2010. november 1., hétfő

Mindenszentek


Megnyerni az egyetlen harcot, ami számít
2010. november 1.
Mindenszentek
P. James Swanson, LC

Mt 5, 1-12a

Bevezető ima: Drága Jézusom, segíts nekem jól imádkoznom ezen a napon, amikor az összes szentet ünnepeljük, akik példája lelkesít minket, mert ők elnyerték a hozzád vezető utat az imádságban hozott fáradhatatlan erőfeszítésük által!

Kérés: Uram, add, hogy jobban akarjak áldozatokat vállalni, és legyőzzem a nehézségeket, hogy így a mennyországba juthassak!

1. Hogyan lehet megérteni a nyolc boldogságot? Mindenszentek ünnepekor az Egyház arra hív minket, hogy elmélkedjünk Jézus követőinek tett ígéretein. Elsőre nem tűnnek valami vonzónak. Jézus felsorol egy egész sor olyan dolgot, amit a legtöbb ember leginkább elkerülne, mondván, hogy akadályozza saját akaratát és vágyait. Jézus ennek ellenére azt mondja, hogy boldogok leszünk, ha ezek megvannak az életünkben. Valójában a szó az eredeti görög szövegben a „makarios”, ami azt jelenti, hogy boldog. Ennek így nincs értelme. Boldog vagyok, amikor szegény, szomorú, szelíd, igazságot szomjazó, irgalmas, tisztaszívű, békességszerző, üldözött és meggyalázott vagyok? Ez nem az, amit a TV-ben, a mozikban vagy az interneten látok. Ez nem az, amit az ismerőseim többsége ajánlana nekem. Akkor mi Jézus nagy gondolata, amit ezzel a beszéddel mondani akar nekem? Boldogtalanná akar tenni engem?

2. Áldozathozatal a földi dicsőségért. Láthatjuk, hogy az összkép nem annyira elszomorító. Jézus azt mondja, hogyha elfogadjuk ezeket a nehéz dolgokat, meglesz értük a jutalmunk. Ez nagyon kifejezően hangzik így, hogy bérünk. Tulajdonképpen mind remekül hangzik: mennyek országa, kényelem, a föld öröklése, elégedettség az igazság győzelme láttán, irgalom elnyerése, Isten-látás, Isten gyermekének lenni, ezek mind remek jutalmak a mennyben. Ki ne akarná ezeket elnyerni? Nem azt látjuk, hogy vannak emberek, akik sokkal keményebben dolgoznak sokkal kevesebbért? Az atléták nem azért edzenek évekig, feladva mindenféle örömöt és élvezetet, olykor alárendelve magukat az intenzív szenvedésnek is, hogy a dicsőség rövid pillanatát megszerezzék maguknak egy versenyen? Az üzletemberek nem azért dolgoznak sokszor hosszú órákon keresztül, feladva élvezeteket és belső áldozatokat hozva, hogy néhány dollárral többet szerezzenek? Amit Jézus ajánl nekünk nem sokkal jobb, mint bármi az említettek közül? Jobb, mint egy aranyérem vagy egy millió dollár, nem igaz?

3. Érdekelnek egyáltalán minket a mennyei dolgok? Bármi, ami értéket képvisel, azért érdemes áldozatot hozni, és minél értékesebb, annál nagyobb áldozatot vagyunk képesek érte hozni. Talán az aranyérem megéri azokat az áldozatokat, amiket az atléta meghoz, hogy megnyerje azt. Talán egy millió dollár megéri az üzletembernek azokat az áldozatokat, amiket meghoz, hogy megszerezze. Ha a mennyország az, aminek Jézus mondja, nem éri-e meg mindazon áldozatokat meghozni, amiket Jézus itt megemlít – és még annál is többet? Ha az emberek hajlandók oly nagy áldozatokat hozni a múlandó dolgokért, nem kéne nekem is törekednem arra, hogy még nagyobb áldozatokat is meghozzak a mennyei örök boldogságért? Természetesen, sok ember van, aki nagy dolgokra volna képes a világban, de nem kezd ezzel a képességével semmit, mert vagy nem érdekelt benne, vagy nincs meg benne a késztetés, hogy tegyen bármi nagyot is. Ez az oka, hogy nem teszek többet a mennyország elnyeréséért? Egyszerűen nem érdekel? Mi az, ami motiválni fog engem, hogy valóban vágyjak mindazokra, amiket Jézus kínál nekem?

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusom, nem teszek túl sokat azért, hogy a nyolc boldogság szerint éljek. Tényleg nem gondolok sokat azon ajándék érdeméről, amit Te kínálsz nekem – az örök boldogságról a mennyben. Segíts értékelnem ezt a maga teljességében! Segíts, hogy mindennap jobban vágyódjam utána! Segíts elmélkednem azon, hogy milyen lesz a mennyország, hogy így hevesebben vágyódjam utána, és hajlandó legyek bármit megtenni, – bármit, ami ahhoz kell, – hogy odajussak!

Elhatározás: A mai napon legalább öt percet szánok arra, hogy elképzeljem, milyen lesz a mennyország. Milyennek szeretném, milyen legyen a mennyország? A legmerészebb elképzeléseimet is meg fogja haladni a valóságban. Erre szánva egy kis időt a mai napomból, növelni fogom a vágyat, hogy a mennybe menjek, és megtegyem a szükséges áldozatokat azért, hogy odajussak.

A pápa imaszándéka 2010. november hónapra:

Kábítószerfüggők és szenvedélybetegségek bármely formájának áldozatai: hogy a kábítószerek vagy más függőségek áldozatai –a krisztusi közösség támogatásával - merítsenek megváltó Istenünk erejéből, életük radikális megváltoztatásához.

Kontinensre kiterjedő latin-amerikai misszió: hogy a latin-amerikai egyházak folytassák püspökeik által célul kitűzött missziójukat az egész kontinensen, és ezáltal tegyék azt Isten népe egyetemes missziós feladatának részévé.


-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Nincsenek megjegyzések:

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom