2010. január 13., szerda

Szent Hiláriusz püspök, egyháztanító

Szent Hiláriusz püspök, egyháztanító

Jézus hitként értékelte az emberek találékonyságát és fáradtságát. A hit olyan elkötelezettséget és kitartást jelent, amely a legnagyobb akadályokat is le tudja győzni. A beteghordozók hite is kellett a gyógyuláshoz, valamint az, hogy a béna ember elfogadta segítségüket. Add uram, hogy hittel felismerjem felelősségemet másokért, és hozzád vigyek másokat! A bűn megbénítja az embert, hogy Isten elé jusson. A bűnök megbocsátása Isten kizárólagos joga. Az írástudók a gyógyítás eredményét láthatják, de a bűnök megbocsátása még nagyobb tett, bár azt nem tudják ellenőrizni. Uram, add, hogy el tudjam fogadni mások segítségét. Újra akarok járni, hogy téged követhesselek és dicsérjelek! (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi első hét – szerda

2010.01.13. szerda

(Szent Hiláriusz)

Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!


1Sám 3,1-10

Azokban a napokban, amikor a gyermek Sámuel Héli előtt az Úrnak szolgált, ritka volt az Úr szózata, s nem fordult elő gyakran látomás. Történt azonban az egyik nap, amikor Héli, akinek szeme elhomályosodott már és látni sem tudott, a szokott helyén pihent, Isten mécsesét pedig még nem oltották ki, és Sámuel az Úr templomában aludt, ahol az Isten ládája volt, hogy szólította az Úr Sámuelt. Az felelt és így szólt: ,,Itt vagyok!' Azután odafutott Hélihez és azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál!' Héli azt felelte: ,,Nem hívtalak, menj vissza és aludj!' Elment tehát és aludt. Ám az Úr ismét szólította Sámuelt. Sámuel megint felkelt, Hélihez ment, s azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál!' Az ezt felelte: ,,Nem hívtalak, fiam, menj vissza és aludj!' Sámuel ugyanis még nem ismerte az Urat, még nem nyilatkozott meg neki az Úr szózata. Ám az Úr ismét, harmadszor is szólította Sámuelt. Ő megint felkelt, Hélihez ment, és azt mondta neki: ,,Itt vagyok, hívtál!' Megértette erre Héli, hogy az Úr szólítja a gyermeket, ezért azt mondta Sámuelnek: ,,Menj és aludj, s ha megint szólít, mondd neki: ,,Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!' '' Elment tehát Sámuel, s aludt a helyén. Ekkor eljött az Úr, odaállt és szólította, ahogy előbb is szólította: ,,Sámuel, Sámuel!' Sámuel erre azt felelte: ,,Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!'

Zs 39

A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Várva-vártam az Urat, s ő lehajolt hozzám. Meghallgatta könyörgésemet, kihúzott a nyomorúság verméből, a sár fertőjéből; Lábamat kősziklára helyezte, lépésemet biztossá tette. Új éneket adott számba, Istenünket dicsérő szózatot.Sokan látják és félelem fogja el őket, s az Úrba vetik reményüket. Boldog az az ember, aki az Úrba vetette reményét, s aki nem tart a gőgösöktől, a hazugságra vetemedőktől. Sokat tettél értünk, Uram, én Istenem, csodáiddal és terveiddel: nincs hozzád hasonló senki sem! Hirdetni akarom őket és beszélni róluk, de túl sok ahhoz, hogy számba vehetném. Vágóáldozatot és ételáldozatot nem kívántál, hanem készségessé tetted fülemet. Égő- s bűnért való áldozatot nem követeltél, ezért így szóltam: ,,Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy teljesítsem akaratodat. Ezt akarom, én Istenem, törvényed a szívemben van.' Nagy gyülekezet előtt hirdetem igazságodat; Íme nem tartom vissza ajkamat, Uram, te tudod! Igazságodat nem rejtem el szívemben, hűségedet és segítségedet hirdetem. Nem titkolom irgalmadat és hűségedet a nagy gyülekezetben. Te, Uram, ne vond meg irgalmadat tőlem; Kegyelmed és hűséged tartson fenn mindenkor engem, mert számtalan veszély környékez; utolértek gonoszságaim, fel sem tudok tekinteni, számosabbak, mint a hajszál fejemen, és a szívem is elhagyott engem. Teljék kedved, Uram, megmentésemben, Uram, siess segítségemre. Jöjjenek zavarba mind és szégyenüljenek meg, akik életemre törnek, hogy elvegyék. Hátráljanak meg és piruljanak, akik rosszat akarnak nekem. Dermedjenek meg zavarukban, akik azt mondják: ,,Úgy kell neked!' Ujjongjanak s örvendezzenek benned mindazok, akik téged keresnek; ,,Magasztaltassék az Úr!' -- mondják mindenkor, akik örvendeznek szabadításodon. Bár én koldus vagyok és szegény, az Úr majd gondoskodik rólam. Segítőm és szabadítóm te vagy, Istenem, ne késlekedj!

Mk 1,29-39

Ezután mindjárt kiment a zsinagógából, és elmentek Simon és András házába Jakabbal és Jánossal együtt. Simon anyósa lázasan feküdt. Mindjárt szóltak is neki miatta. Odament hozzá, és felsegítette a kezénél fogva. Erre rögtön elhagyta a láz, és felszolgált nekik. Amikor beesteledett és a nap lement, odavitték hozzá az összes beteget és a megszállottakat: az egész város odagyűlt az ajtóhoz. Meggyógyított sok beteget, a különféle bajokban sínylődőket, és sok ördögöt űzött ki, de nem hagyta őket szóhoz jutni, mert azok ismerték őt. Másnap korán hajnalban fölkelt, eltávozott, és egy elhagyatott helyre ment, hogy ott imádkozzék. Simon, és akik vele voltak, utána mentek. Amikor megtalálták, azt mondták neki: ,,Mindenki téged keres.' Azt felelte: ,,Menjünk máshova, a szomszédos helységekbe, hogy ott is prédikáljak, mert azért jöttem.' És bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógáikban, és ördögöket űzött.

Évközi első hét – szerda

2010. január 13. - Szerda

Abban az időben Jézus kijött a kafarnaumi zsinagógából, és elment Simon és
András házába. Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szóltak is
Jézusnak. Jézus odament hozzá, megfogta a kezét, és fölsegítette. Erre
megszűnt a láza, és szolgált nekik. Amikor lement a nap és beesteledett,
odavitték hozzá a betegeket és a gonosz lélektől megszállottakat. Az egész
város ott szorongott az ajtó előtt. Jézus pedig sokakat meggyógyított,
akik különböző bajokban szenvedtek; és sok ördögöt kiűzött. De nem engedte
megszólalni őket, mert tudták, hogy ő kicsoda.
(Másnap) Jézus kora hajnalban felkelt, kiment (a házból), elment egy
elhagyatott helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele lévők utána mentek.
Amikor megtalálták, azt mondták neki: "Mindenki téged keres!" De ő azt
felelte: "Menjünk el máshová, a szomszédos helységekbe, hogy ott is
hirdessem az evangéliumot, - hiszen ezért jöttem." És elment, hirdette az
evangéliumot a zsinagógákban Galilea egész területén, és kiűzte az
ördögöket.
Mk 1,29-39

Elmélkedés:

Mind tanítása, mind csodái Jézus isteni hatalmát és erejét igazolják. Az
emberek, ahogyan erről a mai evangéliumban olvasunk, inkább csodákat,
csodás gyógyításokat várnak a mi Urunktól. Betegeket visznek hozzá annak
reményében, hogy gyógyulást nyernek tőle. Ezzel szemben Jézus inkább a
tanításra akarja helyezni a hangsúlyt, ezért elindul, hogy más helyeken is
hirdesse az örömhírt, amit a mennyei Atya bízott rá. Az Atyának való
engedelmességet tehát előbbre helyezi, mint az emberi elvárásoknak való
megfelelést. A Krisztussal való élet azt jelenti a mi számunkra, hogy
példája szerint mi is mennyei Atyánk tetszését keressük engedelmességünk
által.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenem, add meg nekem, hogy önmagam mindenki szolgájának tartsam. Amikor
csak tehetem, engedelmességben szolgálok, az utolsó helyet választva.
Szolgálok azáltal, hogy nem engedem magam kiszolgálni, hanem szolgálok
másokat, bármit kell is tennem, bármi feladatot ellátnom.
Minderre te magad mutattál példát, aki Isten, Mester és Úr voltod ellenére
úgy voltál az apostolok között, mint aki szolgál. Add, hogy a te példád
szerint és veled együtt én is lelkemet adjam sokak megváltásáért.
Boldog Charles de Foucauld
______________________________

Évközi első hét – szerda

Jézus imádság közben

2010. január 13. Évközi első hét – szerda

P. Paul Campbell LC

Mk 1,29-39

Ezután mindjárt kiment a zsinagógából, és elmentek Simon és András házába Jakabbal és Jánossal együtt. Simon anyósa lázasan feküdt. Mindjárt szóltak is neki miatta. Odament hozzá, és felsegítette a kezénél fogva. Erre rögtön elhagyta a láz, és felszolgált nekik. Amikor beesteledett és a nap lement, odavitték hozzá az összes beteget és a megszállottakat: az egész város odagyűlt az ajtóhoz. Meggyógyított sok beteget, a különféle bajokban sínylődőket, és sok ördögöt űzött ki, de nem hagyta őket szóhoz jutni, mert azok ismerték őt. Másnap korán hajnalban fölkelt, eltávozott, és egy elhagyatott helyre ment, hogy ott imádkozzék. Simon, és akik vele voltak, utána mentek. Amikor megtalálták, azt mondták neki: ,,Mindenki téged keres.'' Azt felelte: ,,Menjünk máshova, a szomszédos helységekbe, hogy ott is prédikáljak, mert azért jöttem.'' És bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógáikban, és ördögöket űzött.

Bevezető ima: Uram, hálát adok neked azért az időért, amelyet most együtt fogunk tölteni. Segíts, hogy jól ki tudjam használni! Add, hogy minden gondolatom neked tetsző legyen! Növeld a vágyat a szívemben arra, hogy eltávolodjak a rohanó, túlhajszolt világtól, és hogy egyedül lehessek veled! Kérlek, taníts meg imádkozni!

Kérés: Uram, növeld szeretetemet az imádság és a belső lelki élet iránt!

1. Egy ember, aki másokért él. Ebben a szentírási szakaszban Jézus aktív. Fáradhatatlanul dolgozik reggeltől estig. Soha nem gondol magára. Soha nem mondja azt, hogy túl kimerült vagy elfoglalt ahhoz, hogy segítsen valakinek, vagy rászánja az idejét valakire. Mindenkinek a rendelkezésére áll, és fűti a vágy, hogy egyre többet tegyen másokért. Teljesen eltölti a szeretet, mely arra hajtja, hogy környezetének fenntartások nélkül odaajándékozza magát. Az egész város összegyűlik, hogy lássák, és Ő mindenki előtt megnyitja szívét. Tanít. Betegeket gyógyít. Ördögöket űz. Ő egy olyan ember, aki másokért él.

2. Az ima embere. Egy hosszú munkanap után Jézus csak röviden pihente ki magát, aztán korán felkelt, hogy imádkozzon. Apostoli munkája és imaélete egyensúlyban állt egymással. Jézus nem hagyta magát annyira kisajátítani, hogy ne tudott volna annyi időre magányba vonulni, amennyit szükségesnek tartott ahhoz, hogy Atyjával bensőséges beszélgetést folytathasson. Az imából merítette a szükséges erőt. Az imában szilárdította meg eltökéltségét, hogy Atyja akaratát teljesítse. Annyira elmerült az imában, hogy a többiek elkezdték keresni. Az ima számára nem egy egyszeri alkalom volt, hanem napirendjének részét képezte.

3. Mindenki Őt keresi. „Mindenki téged keres” – mondták, amikor megtalálták. Minden egyes ember vágyakozását fejezik ki ezzel. Mindannyiunknak szüksége van Istenre. Ő az emberi szív legmélyebb vágya. Isten is vágyódik minden egyes ember után. Jézus befejezi az imádságot, és a következő városba siet. Mi keressük Krisztust, és Ő keres minket. Hol találkozunk vele? Az imában. Az imában azzal beszélgetünk, akiről tudjuk, hogy szeret minket. Az imában bármiről beszélhetünk vele, ami nekünk és mindenekelőtt neki fontos. Ez az életfontosságú találkozás ad nekünk fényt és erőt az összes többi találkozáshoz, amelyet a nap többi részében élünk majd meg.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy téged helyezzelek az első helyre életemben azzal, hogy a nap legértékesebb idejét ajándékozom neked! Segíts, hogy ne legyek kényelmes, hanem korán felkeljek, hogy veled lehessek! Szükségem van rád életemben. Add, hogy megtapasztaljam szeretetedet, és másokkal is meg tudjam osztani! Add, hogy elfogadjam megváltásod tervét, és kezemet nyújtsam azok felé, akik keresnek téged!

Elhatározás: Ma adok időt a napomból az egyházközségemben való evangelizálásra.


A Pápa ima szándéka 2010. január hónapra:

- A fiatalok és a tömegtájékoztatási eszközök: Imádkozzunk, hogy a fiatalok tudják felhasználni a modern tömegtájékoztatási eszközöket személyes fejlődésük és a társadalom jobb szolgálatára való felkészülésük javára.

- A keresztények egysége: Imádkozzunk, hogy minden Krisztusban hívő ébredjen tudatára annak, hogy az evangélium hatékonyabb hirdetése valamennyi keresztény közötti egység feltétele.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger