2010. január 30., szombat

Gyökössy Endre: Kik az igazán boldogok?

Gyökössy Endre: Kik az igazán boldogok?

Boldogok, akik megbecsülik a mosolyt és elfelejtik a fintort, mert útjuk napfényes lesz!

Boldogok, akik jó indulattal értelmezik mások botlásait akkor is, ha naivnak tartják őket, mert ez a szeretet ára!

Boldogok, akik gondolkodnak, mielőtt cselekednének és imádkoznak, mielőtt gondolkodnának, mert kevesebb csalódás éri őket!

Boldogok, akik el tudnak hallgatni, ha szavukba vágnak, ha megbántják őket, és szelíden szólnak, mert Jézus nyomában járnak.

Boldogok, akik mindebből meg is tudnak valósítani valamit, mert emberibb lesz életük!

Évközi idő, 3. hét Szombat

Évközi idő, 3. hét Szombat

Szomorú szívvel gondolunk a szentföldi vagy iraki keresztények évek óta tartó megpróbáltatásaira. A Népek evangelizációja Kongregáció minden esztendőben ezekben a napokban teszi közzé az elmúlt évben hitükért világszerte vértanúságot szenvedett világiak, papok, szerzetesek listáját. „Mester, nem törődsz vele, hogy elveszünk?” – tették föl egy napon ők is Jézusnak a kérdést. A vihar lecsendesítése eszünkbe juttatja a kereszt agóniáját, amelyből irgalom és megbocsátás árad az egész világra. Egyedül ezek képesek szívünkben békét teremteni, és lecsendesíteni az újra meg újra fellobbanó viharokat! (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi harmadik hét – szombat

2010.01.30. szombat

(Ward Mária)

Vétkeztem az Úr ellen!


2Sám 12,1-7a.10-17

Elküldte tehát az Úr Nátánt Dávidhoz. Amikor odaért hozzá, azt mondta neki: ,,Két ember volt egy városban: az egyik gazdag, a másik szegény. A gazdagnak igen sok juha és marhája volt, a szegénynek azonban nem volt semmije sem, csak egy kis nőstény báránykája, amelyet ő vásárolt és táplált, s amely nála, fiaival együtt nőtt fel, a kenyeréből evett, a poharából ivott, az ölében aludt, s olyan volt neki, mintha a lánya lett volna. Amikor aztán egyszer vendég érkezett a gazdaghoz, az nem akart a maga juhaiból s marháiból venni, hogy lakomát szerezzen a hozzá érkezett utasnak, hanem fogta a szegény ember bárányát, s azt készítette el eledelül a hozzá érkezett embernek.' Igen nagy haragra gerjedt erre Dávid az ellen az ember ellen, s azt mondta Nátánnak: ,,Az Úr életére mondom, hogy halál fia az az ember, aki ezt cselekedte. Négyszeresen térítse vissza a bárányt, mivelhogy ezt cselekedte és könyörtelenül járt el.' Azt mondta erre Nátán Dávidnak: ,,Te vagy az az ember! Ezt üzeni az Úr, Izrael Istene: Én felkentelek Izrael királyává, megszabadítottalak Saul kezéből, Ne távozzék tehát a kard sohasem házadtól, mivel semmibe sem vettél engem, s elvetted a hetita Uriás feleségét, hogy a te feleséged legyen. Ezt üzeni ezért az Úr: Íme, saját házadból támasztok bajt ellened, szemed előtt veszem el feleségeidet, és adom oda vetélytársadnak. Az le fog feküdni feleségeiddel a nap színe alatt. Te ugyanis titokban cselekedtél, én azonban egész Izrael színe előtt s a Nap színe alatt váltom valóra ezt a dolgot.' Azt mondta ekkor Dávid Nátánnak: ,,Vétkeztem az Úr ellen!' Azt mondta erre Nátán Dávidnak: ,,Az Úr meg is bocsátotta bűnödet: nem lakolsz halállal; mindazonáltal, mivel e dolog által alkalmat adtál az Úr ellenségeinek a káromlásra, fiad, aki született neked, meghal.' Nátán erre visszatért házába. Meg is verte az Úr azt a gyermeket, akit Uriás felesége szült Dávidnak, úgyhogy lemondtak róla. Erre Dávid könyörgött Istenhez a gyermekért, majd böjtöt tartott Dávid, félrevonult, és lefeküdt a földre. Erre odamentek hozzá házának vénei, és unszolták, hogy keljen fel a földről. Ő azonban nem akart, s eledelt sem vett magához velük.

Zs 50

A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igzságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Mk 4,35-41

Amikor aznap beesteledett, így szólt hozzájuk: ,,Menjünk át a túlsó partra!' Erre azok elbocsátották a tömeget, őt pedig magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Több bárka is kísérte őket. Nagy szélvész támadt, s a hullámok becsaptak a bárkába, úgy, hogy már-már megtelt. Ő pedig a bárka hátsó végében egy vánkoson aludt. Felkeltteték: ,,Mester! Nem törődsz vele, hogy elveszünk?' Ő fölkelt, megfenyegette a szelet, és azt mondta a tengernek: ,,Csendesedj és némulj el!' Erre elállt a szél és nagy csendesség lett. Azután hozzájuk fordult: ,,Miért vagytok gyávák? Még mindig nincs hitetek?' Erre nagy félelem fogta el őket, és azt kérdezgették egymástól: ,,Ki ez, hogy a szél és tenger is engedelmeskedik neki?'

Évközi harmadik hét – szombat

2010. január 30. - Szombat

Egy napon Jézus, amikor este lett, így szólt tanítványaihoz: "Keljünk át a
túlsó partra." Erre azok elbocsátották a tömeget, és Jézust magukkal
vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Más csónakok is voltak velük. Nagy
szélvihar támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már
megtelt. Ő a bárka végében egy vánkoson aludt. Felkeltették és
megkérdezték: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Erre fölkelt,
ráparancsolt a szélre, és ezt mondta a tengernek: "Hallgass el, nyugodj
meg!" A szél elállt, és nagy csendesség lett. Ekkor hozzájuk fordult:
"Miért féltek? Még mindig nincs bennetek hit?" Nagy félelem fogta el
ugyanis őket. Egymást kérdezgették: "Ki lehet ez, hogy még a szél és a
tenger is engedelmeskedik neki?"
Mk 4,35-40

Elmélkedés:

A kánai menyegzőn tett csoda esetében is megfigyeltük már, hogy Jézus nem
avatkozik be azonnal az eseményekbe, hanem vár, hogy segíthessen, s
várakozik, hogy kérjenek tőle. S amikor hozzá fordulnak, akkor készséggel
segít. Az emberi szükséghelyzet egészen nyilvánvaló a háborgó, viharos
tenger esetében, de mintha ezt Jézus nem venné észre. Ő nyugodtan pihen,
miközben a tanítványokat félelem, halálfélelem tölti el. S amikor végre
hozzá fordulnak, akkor egészen egyszerűen szünteti meg a félelmet okozó
helyzetet, egy olyan csodával, amire nem is gondolnak. Jézus talán a mi
életünkbe sem szeretne látványosan beavatkozni, s talán csak azt várja,
hozzá végre forduljunk és segíthessen nekünk.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jóságos Istenem, hálás szível köszönöm Neked mindazt, amivel mindennap
elhalmozol Jóságodból, köszönök mindent azok helyett és nevében is, akik
ezt nem teszik meg. Édes Jézusom, határtalan Jóság! Milyen sokat tettél
azért, hogy az emberek viszontszeressenek. Miként lehetséges mégis, hogy
sokan nem szeretnek Téged? Szent kegyelmeddel eltökélem, hogy amennyire
csak képes vagyok, szeretlek Téged mindenek fölött!
______________________________

Évközi harmadik hét – szombat

„Miért vagytok gyávák?”

2010. január 30. Évközi harmadik hét – szombat

P.Ernest Daly LC

Mk 4,35-41

Amikor aznap beesteledett, így szólt hozzájuk: ,,Menjünk át a túlsó partra!'' Erre azok elbocsátották a tömeget, őt pedig magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Több bárka is kísérte őket. Nagy szélvész támadt, s a hullámok becsaptak a bárkába, úgy, hogy már-már megtelt. Ő pedig a bárka hátsó végében egy vánkoson aludt. Felkeltették: ,,Mester! Nem törődsz vele, hogy elveszünk?'' Ő fölkelt, megfenyegette a szelet, és azt mondta a tengernek: ,,Csendesedj és némulj el!'' Erre elállt a szél és nagy csendesség lett. Azután hozzájuk fordult: ,,Miért vagytok gyávák? Még mindig nincs hitetek?'' Erre nagy félelem fogta el őket, és azt kérdezgették egymástól: ,,Ki ez, hogy a szél és tenger is engedelmeskedik neki?''

Bevezető imádság: Uram, hiszem, hogy te is ott ülsz az én bárkámban. Szeretném, hogy erős legyen a beléd vetett hitem. Bízom benne, hogy a Te jó kikötődbe fogsz vezérelni engem, bármilyen bűnös vagyok is. Szeretlek, mert mindig elkísérsz engem ebben az életben.

Kérés: Uram, add, hogy növekedjek a hitben!

1. Rázós út. Tudjuk, hogy nem maradunk örökre itt a földön. Van egy másik part, amely a mi otthonunk. Krisztus azért jött, hogy emlékeztessen minket erre és megmutassa, hogyan tudunk eljutni oda. Felveszem Jézust a bárkámra és hagyom, hogy megmutassa, mit kell tennem életemben? Vagy visszahúzódom, és nem megyek bele abba a kalandba, hogy teljesen Krisztusra hagyatkozzak?

2. Megengedett veszély. Krisztus hagyja, hogy az olykor legyőzhetetlennek tűnő nehézségek ide-oda dobálják a bárkánkat. Az, hogy Jézus a bárkánkban ül, nem garancia arra, hogy minden simán fog menni. Észre kell vennünk, hogy Ő a nehézségeink idején munkálkodik. Meg kell kérdeznünk Őt, hogy mire akar tanítani minket. Ha a kísértések közepette közelebb kerülünk Krisztushoz, az bizonyára a kegyelem műve. Mégis sokszor megállapítjuk, hogy a nehezebb időkben a Krisztusba vetett bizalmunk elillan. Még nem tanultuk meg, hogy „az Istent szeretőknek minden javukra szolgál … .” (Róm 8,28).

3 A legbiztonságosabb kezekben. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Krisztus megnyerte a végső csatát. Megengedi a nehézségeket, hogy növekedhessünk az érte való odaadásban. Ha az élet fáj, és nincs semmi értelme sem, akkor a bűn és a halál legyőzőjébe vetett hitünket kell elmélyítenünk. Ő fogja megírni életünk utolsó fejezetét. Ő fog minket a biztos kikötőbe vezérelni. Benne való hitünket úgy erősíthetjük meg, hogy tekintetünket az Ő ígéreteire és jelenlétére szegezzük. Megújíthatjuk bizalmunkat, hogy nem hagyja megválaszolatlanul imáinkat, hanem amikor Ő jónak látja, hatalommal és nagy erővel, mely messze felülmúlja majd várakozásainkat, megválaszolja azokat. Ha a bárkámban ülve folytatjuk utunkat a vihar közepette is, akkor hagyjuk, hogy egyedül Ő döntsön a sorsunk felől: biztosabb kezekben nem is lehetnénk!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy erősíteni akarod hitemet, ezért nehézségeket küldesz rám, hogy megértsem, rajtad kívül nincs senkim, akihez fordulhatnék. Add, hogy az életemben adódó nehézségeket arra tudjam használni, hogy egyre teljesebben oda tudjam magam adni neked! Meg akarok tanulni bízni benned, életem igazi Ura. Vezess el engem a biztos kikötőbe!

Elhatározás: Át fogom világítani életem egyik nagyobb problémáját és megvizsgálom, hol kell nagyobb bizalmat felmutatnom Isten iránt.


Erdő Péter bíboros atya 2010. januári imaszándéka:

Hogy legyen béke Magyarországon és az egész világon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger