2009. november 27., péntek

Évközi idő, 34. hét Péntek

Évközi idő, 34. hét Péntek

Ebben a jövendölésben Jézus egyszerre beszél Jeruzsálem pusztulásáról és a világ végéről. Az első előképe a másodiknak. Amikor Lukács ezeket a szavakat leírta, Jeruzsálemet a rómaiak már elpusztították. Az apostolok nemzedéke még megérte azt, hiszen Jeruzsálem pusztulása Kr.u. 70-ben volt, s így Jézus szavaiból is szét tudták választani, hogy mi vonatkozott az egyikre, és mi a másikra. A város és a templom pusztulásának voltak előjelei is, mert a rómaiakkal a háború 66-ban kezdődött. A keresztények el is költöztek Jeruzsálemből. Ezt az ókori egyházi írók fel is jegyezték. A hívő embernek tudnia kell, hogy a földön Isten országának alakulását semmiféle erő nem akadályozhatja meg. Nem annyira a külső események viszik előre, hanem a kegyelem belső lelki hatása. (Adoremusz 2004)
További gondolatok...

Évközi harmincnegyedik hét - péntek

2009.11.27. péntek

(Szent Virgil)

Az ég felhőiben valaki jött, aki olyan volt, mint az emberfia


Dán 7,2-14

,,Éjszaka látomásomban azt láttam, hogy íme, az ég négy szele háborút támasztott a nagy tengeren, és négy nagy vadállat szállt fel a tengerből; mindegyik különbözött a másiktól. Az első olyan volt, mint a nőstény oroszlán, de sasszárnyai voltak; láttam, hogy kiszaggatták szárnyait, majd felemelték a földről, a lábára állították, mint valami embert, és emberi szívet kapott. A másik vadállat íme, olyan volt, mint a medve; félig állt, a szájában a fogai között három borda volt, és azt mondták neki: ,,Kelj fel, egyél nagyon sok húst!'' Aztán íme, egy másik vadállatot láttam; olyan volt mint a párduc, de négy madárszárnya volt; fej négy volt ezen a vadállaton, és hatalmat kapott. Ezután íme, egy negyedik vadállatot láttam az éjszakai látomásban: rettenetes, csodálatos és igen erős volt; nagy vasfogai voltak, falt és rágott, és a maradékot összetaposta a lábával; más volt, mint azok az állatok, amelyeket előtte láttam, és tíz szarva volt. Figyeltem a szarvakat, és íme, még egy kis szarv támadt köztük; az előbbi szarvak közül hármat kitéptek miatta; és íme, ezen a szarvon az ember szeméhez hasonló szemek voltak, és egy száj, amely nagy dolgokat beszélt. Néztem, és egyszer csak trónokat állítottak fel, s egy Ősöreg leült; a ruházata fehér volt, mint a hó, és fején a haj olyan, mint a tiszta gyapjú; trónja lángoló tűz, kerekei égő tűz. Tüzes és sebes folyó jött ki színe előtt; ezerszer ezren szolgáltak neki, és tízezerszer százezren hódoltak neki; a bíróság leült és a könyveket felnyitották. Amint néztem, láttam, hogy az elbeszélt nagy dolgok miatt, amelyeket az a szarv mondott, megölték a vadállatot, a teste elpusztult, és a tűzbe vetették, hogy elégessék. A többi vadállattól is elvették a hatalmat, és meghatározták, hogy mikortól meddig tartson életük ideje. Majd azt láttam az éjszakai látomásban, hogy íme, az ég felhőiben valaki jött, aki olyan volt, mint az Emberfia, s amikor az Ősöregig eljutott, az ő színe elé vitték, és ő hatalmat, méltóságot és országot adott neki, hogy minden nép, törzs és nyelv neki szolgáljon, és hatalma örök hatalom legyen, amely meg nem szűnik, és országa olyan, amely el nem pusztul.

Dán 3,75-81

Áldjátok az Urat, hegyek és halmok, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, föld terményei mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, források, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, tengerek és folyamok, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, nagy halak, és minden, ami a vizekben mozog, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, az ég madarai mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, vadak és barmok mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!

Lk 21,29-33

Példabeszédet is mondott nekik: ,,Nézzétek a fügefát és a többi fát. Amikor kifakadnak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek megtörténnek, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: el nem múlik ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.

Évközi harmincnegyedik hét - péntek

2009. november 27. - Péntek

Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak:
"Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak,
tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy
mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa.
Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem
történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak."
Lk 21,29-33

Elmélkedés:

Emberi szavaink meglehetősen sérülékenyen. Sokszor nem eleve egyeznek az
igazsággal, máskor utólag ferdítik el őket. Emberi szavaink lehetnek
hiteltelenek, hiszen nagy mértékben függnek attól, aki mondja őket. Jézus
szavai egészen mások. Az ő szavai igazak minden tekintetben. Ő jogosan
mondhatja saját tanításáról, hogy azok soha nem múlnak el. Nem vesztik el
jelentésüket és értelmüket, s mindig megőrzik érvényességüket. Jézus
szavaiban megbízhatunk, mert nem múló érdekek mellett foglal állást, hanem
Isten örökké érvényes üzenetét hozzák el nekünk. Hallgassunk szavára és
tegyük meg, amit kér tőlünk!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenünk, ismered szükségeinket, tudod bajainkat, látod erőtlenségeinket.
Istenünk: legyen szent a Te neved az egész világon. Jöjjön el közénk a Te
országod. Ne szűkölködjünk soha testi táplálékban, és legyen meg lelkünk
éltető eledele is. Jézus Krisztusban békességet szereztél az egész
világnak: add, hogy ez a béke a mi megbocsátásunk által is érezhető legyen
az emberek között. Bíztatsz minket: zörgessünk, és megnyílik az ajtó. Add,
hogy azt kérjük mindig, amivel teljesíthetjük a Te akaratodat.

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Már megrendelhető a vasárnapi és ünnepnapi elmélkedéseimet tartalmazó
könyv, amelynek címe: Szívünkben mély nyomot hagyott. 3 év anyaga jelent
meg 3 kötetben (A, B és C liturgikus év).
A 3 kötet egyben: 3.800.- Ft. (Egy kötet ára külön: 1.900.- Ft). Az Új
Ember kiadó jóvoltából jelentős kedvezményt kap tehát az, aki egyben
rendeli meg a köteteket.
A megrendelést a konyvesbolt@ujember.hu címre kell elküldeni vagy
telefonon is megrendelhető: 06-1-317-3933.
A könyv adatai:
Horváth István Sándor: Szívünkben mély nyomot hagyott A, B, C kötet.
A megrendeléshez a könyv címét valamint, a megrendelő nevét és postacímét
kell elküldeni.
Köszönettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi harmincnegyedik hét - péntek

Isten Országa közel van

2009. november 27. Évközi harmincnegyedik hét - péntek

P. Todd Belardi, LC

Lk 21,29-33

Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak: "Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak."

Bevezető ima: Édes Jézus, hiszek benned és a te országodban, melyet bennem és általam építesz.

Kérés: Jöjjön el a te országod most és mindörökké!

1. Tudjátok. Jézus válaszol a tanítványok nyugtalan kérdéseire: „mikor és milyen figyelmeztető jelekkel” jön el Isten országa? Ad néhány jelet, melyek megelőzik Jeruzsálem küszöbön álló pusztulását, amint az Emberfia „felhőkön” érkezik. De ez mind nyilvánvalóvá válik, mint a közelgő nyár. Ne akarjátok kitalálni megszállottan a „mikor”-t! Összpontosítsátok figyelmeteket az ország megélésére és megismerésére most! Milyen könnyen eltérít bennünket minden, ami körülöttünk történik, még mindig milyen nehezen vesszük tudomásul, hogy az Ő országa szívünkben és másokkal megélt kapcsolatainkban van! Milyen erőfeszítéseket teszek, hogy fölfedezzem és megismerjem Isten országának követelményeit az életemben?

2. Isten Országa el fog jönni. Jézus nagyon sok képet használt Isten országának körülírására. Mint például a mustármag, melyet először nehéz fölismerni. Kezdetben nagyon kicsi és lassan növekszik. De be fog érni és mindennapi óhajjá kell válnia imánknak: Jöjjön el a te országod! Ellent kell állnunk egy nagyon valós csábításnak. Szinte tudattalanul akarjuk egy földi királyság eljövetelét még a saját életünkben. Dolgozom és imádkozom a saját elgondolásaim szerint, hogy hamarosan elérjem célomat és megszabaduljak lelki vajúdásaimtól. Ez arra vezet, hogy könnyen elkedvetlenedem az imádságban és erényekben való előrehaladásom hiányán, és nem kevésbé az engem körülvevő problémák láttán. Nem, reménységgel kell élnem, előre haladva, de növekvő meggyőződéssel, hogy Isten országa teljességgel eljön bennem és a világban egyaránt – ha itt az ideje. Kinek az országát keresem?

3. Az én igéim el nem múlnak. Egy másik kísértés az ország eljövetelére várva, hogy a megpróbáltatások idején, melyen keresztül kell mennünk, kétségbe esünk. De Jézusról nevezett Szent Teréz szavai szerint „minden elmúlik”, de Isten marad. Semmi sem marad szenvedésünkből, ha az ország elközeleg. És ezek a „hiányok” jelentik még mindig a legértékesebb és legerőteljesebb hívást, hogy elvigyük Isten országát mások életébe, különösen azokhoz, akik épp olyan vándorok, mint mi a saját lelki életünkben. Használd az ország eszközeit: szenvedd el hittel a megpróbáltatásokat és válaszolj szeretettel, mely örök értékekkel ajándékozza meg őket. Soha ne veszítsük el a pillanatot, melyben kiérdemelhetjük a kegyelmeket és építhetjük Isten eljövendő országát. Végezetül csak az marad meg, amit Istennek és testvéreinknek teszünk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, adj nekem nagyobb hitet és bizalmat abban, hogy minden kereszt és teher - mindegy, hogy jelentéktelen vagy kicsi - eszközök a szeretet gyakorlására. Veled akarom építeni az országot. Fordítsd figyelmemet a jelen pillanat lehetőségei és követelései felé! Add, hogy türelmes munkával segítsek másokat anyagi és lelki szükségükben, hogy ők is megismerhessenek és szerethessenek téged és örömmel lépjenek be országodba.

Elhatározás: Egy lemondással áldozatot hozok ma az étkezésemben valakiért, akinek szeretnék többet segíteni.


Erdő Péter bíboros atya 2009. novemberi imaszándéka:

Hogy papjaink egyre jobban átérezzék hivatásuk pótolhatatlan fontosságát és az Egyház egész közösségének szeretetét.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger