2010. január 12., kedd

Évközi idő, 1. hét Kedd

Évközi idő, 1. hét Kedd

Kafarnaumban Jézus tanít, ördögöket űz, betegeket gyógyít és imádkozik. Tehát Jézus felkeresi az embereket, szerető jelenlétét hozza el. A vallás külső gyakorlata, a felszentelt helyek segíthetnek minket, hogy Isten közelébe kerüljünk. A legfontosabb azonban Jézus Krisztussal személyesen találkozni. A démon gyenge és tehetetlen Jézus hatalmával szemben, csak ő tudja legyőzni a gonoszt és a rosszat életünkben. Krisztus nélkül a gonosz erőknek lehetséges hatalma van fölöttünk. Tanítása és jelenléte döntésre szólít fel minket, hogy elfogadjuk szelíd hatalmát szívünk fölött. Isten szentje, emelj ki önzésemből és kényelmemből! Add, hogy szabadságodat válasszam, és neked engedelmeskedjem! (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi első hét - kedd

2010.01.12. kedd

Szívem ujjong az Úrban, erővel tölt el Istenem


1Sám 1,9-20

Miután ettek és ittak Silóban, Anna felkelt, és amíg Héli pap az Úr templomának ajtófélfájánál a székében üldögélt, Anna keseredett szívvel imádkozott az Úrhoz, és nagyon sírt. Fogadalmat is tett, és ezt mondta: ,,Seregeknek Ura, ha letekintesz és meglátod szolgálód nyomorúságát, ha megemlékezel rólam, nem feledkezel el szolgálódról, és fiúmagzatot adsz szolgálódnak, akkor az Úrnak adom őt élete valamennyi napján, és borotva nem éri a fejét.' Történt pedig, hogy amíg ő imádkozott az Úr előtt sokáig, Héli egyre figyelte a száját. Mivel Anna csak a szívében beszélt, és csak az ajka mozgott, a szava pedig egyáltalán nem hallatszott, Héli azt gondolta róla, hogy részeg. Meg is kérdezte tőle: ,,Meddig leszel részeg? Menj, emészd meg egy kissé a bort, amitől elkábultál!' Anna azt felelte: ,,Nem, uram! Nagyon szerencsétlen asszony vagyok én, sem bort, sem más részegítő italt nem ittam, csak a lelkemet öntöttem ki az Úr színe előtt. Ne tartsd szolgálódat Béliál lányai közül valónak, mert bánatom és szomorúságom sokasága miatt szóltam mindeddig.' Héli erre azt mondta neki: ,,Menj békével, és Izrael Istene teljesítse kérésedet, amelyet hozzá intéztél.' Anna így válaszolt: ,,Bárcsak kegyelmet találna szolgálód a szemedben!' Azzal elment az asszony a maga útjára. Evett, és az arca többé bánatosra nem változott. Reggel aztán felkeltek, imádkoztak az Úr előtt, aztán visszatértek, és elmentek házukba, Ramátába. Amikor aztán Elkána megismerte Annát, a feleségét, az Úr megemlékezett róla, és történt napok múltával, hogy Anna fogant és fiút szült. Sámuelnek nevezte el, mert az Úrtól kérte őt.

1Sám 2,1-8

Anna is imádkozott, ezekkel a szavakkal: ,,Ujjongóvá vált az én szívem az Úrban, Istenem révén felemelkedett a szarvam. Tágra nyílt a szám ellenségeimmel szemben, mert örvendezem segítségeden. Nincs olyan szent, mint az Úr, bizony nincsen más terajtad kívül, nincs oly erős, mint a mi Istenünk. Ne beszéljetek annyit, kérkedve, kevélyen, távozzék a régi beszéd szátoktól, mert mindentudó Isten az Úr s eléje kerülnek szándékaitok. Vereséget szenved az erősek íja, de erővel övezik fel magukat a gyengék, elszegődnek kenyérért, akik azelőtt bővelkedtek, de jóllaknak, akik éheztek, s míg sokat szül, aki meddő volt, akinek sok fia volt, meddőségbe esik. Az Úr tesz halottá és élővé, visz le az alvilágba, s hoz vissza onnét, az Úr tesz szegénnyé s gazdaggá, megalázottá és felmagasztalttá. Porból felemel szűkölködőt, sárból kihoz szegényt, hogy fejedelmek mellé üljön és elfoglalja a dicsőség székét. Mert az Úré a föld minden sarka, s ő helyezte rájuk a föld kerekségét.

Mk 1,21-28

Bementek Kafarnaumba. Szombaton mindjárt bement a zsinagógába és tanított. Álmélkodtak a tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. Volt a zsinagógájukban egy ember a tisztátalan lélek hatalmában. Ez így kiáltott föl: ,,Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus! Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom ki vagy: az Isten Szentje!' Jézus megparancsolta neki: ,,Némulj el, és menj ki belőle.' A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta őt, majd hngosan kiáltva kiment belőle. Erre mindnyájan elcsodálkoztak, s azt kérdezték egymástól: ,,Mi ez? Új tanítás, hatalommal? Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki?' Egyszerre elterjedt a híre Galilea egész vidékén.

Évközi első hét - kedd



2010. január 12. - Kedd

Kafarnaum városában Jézus egy szombaton bement a zsinagógába, és tanított.
Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint
akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. A zsinagógában volt egy
ember, akit megszállt a tisztátalan lélek. Így kiáltozott: "Mi közünk
egymáshoz, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki
vagy: az Isten Szentje!" Jézus ráparancsolt: "Hallgass el, és menj ki
belőle!" A tisztátalan lélek erre összevissza rángatta az embert, aztán
nagy kiáltással kiment belőle. Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek
egymást kérdezgették: "Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a
tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki!" El is
terjedt a híre hamarosan Galilea egész vidékén.
Mk 1,21-28

Elmélkedés:

A Jézus szavaiban és tetteiben rejlő rendkívüli erőt hamar észreveszik az
emberek és csodálkozást vált ki belőlük. Nem tudják, hogy honnan származik
ez a hatalom, amely felülmúlja az emberi erőket, s nagyobb, mint a gonosz
hatalma. A gonosz lélektől való csodás szabadítások azt jelzik, hogy Jézus
érvényesíti az isteni jóság és üdvözítő szándék erejét az embereken, és
nem engedi, hogy a rossz befolyása győzzön. Ő tehát nem csak szavaival,
hanem cselekedeteivel is meg akarja nyerni az embert a maga számára, isten
számára. A mi számunkra pedig mindig az a választás marad, hogy mely
erőket engedjük felülkerekedni magunkban. A rossz hatásoknak vagy Isten
erejének engedünk?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, nincs üdvösségem, csak tebenned;
ha te nem leszel nyugalmam,
nem gyógyul meg gyöngeségem.
Istenem, légy védelmezőm,
biztos menedék, hogy megszabaduljak!

______________________________
__

Aktuális:
Szívünkben mély nyomot hagyott címmel megjelent könyvben három év összes
vasárnapi és ünnepnapi elmélkedése. Az általam írt, az evangéliumhoz
kapcsolódó elmélkedéseket az Új Ember Kiadó jelentette meg. 1 kötet ára
1900, de a három egyben csak 3800 Ft. Aki kéri, ezen áron és 700 Ft
postaköltséggel (külföldre több) el tudom küldeni, akár névre szólóan
dedikálva is.
Megrendelhető tőlem a his@katolikus.hu címen a név és a postacím
elküldésével.
Horváth István Sándor
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu

http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

2010. január 12. Évközi első hét - kedd

Az igazság meredek és tövises útja

2010. január 12. Évközi első hét - kedd

P. Patrick Murphy LC

Mk 1,21-28

Bementek Kafarnaumba. Szombaton mindjárt bement a zsinagógába és tanított. Álmélkodtak a tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. Volt a zsinagógájukban egy ember a tisztátalan lélek hatalmában. Ez így kiáltott föl: ,,Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus! Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom ki vagy: az Isten Szentje!'' Jézus megparancsolta neki: ,,Némulj el, és menj ki belőle.'' A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta őt, majd hangosan kiáltva kiment belőle. Erre mindnyájan elcsodálkoztak, s azt kérdezték egymástól: ,,Mi ez? Új tanítás, hatalommal? Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki?'' Egyszerre elterjedt a híre Galilea egész vidékén.

Bevezető ima: Uram, arra vágyom, hogy első helyen legyél az életemben. Könnyű belefeledkezni a napi teendőkbe. De te nem csak egy vagy e teendők között, te Uram és Istenem vagy. Hiszek benned, de tudom, hitemnek erősebbé kell válnia. Szeretlek, de küzdenem kell, hogy jobban szeresselek magamnál és a terveimnél. A legjobbat akarom ajánlani neked magamból most, miközben beszélgetünk.

Kérés: Uram, add, hogy megértsem te vagy az igazság! Bár úgy szeretnélek, mint a szívemben megfogant igazság!

1. A jó és az igazság együtt. „Mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók..” Veritatis Splendor kezdetű enciklikájában emlékeztet II. János Pál a szükséges kapcsolatra a szabadság, a jó és az igazság között. Sőt azt mondja, hogy ennek a kapcsolatnak a megértése nélkülözhetetlen a világ megváltásához. Jézus azért tanított hatalommal, mert Ő volt az Igazság és a Jóság. A szabadságunk ennek a felismerésében áll és abban, hogy e szerint élünk. Őszintén keresem az igazságot az életemben, vagy elvegyülök a világ hedonista, önmegvalósító elvárásaiban?

2. Kamatoztatni a bennünk lévő jót. „Mi közünk egymáshoz, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket?” Amikor szabad akaratunk visszautasítja a felismerést, hogy Jézus az igazság, és az a legjobb számunkra, ha követjük és szeretjük Őt, megrettenünk. Ragaszkodunk a jóhoz, ami nem tőle van. Nem akarja elvenni tőlünk, amink van, hanem növelni és megsokszorozni akarja. El kell hagynunk alantas dolgainkat ahhoz, hogy a nagyobb jó erőre kapjon bennünk: „Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz.” (Jn 12.24)

3 Az igazság követel. Erre mindnyájan elcsodálkoztak, s azt kérdezték egymástól: ,,Mi ez? Új tanítás, hatalommal?” Relativista világban élünk, ahol az igazság mindig az, aminek éppen akarjuk. „Bármi, csak kényelmes legyen”, hangzik manapság. Megdöbbenünk, amikor Jézus, megtöri ezt a relativista szemléletet, azzal hogy azt állítja: Ő az Igazság. Amikor az evangélium követel tőlem valamit, közönyös vagyok-e, elhitetve magammal, hogy mindegy mit teszek, vagy teszek-e valamit egyáltalán? Ha kényelmes engedelmeskedem, ha nem… Az igazság követel, de micsoda kegyelem, hogy Krisztus személyében az igazság egyszerre szeretet, irgalom, jóság és öröm. Szeretem az igazságot, és megpróbálok annak világosságában élni?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudod milyen könnyen mentem ki magam kötelezettségeim alól. Még akkor is, ha tudom, hogy teljesítve azokat új erőre találok, megbújt energiára, szeretetforrásra saját magamban. Segíts a szeretetben odaadnom magam neked, hogy teljesítsem kéréseidet, és megtapasztaljam annak a kegyelemnek az erejét, amellyel meg akarsz ajándékozni!

Elhatározás: Ma felajánlok valamit Krisztusnak szeretetből a szeretet országának felépítéséért.


Erdő Péter bíboros atya 2010. januári imaszándéka:

Hogy legyen béke Magyarországon és az egész világon.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger