2010. szeptember 11., szombat

Évközi huszonharmadik hét – szombat

Gyümölcseiről ismeritek meg a fát
2010. szeptember 11. Évközi huszonharmadik hét – szombat

P. Daniel Polzer LC

Lk 6,43-49
Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz: Nincs jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem, és nincs rossz fa, amely jó gyümölcsöt hoz. Minden fát gyümölcséről lehet megismerni. Nem szednek a tövisbokorról fügét, sem a tüskebokorról nem szüretelnek szőlőt. A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat hoz elő. Hiszen a szív bőségéből szól a száj! Miért mondjátok nekem: „Uram, Uram!” – ha nem teszitek, amit mondok?
Megmondom nektek, kihez hasonlít az, aki hozzám jön, hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja: hasonlít ahhoz a házépítő emberhez, aki mélyre ásott, és az alapot sziklára rakta. Jött az árvíz, rázúdult a házra, de nem tudta azt összedönteni, mert jó alapra épült. Aki viszont hallgatja tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít ahhoz az emberhez, aki házát alap nélkül építette a puszta földre. Amikor rázúdult az árvíz, háza azonnal összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle.

Bevezető ima: Uram Jézus, most újra együtt vagyunk az imában. A Te szavaidról fogok most elmélkedni. Nem akarok azok közé tartozni, akik így szólnak: „Uram, Uram!”- de soha nem követik szavaidat. Nagyon is jól tudod, hogy milyen gyenge vagyok, milyen gyakran csak saját erőmre akarok támaszkodni és elhanyagollak téged. Ma alázatosan jövök hozzád, hogy kérjem tőled fényedet és kegyelmedet. Add, hogy lelkem felismerjen téged!

Kérés: Uram, segíts, hogy szilárd alapra építsem életemet!

1. A jó fa jó gyümölcse. Honnan ismerjük fel, hogy mi lakik lelkünk mélyén? Azokról a gyümölcsökből, amelyek lelkünkből teremnek. Tudjuk, hogy ha életünk felebaráti szeretettel, hittel, türelemmel és becsületességgel van tele, akkor lelkünk erős és egészséges. Azonban, ha ennek ellenkezője lakik bennünk: a harag, irigység, bujaság, önzés és lustaság, akkor a lelkünk gyenge és beteg. Ha meg akarunk változni, nem elég, hogy a külsőségekben változtatunk és javítunk: kedvesebb arccal járni a világban, vagy felvenni egy barátságosabb külsőt a világ felé. Előbb-utóbb lehullik rólunk az álarc, mert csak ezzel csak a felszínt tudjuk eltakarni. Belülről kifelé kell megváltoznunk, be kell mennünk egészen mélyre a hibák gyökeréig, meg kell gyógyítani lelkünket a bűnbocsánat szentségével, és életünket az erényekre alapozva kell felépítenünk.

2. Csalóka biztonság. Amíg süt a nap és minden nyugodt, a gyenge alapokra épített ház is erősnek és biztonságosnak látszik. Nehezen képzelhető el, hogy nem fog tudni ellenállni az ömlő eső és a szél erejének. Gyakran elringatjuk életünket egy látszólagos biztonságban, amikor minden jól megy. Amíg nem jönnek nagyobb kísértések, s az élet nehézségeiből és viszontagságaiból is csak a kisebbek jutnak nekünk, melyek könnyen legyőzhetők, addig könnyen bebeszéljük magunknak, hogy szilárd alapokon állunk. Abban mérhetjük meg hitünket, hogy erős-e lelki életünk, és törekszünk bűn nélkül élni. Amennyire csak lehet, elővigyázatosnak és tárgyilagosnak kell lennünk, mert ez a csalfa biztonság megtéveszthet bennünket is.

3. A próba. Amikor esni kezd az eső, a szél viharossá fokozódik és magáradnak a vizek, akkor kell az alapoknak a valódi próbát kiállni. Lelki életünk tesztelése a kísértésekkel, nehézségekkel, csalódásokkal és sorscsapásokkal kezdődik. Ha szilárd alapokon nyugszik lelki életünk, gyakoroljuk az erényeket, és közel vagyunk Istenhez, akkor szilárdak tudunk maradni még akkor is, amikor ránk zúdul az áradat.  Nem szabad elfelejtenünk, hogy az áradás pillanatában már nincs alkalom arra, hogy megerősítsük az alapokat, akkor már túl késő. Az erős alapokat akkor kell megépíteni, amikor süt a nap. Most kell Krisztus szavait követnünk, amíg még van rá időnk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, hálát adok, hogy veled tölthettem imában ezt a kis időt. Köszönöm, hogy segítesz felismernem és világosan látnom, mit kell megváltoztatnom életemben. Ne engedd, hogy életemet látszat biztonságban elringassam, csak mert pillanatnyilag nincsenek nehézségek életemben. Szeretnék készen állni a megpróbáltatásokra, ha jönnek majd az áradások. Még ma szeretnék munkálkodni az alapok megerősítésén. Segíts növekednem az erényekben! Szeretném, ha életem jó gyümölcsöt teremne; olyan gyümölcsöket, amelyek nem csak kinézetre szépek, hanem belülről is – egészen a magjukig – egészségesek. Olyan gyümölcsöket akarok teremni, amelyek a jó és tiszta szív gyümölcsei. Még ma, amíg még süt a nap, munkálkodni fogok ennek a célnak az elérésén. Nem akarom, hogy meglepjen az áradás, mert akkor már túl késő lesz. 

Elhatározás: A mai napon különösen is figyelni fogok az egyik olyan erényre, amelyről tudom, hogy erősítenem kell magamban.


Erdő Péter bíboros atya 2010. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy hazánkban mindenki találjon munkát és emberhez méltó megélhetést és így megtapasztalja felelősségét és fontosságát családja és az egész társadalom számára.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Nincsenek megjegyzések:

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom