2010. január 8., péntek

Karácsonyi idő, Január 11. vagy Vízkereszt utáni péntek

Karácsonyi idő, Január 11. vagy Vízkereszt utáni péntek

"Uram, ha akarod, meggyógyíthatsz engem!" Milyen hit és alázat van a betegben. A teljes elfogadást olvashatjuk ki szavaiból. Amikor - naponta többször is - imádkozzuk a Miatyánk imádságát, vajon mennyire tudom rábízni magam Istenre, amikor azt mondom, 'legyen meg a Te akaratod'? Jézus szeretetével erősíti ezt a bizalmat bennem.
További gondolatok...

Karácsony második hete – péntek

2010. január 8. - Péntek

Abban az időben, amikor Jézus az egyik városban tartózkodott, talált ott
egy leprával borított férfit. Mihelyt a leprás meglátta Jézust, arcra
borult előtte, és kérlelte: "Uram, ha akarod, meggyógyíthatsz engem."
Jézus kinyújtotta kezét, megérintette, és így szólt hozzá: "Akarom,
tisztulj meg!" Erre azonnal elhagyta őt a lepra. Jézus meghagyta neki,
hogy senkinek se szóljon. "Menj inkább - mondta -, mutasd meg magadat a
papnak, és gyógyulásodnak bizonyságául ajánld fel tisztulásodért az
áldozatot, amint Mózes rendelte!" A gyógyítás híre mégis egyre jobban
elterjedt. A nép nagy tömegben tódult Jézushoz, hogy hallgassa, és
betegségeiből gyógyulást nyerjen. Ő azonban inkább egy magányos helyre
vonult vissza, hogy imádkozzék.
Lk 5,12-16

Elmélkedés:

Jézus korában a leprás betegségben szenvedők elkülönítve éltek, és
semmilyen módon nem érintkezhettek az egészséges emberekkel. Ennek
elsősorban egyszerű egészségügyi oka volt: ne terjedjen tovább a betegség,
ne kapják el mások is. Ezen ok mellett aztán idővel megjelent a vallási ok
is, azaz a mózesi törvény tiltotta, hogy az egészségesek érintkezzenek a
betegekkel, mert különben tisztátalanná válnak, azaz alkalmatlanná válnak
az áldozat-bemutatásra, illetve felajánlásra. A mai evangélium kulcsszava,
leglényegesebb mozzanata az érintés. Jézus megérintette a beteget. Jézus
szándékosan átlépi az egészségesek és a betegek között lévő határt, amit a
törvény húzott, jelezvén, hogy az irgalmas Isten belép a betegek világába,
hogy szabadulást, gyógyulást hozzon számukra.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, Istenem, őrizz meg engem attól, hogy valaha is terhesnek érezzem a
munkát, vagy kedvetlen legyek hivatásomban.
Adj kitartást, örömet, mellyel végzem a munkámat, valamint hasznosan, jól
gazdálkodjam az idővel, ne fecséreljem el haszontalan beszélgetéssel, vagy
időtöltéssel.
Adj nekem oly erős szeretetet, hogy az, amit mára rendeltél nekem, ne
teher legyen, hanem öröm.
______________________________

Karácsony második hete – péntek

„Egy újmise meghallgatásáért, nem nagy áldozat egy pár csizma elkoptatása” - tartották a régi öregek. Nekünk nem kell olyan messzire gyalogolnunk,

hogy a csizmánk talpa elkopjon, viszont az újmise kegyelmeiben mi is részesülhetünk.

Mindenkit várunk szeretettel 2010. január 9-én 16 órakor az Avilai Szent Teréz templomba, (Bp. VI. ker. Pethő Sándor u. 2.) Ranninger Carlos atya újmiséjére.


Ha Isten úgy akarja

2010. január 8. Karácsony második hete – péntek

P. Jeffrey Bowker LC

Lk 5,12-16

És történt, hogy amikor egy városban volt, íme, egy leprás férfi meglátta Jézust, arcra borult, és ezekkel a szavakkal kérlelte őt: ,,Uram! Ha akarod, te megtisztíthatsz engem.'' Ő pedig kezét kinyújtva megérintette őt, és szólt: ,,Akarom, tisztulj meg!'' Azonnal eltávozott róla a lepra. Erre ő meghagyta neki, hogy senkinek se szóljon, hanem ,,menj, mutasd meg magadat a papnak, és mutass be áldozatot tisztulásodért, amint Mózes rendelte, bizonyságul nekik.'' De a híre annál jobban elterjedt. Sok ember gyűlt össze, hogy hallják őt, és meggyógyuljanak betegségeikből. Ő azonban visszavonult a pusztába, és ott imádkozott.

Bevezető ima: Uram, ma alázatos szívű leprásként jövök hozzád, aki tisztában van azzal, hogy minden szépség tőled ered. Az én szándékosan elkövetett bűneim eltorzították a rólam szóló tervedet, ezért hozzád fordulok és kérlek, hogy tisztítsd meg minden szavamat és tettemet. Remélek tebenned és bízom végtelen irgalmadban.

Kérés: Uram, ajándékozz meg a te végtelen irgalmasságodba vetett teljes bizalommal!

1. Uram! Ha akarod, te megtisztíthatsz engem. Ha Isten úgy akarja… Ez a kijelentés arról tanúskodik, hogy ennek a leprásnak fontosabb Isten akaratának teljesülése, mint a saját gyógyulása. Türelmet és alázatot tanúsít, s ez azt mutatja, hogy kész Isten tervének megfelelően felvenni és hordozni keresztjét. Az, aki teljesen el van telve magától és nem tudja elfogadni a problémákat és hiányosságokat, akadályt gördít saját gyógyulása útjába. Van, aki elveszti türelmét a küzdelemben, mert sokkal inkább a gyógyulást akarja, mintsem azt, Aki gyógyít. Talán a teste meggyógyul, de a lelke beteg marad és csúnya Isten előtt. Az teszi lehetővé, hogy Isten sokkal előbb meggyógyítsa a testünket és megszabadítsa a lelkünket, ha nyitottak vagyunk Isten felé, ha szabadok vagyunk az egyszerű élettől, és önmagunkat teljesen átadjuk Isten kezébe. Milyen szép volt ennek a leprásnak a lelke Krisztus szemében! Add, hogy ez az ima megnyissa a szívemet, hogy a mai napnak minden kihívását alázattal, és az engem vezető Isten iránti szeretetből tudjam magamra vállalni!

2. Akarom – tisztulj meg! A lepra által eltorzult test a bűnös lélek szimbóluma, amely megváltásra szorul. Amikor egy ember a bűn súlyos és elcsúfító következményeitől szenved, akkor kezdődik a megtérés és változás útja. Az az ember, aki még érzi egy múltbeli súlyos bűn tüskéjét, az nem hisz igazán egy új élet lehetőségében. Közelebb akar kerülni Istenhez, de csak nehezen hiszi el, hogy Isten is közel akar lenni hozzá. Isten beavatkozása – véglegesen, örökre és kizárólagosan – mozgatja Krisztus kezét, amely kinyúlik, hogy megérintse a leprást, és azt mondja: „Én akarom!” A testtől a lélekig – Isten gyógyító és megbocsájtó akarata minden emberi képzelőerőt felülmúl! Ha nem tekintünk többé kudarcainkra sajnálkozó önszeretettel, és ha élő hittel elfogadjuk Isten kifejezett szándékát arra, hogy megváltson minket, akkor olyan új emberré születünk Krisztusban, aki a bűn és a „világ” számára meghalt.

3. Meghagyta neki, hogy senkinek se szóljon. Urunk azt parancsolja, hogy hallgassunk. Nem mindent kell kimondani, amit tudunk, és Krisztus tanítványának okosnak kell lennie. Milyen sokszor akadályozzuk meg Isten működését azzal, hogy túl sok mindent mondunk! Krisztusnak belső biztonságot ad, hogy küldetését az Atyával való mély egységben éli meg, és a zsidók előtti nyilvános bemutatkozásának idejét és helyét Atyja akaratára bízza. A diszkréció mint erény odaadó magatartásból fakad, nem pedig önzésből. Mikor hirdetik ki nyilvánosan Krisztus személyazonosságát? „És én, ha felemeltetem a földről, mindeneket magamhoz vonzok.” (Jn 12,32) Csak kínszenvedése előtt, virágvasárnaptól húsvétvasárnapig nyilatkozik meg istensége teljes egészében. És én is így akarom mindazt, amit Krisztusról megtapasztaltam – a róla meglévő tudásomat – alázatosan, szeretettel és okos visszafogottsággal másoknak továbbadni, hogy ezzel növelhessem Krisztus igazságának hatását a világra.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, látom, ahogyan kezed a leprástól az én lelkem felé nyúl és megmutatja átformáló hatalmát. Semmilyen bűn nem fogja tudni elvenni a bátorságomat, hogy ellenálljak neki; semmilyen évek óta kínzó hibám nem fogja meggyengíteni a győzelembe vetett hitemet. Csak egy kézmozdulatod, és minden meggyógyul, bocsánatot és megváltást nyer. Ma azt a szilárd elhatározásomat, hogy szent leszek, teljes bizalommal a te kegyelmedre és feltétlen szerelmedre építem.

Elhatározás: Egy olyan embert, aki rossz úton jár, Urunk irgalmasságába ajánlom.


Erdő Péter bíboros atya 2010. januári imaszándéka:

Hogy legyen béke Magyarországon és az egész világon.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger