2009. december 10., csütörtök

Adventi idő, 3. hét Csütörtök

Adventi idő, 3. hét Csütörtök

A közelmúltban boldoggá avatott Charles de Foucauld-tól származik az idézet: „A sivatagba kell vonulnia az embernek, hogy találkozzon Isten kegyelmével.” Az ószövetségi népet, Mózest, de Szent Pált és Aranyszájú Szent Jánost is a pusztában készítette fel küldetésére az Úr. Lelkünk parányi otthonát ott teljesen kiüresíthetjük, hogy egyedül Istennek hagyjunk benne helyet. Ezt tette Keresztelő János, valamilyen formában mi is erre kapunk lehetőséget az adventben. Erre hív az első olvasmány is: mint menyasszonyához, Isten úgy akar belépni lelkünk hajlékába. „Tedd tágassá sátradban a helyet, és hajlékod kárpitjait feszítsd ki bátran. Maga a Teremtőd lesz hitvesed, a Seregek Ura az ő neve.” (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent második hete – csütörtök

2009.12.10. csütörtök

Én megsegítelek - így szól az Úr, a te megváltód


Iz 41,13-20

Mert én vagyok az Úr, a te Istened, aki megragadom jobbodat, és így szólok hozzád: ,,Ne félj, én megsegítelek! Ne félj, te férgecske, Jákob, te kis bogár, Izrael! Én megsegítelek'', -- mondja az Úr, a te megváltód, Izrael Szentje. -- Íme, cséplőszánná teszlek téged, új és éles fogú cséplőhengerré. Hegyeket csépelsz és törsz össze, halmokat zúzol pozdorjává. Feldobod őket, és a szél elviszi, a szélvihar szétszórja őket. Te pedig ujjongsz majd az Úrban, és Izrael Szentjében dicsekszel. A szegények és a szűkölködők vizet keresnek, de nincs, nyelvük a szomjúságtól kiszárad. Én, az Úr, meghallgatom őket, én, Izrael Istene, nem hagyom el őket. Folyókat fakasztok a kopár dombokon, és a völgyek közepén forrásokat; a sivatagot bővizű tóvá teszem, és a kiaszott földet vizek forrásává. A sivatagban cédrust növesztek, akácot, mirtuszt és olajfát; a pusztában fenyőt ültetek, szilfát és ciprust egymás mellé, hogy lássák és megtudják, megfontolják és mindjárt megértsék: az Úr keze művelte ezt, és Izrael Szentje teremtette.

Zs 144,1-13

Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében.

Mt 11,11-15

Bizony, mondom nektek: asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a legkisebb a mennyek országában, az nagyobb őnála. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mostanáig erőszakot szenved, és az erőszakosak ragadják el azt. Az összes próféta és a törvény Jánosig erről jövendölt; és ha el akarjátok őt fogadni: igen, ő Illés, aki eljön. Akinek van füle, hallja meg.

Advent második hete – csütörtök

2009. december 10. - Csütörtök

Abban az időben Jézus így nyilatkozott Keresztelő Jánosról: Bizony mondom
nektek: Az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő
Jánosnál. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb, mint ő. A
mennyek országa Keresztelő János napjaitól mindmáig erőszakot szenved, és
az erőszakosok szerzik meg. A próféták és a törvény Jánosig mindannyian
ezt jövendölték. Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie.
Akinek füle van, hallja meg!
Mt 11,11-15

Elmélkedés:

Az ószövetségi időkben Isten a prófétai üzenetekben tett ígéretet, hogy
elküldi a Megváltót. Az emberek hittek ebben az ígéretben és évszázadokon
át várták a Megváltó jövetelét. Keresztelő Jánosnak az a feladata, hogy
meghirdesse az ígéret beteljesedését, s megérhette azt is, hogy
találkozhatott a Messiással, Jézussal. Jézus az Isten Országa örömhírét
hozza el emberi világunkba, amely új időszakot nyit az emberi
történelemben: az ígéret után az Isten Országa megvalósulása kezdődik el.
A várakozás ideje elmúlt, most már mindenkinek azon kell fáradoznia, hogy
e titokzatos Ország növekedjen. Így Isten akarata az emberi közreműködés
által valósul meg.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jöjj el, népek várakozása, Úr Jézus! Nagy szükségünk van tanácsra,
segítségre, oltalomra. Ha saját erőnkből akarunk választani jó és rossz
között, könnyen tévedésbe esünk, s észrevétlenül a csalárdság áldozatai
leszünk. Ha jók szeretnénk lenni, hiányzik belőlünk az erő és a bizalom.
Amikor ellen akarunk szegülni a gonosznak, gyakran gyöngének bizonyulunk
és alulmaradunk. Jöjj, és segíts nekünk, Urunk!

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Szeretettel ajánlom karácsonyi ajándékként adventi és karácsonyi
lemezeinket.
Ezen a héten (hétfőtől vasárnapig) minden nap kisorsolok az aznapi
lemezrendelők között egy példányt (3 kötet) a most megjelent könyvemből,
amelynek címe: Szívünkben mély nyomot hagyott. A mostani hétvégi
megrendelők is bekerülnek a hétfői sorsolásba.
Mivel sokan szeretnénk másoknak ajándékba adni a lemezt, átvállaljuk a
postaköltséget azoktól, akik legalább 2 lemezt kérnek (csak magyarországi
szállítási cím esetén). Ez az ajánlat december 15-ig érvényes.
Kórusunk lemezei megrendelhetők tőlem a zalalovo@gmail.com címen. Ár:
2.000.- Ft/db. A megrendeléshez a nevet, a postacímét irányítószámmal és a
darabszámot kell elküldeni. Köszönöm!
Vélemények: http://zalalovo.plebania.hu/uzenet/korusnak
Információ: http://zalalovo.plebania.hu/szent_veronika_korus/kiadvanyok2
A könyvem pedig az Új Ember kiadótól rendelhető meg a
konyvesbolt@ujember.hu címen vagy telefonon: 06-1-317-3933.
A könyv adatai:
Horváth István Sándor: Szívünkben mély nyomot hagyott A, B, C kötet.
A megrendeléshez a könyv címét valamint, a megrendelő nevét és postacímét
kell elküldeni.
István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Advent második hete – csütörtök

Az erőszakosok országa?

2009. december 10. Advent második hete – csütörtök

P. Walter Schu LC

Mt 11, 11-15

Bizony, mondom nektek: asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a legkisebb a mennyek országában, az nagyobb őnála. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mostanáig erőszakot szenved, és az erőszakosak ragadják el azt. Az összes próféta és a törvény Jánosig erről jövendölt; és ha el akarjátok őt fogadni: igen, ő Illés, aki eljön. Akinek van füle, hallja meg.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy jelen vagy számomra. Alázattal térdelek eléd, hódolok előtted és dicsőítelek téged. Vágyom a jutalomra, amit megígértél azoknak, akik osztatlan szívvel szeretnek téged. Nyugtalan a szívem, amíg el nem nyugszik benned.

Kérés: Uram, segíts, hogy vágyódjak a kifejezhetetlen mennyei boldogságra és törekedjek felé!

1. Nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál. Csodálattal csengő szavakkal beszél Krisztus Keresztelő Szent Jánosról, a legnagyobb dicsérettel illeti: „asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál.” És Krisztus rámutat, hogy miért: ő az utolsó a próféták között, aki lezárja a törvények és a próféták korszakát. Ő azonban még ennél is nagyobb. Ő Illés, akinek a Messiás előtt el kellett jönnie, hogy előkészítse útját. Ekkor azonban egy váratlan fordulat következik: „De aki a mennyek országában a legkisebb, az nagyobb nála.”. Krisztus szavai nem ébresztik-e fel lelkünkben a buzgó vágyat a Mennyország felé? Mi más számíthat még az életben, minthogy megérkezzünk oda, ahol a legkisebb közülünk nagyobb lesz, mint aki a legnagyobb volt itt a földön?

2. Vágyunk a Mennyre. Mennyire vágyunk igazán végső célunk elérésére? Nem hasonlít-e a hozzáállásunk Szent Ágostonéra, aki a megtérése alatt így imádkozott: „Adj nekem tisztaságot és önmeg­tartóztatást, de - még ne!” (Vallomások VII. 2.). Nem kell-e megvallanunk, hogy gyakran ezt mondjuk Istennek: „Uram, kérlek vígy a Mennybe-, de most még ne!” Szent Ciprián egyik homíliájában kifejti ezt a jelenséget: „Milyen ésszerűtlen azt imádkozni, hogy legyen meg Isten akarata, és aztán nem engedelmeskedni azonnal, amikor elhív minket ebből a világból! Mi csak erőlködünk és ellenkezünk, mint az öntörvényű rabszolgák, és az Úr jelenlétébe bánattal és siránkozva érkezünk. Nem szabadon egyeztünk bele megérkezésünkbe, hanem muszájból. És mégis elvárjuk, hogy Ő, akihez akaratunk ellenére jöttünk, mennyei dicsőséggel jutalmazzon meg minket!”

3. A mennyek országa erőszakot szenved. Szükséges az igaz és őszinte vágyódás a menny felé, mert nem egyszerű bejutni oda. Krisztus hangsúlyozza: „A mennyek országa mindmáig erőszakot szenved”. Mit akar Urunk ezzel a rejtélyes állítással? Biztosan nem akar ellentmondani saját szeretet-parancsának. „Erőszakot venni” kizárólagosan saját büszkeségünkön és önzésünkön kell. Ahhoz, hogy eljussunk az életszentségre, Keresztelő Szent János nyomdokaiban kell járnunk, meg kell halnunk a földi kívánságoknak. Kész vagyok-e lemondani olyan dolgokról, amikről gyakran úgy érzem, hogy legbensőségesebben hozzám tartoznak? Imádkozom-e Istenhez az alázatosság lelkéért?

„Hogy másokat énnálam jobban szeressenek,

Hogy másokat többre becsüljenek,

Hogy világ szemében nőjön más, én hadd csökkenjek,

Hogy mást válasszanak ki, engem félre téve,

Hogy mást magasztaljanak, észre nem is véve,

Mindenben más előzzön meg fölénybe – Hogy ezt kívánjam, Uram Jézus, add kegyelmedet! (Rafael Merry del Val bíboros, Az alázatosság Litániája)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, megmutattad nekem, hogy a mennyek országa nem a gyengéké és puhányoké, hanem azoké, akik elég erősek ahhoz, hogy meghaljanak saját magunknak, és érted és a lelkekért éljenek. Segíts növekednem az állhatatosságban, hogy elérhessek országodba!

Elhatározás: Ma, amikor valami fájdalom vagy bonyodalom ér, felajánlom Istennek a kellemetlenséget abban a hitben, hogy semmi nem fogható ahhoz a mennyei jutalomhoz, ami rám vár.


A Pápa ima szándéka 2009. december hónapra:

- Hogy a gyermekeket tiszteljék és szeressék, és soha ne legyenek kizsákmányolás áldozatai semmilyen formában.

- Hogy Karácsonykor a Föld népei felismerjék a Megtestesült Igében a fényt, amely minden emberre kisugárzik, és hogy a nemzetek megnyissák kapuikat Krisztus, a világ Megváltója előtt.


A keresztény alázatosság litániája teljes terjedelemben letölthető innen: http://www.vandorevangelium.hu/upload/7/fajlok/alazatossag_litaniaja.doc


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger