót cselekszik, az emlékeztetés tüskéi azok számára, akik nem tesznek jót. Nem kellene meglepődnünk, ha a szomszédok lenéznek minket számos gyermekünk miatt. Vagy a kollégiumban kinevetnek minket, mert tisztaságban élünk. Vagy a főnökünk a prémiumosztáskor átnéz rajtunk, mert nem támogattuk tavaly karácsonykor az abortuszon átesettek csoportját a cég által szervezett kampányban. Tisztában vagyok-e azzal, hogy kereszténynek lenni annyi, mint üldözöttnek lenni?

2. Nincs védelem. Amikor Krisztus azt mondja, hogy ne védekezzünk, nem azt mondja, hogy dőljünk hátra és ne tegyünk semmit. Sokkal inkább akarja, hogy használjuk a talentumainkat az Ő országának építésében. Jézus meghív bennünket, hogy higgyük, az övé a végső győzelem, melyben a jó legyőzi a gonoszt. Isten számára mindennek megvan a helye és az ideje. Eközben mi meghívást kapunk Isten országának építésére ott, ahol ezt megtehetjük: a családunkban, az irodánkban, az iskolánkban, a közösségeinkben. Én hogyan építem Isten országát a környezetemben?

3. Felülről jövő bölcsesség „… olyan szájat és bölcsességet adok majd nektek…” Ha imádságban és tettekben Krisztus közelében maradunk, apró lépésenként átveszi az életünket. Ez jó. Az önzésünk elhalványul. A szívünk növekszik. Meghalunk a magunk számára. Neki növekednie kell, nekem kisebbednem.".(Jn 3, 30) De fel kell tennünk magunknak a kérdést: valóban hiszünk az evangéliumban? Valóban hiszünk benne annyira, hogy Krisztus szavaival feleljünk, amikor válaszolnunk kell a körülöttünk élő hitetleneknek? Milyen gyakran nevezzük magunkat katolikusnak a nyilvánosság előtt?

Beszélgetés Krisztussal Uram, te tudod, hogy nem egyszerű nekem, ha a barátodnak tekintenek. Az emberek kinevetnek, ha nem sajnálkoznak rajtunk. Nem értik, hogy honnan jövünk. Segíts, hogy megérthessek valamit elhagyatottságodból, amit érezhettél, amikor szembefordultál a világi mértékekkel. Segíts hűségesnek maradnom hozzád tekintet nélkül a következményekre!

Elhatározás: Beszélgetés során, vagy e-mailben felhasználom az evangélium egy sorának bölcsességét.


Erdő Péter bíboros atya 2009. novemberi imaszándéka:

Hogy papjaink egyre jobban átérezzék hivatásuk pótolhatatlan fontosságát és az Egyház egész közösségének szeretetét.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger