2010. január 29., péntek

Évközi idő, 3. hét Péntek

Évközi idő, 3. hét Péntek

Péntek van, Jézus Krisztus szenvedésének és halálának a napja, bűnbánati nap. Bűnbánatunk, önmegtagadásaink segítik a Lélek munkáját, az evangélium terjedését a világban.
További gondolatok...

Évközi harmadik hét – péntek

2010.01.29. péntek

(Szent Valériusz)

Az Úrnak nem tetszett, amit Dávid elkövetett


2Sám 11,1-4a.5-10a.13-17

Történt pedig esztendő fordultán, abban az időben, amikor a királyok hadba szoktak vonulni, hogy Dávid elküldte Joábot és vele szolgáit és egész Izraelt, hogy dúlják fel Ammon fiainak földjét, s vegyék ostrom alá Rabbát. Dávid azonban Jeruzsálemben maradt. Amíg ez folyt, történt, hogy Dávid egyik délután felkelt fekvőhelyéről és a királyi palota tetején sétált és a tetőről meglátott egy asszonyt, aki ott szemben fürdött. Az asszony igen szép volt. Erre elküldött a király, tudakozódott, hogy ki az az asszony. Azt jelentették neki, hogy Batseba, Eliám lánya, a hetita Uriás felesége. Erre Dávid követeket küldött érte, elhozatta, és amikor eljött hozzá, vele aludt. Az éppen akkor tisztult meg tisztátalanságából. Az asszony fogant, és visszatért a házába. Aztán elküldött, és megüzente Dávidnak: ,,Fogantam.' Dávid erre Joábhoz küldött ezzel az üzenettel: ,,Küldd el hozzám a hetita Uriást!' Joáb el is küldte Uriást Dávidhoz. Amikor Uriás megérkezett Dávidhoz, Dávid megkérdezte, jól van-e Joáb és a nép, s hogy megy a harc. Majd azt mondta Dávid Uriásnak: ,,Eredj házadba, s mosd meg lábadat.' Erre Uriás kiment a király palotájából és királyi ételt vittek utána. Ám Uriás a királyi palota kapuja előtt, urának többi szolgája között tért aludni, s nem ment le házába. Jelentették erre Dávidnak, s azt mondták neki: ,,Nem ment a házába Uriás.' Azt mondta erre Dávid Uriásnak: ,,Nemde, útról jöttél, miért nem mentél hát le házadba?' Dávid meghívta, hogy egyen és igyon nála, lerészegítette, de az, amikor este kiment, a szokott fekvőhelyén, urának szolgái között tért aludni, s nem ment be házába. Ezért reggel Dávid levelet írt Joábnak, s azt elküldte Uriással. Ezt írta a levélben: ,,Állítsátok Uriást az ütközet élére, ahol leghevesebb a harc, s hagyjátok magára, hogy megöljék és elvesszen.' Amikor tehát Joáb ostrom alá vette a várost, arra a helyre állította Uriást, ahol tudta, hogy igen erős emberek vannak. Ki is jöttek a városból az emberek, megütköztek Joábbal, és néhányan el is estek Dávid szolgáinak népéből. Meghalt a hetita Uriás is.

Zs 50

A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igzságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Mk 4,26-34

Ezután így szólt: ,,Az Isten országa olyan, mint amikor az ember magot szór a földbe. Azután már akár alszik, akár ébren jár éjjel és nappal, a mag kikel és növekszik, maga sem tudja, hogyan. Mert a föld magától termi meg először a hajtást, aztán a kalászt, majd a fejlett szemet a kalászban. Mikor pedig megérett a termés, azonnal sarlót vág bele, mert elérkezett az aratás' [Jo 4,13]. Majd így szólt: ,,Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan az, mint a mustármag. Amikor a földbe vetik, kisebb minden magnál, amely a földön van; de ha elvetették, felnő és nagyobb lesz minden veteménynél. Olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészkelhetnek az ég madarai [Dán 4,8k.18].' Sok ilyen példabeszédben hirdette nekik az igét, hogy meg tudják érteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk; tanítványainak azonban külön megmagyarázta mindegyiket.

Évközi harmadik hét – péntek

2010. január 29. - Péntek

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek:
"Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár
alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba
szökken, maga sem tudja hogyan. A föld magától hoz termést: Először
szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a termés
engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás."
Majd folytatta: "Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen
példabeszéddel szemléltessük? Olyan, mint a mustármag, amely, amikor
elvetik a földbe, kisebb minden más magnál a földön. Mikor azonban
elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt,
úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak."
Sok hasonló példabeszédben hirdette nekik az igét, mert így tudták
megérteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Mikor azonban egyedül
volt tanítványaival, mindent megmagyarázott nekik.
Mk 4,26-34

Elmélkedés:

A magvetőről és a mustármagról szóló példázatok az Isten Országának
szüntelenül növekvő természetéről szólnak, s e növekedést Isten adja.
Jézus azért beszél egyszerű szavakkal az Isten Országáról, hogy mindenki
megértse. Nem szükséges magas képzettség ahhoz, hogy valaki felfogja
tanításának lényegét, hanem elegendő, ha nyitott szívvel hallgatjuk. Az
igehirdetőknek ugyanilyen egyszerűséggel és világosan kell beszélniük e
titokzatosan megvalósuló és növekvő Országról, amelynek valósága az ő
számukra is fokozatosan tárul fel. Minél többet megismerünk és befogadunk
az isteni szándékból, annál többről tehetünk tanúságot.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem
tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli
jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az
ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben,
kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem
boldogságod birtoklására!
Szent Ágoston

______________________________
__

Aktuális:
Bíró László,a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens
püspökének Hívom a családokat című leveleit februártól az érdeklődők
megkaphatják e-mail-en keresztül is.

Feliratkozni ezen a linken lehet:
http://katcsal.hu/csaladlevel.html
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi harmadik hét – péntek

Isten Országának gyümölcse

2010. január 29. Évközi harmadik hét – péntek

P. Ernest Daly LC

Mk 4,26-34

Jézus azután ezt mondta: "Isten országa olyan, mint az az ember, aki magot vet a földbe. Utána, akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökik, maga sem tudja hogyan. A föld magától terem, először szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor a termés beérik, rögtön fogja a sarlót, mert itt az aratás."

Majd így folytatta: "Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen hasonlattal szemléltessük? Olyan, mint a mustármag. Amikor elvetik a földbe, kisebb minden más magnál. De aztán, hogy elvetették, egyre nő, és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Akkora ágakat hajt, hogy az égi madarak árnyékában tanyáznak." Sok hasonló példabeszédben hirdette nekik a tanítást, hogy megértsék. Példabeszéd nélkül nem tanított. Mikor tanítványaival magukra maradtak, mindent megmagyarázott nekik.

Bevezető ima: Uram, kész szívvel jövök hozzád. Tudom, hogy szeretnéd bennem is elültetni a vetőmagot, és segíteni akarsz, hogy gyümölcsöt teremjek. Bízom abban, hogy a veled töltött időben kiárasztod rám kegyelmedet. Szeretnélek jobban szeretni, és a szeretetednek még jobb eszköze lenni.

Kérés: Uram, add, hogy hitem által láthassam Országod növekedését és, hogy ezt a növekedést magam is elősegítsem.

1. Folyamatos növekedés. Jézus emlékeztet, hogy az Ő kegyelme munkálkodik a világban. Krisztus küldetésének van egy belső dinamikája, amely megérinti a lelkeket és beindítja bennük a változást. Most magam elé próbálok képzelni valakit, akinek hirtelen megtérése, vagy a keresztény életében való folyamatos növekedése meglepett engem. Oly sok ember van, aki az evangelizációban valamilyen feladaton dolgozik, vagy a felebaráti szeretetről tesz életével tanúságot. És mennyi olyan embert látunk magunk körül, akik mindennapi munkájuk által próbálják ezt a világot szebbé tenni. Azokat a családokat is magam elé idézem, akik azon fáradoznak, hogy a szeretet légkörét megéljék, ahol minden személyt úgy becsülnek, mint Isten egyszeri és megismételhetetlen ajándékát.

2. Amikor a mag beérik. Isten gyakran ad nekünk kegyelméből néhány évvel többet, hogy megtapasztaljuk a bölcsességet, és cselekedeteink meghozzák az örökkévalóság gyümölcseit. Mennyire tudom megbecsülni minden napomat, amelyeket lehetőségként kapok, hogy a felebaráti szeretetet gyakoroljam, vagy az Örömhír hirdetése által pozitív hatást gyakoroljak másokra? Milyen gyakran imádkozom másokért? Életem minden napján figyelnem kellene a kisebb-nagyobb lehetőségekre, amelyeket Istentől kapok azért, hogy saját magamban és mások lelkében is egyre inkább felépítsem az Ő országát.

3. Aránytalan erő. A Krisztusi hit kegyelme és ereje, oly sok férfi és nő lelkében lakozik a világon, ahogy a mustármagról szóló példázatban is olvassuk. Mennyi ember találja meg a Krisztussal való barátságban igazi otthonát, és amit szíve keres; ösztönösen vágyakozik az összes emberrel való egységre. Micsoda hatalmas ajándékot élhetünk meg az Egyházban! Próbáljuk meg Egyházunkat az egész emberiség otthonává tenni. Hadd legyünk hűségesek az Egyház tanításához, részesedjünk a kegyelemből, és tudjunk egyre jobban ajándékká válni mások számára. A szeretet ereje hordoz minket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy oly sok lélekben működik kegyelmed. Ma egész nap, sőt egész életemben a te kegyelmeddel egyesülve akarok élni. Segíts, hogy a mai napot bölcsen használjam fel, és szeretetedet terjesszem környezetemben!

Elhatározás: Ma időt fogok szakítani arra, hogy imádkozzak a bűnösök megtéréséért, vagy egy különleges áldozatot hozok értük.


A Pápa ima szándéka 2010. január hónapra:

- A fiatalok és a tömegtájékoztatási eszközök: Imádkozzunk, hogy a fiatalok tudják felhasználni a modern tömegtájékoztatási eszközöket személyes fejlődésük és a társadalom jobb szolgálatára való felkészülésük javára.

- A keresztények egysége: Imádkozzunk, hogy minden Krisztusban hívő ébredjen tudatára annak, hogy az evangélium hatékonyabb hirdetése valamennyi keresztény közötti egység feltétele.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger