2009. december 28., hétfő

Aprószentek

Aprószentek

Emlékezet és önazonosság című könyvében II. János Pál pápa fájdalommal említi, hogy miközben a világ felszabadult a fasizmus és – a legtöbb országban – a kommunizmus rabszolgaságából, mely emberek millióit pusztította el, az immár szabaddá vált országokban folytatódik az ártatlanok kiirtása. Korunk botránya az abortusz, mely az élet melletti határozott és nyilvános kiállásra kell hogy buzdítsa a keresztényeket. Az anyaméhben meggyilkolt magzatok mellett mindazokra az ártatlanokra is emlékezünk ezen az ünnepen, akik igazságtalanul az emberi gonoszság és erőszak áldozatai lettek. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságosságot, vágyakozásuk beteljesedik. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

APRÓSZENTEK

2009.12.28. hétfő: APRÓSZENTEK (ünnep)

Isten világosság, benne nyoma sincs a sötétségnek


1Jn 1,5 - 2,2

Ez az üzenet, amelyet tőle hallottunk és hirdetünk nektek, hogy Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. Ha azt mondjuk, hogy közösségben vagyunk vele és sötétségben járunk, hazudunk, és nem cselekszünk igazságot. Ha azonban világosságban járunk, mint ahogy ő is világosságban van, akkor közösségben vagyunk egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, megcsaljuk magunkat, és nincs bennünk igazság. Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igazságos, hogy megbocsássa a bűnöket, és megtisztítson minket minden gonoszságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem vétkeztünk, hazuggá tesszük őt, és az ő igéje nincs bennünk. Fiacskáim, ezeket azért írom nektek, hogy ne vétkezzetek. De ha valaki vétkezett is, van szószólónk az Atyánál, Jézus Krisztus, az igaz. Ő az engesztelés a mi bűneinkért, de nemcsak a mieinkért, hanem az egész világ bűneiért is.

Zs 123

Zarándok-ének. Dávidtól. Ha nem az Úr lett volna velünk, -- vallja meg most Izrael, -- ha nem az Úr lett volna velünk, amikor az emberek fölkeltek ellenünk, talán elevenen nyeltek volna el minket, amikor haragjuk felgerjedt ellenünk. Talán elnyeltek volna minket a vizek, rohanó patak árasztott volna el minket, talán elborítottak volna a felbőszült vizek. Áldott az Úr, aki nem engedte meg, hogy fogaik martaléka legyünk! Megszabadultunk, mint a madár, a vadászok csapdájától. A csapda összetört és mi megszabadultunk. Az Úr nevében van a mi segítségünk, aki az eget és a földet alkotta.

Mt 2,13-18

Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt: ,,Kelj föl, vedd magad mellé a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, amíg nem szólok neked! Heródes ugyanis keresni fogja a kisgyermeket, hogy megölje őt.'' Erre ő fölkelt, éjjel magához vette a gyermeket és anyját, és eltávozott Egyiptomba. Ott volt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: ,,Egyiptomból hívtam az én fiamat'' [Óz 11,1]. Akkor Heródes, látva, hogy kijátszották a bölcsek, nagy haragra lobbant, és megölette az összes fiúgyermeket Betlehemben és annak egész környékén kétévestől lefelé, annak az időnek megfelelően, amelyet megtudakolt a bölcsektől. Így beteljesedett az ige, amit Jeremiás próféta mondott: ,,Hang hallatszik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé,, [Jer 31,15].

Aprószentek

2009. december 28. - Hétfő, Aprószentek

Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek
álmában, és így szólt: "Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj
Egyiptomba! Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül,
hogy megkeresi és megöli a gyermeket." József fölkelt, fogta a gyermeket
és anyját, és még azon éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes
haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott:
Egyiptomból hívtam az én fiamat. Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek
kijátszották, nagy haragra lobbant, és Betlehemben meg annak egész
környékén megöletett minden fiúgyermeket kétévestől lefelé, a bölcsektől
megtudott időnek megfelelően. Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta
jövendölt: "Kiáltás hangzik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráchel
siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé."
Mt 2,13-18

Elmélkedés:

Ma, az úgynevezett aprószentek ünnepén azokra az ártatlan betlehemi
gyermekekre emlékezünk, akiket Jézus miatt öltek meg. A hatalmát egy
újszülött gyermektől féltő Heródes gyilkos szándékkal katonákat küld
Betlehem városába, hogy megöljék a gyermekeket. Abban a reményben teszi
ezt, hogy Jézus is áldozatul esik majd. Az isteni gondviselésnek
köszönhetően azonban Jézus megmenekül. Karácsonykor azt ünnepeltük, hogy
az isteni jóság megjelent emberi világunkban. Ma pedig azzal kell
szembesülnünk, hogy ez a jóság a legnagyobb gonoszságot és gyűlöletet
váltja ki. Az emberi gonoszság sok esetben ellenállhatatlannak tűnik, de
hitünk szerint Isten jósága képes legyőzni.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ártatlan apró vértanúk
dicsőítsen ma szent dalunk!
A föld elvesztett, s könnye hull
az ég elnyert, s örömre gyúl.

Megölt a vad, gonosz király,
de Alkotónk szent karja várt,
hogy országába fölvegyen,
hol fény s öröm vár szüntelen.

Halálotok gyöngyként ragyog
Krisztus körül, ártatlanok,
kétévesek sem voltatok,
s már mennybe vittek angyalok.

Ó város, szentté tett az ég
mint Megváltónk szülőhelyét,
kinek mint zsenge áldozat
első mártírvér itt fakad.

Állnak királyi trón előtt
tündöklő fényruhában ők,
ingecskéjüknek bíborát
a Bárány vére mosta át.

Jézus, neved legyen dicső,
kit földre szült a Szűz szülő,
Atyádnak s Lelkednek veled
örök dicsőség, tisztelet! Ámen.
______________________________

Karácsony nyolcada – Hétfő

Angyal szárnyon

2009. December 28. Karácsony nyolcada – Hétfő

Aprószentek

P. Ernest Daly LC

Mt 2,13-18

Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt: ,,Kelj föl, vedd magad mellé a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, amíg nem szólok neked! Heródes ugyanis keresni fogja a kisgyermeket, hogy megölje őt.'' Erre ő fölkelt, éjjel magához vette a gyermeket és anyját, és eltávozott Egyiptomba. Ott volt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: ,,Egyiptomból hívtam az én fiamat''. Akkor Heródes, látva, hogy kijátszották a bölcsek, nagy haragra lobbant, és megölette az összes fiúgyermeket Betlehemben és annak egész környékén kétévestől lefelé, annak az időnek megfelelően, amelyet megtudakolt a bölcsektől. Így beteljesedett az ige, amit Jeremiás próféta mondott: ,,Hang hallatszik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráhel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé,”.

Bevezető imádság: Atyám, úgy állok színed elé a mai napon, hogy tudatában vagyok a te gondoskodó szeretetednek, amellyel irányítod életemet. Hiszem, hogy csak az történhet meg velem, amit te megengedsz. Megújítom hitemet az általad megígért örök életben, ahol letörölsz majd minden könnyet. Köszönöm, hogy része lettél e könyörtelen világnak, hogy meggyógyítsd azt szereteteddel.

Kérés: Uram, engedd meg, hogy ma segítség lehessen a jelenlétem mások számára!

1. Angyalok. Együtt akarunk sírni az asszonyokkal, akiknek védtelen gyermekeit kitépték karjukból. Az emberi kegyetlenség elérte azt a mélységet, amely a hatalom megtartása érdekében az emberi élet kioltására is vállalkozott. Mégis ezek a gyermekek csendesen figyelmeztetnek bennünket egy másik valóságra. Arra emlékeztetnek, hogy létezik egy másik hely, ahol nem a zsarnokság az úr. Van ott egy Király, aki szeretete által uralkodik, és akinek Országát nem lehet kegyetlenség árán megvédeni. Ezek a gyermekek ennek az Országnak a hírnökei. Ők a tanúi annak a harcnak, amelyet a Király vív a keresztfán a szeretetért. Előtte járnak és az anyák majd karjukban tartják őket örökre a Király színe előtt.

2. Próféták. Jöjjön el a Te Országod! Ezt kiáltják ezek a gyermekek! Egy napon majd ez az új Király fog uralkodni, de ennek kegyetlen halál és harc lesz az ára. Ezek a gyermekek hatalmas prófétái a Király szenvedésének. Ők a prófétái az emberi történelem Krisztus halálában bekövetkezett drámájának. Az ő hangjuk hathatós imádság, amelyet meghallgat az Atya. A sírásuk felkelti a vágyat a betlehemi Gyermekben, hogy odaadja életét a lelkekért váltságdíjul. Ő úgy uralkodik majd, hogy ajándékba adja életét ezekért a gyermekekért és minden lélekért.

3. Gyermekek. Az Egyház az Aprószenteket mártíroknak nyilvánította. Krisztus első szentjei gyermekek. Gyermekek beszélnek hozzánk karácsonykor és az ő tanúságtételük nem marad észrevétlen. Ezek a gyermekek ösztönzik az Egyházat és imádkoznak érte. Egy gyermek tisztaságról és ártatlanságról tanúskodik. Egy gyermekről eszünkbe jut, milyen kellene, hogy legyen a hozzáállásunk Isten dolgaihoz. Krisztus szíve mindig gyermeki szív, amely teljesen megbízik az Atyjában, aki mindig szeretettel van a gyermekek iránt. Tudja, hogy sokszor a gyermekek a leghatékonyabb apostolok. Egyszerűségük, közvetlenségük és szeretetük meghív másokat Isten házába. Milyen sok szülő tért meg vagy fedezett fel egy mélyebb Krisztussal való kapcsolatot gyermekei példamutatása nyomán?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, nagyon elszomorodok, amikor szemlélem, hogy hogyan ragadták el ezeket a gyermekeket édesanyjuktól és hogyan ölték meg őket. És megszakad a szívem, amikor látom, hogy ma mennyi gyermeknek nem adatik meg az esély, hogy megismerje édesanyja szeretetét az abortusz miatt. A szíved vigasztalója akarok lenni, Uram. Ma mindent megteszek, hogy adjak neked valamit abból a szeretetből, amelyet ezek a gyermekek akartak felajánlani neked. Engedd meg, hogy az életem önátadó szeretet legyen! Engedd, hogy hozzád hasonló legyek!

Elhatározás: Ma írok egy rövid üzenetet egy kisgyermek édesanyjának megerősítve őt a hitében és szeretetében.


Erdő Péter bíboros atya 2009. decemberi imaszándéka:

Hogy papjaink a védtelen kisgyermekként közénk született Fiúisten erejével tudják vezetni a rájuk bízott hívő közösséget.


„...Élek és ti is élni fogtok” (Jn 14,19)

Ökumenikus IMA és engesztelés az ÉLETÉRT A PAPSÁG ÉVÉBEN

AZ APRÓSZENTEK ÉS VÉRTANÚK ÜNNEPÉN

December 28-án, hétfőn, 15.30-tól 19 óráig

Együtt imádkozunk az élet örömeinek felismeréséért és az élettel szemben elkövetett tévedéseink, bűneink bocsánatáért.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba Budapest, V. Március 15-e tér. (az Erzsebet híd pesti hídfőjénél)

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger