2010. január 28., csütörtök

Aquinói Szent Tamás áldozópap és egyháztanító

Aquinói Szent Tamás áldozópap és egyháztanító

Jézust magukkal vitték – olvassuk a tanítványokról az evangéliumban. Velük volt nappal, fenn a hegyen, a tömegtől körülvéve, miközben tanított, és velük van a viharban is. Jézus közelsége megtapintható, de az apostolok mégis félnek, és ébresztgetik: Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk? Még nem tudják, hogy Jézus nélkül minden elvész, Jézussal semmi sem veszhet el. Aquinói Szent Tamás is Jézust vitte magával. Szívében, értelmében, ajkán hordozta és hirdette Jézus életének titkait. Imádkozó teológus volt. Közbenjárása mindnyájunkat segíthet annak tudatosításában, hogy merjük mindenhová magunkkal vinni Jézust, és amit Tőle tanulunk, azt átelmélkedve váltsuk hiteles életté. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

AQUINÓI SZENT TAMÁS

2010.01.28. csütörtök: AQUINÓI SZENT TAMÁS

Ki vagyok én, Uram, hogy eljuttattál engem idáig?


2Sám 7,18-19.24-29

Bement erre Dávid király az Úr elé, leült, és így szólt: ,,Ki vagyok én, Uram Isten, s mi az én házam, hogy engem ennyire felemeltél? Sőt még ez is kevésnek tűnt színed előtt, Uram, Isten, s a messze időre vonatkozólag is szóltál szolgád házáról, mert ez a törvénye az embernek, Uram, Isten! Örökre népeddé tetted ugyanis népedet, Izraelt, s te, Uram Isten, lettél az Istenük. Most tehát, Uram Isten, tartsd fenn szavadat, amelyet szóltál szolgádról s házáról, mindörökké, s tégy, ahogy szóltál, hogy magasztalják nevedet mindörökké és mondják: <<,,A seregek Ura az Istene Izraelnek>>' -- s akkor szolgádnak, Dávidnak a háza állandó lesz az Úr előtt. Seregek Ura, Izrael Istene, mivel te nyilatkoztattad ki szolgád hallatára a szót: <<,,Házat építek neked>>'', azért merített szolgád bátorságot arra, hogy ezzel az imádsággal forduljon hozzád. Most tehát, Uram Isten, te Isten vagy és szavad igaz lesz, mert te mondtad szolgádnak e jókat! Méltóztasd tehát megáldani szolgád házát, hogy fennmaradjon előtted örökké, hiszen, Uram Isten, te mondtad és áldásod meg is fogja áldani szolgád házát mindörökké.'

Zs 131

Zarándok-ének. Emlékezzél meg, Uram, Dávidról, és minden gyötrődéséről, arról, hogy megesküdött az Úrnak, fogadalmat tett Jákob erős Istenének: ,,Nem lépek be házam sátorába, nem megyek föl fekvőhelyem nyugalmába, nem engedem szememet aludni, pilláimat szunnyadozni, amíg helyet nem találok az Úrnak, hajlékot Jákob erős Istenének!' Íme, hallottuk, hogy Efratában volt, és rátaláltunk Jaár mezején. Lépjünk be az ő hajlékába, boruljunk le lábának zsámolyához! Indulj el, Uram, nyugalmad helyére, te és a te hatalmad ládája! Papjaid öltözzenek igazságba, szentjeid pedig ujjongjanak. Dávidért, a te szolgádért, ne vesd meg fölkentednek színét! Igaz esküt tett az Úr Dávidnak s azt nem másítja meg: ,,Ágyékod gyümölcsét ültetem királyi székedbe. Ha fiaid megtartják szövetségemet, s e törvényeimet, amelyekre megtanítom őket, fiaik is mindenkor trónodon ülnek majd.' Mert Siont választotta ki az Úr, lakásául azt választotta. ,,Ez lesz a nyugvóhelyem mindörökre, itt lesz a lakásom, mert ezt szeretem. Özvegyeit áldva megáldom, szegényeit jóllakatom kenyérrel. Papjait felruházom segítségemmel, s ujjongva ujjonganak majd szentjei. Dávid hatalmát itt növelem meg, fölkentemnek fáklyát készítek. Ellenségeit szégyenbe öltöztetem, rajta azonban ragyogni fog koronája.'

Mk 4,21-25

Aztán így szólt hozzájuk: ,,Vajon arra való a gyertya, hogy véka alá tegyék vagy az ágy alá? Nem arra, hogy a tartóra tegyék? Mert nincs rejtett dolog, amely ki ne tudódna, és nincs titok, amely nyilvánosságra ne jutna. Akinek van füle a hallásra, hallja meg!' Majd így folytatta: ,,Figyeljetek arra, amit hallotok. Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is, sőt ráadást is adnak nektek. Mert akinek van, annak még adnak; akinek pedig nincsen, attól még azt is elveszik, amije van.'

Aquinói Szent Tamás

2010. január 28. - Csütörtök

Egy alkalommal Jézus így beszélt hallgatóihoz: "Vajon azért gyújtanak-e
lámpát, hogy a véka alá vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért-e, hogy a
lámpatartóra tegyék? Semmi sincs elrejtve, hacsak nem azért, hogy
nyilvánosságra jusson; és semmi sem történik titokban, hacsak nem azért,
hogy napfényre kerüljön. Akinek füle van a hallásra, hallja meg!" Majd így
folytatta: "Figyeljetek arra, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek,
olyan mértékkel mérnek majd nektek is. Sőt ráadást is adnak hozzá. Mert
akinek van, még kap; akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije
van."
Mk 4,21-25

Elmélkedés:

Jézus az isteni tanítást hozta el nekünk, embereknek, hogy
megvilágosodjunk az igazság által, s eljussunk a hitre. Azok a csodák,
amikor Jézus vakoknak adja vissza a látás képességét, nagyon fontosak,
mert nem csak arról van szó bennük, hogy Jézus gyógyító cselekedete
következtében testi betegségük elmúlik, hanem ezen személyek értelme és
szívük is megnyílik a hit számára. A hit fényét, amelyet mindannyian
Istentől kapunk, nem szabad elrejtenünk, hanem mások számára is fel kell
mutatnunk, mert ezt jelenti a keresztény tanúságtétel. Mivel a krisztusi
tanítás az üdvösség szempontjából elengedhetetlen számunkra, nekünk is
gondoskodnunk kell terjedéséről.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Atyánk! Itt vagyok szolgáltadra, a Te gyermeked, hogy rajtam keresztül
folytasd szereteted munkáját a világban azáltal, hogy Jézust adod nekem,
rajtam keresztül másoknak és az egész világnak. Imádkozzunk egymásért,
hogy Jézus szerethessen bennünk és általunk azzal a szeretettel, mellyel
az Atya szereti Őt.
______________________________

Aquinói Szent Tamás

Krisztus fényének hordozója

2010. január 28. Évközi harmadik hét – csütörtök

Aquinói Szent Tamás

P. Ernest Daly LC

Mk 4,21-25

Aztán így szólt hozzájuk: „Vajon arra való a gyertya, hogy véka alá tegyék vagy az ágy alá? Nem arra, hogy a tartóra tegyék? Mert nincs rejtett dolog, amely ki ne tudódna, és nincs titok, amely nyilvánosságra ne jutna. Akinek van füle a hallásra, hallja meg!” Majd így folytatta: „Figyeljetek arra, amit hallotok. Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is, sőt ráadást is adnak nektek. Mert akinek van, annak még adnak; akinek pedig nincsen, attól még azt is elveszik, amije van.”

Bevezető imádság: Uram, köszönöm, hogy a mai napon emlékeztetsz keresztény méltóságomra. Kegyelmeid, keresztségem, evangéliumi tanításaid által az Egyházban lelkemet elárasztod fényeddel. Uram, te vagy az én világosságom.

Kérés: Krisztus, segíts, hogy fényed őszinte tanúságtevője legyek!

1. Életünk valódi igazsága. Isten lát minket. Ez egy egyszerű igazság – egy különösen erőteljes igazság. Isten szeretettel tekint ránk. Nem bújhatunk el előle. Mások elől sem bújhatunk el. Isten jelenlétében kell élnünk. Mivel Isten engedi, hogy fénye életünkre vetüljön, ezért látjuk az igazságot magunkról, és nem szabad szégyenkeznünk amiatt, ha ezt mások is látják. Csak az őszinteség kitartó útját járva lehet az igaz boldogságot megőrizni és növelni.

2. Az életünk ajándék mások számára. Az életünk nemcsak számunkra fontos. Arra szól meghívásunk, hogy ajándék legyünk mások számára, olyan ajándék, mely elvezeti őket Istenhez. Ez a legnagyobb dolog az életünkben: az a hivatásunk, hogy életet adjunk. Arra kaptunk meghívást, hogy együttműködjünk Isten termékenységével. Azáltal adunk életet, hogy másoknak fényt viszünk az életébe. Segítünk másoknak, hogy az őszinteség útján járva haladjanak a fény felé, és határozottan mutassuk meg az embereknek az igazságot. Az a fény, amely példánkon keresztül sugárzik, hatással van a lelkekre. A második Vatikáni Zsinat emlékeztet minket arra, hogy a modern embernek tudnia kell, miért reméljen. A keresztény embernek van reménysége. Elrejtem mások elől, esetleg összetöröm ezt a reményt, mert félek megosztani másokkal? Vagy én magam is reményt akarok adni a világnak? Meg akarom mutatni a világnak, hogy sokkal nagyobbak lehetünk annál, mint amit gondolnánk, mert a mi Atyánk sokkal nagyobb, mint azt mi el tudjuk képzelni?

3. Igazságban élni. Úgy tűnik, napjainkban az erkölcsi relativizmus széles körben elterjedt. Sok ember hiszi, hogy eldöntheti, hogy milyen alapelvek szerint éljen, ahelyett, hogy törekedne a lelkiismerete formálására, amely összhangban van Isten tervével, melyet szeretetből alkotott az ember számára. Megelégszem azzal, hogy azt teszem, amit helyesnek tartok, vagy megpróbálok bölcsen és szeretettel segíteni másoknak lelkiismeretük formálásában? Próbáltam valaha is jóvátenni olyan cselekedeteket, amik rosszak voltak? Azon vagyok, hogy az emberi élet méltóságát annak minden szakaszában védelmezzem? Bátran megvédek másokat, akiket a hátuk mögött kritizálnak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm ezt a hívást. Lelkemet eltöltötted fényeddel, így én is fénnyé válhatok mások számára. Uram, segíts, hogy bízzak fényed, igazságod és kegyelmed erejében! Uram, adj bátorságot, hogy ez a fény ma még mélyebben átjárja lelkem! Add, hogy ne bújjak el fényed elől, hanem bátran átadjam azt másoknak!

Elhatározás: Ma a Katolikus Egyház Katekizmusából elolvasok egy rész a hitről, hogy ezzel képezzem a lelkiismeretem bizonyos területeit a hit és az erkölcs kérdéseiben.


Erdő Péter bíboros atya 2010. januári imaszándéka:

Hogy legyen béke Magyarországon és az egész világon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger