2010. február 4., csütörtök

Évközi negyedik hét – csütörtök

2010.02.04. csütörtök

(Szent Veronika, Szent Hrabanusz Maurusz, Korzini Szent András)

Légy erős! Tartsd meg, amit Istened, az Úr rád bízott!


1Kir 2,1-4.10-12

Amikor aztán Dávid halálának ideje közeledett, ezt parancsolta fiának, Salamonnak: ,, Én immár elmegyek minden földi lény útjára: légy erős és légy férfi. Tartsd meg, amivel az Úrnak, Istenednek tartozol, járj az Ő útjain, tartsd meg szertartásait, parancsait, végzéseit s intelmeit, amint meg van írva Mózes törvényében, hogy így boldogulj mindenben, amit cselekszel, s mindenhol, ahova fordulsz, az Úr megvalósítsa szavát, amelyet rólam mondott: »,,Ha fiaid megtartják útjukat, s teljes szívükből s teljes lelkükből hűségesen járnak előttem, nem fogy el ivadékod Izrael királyi székéről.«'' Dávid aztán aludni tért atyáihoz, s eltemették a Dávid-városban. Az idő, amely alatt Dávid Izraelen uralkodott, negyven esztendő volt. Hebronban uralkodott hét esztendeig, Jeruzsálemben harmincháromig. Salamon aztán beült apjának, Dávidnak trónjába, s uralma igen megszilárdult.

1Krón 29,10-12

Majd áldotta az Urat az egész sokaság előtt és mondta: ,,Áldott légy Uram, atyánknak, Izraelnek Istene mindörökkön-örökké. Tiéd Uram a fenség, a hatalom, a dicsőség és a győzelem: tiéd a dicséret, mert minden, ami az égben s a földön van, a tiéd, tiéd Uram a királyság és te vagy valamennyi fejedelem felett. Tiéd a gazdagság, tiéd a dicsőség, te uralkodsz mindenen, a te kezedben van az erő s a hatalom, a te kezedben van a nagyság s az uralkodás mindenen.

Mk 6,6-13

És csodálkozott hitetlenségükön. Ezután bejárta a helységeket a környéken és tanított. Közben magához hívta a tizenkettőt, és elkezdte őket kettesével elküldeni. Hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek felett. Meghagyta nekik, hogy az útra vándorboton kívül semmit ne vigyenek; se táskát, se kenyeret, se pénzt az övükben. Sarut kössenek, de ne öltözzenek két köntösbe. Azt mondta nekik: ,, Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott, amíg tovább nem mentek onnan. Ha pedig valahol nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek ki, rázzátok le lábatokról a port is, bizonyságul ellenük.' Azok elmentek, és hirdették, hogy tartsanak bűnbánatot. Sok ördögöt kiűztek, sok beteget megkentek olajjal, és azok meggyógyultak.

Évközi negyedik hét – csütörtök

2010. február 4. - Csütörtök

Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte
őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta
nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret,
sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot
ne vegyenek magukra.
Azután így folytatta: "Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott
addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak
be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is
rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük." Azok elmentek, s
hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt kiűztek, és olajjal
megkenve sok beteget meggyógyítottak.
Mk 6,7-13

Elmélkedés:

Vajon milyen érzésekkel indultak útra a tanítványok, akiket Jézus küldött?
Talán egyrészt bizonytalanság és félelem lehetett bennük, hiszen semmit
sem vihettek magukkal az útra. Legalábbis ezt gondoljuk mi, akik szinte
mindent könnyebben megoldunk valamilyen eszköz segítségével. A Jézus által
adott küldetés azonban más jellegű, a tanításhoz és a gyógyításhoz nem
volt szükség eszközökre. Másrészt mindenképpen valamiféle magabiztosság
lehetett a tanítványokban, hiszen látták, hogy milyen erő rejlik a Mester
szavaiban és cselekedeteiben. S most ők Mesterük küldetésében indulnak el,
hogy ugyanezt tegyék. Krisztus küldetésében járva az ő szavaiknak és
tetteiknek is különleges hatása van.
(c) Horváth István Sándor



Imádság:

Szeretet nélkül a kötelesség elkedvetlenít,
Szeretet nélkül a felelősség kíméletlenné tesz,
Szeretet nélkül az igazságosság keménnyé tesz,
Szeretet nélkül a kedvesség képmutatóvá tesz,
Szeretet nélkül az okosság kegyetlenné tesz,
Szeretet nélkül a rend kicsinyessé tesz,
Szeretet nélkül a becsületesség kevéllyé tesz,
Szeretet nélkül a tulajdon kapzsivá tesz,
Szeretet nélkül a hit fanatikussá tesz,
Szeretet nélkül az élet értelmetlen,
Ám szeretetben élni: boldogság és öröm!
______________________________

Évközi negyedik hét – csütörtök

Hiteles küldetés

2010. február 4. Évközi negyedik hét – csütörtök

P. Alex Yeung LC

Mk 6,7-13

Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével szétküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkeken. Meghagyta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot; sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután folytatta: "Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytathatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be, és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük." Azok elmentek, s hirdették a bűnbánatot, sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak.

Bevezető ima: Atyám, hozzád jöttem, éhezem a kegyelmekre, melyeket elmélkedésem során adni akarsz. Hiszek jóságodban. Minden nap jobban szeretnék hasonlítani Fiadhoz, Jézus Krisztushoz. Önfeláldozó szeretetben akarok élni, mint Krisztus. Köszönöm a kegyelmedet.

Kérés: Uram Jézus Krisztus, áraszd rám az együttműködés szellemét az evangelizálásban.

1. Csendes tanúság. Krisztus párosával küldte az apostolokat. Nem véletlen, hogy az evangélium említi ezt a részletet. A Máté evangéliumában néhány bekezdés magyarázatot ad erre. Ilyen az, hogy „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük." (Mt 18,20) Az apostoloknak kell először példát mutatni a tanúságtételre Krisztusról. Közösségben és szeretetben kell élniük, hogy az emberek, mikor őket látják, azt kiáltsák: „Nézd, hogy szeretik egymást!” Az apostolok „egy szívvel-lélekkel” alkottak közösséget, „közös volt mindenük”, lakásuk, sikereik, kudarcaik. Krisztus megígérte, hogy ha ilyenek lesznek, akkor velük marad.

2. Apostoli csoportmunka. „Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, hogy két vagy három tanú bizonyítsa a dolgot”. (Mt 18,16) Ha egy ember egyedül tanúskodik a csodáról, akkor sokszor csak annyit ér a szava, mint egy bolondé. Ha viszont egynél több ember állítja, hogy megtapasztalt valamit, az sokkal hihetőbb. Az apostolok megtapasztalták mindazt, amit Jézus tett, látták a jeleket: a betegek meggyógyítását, a gonosz szellemek kiűzését. Nagyszerű dolog együtt lenni keresztény testvéreinkkel a munkahelyen és a családban, és így tapasztalni meg Krisztus művét életünkben.

3. Kettő több egynél. Jézus világosan megmondja: a küldetés során bármilyen anyagi eszköznél sokkal fontosabb, hogy még egy apostol legyen velünk. Ezzel a csoportmunka lényegére világít rá. Az apostoli munkatárs segít, hogy éberen vigyázzunk az egészségünkre és fizikai és szellemi jólétünkre. A közös imádságról Jézus azt mondja, hogy „Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól”.(Mt 18,19) A csoportmunka fokozza az apostoli munka hatékonyságát. A tudás, a személyes, megélt tapasztalat és a vélemény cseréje kölcsönösen gazdagít. A csoport tagjai kiegészítik egymást, és így együttesen növelik Isten adta tehetségüket, képességeiket. Kettő több mint egy.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, te kettesével küldted apostolaidat, hogy taníts engem az együttműködés fontosságára! Segíts, hogy ne egyedül akarjam végezni a küldetést. Sokszor csak a büszkeség vezet arra, hogy mindent egyedül csináljak. Köszönöm Uram Jézus, hogy ajándékul adtál társakat mellém az apostoli munkában. Növeld szívem testvéri szeretetét azok iránt, akik együtt dolgoznak velem országod építésén, azért, hogy az egész világ higgyen benned.

Elhatározás: Gondom lesz arra, hogy egyik apostoli munkatársammal együtt próbáljam valamelyik barátomat vagy rokonomat Krisztushoz vezetni.


A Pápa ima szándéka 2010. február hónapra:

A tudósok: Hogy valamennyi tudós és értelmiségi az igazság keresése által eljusson az egyetlen igaz Isten megismerésére.

Az egyház missziós önazonossága: Hogy az Egyház, saját missziós önazonosságának tudatában, arra törekedjék, hogy hűségesen kövesse Krisztust, és hirdesse evangéliumát minden népnek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger