2009. december 22., kedd

Adventi idő, December 22.

Adventi idő, December 22.

Magasztalja lelkem az Urat! Hálát adok mindenért, amit az adventi időben átéltem, megvalósítottam. Hálát adok mindenért, amire felkészültem, és ami vár rám a következő napokban. Máriával együtt szeretnék hálát adni mindenért.
További gondolatok...

Advent negyedik hete – Kedd

2009.12.22. kedd

Az Úr teljesítette kérésemet, amit kértem tőle


1Sám 1,24-28

Amikor aztán elválasztotta, felvitte magával, három fiatal bikával, három véka liszttel és egy korsó borral együtt, és elvitte az Úr házába, Silóba. A gyermek még kicsinyke volt. Amikor levágták a fiatal bikát, odavitték a gyermeket Hélihez. Anna ekkor így szólt: ,,Kérlek, uram! Életedre mondom, uram, hogy én vagyok az az asszony, aki előtted álltam, amikor itt az Úrhoz imádkoztam. Ezért a gyermekért imádkoztam, és az Úr teljesítette kérésemet, amelyet hozzá intéztem. Ezért én is kölcsönbe adom őt az Úrnak arra az egész időre, amely alatt kölcsönben kell lennie az Úrnál.'' Ezután imádták ott az Urat.

1Sám 2,1.4-8

Anna is imádkozott, ezekkel a szavakkal: ,,Ujjongóvá vált az én szívem az Úrban, Istenem révén felemelkedett a szarvam. Tágra nyílt a szám ellenségeimmel szemben, mert örvendezem segítségeden. Vereséget szenved az erősek íja, de erővel övezik fel magukat a gyengék, elszegődnek kenyérért, akik azelőtt bővelkedtek, de jóllaknak, akik éheztek, s míg sokat szül, aki meddő volt, akinek sok fia volt, meddőségbe esik. Az Úr tesz halottá és élővé, visz le az alvilágba, s hoz vissza onnét, az Úr tesz szegénnyé s gazdaggá, megalázottá és felmagasztalttá. Porból felemel szűkölködőt, sárból kihoz szegényt, hogy fejedelmek mellé üljön és elfoglalja a dicsőség székét. Mert az Úré a föld minden sarka, s ő helyezte rájuk a föld kerekségét.

Lk 1,46-56

Mária erre így szólt: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben [Hab 3,18], mert tekintetre méltatta szolgálója alázatosságát [1 Sám 1,11]. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék [Ter 30,13], mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas [MTörv 10,21], és Szent az ő Neve [Zsolt 111,9]. Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik [Zsolt 103,13.17]. Hatalmas dolgokat művelt karja erejével, szétszórta a gondolataiban kevélykedőket [Zsolt 89,11]. Hatalmasokat levetett a trónról, és kicsinyeket felemelt [Zsolt 147,6]. Éhezőket betöltött jókkal, és üresen bocsátott el gazdagokat [Zsolt 107,9]. Felkarolta Izraelt, az ő szolgáját, megemlékezve irgalmasságáról [Iz 41,8-9; Zsolt 98,3], amint megmondta atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak mindörökre'' [Ter 17,7]. És Mária nála maradt mintegy három hónapig, azután hazatért.

Advent negyedik hete – Kedd

2009. december 22. - Kedd

Erzsébet meglátogatása alkalmával Mária így magasztalta Istent:
"Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben! Mert
tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát, lám, ezentúl boldognak
hirdet engem minden nemzedék. Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas,
szentséges az ő neve! Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra,
akik félik őt. Nagyszerű dolgot tett karja ereje, széjjelszórta mind a
gőgös szívűeket. Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat, és felmagasztalta az
alázatosakat. Az éhezőket elhalmozta minden jóval, de a gazdagokat
elküldte üres kézzel. Felkarolta gyermekét, Izraelt, megemlékezve
irgalmasságáról, amint atyáinknak megígérte: Ábrahámnak és utódainak
mindörökre!" Mária ott maradt még körülbelül három hónapig, azután
visszatért otthonába.
Lk 1,46-56

Elmélkedés:

Jézus születése a mennyei Atya emberek felé irányuló szeretetének,
jóságának és irgalmának jele. Az irgalmas Isten ugyanis saját Fiát, Jézus
küldte el, hogy a bűnös emberiségnek ő hozza el a megváltást. Az isteni
ígéret tehát Jézus személyében teljesedett be. Mária tudta meg elsőként a
titkot, hogy Isten Fia, a Megváltó a világba érkezik. S amikor ezért
Istent magasztalva hálát ad, akkor nem csak a maga nevében teszi ezt.
Megköszöni Istennek, hogy gyermeke születik, ugyanakkor az egész emberiség
nevében is hálát ad Istennek, hogy ígéretét jóságosan teljesítette.
Csatlakozzunk mi is Jézus édesanyjának hálaadásához!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Te Úr vagy minden nép fölött,
és Szegletkő, mely összeköt,
sárból formáltad hívedet,
most jöjj, fejezd be művedet!
Eljő, eljő Emmánuel,
Hogy üdvözüljön Izrael!
______________________________

Advent negyedik hete – Kedd

Szívesség

2009. december 22. Advent negyedik hete – Kedd

P. Barry O’Toole LC

Lk 1, 46-56

Mária így szólt: "Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve. Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad. Karja bizonyságot tett hatalmáról: szétszórta a szívük szándékában a gőgösöket, letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte. Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el. Gondjába vette szolgáját, Izraelt, megemlékezve irgalmáról, amelyet atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak örökre megígért." Mária még ott maradt három hónapig, aztán hazatért.

Bevezető ima: Szeretlek, Uram, mert te kezdettől fogva szerettél engem. Oly sokszor segítettél meg engem életem során, hogyan is nem hihetnék benned? Az adventi idő nagyon hamar elmúlt, és te már majdnem a küszöbömön állsz. Szeretnék készen állni az eljöveteledre. Ezért kérlek, hallgasd meg kéréseimet.

Kérés: Úr Jézus, te mindenható vagy: tégy engem szentté!

1. A kulcsszó. A Magnficat és a megváltástörténet a „szívesség” szóval összegezhető. Ez a karácsony igazi motívuma. Isten jó akarattal tekint az emberiségre. Gyakran lelki életünkkel Isten szemében kedvessé akarunk válni, hogy ő megáldjon bennünket. Ez azonban azt jelentené, hogy üdvösségünket saját magunknak érdemeljük ki. Azonban nem ez a helyzet, Isten nem „kötelezhető” arra, hogy kegyelmét adja nekünk. Semmit sem érdemlünk Istentől. Lelki életünk inkább arról szóljon, hogy Isten előtt olyannak mutatjuk magunkat, amilyenek vagyunk: bűnösök. Ha megvalljuk gyengeségeinket, és a mindenható Isten elé helyezzük ezeket, ő felemel a nyomorúságunkból és gyermekeivé fogad bennünket. Ez történt, amikor Isten „rátekintett szolgálója alázatosságára”.

2. Hozzánk hasonlóvá vált. Isten hozzánk válik hasonlóvá, hogy megmutassa nekünk végtelen szeretetét. A szeretet arra ösztönöz, hogy jobban hasonlítsunk a szeretett személyez. Hogyan vált Isten hasonlóvá szeretett teremtményeihez? Nem csak emberré lett, hanem a legszegényebbekhez hasonlóan élt. Még a szegények között is kevesen lehettek, akik istállóban születtek. Hány kisbaba alszik a tehenek és lovak mellett? Pont erről szól a jászol. Bár Jézus gazdag volt (mindenható), szegénnyé vált, hogy ezzel a szegénységgel gazdagítson bennünket. Tekintsünk magunkba, hogy mi mit teszünk azért, hogy a szeretett Jézushoz váljunk hasonlóvá. Megtanultuk-e már félretenni saját vágyainkat, hogy inkább házastársunkat, gyermekeinket vagy szüleinket részesítsük előnyben? Így tehetjük kegyelmekkel teljessé a karácsonyt.

3. Bőséges áldás. A Magnificat további része Isten magasztalása, mindazon kegyelem elismerése, melyeket az őt szeretőkre áraszt. Minden nemzedék boldognak hirdet majd bennünket. Isten felemeli az alázatosakat, és jóllakatja az éhezőket. Olyan sok mindenért kell hálát adnunk. A legjobb dolog, ami történhet velünk, hogy megragadjuk Isten figyelmét, hogy elárasszon bennünket országának kincseivel. Akkor mindörökké zenghetjük az ő dicsőségét.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, amint felkészülök karácsonyi eljöveteledre, meghívlak szerény hajlékomba. Kérlek ne hagy el addig, míg meg nem áldod lelkemet. Szükségem van a kegyelmedre. Ma nem hagylak el addig, amíg legalább egy morzsányi kegyelemben nem részesülök. Engedd meg, hogy hálát adjak végtelen kegyelmedért, amiért alázatos szolgádra tekintesz.

Elhatározás: Ma megpróbálok elmenni Szentmisére és lehetőleg szentáldozáshoz is járulok.


A Pápa ima szándéka 2009. december hónapra:

- Hogy a gyermekeket tiszteljék és szeressék, és soha ne legyenek kizsákmányolás áldozatai semmilyen formában.

- Hogy Karácsonykor a Föld népei felismerjék a Megtestesült Igében a fényt, amely minden emberre kisugárzik, és hogy a nemzetek megnyissák kapuikat Krisztus, a világ Megváltója előtt.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger