2009. december 31., csütörtök

Karácsonyi idő, December 31.

Karácsonyi idő, December 31.

Az Ige Istennek az Atyának az örök Szava, akiben kimondja magát, és ő lett emberré Jézus Krisztusban. Ezért benne mindent megkaptunk, amit Isten közölni akart velünk. Ő úgy jött közénk, mint élet és világosság, s ez földi működésében is nyilvánvaló volt. Aki hisz benne, az azonosítja magát vele és így részesedik megdicsőült életében és világosságában. Sőt, az Atya gyermekévé válik, tehát bízhat gondviselésében. Megvan a lehetőségünk, hogy Krisztus teljességéből merítsünk. Az ő erejével követjük az igazságot, s a földi küzdelem lesz az a keret, ahol kialakul bennünk a hozzá való hasonlóság. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Karácsony nyolcada - hetedik nap

2009.12.31. csütörtök

(Szent I. Szilveszter pápa)

Gyermekeim, itt az utolsó óra!


1Jn 2,18-21

Fiacskáim, itt az utolsó óra! És amint hallottátok, hogy jön az Antikrisztus, már most is sok antikrisztus támadt, amiből tudjuk, hogy itt az utolsó óra. Közülünk jöttek elő, de nem voltak közülünk valók. Ha közülünk valók lettek volna, bizonyára velünk maradtak volna; de ki kellett derülnie annak, hogy nem mindnyájan közülünk valók. Ti azonban fel vagytok kenve a Szent által, és mindent tudtok. Nem is azért írtam nektek, mintha nem ismernétek az igazságot, hanem mint olyanoknak, akik ismerik, és azt is, hogy semmi hazugság nem származik az igazságból.

Zs 95

Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!'' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.

Jn 1,1-18

Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, és nála nélkül semmi sem lett, ami lett. Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség azt föl nem fogta. Volt egy ember, akit Isten küldött, János volt a neve. Tanúskodni jött, hogy tanúskodjék a világosságról, s mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról. Az igazi világosság, aki minden embert megvilágosít, a világba jött. A világban volt, a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, övéi azonban nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek az ő nevében, akik nem a vérből, sem a test ösztönéből, sem a férfi akaratából, hanem Istenből születtek. Az Ige testté lett, és köztünk lakott, és mi láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttének dicsőségét, aki telve volt kegyelemmel és igazsággal. János tanúságot tesz róla, és hirdeti: ,,Ő az, akiről ezt mondtam: Aki utánam jön, megelőz engem, mert előbb volt, mint én.'' Mi mindnyájan az ő teljességéből merítettünk kegyelemből kegyelmet. Mert a törvényt Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság pedig Jézus Krisztus által valósult meg. Istent soha senki nem látta: az egyszülött Fiú, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki.

Karácsony nyolcada - hetedik nap

2009. december 31. - Csütörtök

Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt
kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami
lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A
világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be. Föllépett
egy ember, akit Isten küldött: János volt a neve. Azért jött, hogy
tanúságot tegyen: tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa.
Nem ő volt a világosság, ő csak azért jött, hogy tanúságot tegyen a
világosságról. Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy
megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de
a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be.
Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei
legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test
kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. És
az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét,
mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal.
János tanúságot tett róla, amikor ezt hirdette: "Ő az, akiről mondtam,
hogy utánam jön, de megelőz engem, mert előbb volt, mint én." Hiszen mi
mindannyian az ő teljességéből nyertünk kegyelemből kegyelmet. A törvényt
ugyanis Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság azonban Jézus
Krisztus által valósult meg. Istent soha senki nem látta; Isten
Egyszülöttje, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki.
Jn 1,1-18

Elmélkedés:

Az év utolsó napja inkább a mulandóságra, a nap evangéliuma pedig az
örökkévalóságra figyelmeztet minket. Az időhöz kötött, az időben kezdődő
és végződő emberi létünket az örökké létező Istentől kaptuk, tőle
származunk, s hozzá szeretnénk visszatérni. Érdemes tehát nem csak a
mögöttünk hagyott esztendő eseményeit végiggondolnunk, hanem egész
múltunkat megköszönni e napon Istennek. S érdemes nem csupán egy
esztendőre előre tekintenünk, ha nem a távolabbi jövő, az örök élet is
legyen szemünk előtt, mint végső célunk. Minden év, s minden nap új
lehetőség számomra, amelyet Istentől kapok, hogy üdvösségem érdekében
használjam.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Légy áldott, ó, Atyánk, ki mérhetetlen szeretetedben egyszülött fiadat
ajándékozta nekünk. Ő megtestesült a Szentlélektől a Szűzanya legtisztább
méhében és mintegy kétezer éve megszületett Betlehemben. Útitársunk lett,
s új értelmet adott a történelemnek, közös utunknak az Új Ég és Új Föld
felé, melyet szorongás és szenvedés, hűség és szeretet kísér. Ennek végén
Te, a halált legyőzve, minden leszel mindenben.
______________________________

Karácsony nyolcada - hetedik nap

Téged keresni

2009. december 31. Karácsony nyolcada - hetedik nap

Szent Szilveszter pápa

P. Ernest Daly LC

Jn 1,1-18

Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, és nála nélkül semmi sem lett, ami lett. Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség azt föl nem fogta. Volt egy ember, akit Isten küldött, János volt a neve. Tanúskodni jött, hogy tanúskodjék a világosságról, s mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról. Az igazi világosság, aki minden embert megvilágosít, a világba jött. A világban volt, a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, övéi azonban nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek az ő nevében, akik nem a vérből, sem a test ösztönéből, sem a férfi akaratából, hanem Istenből születtek. Az Ige testté lett, és köztünk lakott, és mi láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya Egyszülöttének dicsőségét, aki telve volt kegyelemmel és igazsággal. János tanúságot tesz róla, és hirdeti: ,,Ő az, akiről ezt mondtam: Aki utánam jön, megelőz engem, mert előbb volt, mint én.'' Mi mindnyájan az ő teljességéből merítettünk kegyelemből kegyelmet. Mert a törvényt Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság pedig Jézus Krisztus által valósult meg. Istent soha senki nem látta: az egyszülött Fiú, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy te vagy az Ige, aki a világba jött. Tudom, hogy az Atyáról, az Ő igazságáról és szeretetéről beszélsz nekem. Tudom, hogy bízhatok abban, hogy az Atyához vezetsz engem. Bár a szívem olyan szűk, te mégis utánam jössz, hogy megkeress engem. Hála neked ezért.

Kérés: Uram, segíts, hogy ma buzgóbban keresselek téged!

1. A tulajdonába jött. A mi Istenünk eljött, hogy megkeressen minket. „Nem mi szerettük Istent, hanem Ő szeretett először minket.” (vö. 1 Jn 4,10). Mit talál bennünk olyan különösnek az Isten? A Biblia a vőlegény és menyasszony, vagy az apa és anya képét használja a szeretetre. Így akarja megmagyarázni nekünk, mennyire vágyik Isten arra, hogy az övéi legyünk. Az Úr tudja, hogy ebben van a mi igazi boldogságunk. Gyakran titokzatos módon keresi az embereket, azonban Jézus Krisztus teljesen világosan megmutatkozik számunkra, és megmutatja azt a vágyát is, hogy velünk legyen. Becsülöm-e a megtestesülés ajándékát? Minden nappal egyre jobban értem, mennyire alázatosan és milyen erővel keresi Isten az én szeretetemet?

2. Istentől született. A mi Krisztusban való átalakulásunk ajándék. Isten maga kínálja föl nekünk ezt az ajándékot, és ha nyitottak vagyunk rá, mélységesen megváltoztatja a vele való kapcsolatunkat. Krisztus által van bizalmunk az Atya elé lépni, és már nem egyszerűen Teremtőnknek, hanem „mi Atyánknak” szólítani Őt. Krisztusban nyerünk erőt, hogy bűneinket elhagyjuk, és Isten szentségébe belépjünk. Krisztus adta meg nekünk a lehetőséget, hogy képesek legyünk hatással lenni az üdvtörténetre azáltal, hogy a világban hirdetjük ez Ő örömhírét. Mindez Isten jóságának és irgalmának a következménye. Mennyire értékelem, hogy Isten gyermekévé fogadott engem? Törekszem arra, hogy a Lélekben újjászületve új emberként éljem életem?

3. Telve kegyelemmel és igazsággal. Jézus Krisztus megmutatja, mit jelent igazán embernek lenni. Az Ő életének ereje és szépsége, az Ő szeretetének önzetlen önátadása segít felismernünk azokat a magasságokat, amelyekre meghívást kaptunk. Jézus megmutatja nekünk, hogy lehetséges szentnek lenni. Ő vezet minket az úton, nekünk, csak az Ő nyomában kell haladnunk. Vele bízhatunk abban, hogy azok a jócselekedetek, amelyeket életünkben véghezvittünk, örökre megmaradnak. Minden nap újra beleszeretek Krisztusba? Elkápráztat engem annyira az Ő személye, hogy nap mint nap valami újat fedezzek fel benne? Elmondhatom magamról, hogy minden nappal egyre jobban megnyer engem az Ő ügyének?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy eljöttél megkeresni engem. Ma én is akarlak téged keresni. Segíts, hogy a hitben felfedezzelek téged! Segíts megtalálnom a te jelenléted jelét az Egyházban, a szentségekben, és abban a sok jóban, amit embertársaimban elültettél! Adj új fület és nyitott szívet, hogy hallgassak Igéidre és befogadjalak életembe!

Elhatározás: Ma valakivel beszélgetni fogok Jézus megtestesülésben megmutatkozott szeretetéről.


A Pápa ima szándéka 2009. december hónapra:

- Hogy a gyermekeket tiszteljék és szeressék, és soha ne legyenek kizsákmányolás áldozatai semmilyen formában.

- Hogy Karácsonykor a Föld népei felismerjék a Megtestesült Igében a fényt, amely minden emberre kisugárzik, és hogy a nemzetek megnyissák kapuikat Krisztus, a világ Megváltója előtt.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger