2010. január 4., hétfő

Békesség e háznak, és a benne lakóinak!

Békesség e háznak, és a benne lakóinak!

Dobos László 2009. 12. 29, kedd
Archívum | Nyomtatható verzió | Küldje tovább ismerősének

Karácsony és Vízkereszt közötti időszakban zajlik falvainkban és városainkban a hagyományos házszentelés. Ez a szokás a római katolikus egyházban eredetileg vízkereszt ünnepéhez kapcsolódott, hiszen a víz és tömjén szenteléséből alakult ki maga a házszentelés, melyről első adatunk Mátyás király idejéből van.

hazszenteles_b

A házszentelés, a házáldás (latinul: benedictio domorum) alkalmával a pap meghinti szenteltvízzel a házakat. Az ajtó szemöldökfájára (szentelt) krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 10. Más értelmezés szerint e három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat ('Krisztus áldja meg e házat').

Hagyomány szerint csengettyűsök a házszentelés előfutárai, akik jelzik a ház lakóinak a pap érkezését, illetve a papnak, hogy befogadják vagy nem a Szentkeresztet. Csengettyűszó, és a kántor éneke jelzi az Úr Jézus közeledtét. Ministráns gyermekek, azaz vidimuszok kíséretében, a pap kereszttel kezében köszönti a ház lakóit „Békesség e háznak, és a benne lakóinak!”. Az asztalon égő gyertya Krisztus világosságát, illetve a ház népének hitét jelképezi. A vidimusz elnevezés az evangéliumi versből ered: vidimus enim stellam eius in Oriente (Máté 2, 2). Magyarul: láttuk az ő csillagát napkeleten. Székelyföld több településén térdelve fogadják a papot, illetve a keresztet, amelyet a szertartás végén mindenki megcsókol. Ma is élő hagyomány, hogy a szertartás után a papot égő gyertyával kísérik ki.

Nem is olyan régen a házszentelés alkalmával történt a koledálás; vagyis adománygyűjtés. Ez a szokás falun még ma is él. Sok helyen ekkor gyűjtik be a kepét, az egyházi adót és a termékadományokat, mely tájegységenként változó (gabona, tojás stb.).

A házszentelés nem egyszerű népszokás, hanem keresztény hitünkről való tanúságtétel. Áldás forrása, hétköznapjaink, állandó életterünk megszentelése. Ne hagyjuk kiveszni, maradjon a szokás, fogadjuk szeretettel a a Szentkeresztet, a házszentelést végző papot.

Mellékelt felvételünk Csíkszentkirályon készült.

Túrmezei Erzsébet: Újévi kérés

Túrmezei Erzsébet: Újévi kérés

Láttam, Uram!
Egyik béna volt, a másik aszott, sárga...
vagy nem volt lába...
De a Te fényed hullt a betegágyra!
Hitükkel elrejtőztek Nálad,
és úgy hordozták mázsás terhüket
a Te erőddel, mint a szalmaszálat.

És láttam szalmaszál alatt roskadozókat.
Mert mázsás teher
könnyű, mint a kis szalmaszál, Veled.
De Nélküled
a szalmaszál is mázsás súly lehet.

Új évbe indulok,
és nem tudom, mi vár.
Csak azt tudom: velem vagy, nem hagysz árván.
Csak azt tudom: utam már kijelölted.
Mint bízó gyermek, járhatok Előtted.
Te mérsz ki bút, örömöt, munkát, terhet,
s irgalmad mindegyikbe áldást rejtett.

Csak egyet adj: hogy céliránt haladjak,
hogy szalmaszálak alatt ne roskadjak!
És ha szereteted mázsás teherrel
tenné próbára ezt a gyenge vállat -
segíts úgy vinni mázsás terhemet
a Te erőddel - mint a szalmaszálat!

»

Te erős leszel a végén?

Te erős leszel a végén?

Mindenkinek vannak nehéz pillanatai az életben, amikor úgy érzi, mindennek vége, nem bírja már tovább, ennél rosszabb már nem is történhet vele! De ahogy mondani szokás, az élet megy tovább, folytatni kell, fel kell állni és menni tovább!

Az alábbi megdöbbentő videófilm segít abban, hogy ha padlóra is kerülünk, legyen erőnk felállni, hisz mindenünk meg van hozzá!

...tovább

»

Ami az embert emberré teszi, azt nem érinti a gazdasági válság

Ami az embert emberré teszi, azt nem érinti a gazdasági válság

Böjte Csaba levele a válságról, az ajándékozásról és a gyerekekről.

„Hogy leüljél a feleségeddel és elbeszélgessél, elsétáljál valamerre, azt a gazdasági válság nem érinti. Ahhoz nem kell EU-s finanszírozás… Ahogy ahhoz sem, hogy a gyermekedet kézen fogd és elmenj vele virágot szedni és madárfüttyöt hallgatni az erdőbe.”
Az egyszerű életről, a mindennapos, csendes názáreti létről szeretnék beszélni. Ha a megváltást EU-s projektből finanszírozták volna, milyen komplikált lett volna! Mikor elterjedt a mennyországban a hír, hogy Jézus Krisztus, a második isteni személy a földre jön, gondolom, az angyalok elkezdtek nyüzsögni, hogy vajon hogyan lesz, mint lesz.

»

Hol van a zsidók újszülött királya?

Lelkipásztori elmélkedés

Hol van a zsidók újszülött királya?

Amikor Heródes király idejében Jézus megszületett a júdeai Betlehemben, íme, napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe és tudakolták: "Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten és eljöttünk, hogy hódoljunk előtte." Meghallotta ezt Heródes király és megrémült, s vele egész Jeruzsálem. Összehívatta a főpapokat és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hogy hol kell születnie a Messiásnak. Azok így válaszoltak "A júdeai Betlehemben, mert ezt írja a próféta: Te Betlehem, Júda földje, bizony nem vagy a legkisebb Júda nemzetségei között, mert belőled jő ki a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek, Izraelnek." Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét. Aztán ezzel küldte őket Betlehembe: "Menjetek, tudakozódjatok szorgalmasan a gyermek felől, és ha megtaláljátok, jelentsétek nekem. Én is elmegyek, hogy hódoljak előtte." Ők pedig miután meghallgatták a királyt elindultak. És lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük járt, míg meg nem állapodott a ház fölött, ahol a Gyermek volt. A csillagot meglátva nagyon megörültek. Bementek a házba, és ott látták a Gyermeket anyjával, Máriával. Földre borulva hódoltak előtte, majd kinyitották kincses zsákjaikat és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza országukba. Mt 02:01-12

Megszületett a Király, uralma alá helyezhetjük életünket

A paradicsomkertben egy eszme megkísértette az embert. Ez az eszme bírta rá az embert arra, hogy független, autonóm és ugyanakkor végzetesen véges, halandó személlyé váljon. Az ember a paradicsomkertben visszavonta bizalmát Teremtőjétől, a bizalomból önbizalom lett. Az ember önmagába zárult olyan lett, mint az Isten; öntörvényű lett. Ez a liberális eszme azt hirdeti, hogy az ember áll a piramis csúcsán és tegyen a legjobb belátása szerint. Ez ellen az eszme ellen Karácsonykor megszületett a Király, a Mindenható Isten Fia. Lehet uralma alá helyezni az életünket, megajándékozhatjuk Jézust bizalmunkkal. Bizalmuk gyümölcseként Jézus megsemmisíti eloldottságunkból fakadó végzetes határainkat, a halálunkat, végességünk korlátait megnyitja Isten végtelen világára.

Nem szolgálhattok két úrnak

Benedek pápánk korunk szellemi küzdelmét abban látja, hogy a tolerancia diktatúrája igyekszik elszigetelni, maga alá gyűrni az Igazságot. A liberalizmus csak azt várja el tőled, hogy ne add fel kiváló pozíciódat, hogy te légy a piramis csúcsán, mert megérdemled. Ha jó neked légy vallásos a magad módján, de ne hangoztass egyetemes igazságokat, nemcsak azért mert ilyenek nincsenek, hanem azért se, mert ezek az igazságok sértenék mindazok emberi méltóságát, akik piramisuk csúcsán tartózkodnak. Nem szolgálhatunk két úrnak a piramis csúcsán, csak egy valaki lehet. Heródes nem hajlandó átadni helyét, mozgósítja a bölcseket és az őt körülvevő vallásos apparátust is, mert tudni akarja az Igazságot, tudni akarja, hogy hol van a zsidók újszülött királya. A liberalizmusban az Igazságnak alárendelt szerepe van. Heródest az Igazság csak annyiban érdekli, amennyiben az Igazság számára hasznos lehet.

Amikor nem adunk helyet az Isten Fiának

Lehet úgy is vallásos valaki, ha a piramis csúcsán van, mint Heródes király, ha az „én és az enyém” fogalmaiba, mint legfelsőbb kategóriákban szerveződik az élete. Aki így vallásos az meg tudja magyarázni, hogy mire jó neki az, hogy vallásos. Lehetséges, hogy kiemelkedő vallásos teljesítményeket tudunk felmutatni, de ha mi vagyunk a piramis csúcsán, akkor nem adhatunk helyet az Isten Fiának, akkor eloldottak vagyunk az Igazságtól, az örök élet forrásától. A piramis csúcsán lévő ember szeretete megmagyarázható szeretet, a „mire jó nekem” kérdéskörbe szerveződő szeretet. A szeretet, ami megmagyarázható, feltételekhez kötött, nélkülözi a szabadságot, meg sem érdemli ezt a szép szót.

Amikor helyet adunk az Isten Fiának

Amikor Jézus keresztáldozata megérinti szívünket, amikor felismerjük Mennyei Atyánk, minden értelmet meghaladó, határtalan, emberlétünk pokláig hatoló, megtestesült szeretetét, akkor megjelenik nekünk az Úr. Az Úr szeretetteljes megjelenése könnyeket fakaszt, igaz bűnbánatra indít. Kiszabadulhatunk az én és az enyém szorításából, önfeledté válhatunk, belefeledkezhetünk az Istenbe, szabadon megnyílhatunk Isten szeretete előtt, helyet adhatunk az Isten Fiának. Ha Jézus az Úr, a „mire jó nekem” nem lesz többé meghatározó kérdéskör, helyette az „én mire vagyok jó” Jézusnak, kérdéskörben szerveződhet az életünk. Ha Jézus az Úr, Isten többé nem a bűneinkről kérdez bennünket, hanem a szeretetünkről. Engedelmességünk, önfeláldozásunk aranya, imádásunk és hűségünk tömjénje és szenvedésünk mirhája, egyesítheti szívünket az Isten szívével.

Kerékjártó Mihály



Amennyiben tetszett Önnek Heti Lélekemelőnk, küldje el barátainak, ismerőseinek!
Váljon az Ő lelki gyarapodásukra is!


Üdvözlettel:

Verebné Sárközi Réka

szerkesztő

Tanulságos történet

Tanulságos történet

Hideg kezek

Hétéves kislányom télikabátjának zsebeit ürítettem ki, amikor két pár ujjatlan kesztyű akadt a kezembe. Egy-egy pár volt mindkét zsebében. Azt hittem, talán egy pár kevés, hogy melegen tartsa a kezét, megkérdeztem hát, miért hord magánál két pár kesztyűt? Azt felelte: Már régóta így csinálom, anyu. Tudod, vannak gyereke, akik kesztyű nélkül jönnek iskolába és ha nálam van még egy pár, az egyiket nekik adhatom, s akkor az ő kezük sem fázik.

Bölcsesség

Bölcsesség

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.

Szaporodjon ez az ország

Emberségbe, hitbe, kedvbe,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.

Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,

vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe!

Karácsony második hete – hétfő

2010. január 4. - Hétfő

Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba vetették,
visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban
telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás
próféta mondott:
"Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke,
a pogányok Galileája:
A sötétben lakó nép nagy fényt lát,
és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre."
Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: "Térjetek meg, mert
elközelgett a mennyek országa!" Bejárta egész Galileát. Tanított a
zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a
nép körében minden betegséget és minden bajt. Híre elterjedt egész
Szíriában. Hozzá vittek mindenféle beteget, akik különböző fájdalmas
betegségekben és bajokban szenvedtek: még ördögtől megszállottakat,
holdkórosokat és bénákat is, és ő mind meggyógyította őket. Nagy népsereg
követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon
túlról.
Mt 4,12-17. 23-25

Elmélkedés:

Máté evangélista leírásában úgy áll előttünk Jézus az ő nyilvános
működésének kezdetén, mint akiben beteljesednek a prófétai jövendölések.
Az általa elhozott tanítás nincs korlátozva egyetlen népre, hiszen az
üdvösséget Isten mindenkinek felkínálja. Az üdvösség pedig Jézus
személyben jön el, aki tanításával és isteni erővel véghezvitt
cselekedetivel nyilatkoztatja ki magát, mint üdvözítőt az emberek előtt.
Célja, hogy az emberek elfogadják és higgyenek benne. Jézus tudja, hogy az
ember képes arra, hogy bűneivel elszakítsa magát az üdvösségtől, ezért nem
ítélkezni, hanem megmenteni akar. Őt kell követnünk, ha az üdvösségre
vágyunk.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Aki benned bízik, Uram,
és őszinte szívvel téged keres,
az nem könnyen botlik el.
Ha pedig mégis bajba jut,
ha mégannyira belékeveredik is,
te egykettőre kimented, megvigasztalod,
mert te nem hagyod el véglegesen
a benned bizakodót.
Ritka a hű barát,
aki barátja mellett minden rosszban kitart.
Te, Uram, csak te vagy
a fogyhatatlanul hű mindenben,
kívüled senki más.
Kempis Tamás
______________________________

Karácsony második hete – hétfő

Hol laksz?

2010. január 4. Karácsony második hete – hétfő

P. Jason Smith LC

Jn 1,35-42

Abban az időben (Keresztelő) János ott állt két tanítványával, és mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: "Nézzétek, az Isten Báránya!" Két tanítványa hallotta, hogy (János) ezt mondta, és követni kezdte Jézust. Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: "Mit kívántok?" Azok ezt felelték: "Rabbi - ami annyit jelent, hogy Mester - hol laksz?" "Jöjjetek, nézzétek meg!" - mondta nekik. Elmentek tehát vele, megnézték, hogy hol lakik, és aznap nála maradtak. Ez a tizedik óra körül volt. A kettő közül, akik hallották ezt Jánostól és követték (Jézust), az egyik András volt, Simon Péter testvére. Ő először testvérével, Simonnal találkozott, és szólt neki: "Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet", és elvitte Jézushoz. Jézus rátekintett, és így szólt hozzá: "Te Simon vagy, János fia, de Kéfásnak, azaz Péternek fognak hívni."

Bevezető ima: Uram Jézus neked ajánlom e napot. Akár az első apostolok, veled szeretnék lakni. Hiszek benned; kérlek, segíts hitetlenségemen! Szeretlek és kérlek, hogy indítsd fel bennem még buzgóbb szeretetedet!

Kérés: Uram Istenem, fedd fel magad a lelkemben!

1. Az apostolok kérdése. Mester, hol laksz? A két apostolnak ez az első megnyilvánulása Jézus felé. Ez felfedi lelki beállítottságukat. Talán még nincsenek készen arra, hogy mindenüket elhagyják és kövessék Őt, de vele akarnak maradni, tanulni tőle, jobban megismerni, és utánozni Őt. Kérdésük komoly elköteleződés utáni vágyat mutat az Úrral.

2. A mi kérdéseink. Saját Krisztus követésünk első lépései szintén kérdésekkel kezdődnek. Kérdéseink típusa mutatja szándékunkat és követéséről hozott elhatározásunk komolyságát. Ott kezdődik, amikor már nem azt kérdezzük: Mit nyerek én ebből? Hanem alázatosan Ő felé fordulva azt, hogy: Hogyan szolgálhatnék? Mit tegyek az életemmel? Mi a te akaratod a számomra? Az összes többi kérdés felszínes és fölöslegessé válik.

3. Krisztussal maradni. Bár arra vagyunk meghívva, hogy Krisztussal éljünk, életünkben ez különböző formákban nyilvánulhat meg. Van, aki arra hívatott, hogy Krisztust jelenlévővé tegye otthonában, a házasságban, mint férj és feleség. Mások papi vagy szerzetesi hivatás kaptak, hogy a napjuk minden percét Krisztusnak szánják mások szolgálata által. Ismét mások arra hívatottak, hogy egyedül éljenek, és hirdessék Isten szeretetét, oly módon, ami a házasoknak és a megszentelteknek nem lehetséges. Mindenki a maga hivatása szerint teljesítheti Isten akaratát, így Krisztussal együtt élve.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, köszönöm a meghívást, hogy veled maradjak. Ahogyan a két apostoltól kérdezted: „Mit kívántok?”, így fordulsz felém is a mai napon. Hadd maradjak veled kegyelmed segítségével, jól megélve élethivatásomat, amelyre hívtál!

Elhatározás: Ma hálát adok Istennek a hivatásomért.


Erdő Péter bíboros atya 2010. januári imaszándéka:

Hogy legyen béke Magyarországon és az egész világon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger