2009. december 11., péntek

Adventi idő, 2. hét Péntek

Adventi idő, 2. hét Péntek

Korunk ismét felfedezte a zsoltárok értékét. Hívő közösségek mondják, vagy éneklik az imaórák zsoltárait. Amint az Ószövetség Jézusra nevel, úgy a zsoltárok is benne találják meg igazi értelmüket. Isten újszövetségi népe már tükör által homályosan, de mindannak beteljesedését is látja, melyről az Ószövetség még csak jövendöl. Így van ez a mai szentmise zsoltárával is, mely a további százötven zsoltár nyitánya. Az élet és a halál útja előtt mindnyájunknak választania kell. Szavainkkal, tetteinkkel, érzésvilágunkkal döntenünk kell Jézus mellett, vagy ellene. A boldogságok evangéliuma nem ebben a világban kell, hogy gyökeret verjen az emberszívekben, de virágozni és gyümölcsöt teremni az örök életben fog. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent második hete – péntek

2009.12.11. péntek

(Szent I.Damazusz pápa)

Bárcsak figyeltél volna parancsaimra


Iz 48,17-19

Így szól az Úr, a te megváltód, Izrael Szentje: Én vagyok az Úr, a te Istened, aki tanítalak téged, hogy hasznodra váljék, aki vezetlek az úton, amelyen járnod kell. Ha figyeltél volna parancsaimra, olyan volna békességed, mint a folyam, és igazságod, mint a tenger hullámai; ivadékod annyi volna, mint a föveny, és méhed sarja annyi, mint homokszemei; nem veszne ki és nem tűnne el neve színem elől.

Zs 1

Boldog az az ember, aki nem követi a gonoszok tanácsát, nem áll a vétkesek útján, és nem ül le a gúnyolódók gyülekezetében, hanem az Úr törvényében leli kedvét, s törvényét éjjel-nappal eszében forgatja! Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében meghozza gyümölcsét, és amelynek nem hull le a lombja. Boldogul minden dolgában. Nem így járnak a gonoszok, nem így, hanem úgy, miként a szálló por, amelyet elsodor a szél. Ezért a gonoszok meg nem állnak ítéletkor, sem a vétkesek az igazak gyülekezetében. Mert ismeri az Úr az igazak útját, de elvész az istentelenek ösvénye.

Mt 11,16-19

Kihez is hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonló a gyerekekhez, akik a piacon ülnek, kiáltanak a többieknek, és mondják: ,,Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem gyászoltatok.'' Mert eljött János, nem evett és nem ivott, és azt mondták: ,,Ördöge van!'' Eljött az Emberfia, eszik és iszik, és azt mondják: ,,Íme, a falánk és borissza ember, a vámosok és bűnösök barátja!'' De a bölcsesség igazolást nyer a tettei által.''

Advent második hete – péntek

2009. december 11. - Péntek

Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: "Kihez hasonlítsam ezt a
nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják
pajtásaiknak: "Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem
zokogtatok." Eljött János. Nem eszik, és nem iszik; azt mondják rá:
"Ördöge van." Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: "Lám, a
falánk, borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!" Az Isten
bölcsességét azonban művei igazolták."
Mt 11,16-19

Elmélkedés:

A próféták az Isten küldötteiként időről időre figyelmeztették a
választott népet, hogy letértek a szövetség útjáról. Beszédeikben mindig
kritikával illették kortársaikat, s olykor egészen kemény szavakkal
szóltak a hűtlenségről és annak következményeiről. Szavukra általában nem
hallgattak, s az életükre törtek, hogy elhallgattassák őket. A prófétai
szó egyrészt büntetést helyez kilátásba, másrészt az üdvösséget jelzi
előre. Keresztelő János is és Jézus is a próféták magatartását ölti
magára, és sorsuk is ugyanaz lesz. Vajon észrevesszük-e az idők jeleit, s
hallgatunk-e Isten küldötteinek szavára?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó, Krisztus, népek királya, akit az emberiség évszázadok óta várt és
vágyott; az emberiség, melyet megsebzett a bűn, Te, aki mindannak talpköve
vagy, az emberiség újjáépítheti önmagát és határozott, megvilágosító
vezetést nyerhet útján a történelmen keresztül!
Te, aki a megosztott népeket egyesítetted Atyádnak bemutatott áldozati
adományoddal, jöjj, és mentsd meg az embert!
Az embert, aki szánalomra méltó és nagyszerű, az embert, aki általad jött
létre a föld porából, s a Te képedet és hasonlóságodat hordozza!
II. János Pál pápa
______________________________

Advent második hete – péntek

A hit szemével

2009. december 11. Advent második hete – péntek

P. Jason Koch, LC

Mt 11,16-19

Kihez is hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonló a gyerekekhez, akik a piacon ülnek, kiáltanak a többieknek, és mondják: ,,Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem gyászoltatok.'' Mert eljött János, nem evett és nem ivott, és azt mondták: ,,Ördöge van!'' Eljött az Emberfia, eszik és iszik, és azt mondják: ,,Íme, a falánk és borissza ember, a vámosok és bűnösök barátja!'' De a bölcsesség igazolást nyer a tettei által.''

Bevezető ima: Úr Jézus, köszönöm neked ezt az új napot, és a kegyelmeket, amelyekkel ma megáldasz. Hiszek benned, és hiszem, hogy szeretsz. Azzal akarom kimutatni szeretetem jelét, hogy az ima alatt az igazán fontos dologra figyelek: rád, és legszentebb akaratodra.

Kérés: Úr Jézus, segíts, hogy a hit szemével lássam tetteid és mások tetteit!

1. A hit szeme. Isten jelen van mindennapi életünkben, sokfajta és különböző módokon. Néha azzal mutatja meg jóságát, hogy enged sikereket elérnünk az életben. Máskor megengedi, hogy kihívásokkal nézzünk szembe, hogy még erősebben kapaszkodjunk belé. Akkor tudunk helyesen válaszolni Isten folyamatos cselekedeteire, ha képesek vagyunk észrevenni, hogy valóban Isten az, aki cselekszik – Isten „furulyázik nekünk” vagy Isten “énekel siratót nekünk”. Szükségünk van a hit szemére. Ha belső hozzáállásunk rendszeresen az Istenbe vetett hiten és a bizalmon alapszik, akkor békességben tudunk élni.

2. Az ítélkezés evilági mértéke. Jézus panaszkodik, amikor a tömeg evilági mértékeket használ ahhoz, hogy megítélje Őt. Mindannyian túl könnyelműen mondanak róla ítéletet. Megvádolják Jézust, olyan dolgokkal, mint hogy ördöge van és borissza ember. Milyen könnyen ítélkezem én is másokról, milyen könnyen fogadok vagy utasítok el másokat csupán külső dolgok alapján? Milyen a belső hozzáállásom másokhoz? Uram, segíts elszakadnom az evilági mértékektől, segíts magamhoz ölelni minden lelket, úgy szeretve őket, mint Te, meghagyva neked az ítélkezést

3. De a bölcsesség igazolást nyer. Az elutasítás, és sokak kemény ítélete ellenére Jézus azzal foglalkozott, hogy jót cselekedjen. Erre gondolt, amikor azt mondta, „a bölcsesség igazolást nyer a tettei által.” Hasonló okokból mondta, hogy a gyümölcseiről lehet megismerni a fát. Tudván, hogy milyen könnyű tévesen megítélni másokat, nem engedhetem meg magamnak, hogy azzal foglalkozzam, mások mit gondolnak vagy mondanak rólam. Épp ellenkezőleg, elfoglaltnak kell lennem, mint Jézus volt, a jó cselekedetek megvalósításával. A jócselekedetek magukért beszélnek, még akkor is, ha egy kis időbe telik, mire mások elfogadják vagy értékelik őket. Ha bizalommal telve követjük Jézus furulyázását vagy sirató énekét, és ezt Érte, és az ige hirdetéséért tesszük, akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy Isten megáld minket, és jótetteit rajtunk keresztül viszi végbe.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Jézus a lehetőséget, hogy veled tölthetem az időt az imában. Add, hogy ez motiváljon a mai napon, és arra vezessen, hogy nagyobb lelkesedéssel higgyek benned, és a küldetésben, amit rám bíztál. Milyen sokat segít, ha a saját tetteimet, mások tetteit és a te cselekedeteidet szereteted és jóakaratod fényénél vizsgálom meg. Hiszem, hogy a nagyobb jó érdekében engeded, hogy a különböző dolgok megtörténjenek életemben, de kérlek Uram, növeld hitemet.

Elhatározás: Ma megpróbálom mások cselekedeteit jó szándékkal, pozitív hozzáállással figyelni, és megbocsátom a hibákat, amiket észreveszek.


Erdő Péter bíboros atya 2009. decemberi imaszándéka:

Hogy papjaink a védtelen kisgyermekként közénk született Fiúisten erejével tudják vezetni a rájuk bízott hívő közösséget.


A Regnum Christi Apostoli Mozgalom szeretettel meghívja Önt és kedves családját december 23-án délután 4 órakor kezdődő Élő Betlehemes előadásra a Pesti Ferences templom előtti térre (V. ker., Ferenciek tere). Ez egyben a Vándor Evangélium körök december havi találkozója is.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger