2009. december 30., szerda

Karácsonyi idő, December 30.

Karácsonyi idő, December 30.

A Megváltó útja egykor egy családon keresztül vezetett az emberekhez. Az Egyház útja ma is elsősorban a családokon keresztül vezet hozzájuk. A családban tanuljuk meg befogadni, elfogadni, tisztelni, szeretni Istent és egymást. Jézus sokat kapott a szüleitől, de még többet adott nekik, az Isten üdvözítő akaratát nyilatkoztatta ki számukra. Fontos tudatosítanunk, hogy a ma élő családok gazdagságát sem az anyagi javakban való bővelkedés, hanem a kinyilatkoztatás ismerete adja. Sőt, a mai hajótörött családokban is szeretne megszületni Jézus. Nemcsak azok várakozását akarja beteljesíteni, akik szentül élnek. Családjaink sebeit szent sebei által gyógyítja. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Karácsony nyolcada - hatodik nap

2009.12.30. szerda

Csak aki megteszi Isten akaratát, az él örökké


1Jn 2,12-17

Írok nektek, fiacskáim, mert bocsánatot nyernek bűneitek az ő nevéért. Írok nektek, apák, mert megismertétek azt, aki kezdettől fogva van. Írok nektek, ifjak, mert legyőztétek a gonoszt. Írok nektek, kisdedek, mert megismertétek az Atyát. Írok nektek, fiatalok, mert erősek vagytok, Isten igéje megmarad bennetek, és a gonoszt legyőztétek. Ne szeressétek a világot, sem azokat, amik ebben a világban vannak. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete, mert minden, ami a világon van, a test kívánsága, a szemek kívánsága és az élet kevélysége. Ez nem az Atyától, hanem a világtól van. Ez a világ elmúlik, és elmúlik a kívánsága is. Aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.

Zs 95

Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!'' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.

Lk 2,36-40

Volt egy Anna nevű prófétaasszony is, Fánuel leánya, Áser törzséből. Nagyon előre haladt már napjaiban, miután férjével hét esztendeig élt szüzessége után; nyolcvannégy éves özvegy volt, és nem vált meg a templomtól, böjtöléssel és imádsággal szolgált ott éjjel és nappal. Ő is odajött ugyanabban az órában, dicsérte az Urat, és beszélt róla mindazoknak, akik várták Izrael megváltását. Miután mindent elvégeztek az Úr törvénye szerint, visszatértek Galileába, az ő városukba, Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött, telve bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt vele.

Karácsony nyolcada - hatodik nap

2009. december 30. - Szerda

Abban az időben, amikor a gyermek Jézust szülei bemutatták a jeruzsálemi
templomban, ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből. Idős
volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd
özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha,
böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is
odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik
Jeruzsálem megváltására vártak. Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek
mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig
növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte
benne.
Lk 2,36-40

Elmélkedés:

Simeon hálaadó imádságát követően arról számol be a mai evangélium, hogy
egy Anna nevű asszony is jelen volt a templomban Jézus bemutatásakor. Ő is
azokat képviseli, akik a Megváltóra vártak, s most, íme, beteljesedett ez
a várakozás. A templomban, az Isten házában láthatja meg Jézust, az Isten
Fiát. Az ő állandó böjtölése, imádsága és templomban tartózkodása termette
meg azt a gyümölcsöt, hogy felismerhette a gyermekben a századok óta ígért
Megváltót. Kissé értetlenül hallgatom azokat, akik állításuk szerint azért
nem járnak szentmisére, mert a természetben is megtalálhatják Istent.
Persze nem találják, talán nem is keresik, de ezt jó kifogásnak tartják. A
templom, az Isten mindenesetre biztosabb helynek tűnik az Istennel való
találkozás számára.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, sötétlő lelkeinkre vesd a Bölcsességed ragyogó világát, hogy fényre
gyúl mind, hogy Téged követ, szolgál Neked újítva tisztaságát. Napkelte
hív: ember, munkába kezdj! De te, Uram, szívünkbe úgy költözz be, hogy ez
a Nap ragyogjon benn örökre, hogy Érted égő tüzet sose veszt. Uram,
ragyogtasd ránk a Te napod, amely nem ismerhet sosem alkonyatot.
Szent Efrém
______________________________

Karácsony nyolcada - hatodik nap

Csodálatos gyermek

2009. december 30. Karácsony nyolcada - hatodik nap

P. Ernest Daly LC

Lk 2,36-40

Volt egy Anna nevű prófétaasszony is, Fánuel leánya, Áser törzséből. Nagyon előre haladt már napjaiban, miután férjével hét esztendeig élt szüzessége után; nyolcvannégy éves özvegy volt, és nem vált meg a templomtól, böjtöléssel és imádsággal szolgált ott éjjel és nappal. Ő is odajött ugyanabban az órában, dicsérte az Urat, és beszélt róla mindazoknak, akik várták Izrael megváltását. Miután mindent elvégeztek az Úr törvénye szerint, visszatértek Galileába, az ő városukba, Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött, telve bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt vele.

Bevezető ima: Uram, úgy jövök ma eléd, mint Anna, hogy megéljem, ami valóban szükséges nekem: a veled való kapcsolatom. Hiszem, hogy megtartod ígéreteidet. Hiszem, hogy legyőzted a bűnt és a halált. Szeretlek, Istenem.

Kérés: Uram, add, hogy felismerjem, hogyan lehetek jobb tanúságtevőd!

1. Imádta Istent. Mindannyian imádkozunk valakihez. A bölcsesség mondja meg nekünk, hogy ki az, akit valóban imádnunk kell: egyedül Istent. Isten megérdemli, hogy teljes szívünket neki ajándékozzuk, mert Ő az igazi Atyánk. Az imádásban újra felfedezzük legnagyobb kincsünket, ahogy a tékozló fiúi is: „Útra kelek, hazamegyek apámhoz.“ (Lk 15,18). A Szentségimádás alkalmával mi is arra a helyre megyünk, ahol a legnagyobb szeretettel várnak minket, és segítségre lelünk, ahol megtaláljuk az igazi barátunkat, és ahol a leginkább olyanokká tudunk válni, amilyennek lennünk kellene. A Szentségimádás megnyitja szívünket Isten kegyelmei felé. Az imádság segít minket, hogy igazán értékelni tudjuk azokat a kincseket, amelyeket Istentől kaptunk. Törekszem-e arra, hogy teljes szívemmel, teljes elmémmel és egész lelkemből imádjam Istent az Oltáriszentségben?

2. Beszélt a gyermekről mindenkinek. Az ima és a Szentségimádás itt a földön nem csak a templomba járásra korlátozódnak. Ezek lehetővé teszik számunkra, hogy Isten szeretetének örömhírét felfedezzük, s így azután másokkal is megosszuk ezt az örömhírt. Az ima csupán önmagunk becsapása, ha nem vezet el minket az evangelizálásra. A Szentatya rámutat az evangelizálás és az ima bensőséges kapcsolatára. Arra hív minket, hogy másokkal is megosszuk, amit a Krisztussal való kapcsolatunkban felfedeztünk. Támogat minket abban, hogy másokat is elvezessünk Krisztushoz. Ilyen szemlélődő, de ugyanakkor aktív lélekkel élek én is?

3. A gyermek pedig növekedett és erősödött, telve bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt vele. A Karácsony a remény üzenete. Isten csendben készíti elő a jövőt. Egy gyermek, és egy fiatalember arra emlékeztet minket, hogy Isten a világot soha nem adja fel, és minden nemzedék számára új utakat talál, hogy üdvözítse az egész emberiséget. Én is fiatal tudok maradni a szívemben? Megpróbálom-e minden nap megélni, amit Isten mondani akar nekem, és növekedni azokban az erényekben, amelyek által Isten kegyelmének tökéletesebb eszközévé lehetek? Ha Krisztust követem, bíznom kell abban, hogy Isten lelke nyugszik rajtam, és Ő nagy szeretettel tekint az én igyekezetemre akkor is, amikor az mások számára rejtve marad. Isten minden gyengeségem ellenére általam segít másokat, hogy felfedezzék örömhírét; Ő jelen van, és tevékenyen részt vesz az életünkben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Istenem, köszönöm gondoskodó jelenlétedet. Te képedre és hasonlatosságodra teremtettél engem, és Fiad jelenlétében felfedezem szereteted mélységét. Segíts ma csodálattal eltelve újra felfedeznem a te szeretetedet, és örömhíredet elvinnem másoknak is!

Elhatározás: Ma néhány pillanatot az Istengyermekkel akarok eltölteni, és hálát adni neki jelenlétéért. Különösen is igyekezni fogok, hogy azokkal, akikkel ma találkozni fogok, megosszam az Ő örömhírét.


Erdő Péter bíboros atya 2009. decemberi imaszándéka:

Hogy papjaink a védtelen kisgyermekként közénk született Fiúisten erejével tudják vezetni a rájuk bízott hívő közösséget.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger