2010. január 20., szerda

Szent Sebestyén vértanú

Szent Sebestyén vértanú

Az evangélium a tizenkét apostol ünnepélyes meghívását mutatja be. A szövegben szereplő hegy a Sínai-hegyre emlékeztet, ahol a tizenkét törzsből létrejött az Isten népe. Jézus meghívja őket, hogy vele legyenek és így taníthassa őket, majd küldetést bíz rájuk, hogy folytassák művét. Az őskeresztény közösség úgy értette az apostolok küldetését, hogy igehirdetésükkel Istennek új népet gyűjtsenek össze, és azt a Krisztustól kapott hatalommal vezessék.(Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi második hét – szerda

2010.01.20. szerda

(Szent Fábián és Sebestyén, Boldog Özséb)

Én a seregek Urának a nevében megyek ellened


1Sám 17,32-33.37.40-51

Amikor aztán eléje vitték, Dávid így szólt hozzá: ,,Senkinek se csüggedjen el a szíve e miatt; én, a te szolgád, elmegyek és megvívok a filiszteussal.' Azt mondta erre Saul Dávidnak: ,,Nem bírsz te szembeszállni és megvívni ezzel a filiszteussal, mert te gyermek vagy, az meg harchoz szokott ember kora ifjúságától kezdve.' Majd azt mondta Dávid: ,,Az Úr, aki megszabadított az oroszlán mancsai meg a medve mancsai közül, Ő fog megszabadítani engem e filiszteus kezéből.' Azt mondta erre Saul Dávidnak: ,,Eredj, s az Úr legyen veled!' s vette botját, amelyet mindig a kezében hordott, kiválasztott magának öt jó sima követ a patakból, s betette azokat pásztortáskájába, amely nála volt, s kezébe vette parittyáját, s kiment a filiszteus elé. Erre a filiszteus, előtte haladó fegyverhordozójával együtt, ballagva és egyre jobban közeledve Dávid felé tartott. Amikor aztán a filiszteus feltekintett és meglátta Dávidot, semmibe sem vette, hiszen egy vörös, szép külsejű ifjú volt előtte. Erre a filiszteus így szólt Dávidhoz: ,,Hát kutya vagyok én, hogy bottal jössz ellenem?' Aztán a filiszteus megátkozta isteneivel Dávidot, és azt mondta Dávidnak: ,,Gyere csak ide hozzám, hadd adjam húsodat az ég madarainak s a mező vadjainak!' Dávid ekkor így szólt a filiszteushoz: ,,Te karddal, dárdával s pajzzsal jössz ellenem, én pedig a Seregek Urának, Izrael hadainak Istene nevével megyek ellened, amelyeket te gyalázattal illettél a mai napon. Az Úr pedig a kezembe fog adni téged, megöllek, leveszem rólad a fejedet, és még ma az ég madarainak és a mező vadjainak adom a filiszteusok táborának hulláit, hadd tudja meg az egész föld, hogy van Izraelnek Istene! Tudja meg ez az egész gyülekezet, hogy nem kell kard és dárda az Úrnak a győzelemhez, mert ő a harc ura, s ő a kezünkbe is fog adni titeket!' Amikor aztán a filiszteus nekikészült, s elindult, s Dávid felé közelített, Dávid sietve a filiszteus elé futott, hogy megküzdjön vele, és benyújtotta kezét táskájába, kivett belőle egy követ, azt parittyájával megforgatta, s elhajította, s homlokon sújtotta vele a filiszteust, úgyhogy a kő belefúródott homlokába, s az arcával a földre bukott. Így győzte le Dávid a filiszteust parittyával és kővel, s miután leverte, meg is ölte a filiszteust. Mivel ugyanis kard nem volt Dávid kezében, odaszaladt, megállt a filiszteus felett, megfogta kardját, kirántotta hüvelyéből, s megölte őt és levágta fejét. Amikor a filiszteusok látták, hogy hősük meghalt, megfutamodtak.

Zs 143

Dávidtól. Áldott az Úr, az én segítségem, aki kezemet harcra tanítja, ujjaimat viadalra. Ő az én irgalmam és erősségem, oltalmam és szabadítóm; pajzsom, akiben remélek, védelmezőm és reménységem, ő veti alám népemet. Uram, mi az ember, hogy figyelembe veszed, s az emberfia, hogy tekintettel vagy rá? Olyan az ember, mint a lehelet, napjai elenyésznek mint az árnyék. Uram, hajlítsd le egeidet és szállj le, érintsd meg a hegyeket, hogy füstölögjenek! Ragyogtass villámokat és szórd szerteszét, küldd el nyilaidat és zavard össze őket. Nyújtsd le a magasból kezed, ragadj ki, ments ki a nagy vizekből, az idegenek kezéből, akiknek szája hiúságot beszél, jobbjuk pedig a hazugság jobbja! Isten, új éneket énekelek neked, tízhúrú hárfán zsoltárt zengek neked. Aki győzelmet adsz a királyoknak, és megmented szolgádat, Dávidot a gonosz kardjától. Ragadj ki és ments ki az idegenek kezéből, akiknek hiúságot beszél szája, jobbjuk pedig a hazugság jobbja. Fiaink olyanok ifjúságukban, mint a növekvő hajtás, ifjúságtól duzzadók; Leányaink mint a templom sarokkövei, díszesek, mint a műves oszlopok. Raktáraink tele vannak, bővelkednek minden jóban; Juhaink termékenyek, megszámlálhatatlanok mezőinken, Marháink kövérek. Kőfalainkon nincs rés, sem átjárás, utcáikon jajgatás nem hangzik. Boldog az a nép, amelynek így megy dolga, boldog az a nép, amelynek az Úr az Istene!

Mk 3,1-6

Majd ismét bement a zsinagógába. Volt ott egy ember, akinek a keze el volt száradva. Lesték őt, vajon meggyógyítja-e szombatnapon, hogy vádolhassák. Akkor ő ezt mondta a béna kezű embernek: ,,Állj középre.' Aztán megkérdezte tőlük: ,,Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat, életet megmenteni vagy veszni hagyni?' Azok csak hallgattak. Ő erre haragosan körülnézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén, és így szólt az emberhez: ,,Nyújtsd ki a kezedet!' Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. A farizeusok, mihelyt kimentek, azonnal tanácsot tartottak ellene a Heródes-pártiakkal, hogy hogyan veszítsék el őt.

Évközi második hét – szerda

2010. január 20. - Szerda

Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél
kezére béna ember. A farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e
szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis ellene. Jézus felszólította a béna
kezű embert: "Állj ide középre!" Aztán megkérdezte a körülállókat:
"Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni
hagyni?" Ők azonban hallgattak. Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva
haragosan végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: "Nyújtsd ki a
kezedet!" A beteg kinyújtotta kezét, és meggyógyult. Erre a farizeusok
kimentek, és tanakodni kezdtek a Heródes-pártiakkal, hogy miként
okozhatnák Jézus vesztét.
Mk 3,1-6

Elmélkedés:

Jézus gyógyításai azt igazolják, hogy az irgalmas Isten az ember
segítségére siet. Megkönyörül a betegségtől szabadulni akaró emberen és
megajándékozza azzal, amire a beteg vágyódik, az egészséggel. Új
életminőséget, az élet jobb lehetőségét adja Isten. És ezt a jóságot soha
nem korlátozhatják emberi törvények vagy emberi szándékok. Az isten jósága
bármikor érvényesülhet a segítségre szoruló ember életében. Jézus jól
tudta, hogy szombati gyógyításai ellenérzést, sőt, a későbbiekbe nyílt
támadásokat váltanak ki a farizeusok részéről, mégis e napot is
felhasználja, hogy az irgalmasságot megmutassa. Az irgalmas szeretet
gyakorlása embertársaink iránt a mi számunkra is legyen legalább ennyire
fontos.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Urunk, állj mellettünk, oltalmazz minket!
Mentsd meg a bajban levőket, emeld fel az elesetteket, az imádkozóknak
mutasd meg magad! Segítsd a betegeket, vezesd vissza helyes útra a
tévelygőket! Tápláld az éhezőket, szabadítsd meg a foglyokat, erősítsd a
gyengéket, bátorítsd a kishitűeket! Add, hogy minden nép megismerjen
téged!
Szent Kelemen pápa
______________________________

Évközi második hét – szerda

Jót vagy rosszat tenni?

2010. január 20. Évközi második hét – szerda

P. Walter Schu LC

Mk 3, 1-6

Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok lesték őt, vajon meggyógyítja-e szombat napon, hogy vádolhassák. Akkor ő ezt mondta a béna kezű embernek: „Állj középre.” Aztán megkérdezte tőlük: „Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat, életet megmenteni vagy veszni hagyni?” Azok csak hallgattak. Ő erre haragosan végignézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén, és így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. A farizeusok, mihelyt kimentek, azonnal tanácsot tartottak ellene a Heródes-pártiakkal, hogy hogyan veszítsék el őt.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Köszönöm neked a hit ajándékát, ami értékesebb, mint maga az élet. Remélek benned. Add, hogy soha többé ne törjék át a kétségbeesés sötét vizei a remény gátját! Szeretlek. Meg akarom magam tisztítani előtted, hogy irántad való szeretetem egyre izzóbb és bátrabb legyen.

Kérés: Uram, segíts szilárdan bízni benned, amikor életemben elutasítást tapasztalok. Segíts rólad tanúskodni ott is, ahol az emberek ellenségesen gondolkodnak rólad!

1. Lesték. Krisztus már nyilvános működése kezdetén megtapasztalja a farizeusok keserű szembenállását. A búzamezőn elhallgattatta őket, és most a zsinagógában ismét bátran közeledik feléjük. Ott a farizeusok a díszhelyeket foglalják el, és minden lépését figyelemmel kísérik abban a várakozásban, hogy az előírások ellenére szombaton gyógyítani fog, és ezért bevádolhatják. Egyvalamit helyesen csináltak a farizeusok. Jól tették, hogy Krisztust pontosan megfigyelték. Bárcsak jólélekkel is tették volna: tanultak volna tőle, és dicsőítették volna Istent a csodáért, amit rajta keresztül vitt véghez. Mi milyen pontosan figyeljük meg Jézust életünkben? Készek vagyunk arra, hogy felismerjük működését a mindennapok körülményei között? Milyen gyakran dicsérjük Istent azokért a nagyszerű dolgokért, amit Krisztus bennünk tesz vagy tenni fog?

2. Jót vagy rosszat tenni? Krisztus a farizeusok felé közeledik. Rendíthetetlen bátorsággal hívja középre a béna kezű embert, így senki sem értelmezheti félre, hogy mit szándékozik tenni. Aztán két fontos kérdéssel készteti gondolkodásra ellenségeit. Először is: „Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat?” „El kell ismerniük, hogy jót tenni, szabad és az, amit tervez, jó. Továbbá el kell ismerniük, hogy rosszat tenni, azt tilos, és nyomorban hagyni egy embert, akin lehetne segíteni, bizonyosan rossz.” (William Barclay: Márk éneke, 68-69.o.) Aztán Krisztus felteszi a második kérdést: „Enged-e a törvény életet megmenteni vagy veszni hagyni?” „Itt teljesen világossá teszi. Ő azon van, hogy ennek a nyomorult embernek megmentse az életét; Ők pedig terveket kovácsolnak, hogy hogyan veszejthetnék el Krisztust. Biztos, hogy mindegyikük arra a következtetésre jutott, hogy jobb azon gondolkodni, hogyan lehet segíteni egy embernek ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan lehet őt megölni. Nem csoda, hogy nem tudtak megszólalni!” (uo.)

3. Ő erre haragosan végignézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén. Ritkán látjuk az evangéliumban Krisztust dühösnek. Itt a farizeusok képmutatása és szívük keménysége miatt lett haragos. Magukat zárják el az örömhír elől. Mi történik akkor, ha valaki határozottan elzárja szívét Krisztus elől? A farizeusok, a törvény és a zsidó szokások őrei esküdt ellenségei voltak a Heródes-pártiaknak, akik együttműködtek Heródessel és a rómaiakkal. De ez az evangélium tudósít minket arról az ijesztő tényről, hogy e két erő szövetkezett, hogy megtervezzék Krisztus megölését. Nem a jóban rejlő erő által, hanem a gonosz alattomos hatalma által egyesültek. Teszek-e néha kis engedményeket a képmutatásnak, az irigységnek vagy akár a gyűlöletnek? Ez lassan megkeményíthetné szívemet Krisztussal szemben. Kész vagyok arra, hogy olyan bátor legyek, mint Krisztus, és még a leghatározottabb elutasítással szemben is kitartsak az evangélium mellett?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm jóságodat és bátorságodat. Milyen kicsi vagyok én, ahogy összehasonlítom magam veled a mai evangéliumban. Milyen óriási távolság választ el minket egymástól! Köszönöm, hogy arra hívsz engem – minden gyengeségemmel, minden bűnömmel, és minden korlátoltságommal együtt – hogy apostolod legyek. Segíts, hogy soha ne engedjek szívemben a gonosznak, hanem növeld bennem a szívbéli jóságot, hogy egyre inkább olyan legyek, mint te!

Elhatározás: Ma véghez fogok vinni valakiért egy jócselekedetet, akkor is, ha nehéz, hogy ezáltal tanúskodjam Krisztusról.


Erdő Péter bíboros atya 2010. januári imaszándéka:

Hogy legyen béke Magyarországon és az egész világon.


2010. január 17-24. Imahét a Krisztus-hívők egységéért.

"Ti vagytok erre a tanúk" (Lk 24,48) mottóval rendezik meg idén az ökumenikus imahetet. Imádkozzunk ezen a héten a keresztények egységéért!


Carlos Ranninger atya – akit december 12-én szenteltek Rómában pappá – tanúságtétele a hivatásáról elolvasható a honlapon. (www.regnumchristi.hu)


-------------------------
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger