2010. február 6., szombat

Miki Szent Pál és társai, vértanúk


Miki Szent Pál és társai, vértanúk

A kenyérszaporítás ugyan jóllakatta az embereket, de sem a nép, sem a tanítványok nem értették meg igazában annak jelentését. A mai evangéliumban sok csodáról hallunk, de a meggyógyítottak hitéről nem értesülünk. A tömeg Jézus gyógyító erejére számít anélkül, hogy Jézus személyének titka érdekelné. Jézus nem kéri számon hitüket, segít rajtuk feltétel nélkül. Lehetséges, hogy a későbbi őszinte megtérés útját készíti elő ez a nyitott, jóindulatú magatartás. A tanítványoknak ezt is meg kell tanulniuk Jézustól. Sokan csak gondban, betegség vagy gyász idején fordulnak az Egyházhoz, hogy erőt, gyógyulást, vigaszt találjanak. Ne riadjunk meg ezektől a felszínesnek tűnő találkozásoktól, Jézus útját készíthetik elő. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

MIKI SZENT PÁL ÉS VÉRTANÚTÁRSAI

2010.02.06. szombat: MIKI SZENT PÁL ÉS VÉRTANÚTÁRSAI

(Szent Dorottya)

Adj szolgádnak tanulékony szívet!


1Kir 3,4-13

Elment tehát Gibeonba, hogy ott áldozzon -- az volt ugyanis a legfőbb magaslat --, s ezer áldozati állatot mutatott be Salamon egészen elégő áldozatul azon az oltáron, Gibeonban. Éjszaka aztán megjelent az Úr Salamonnak álmában és azt mondta: ,,Kérj, amit akarsz, s megadom neked.' Azt mondta erre Salamon: ,,Te a te szolgáddal, apámmal, Dáviddal nagy irgalmasságot cselekedtél, minthogy hűséggel, igazsággal s irántad egyenes szívvel járt színed előtt: megőrizted iránta nagy irgalmasságodat, s fiút adtál neki, s az ma az ő trónján ül. Nos tehát, Uram, Isten, te királlyá tetted szolgádat, apám, Dávid helyett: de én kicsiny gyermek vagyok, s nem tudok kimenni-bejönni, s itt áll szolgád a nép között, amelyet kiválasztottál, e mérhetetlen nép között, amelyet sokasága miatt megszámlálni, s megolvasni sem lehet. Adj tehát szolgádnak értelmes szívet, hogy ítélni tudja népedet, s megkülönböztethesse a jót és a rosszat, hisz ki tudná ítélni e népet, ezt a te hatalmas népedet?' Tetszett e beszéd az Úrnak, hogy ilyesmit kért Salamon. Azt mondta azért az Úr Salamonnak: ,,Mivel ezt kérted, s nem kértél magadnak sem hosszú életet, sem gazdagságot, s nem kérted ellenségeid életét, hanem bölcsességet kértél magadnak, hogy igazságot szolgáltathass: íme, szavad szerint cselekszem veled, s olyan bölcs és értelmes szívet adok neked, hogy hozzád hasonló sem előtted nem volt, sem utánad nem lesz. Sőt amit nem kértél, azt is adok neked: olyan gazdagságot tudniillik és dicsőséget, hogy hozzád hasonló még senki sem volt a királyok között sohasem.

Zs 118,9-14

Hogy őrzi meg tisztán útját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igéidet. Teljes szívemből kereslek téged, ne engedd, hogy parancsaidtól eltérjek. Szívembe rejtem igéidet, hogy ne vétkezzem ellened. Áldott vagy te, Uram! taníts meg engem rendeleteidre! Ajkammal hirdetem szád minden végzését. Parancsolataid útjában gyönyörködöm, jobban, mint minden gazdagságban.

Mk 6,30-34

Az apostolok ismét összegyűltek Jézus körül, és mindnyájan beszámoltak, hogy mi mindent tettek és mit tanítottak. Ő ekkor azt mondta nekik: ,,Gyertek félre egy magányos helyre, és pihenjetek meg egy kicsit.' Olyan sokan jöttek-mentek ugyanis, hogy még enni sem volt idejük. Bárkába szálltak tehát, és félrevonultak egy elhagyatott helyre, egyedül. Sokan látták azonban őket, s észrevették, amikor elmentek. Minden városból futottak oda gyalog, és megelőzték őket. Amikor kiszállt, Jézus meglátta a hatalmas tömeget, és megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok [Ez 34,5], és sok mindenre kezdte őket tanítani.

Miki Szent Pál és társai, vértanúk

2010. február 6. - Szombat

Miki Szent Pál és társai, vértanúk

Abban az időben az apostolok visszatértek Jézushoz, és beszámoltak
mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: "Gyertek ti
is, (menjünk) a pusztaságba egy magányos helyre, hogy pihenjetek egy
kicsit!" Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre sem
maradt idejük. Bárkába szálltak tehát, és elmentek egy elhagyatott helyre,
hogy magukban legyenek. De sokan látták, amikor elmentek, és sokan
megtudták. Erre minden városból gyalog odasiettek, és megelőzték őket.
Amikor Jézus kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve.
Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket
sok mindenre.
Mk 6,30-34

Elmélkedés:

Jézustól, a Mestertől indulnak el és hozzá térnek vissza az apostolok. Ő
bízta meg őket azzal, hogy a nevében tanítsanak, meggyógyítsák a betegeket
és kiűzzék az emberekből a gonosz lelkeket. Nem a maguk igazságát hirdetik
tehát, s nem a maguk emberi erejével cselekszenek, hanem Jézus isteni
szava szólal meg bennük és az ő irgalmassága jelenik meg tetteikben. Jézus
küldötteiként a mi hivatásunk is ugyanez. Hirdetnünk kell örömhírét a
reményvesztetteknek, tanúskodnunk kell titokzatos, de valóságos
jelenlétéről a világban, így járulva hozzá az Isten Országa növekedéséhez.
Tanítása ma is, mint egykor, nagy vigasztalást jelent az örök igazságot
kereső embereknek.
(c) Horváth István Sándor



Imádság:

Fölséges és dicsőséges Isten, ragyogd be szívem sötétségét, és adj nekem
igaz hitet, biztos reményt és tökéletes szeretetet, érzéket és értelmet
Uram, hogy megtegyem a te szent és igaz parancsodat.
Assisi Szent Ferenc
______________________________

Miki Szent Pál és társai, vértanúk

Az apostol megpihen

2010. február 6. Évközi negyedik hét – szombat

Miki Szent Pál és társai, vértanúk

P. Alex Yeung LC

Mk 6,30-34

Az apostolok visszatértek Jézushoz, és beszámoltak róla, mi mindent tettek és tanítottak. Ő pedig így szólt hozzájuk: "Gyertek velem külön valamilyen csendes helyre, és pihenjetek egy kicsit!" Mert annyian felkeresték őket, hogy még evésre sem maradt idejük. Bárkába szálltak tehát, és elvonultak egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek. De sokan látták, amikor elindultak, és kitalálták szándékukat. Erre a városokból mindenünnen gyalog odasiettek, és megelőzték őket. Amikor kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a juhok pásztor nélkül. Sok mindenre kezdte őket tanítani.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy itt vagy velem. Tökéletesen ismersz engem, és gyengeségem, bűneim, tökéletlenségem ellenére szeretsz engem. Uram, köszönöm a szeretetedet. Ma minden gondolatomat, szívemet, akaratomat neked adom. Alakíts engem akaratod szerint!

Kérés: Szűzanyám, segíts, hogy az Úr kegyelmével megismerjem és megéljem a keresztény szellemű nyugalmat.

1. Gyere hozzám, ha elfáradtál! Jézus tudja, hogy tanítványainak kell a pihenés, miután visszatértek a hosszú, fárasztó missziós munka végén. Szükség van a fizikai, szellemi, lelki energia feltöltésére. Isten akarata, hogy szánjunk időt a testi pihenésre napi teendőink közepette. Jézus azt mondja apostolainak, hogy menjenek el mindannyian együtt és vele együtt. A testi pihenés természetesen nem lustálkodás és henyélés. Nem arra szolgál, hogy elhagyjuk lelki felkészültségünket Isten és az Ő dolgai iránt vagy készségünket arra, hogy mindenkor megtegyük Isten akaratát.

2. Életünket adni másokért. Jézus arra tanít, hogy legyünk készen megtenni mindenben Isten akaratát, ami azt is jelenti, hogy legyünk készen másokat szolgálni. Milyen szép, amikor a család együtt pihen, és senki sem csak saját magára gondol, nem arra, hogy én mit szeretnék, és hogy gondoskodnak a többiek az én szeszélyeimről. Olyan kultúrában, ahol a szünidő semmittevést jelent, Jézus figyelmeztet: a keresztények számára a pihenés és a szórakozás nem zárja ki, hogy másokra is gondoljunk és szolgáljunk. Jézus együtt érző szíve mindig tevékeny. Akkor is, amikor pihenni készül, inkább az emberek szolgálatára indul, amikor azok Isten Igéjét akarják hallani. Az én szívem is olyan, mint Krisztusé? Szabadnapomon is tudomásul veszem családom és barátaim testi, lelki igényeit?

3. Isten nagyobb dicsőségére. Van a nyugalomnak mélyebb értelme is, az, hogy átadjuk magunkat Isten dicsőítésére és ragaszkodó szeretetünk kifejezésére. Isten elrendelte, hogy a hét egy napját szánjuk az Ö benne való elnyugvásra, amikor szívünket, gondolatainkat Istenre irányítjuk és elnyerjük kegyelmét a következő hét megkezdésére. A vasárnap a keresztény ember számára a hét csúcspontja. Nemcsak azért, mert megpihen munkája után, hanem azért is, mert a vasárnap fénypontja szentmise közös megünneplése, amikor felajánlja munkáját és saját magát az Atyaistennek. Az Isten-központúság kiterjed a vasárnapi pihenés egészére. Ekkor „a mindennapi gondok és feladatok megfelelő nézőpontba kerülnek. A nyugtalanító anyagi gondok helyett a szellemi értékek kerülnek előtérbe. A találkozás és beszélgetés nyugodtabb perceiben jobban meglátjuk a velünk élő emberek igazi arcát. Újra fel lehet fedezni és élvezni lehet a természet szépségeit – melyeket ugyan gyakran megsebez a természet kiaknázására irányuló emberi törekvés, ami végül az ember ellen fordul”. (II. János Pál: Dies Domini, 67).

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, segíts, hogy igaz nyugalmat találjak benned. Te vagy minden jó forrása. Segíts, hogy munkámat és anyagi dolgaimat a lelki értékek irányába rendezzem. Segíts, hogy vasárnapom középpontja a szentmise legyen. És segíts felhasználnom a vasárnapot arra, hogy meglássam családom, barátaim, munkatársaim igazi arcát. Ők azok a lelkek, akiket hozzád kell vezetnem, és akiknek szeretetére és szolgálatára rendeltél engem.

Elhatározás: Módot találok arra, hogy felkészítsem magamat és családomat a vasárnapi szentmise megünneplésére: elmélkedünk az olvasmányokról, összeszedjük magunkat, hogy korán érkezzünk Oltáriszentségben levő Jézus elé, valamilyen jó cselekedetet végzünk, mint betegek vagy idősek látogatása stb.


A Pápa ima szándéka 2010. február hónapra:

A tudósok: Hogy valamennyi tudós és értelmiségi az igazság keresése által eljusson az egyetlen igaz Isten megismerésére.

Az egyház missziós önazonossága: Hogy az Egyház, saját missziós önazonosságának tudatában, arra törekedjék, hogy hűségesen kövesse Krisztust, és hirdesse evangéliumát minden népnek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger