2010. február 11., csütörtök

Szűz Mária Lourdes-i megjelenése

Szűz Mária Lourdes-i megjelenése

Ahogyan Jézus megtöri a kenyeret és odanyújtja tanítványainak, az megfelel az utolsó vacsora szertartásának. A puszta pedig, ahol letelepítette őket, emlékeztet a pusztai vándorlásra és a mannára, amely Izrael fiait táplálta. A szentmisében nagyobb csoda történik, mint a kenyérszaporítás: Jézus saját testével és vérével táplál minket. Erről a titokról így elmélkedett tavaly, a kölni ifjúsági világtalálkozón XVI. Benedek pápa: „Engedjük, hogy az Úr átalakítson minket, a szentmise váljon életünk középpontjává. Az Oltáriszentség iránti szeretettel fedezzétek fel a kiengesztelődés szentségét is, amelyben Isten irgalmas jósága lehetővé teszi, hogy életünket újrakezdve folytassuk. Haladjunk előre, Krisztussal, és életünk legyen Isten igazi imádóinak élete.” (Adoremus 2006)
További gondolatok...

A lourdes-i Szűz Mária

2010.02.11. csütörtök

(A lourdes-i Szűz Mária, Aniáni Szent Benedek)

Elhajolt Salamon szíve az Úrtól, ezért megharagudott rá az Úr


1Kir 11,4-13

Amikor ugyanis már vén volt, feleségei arra csábították szívét, hogy más isteneket kövessen, s így szíve nem volt teljesen az Úrral, az ő Istenével, mint Dávidnak, apjának a szíve, hanem Astartét, a szidoniak istennőjét s Molokot, az ammoniták bálványát tisztelte Salamon, és azt cselekedte Salamon, ami nem tetszett az Úrnak, s nem követte oly teljesen az Urat, mint apja, Dávid. Ekkoriban építtetett Salamon templomot Kámosnak, a moabiták bálványának, a Jeruzsálemmel szemben levő hegyen, meg Moloknak, Ammon fiai bálványának, s ugyanígy járt el minden idegen feleségével, akik az ő isteneiknek tömjéneztek, s áldoztak. Megharagudott erre az Úr Salamonra, hogy elfordult az elméje az Úrtól, Izrael Istenétől, aki kétszer is megjelent neki, s éppen azt parancsolta meg, hogy ne kövessen más isteneket, s ő mégsem tartotta meg, amit az Úr megparancsolt neki. Azt mondta azért az Úr Salamonnak: ,,Mivel ezt tudtad, s mégsem tartottad meg szövetségemet s parancsaimat, amelyeket meghagytam neked, azért elszakítom tőled királyságodat és szolgádnak adom. Mindazonáltal apád, Dávid miatt nem a te napjaidban cselekszem meg ezt, hanem fiad kezéből szakítom majd el, s nem is veszem el az egész királyságot, hanem egy törzset meghagyok fiadnak, szolgám, Dávid miatt s Jeruzsálem miatt, amelyet kiválasztottam.'

Zs 105,3-40

Boldogok, akik megtartják a törvényt, és mindenkor az igazat cselekszik! Gondolj ránk, Uram, néped iránti jókedvvel, látogass meg minket szabadításoddal, hadd lássuk választottaid jólétét, hadd örvendjünk nemzeted örömének, hadd dicsekedjünk örökségeddel. Vétkeztünk, mint ahogy atyáink, igaztalanul cselekedtünk, gonoszságot követtünk el. Atyáink Egyiptomban nem értették meg csodáidat, nem fogták fel nagy irgalmadat, lázadoztak, amikor a tengerhez, a Vörös tengerhez jutottak. De ő megmentette őket nevéért, hogy megismertesse hatalmát. Megfenyegette a Vörös tengert és az kiszáradt, és mint valami sivatagban, átvezette őket a mélységek között. Megmentette őket gyűlölőik kezéből, ellenségeik kezéből megszabadította őket. Víz borította el szorongatóikat, egy sem maradt életben közülük. Ekkor hittek szavainak, és dicséretére éneket zengtek. De csakhamar elfeledték tetteit, és nem bíztak terveiben, hanem heves kívánságra gerjedtek a sivatagban, és megkísértették Istent a pusztában. Ő teljesítette kérésüket, csömörlésig jóllakatta őket. Majd irigykedtek a táborban Mózesre, és Áronra, az Úr szentjére. Erre megnyílt a föld, elnyelte Dátánt, s elborította Abiron csoportját. Tűz gyulladt fel gyülekezetükben, láng égette el a bűnösöket. A Hórebnél borjút készítettek, és az öntött képet imádták. Dicsőségüket fölcserélték a füvet evő bika képével. Elfeledték Istent, aki megszabadította őket, aki nagy dolgokat művelt Egyiptomban, csodákat Kám földjén, félelmetes dolgokat a Vörös tengeren. El is határozta volna, hogy elpusztítja őket, ha választottja, Mózes, nem állt volna résen, hogy elhárítsa haragját, nehogy megsemmisítse őket. Semmire sem becsülték az óhajtott földet, nem hittek ígéretének. Zúgolódtak sátraikban, nem hallgattak az Úr szavára. Erre ő fölemelte kezét ellenük, hogy lesújtson rájuk a sivatagban, s a nemzetek közé szórja utódaikat, és elszélessze őket az országokban. Majd Baál-Peorhoz pártoltak, és holt bálványoknak bemutatott áldozatokat ettek. Cselekedeteikkel haragra ingerelték őt, és romlás tört rájuk. De Fineesz előállt, ítéletet tartott, és a csapásnak vége lett. Ezt ő érdeméül számította be neki, nemzedékről nemzedékre, örökre. Majd Meriba vizeinél ingerelték haragra, és miattuk Mózes is bajba jutott, mert elkeserítették lelkét, s ő meggondolatlanul beszélt szájával. Nem irtották ki azokat a nemzeteket, amelyeket az Úr mondott nekik. Sőt a nemzetek közé vegyültek, eltanulták cselekedeteiket, bálványaiknak szolgáltak, s ez vesztükre lett. Feláldozták fiaikat és leányaikat a gonosz szellemeknek. Ártatlan vért ontottak, fiaik és leányaik vérét, akiket Kánaán bálványainak áldoztak. Megfertőzték a vérrel az országot, tisztátalanná lettek cselekedeteikben, paráznákká tetteikben. Ekkor az Úr haragra gerjedt népe ellen, és megutálta örökségét.

Mk 7,24-30

Ezután továbbment onnan, és Tírusz és Szidon vidékére ment. Betért egy házba, de nem akarta, hogy valaki is megtudja; mégsem maradhatott titokban. Mindjárt hírét vette egy asszony is, akinek a lányában tisztátalan lélek volt; odajött és a lábaihoz borult. Az asszony pogány volt, szír-föníciai nemzetiségű, s kérte őt, hogy űzze ki lányából az ördögöt. Ő azt mondta neki: ,,Hadd lakjanak jól először a gyermekek; mert nem való elvenni a gyerekek kenyerét, és a kutyák elé dobni.' De az csak kérlelte: ,,Ez igaz, Uram! Csakhogy a kiskutyák is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsáiból!' Erre ő azt felelte neki: ,,Mivel ezt mondtad, menj, kiment az ördög lányodból.' Amikor hazaért, a kislányt az ágyon fekve találta, és az ördög már kiment belőle.

A lourdes-i Szűz Mária

A lourdes-i Szűz Mária

2010. február 11. - Csütörtök

Jézus egyszer Tírusz és Szidon vidékére vonult vissza. Itt betért egy
házba, és bár rejtve akart maradni, jelenléte mégsem maradhatott titokban.
Egy asszony, akinek leányát tisztátalan lélek szállta meg, tudomást
szerzett róla, odasietett hozzá, és a lábához borult. Az asszony
szír-föníciai származású pogány volt. Azt kérte tőle, hogy űzze ki
leányából a gonosz lelket. Jézus először elutasította: "Hadd lakjanak jól
előbb a gyermekek; mert nem helyes, ha elveszik a gyermekek kenyerét, és a
kiskutyáknak vetik!" De az asszony így folytatta: "Igaz, Uram, de az
asztal alatt a kiskutyák is esznek abból, amit a gyermekek elmorzsálnak."
Jézus azt válaszolta: "Szavad jutalmaként menj! A gonosz lélek elhagyta
leányodat." Amikor hazaért, leányát az ágyon fekve találta. Már elhagyta a
gonosz lélek.
Mk 7,24-30

Elmélkedés:

Néhány alkalommal Jézus olyan kijelentést tesz, amelyek szerint küldetése
Izrael népéhez szól. E kijelentések azonban nem jelentenek
kizárólagosságot, azaz nem úgy kell értelmeznünk őket, mintha csak a
választott néphez küldte volna el Őt a mennyei Atya. Jézus ugyan a
választott nép, tehát saját népe körében tanít és gyógyít csodákkal, de
egynéhány alkalommal átlépve e határt a pogány származásúak számára is
megnyitja az isteni jótéteményekben való részesedés lehetőségét. A mai
evangéliumi rész is egy ilyen esetről szól, amikor egy pogány asszony
lányát szabadítja meg a gonosz lélektől. Jézus cselekedetei tehát távlatot
nyitnak, s azt jelzik, hogy az Isten által felkínált üdvösség nem csupán
egyetlen népnek, hanem az egész emberiségnek, minden nemzetnek szól.
(c) Horváth István Sándor



Imádság:

Imádság papokért
Jézus, Te vagy az ember egyetlen Megváltója! Testvéreinkért imádkozunk
hozzád, akik igent mondtak Neked a papságra, a megszentelt életre, vagy a
misszióra szóló hívásodra. Add, hogy életük napról napra megújuljon, és
élő Evangéliummá váljanak.
II. János Pál pápa
______________________________





A lourdes-i Szűz Mária

Kétségbeesett, de őszinte hit

A lourdes-i Szűz Mária

2010. február 11. Ötödik évközi hét - csütörtök

P. Ned Brown, LC

Mk 7,24-30

Ezután továbbment onnan, és Tírusz és Szidon vidékére ment. Betért egy házba, de nem akarta, hogy valaki is megtudja; mégsem maradhatott titokban. Mindjárt hírét vette egy asszony is, akinek a lányában tisztátalan lélek volt; odajött és a lábaihoz borult. Az asszony pogány volt, szír-föníciai nemzetiségű, s kérte őt, hogy űzze ki lányából az ördögöt. Ő azt mondta neki: ,,Hadd lakjanak jól először a gyermekek; mert nem való elvenni a gyerekek kenyerét, és a kutyák elé dobni.'' De az csak kérlelte: ,,Ez igaz, Uram! Csakhogy a kiskutyák is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsáiból!'' Erre ő azt felelte neki: ,,Mivel ezt mondtad, menj, kiment az ördög lányodból.'' Amikor hazaért, a kislányt az ágyon fekve találta, és az ördög már kiment belőle.

Bevezető ima: Uram, ma azért fordulok hozzád, hogy megtanuljam a hit leckéjét, amit tanítani akarsz nekem. Szeretném megtanulni, hogy miként lehetek türelmes, mikor próbára teszed hitem. Tudom, hogy mindennél jobban szeretnéd, ha növekedne a hitem és az gyümölcsöket hozna életemben. Ebben az imában kérlek Uram, hogy adj erőt ahhoz, hogy képes legyek érdemeid szerint szeretni téged és bízni benned.

Kérés: Uram, add, hogy bízzak benned és Egyházadban, mely soha nem hagy magamra szenvedéseimben.

1. Isten közel van hozzánk szenvedéseinkben. Urunk közel van hozzánk szenvedéseinkben. Ebben a részben a lány attól szenved, hogy a gonosz lélek hatalmába kerítette, és anyja vele együtt szenvedett. Ami a legjobban megdöbbenthet minket ebben a történetben, hogy eleinte Krisztus növeli az asszony szenvedéseit azzal, hogy megszidja őt. Ez látszólag távol áll Jézus személyiségétől, elég idegen attól az embertől, akinek "szíve szelíd és alázatos"; nem hasonlít a nagylelkű Jézushoz, aki mindig odafigyel mások szükségére. Éppen ezért Jézus a legnagyobb jutalmat, a legnagyobb ajándékot adta neki, amit csak ember kaphat tőle, a megváltás kegyelmét, melyet lánya meggyógyításával mutatott meg. Mivel az ajándék hatalmas, szükség van arra, hogy fel legyünk rá készülve.

2. Hogyan bánjunk érzéseinkkel? Két alapgondolat van az érzésekkel kapcsolatban, melyet soha nem szabad elfelejtenünk. Az első, hogy nem kezelhetjük úgy az érzéseinket, mintha lelki életünk biztosan megtervezhető részei lennének. A másik, hogy a megerősítés hiánya nem azt jelenti, hogy Isten elhagyott minket. Könnyen el tudjuk felejteni ezeket az alapelveket és vakon követjük az érzéseinkből adódó meggyőződéseket és csábításokat. Az érzéseink rettenetesen összezavarhatják és megkérdőjelezhetik hitünket. Ez a hívő asszony csodálatos példája annak a hozzáállásnak, melyet nekünk is tanúsítanunk kell. Az ő alázatossága abban a helyzetben, amikor Jézus látszólag megfeddi és elutasítja őt, megdöbbentő és bámulatba ejtő. Nem lázad, nincsenek kifogásai, nincs benne harag és nem kezdi el sajnálni magát. Ugyanolyan elszántan és bizakodva néz Jézusra. Alázatos és hűséges marad ahhoz, akiről hiszi és tudja, hogy képes megszabadítani lányát a gonosz lélektől.

3. Krisztus kiegészíti, ami hiányzik a hitünkből. Bárcsak tanulnánk az ő példájából! Olyan szilárd alapja lehetnénk az Egyháznak, amelyet Jézus az asszony által mutat meg nekünk, még jobban növekedhetnénk hitünkben, míg a végén olyan nagyok lennénk, mint egy katedrális, melyet mindenki láthatna a minket körülvevő világban. Tehát el kell gondolkoznunk Mennyei Atyánk rejtélyes és bölcs útjain, amikor attól szenvedünk, hogy akaratát büntetésnek érezzük. Annak tudatában kell alázatosnak lennünk, hogy teremtmények vagyunk, akiket Jézus Krisztus a Jó Pásztor nagyon szeret. Megígérte, hogy mindig velünk lesz és soha nem hagy minket magunkra. Mi értelme van hát kételkedni?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, te mindent tudsz. Azt is tudod, hogy szeretlek. Ne hagyd, hogy érzéseim elragadjanak! Ne engedd, hogy az érzelmeim megingassák beléd vetett bizalmamat! Soha ne engedd, hogy a rossz hangulatom miatt kialakult kétségeket tápláljam magamban! Ne hagyd, hogy a veled való kapcsolatomat érzésekre alapozzam! Segíts, hogy alázatos maradjak a mindennapjaim során, határozott a meggyőződéseimben, mindig bízzak benned, szeresselek téged és akaratod szerint cselekedjek!

Elhatározás: Amikor jól érzem magam, kiegyensúlyozott vagyok vagy segítőkész, hálát adok ezekért Istennek és dicsőítem Őt. Arra használom ezeket az érzéseket, ami a legfontosabb: hogy mélyebben megéljem a hit erényét.


Erdő Péter bíboros atya 2010. februári imaszándéka:

Hogy a papság lelkesen és energiával telve töltse be hivatását, és megbecsülje az előttük járó papi nemzedékek szolgálatának lelki eredményeit.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger