2010. február 16., kedd

Évközi hatodik hét – kedd

2010.02.16. kedd

(Szent Julianna)

A világosság Atyjától csak jó adomány származik


Jak 1,12-18

Boldog az a férfi, aki a kísértést kiállja, mert ha hűnek találják, elnyeri az élet koronáját, amelyet Isten az őt szeretőknek megígért. Senki se mondja, amikor kísértést szenved, hogy ,,Isten kísért', mert Istent nem lehet rosszra kísérteni, és ő sem kísért senkit. Mindenkit, aki kísértésbe esik, a saját kívánsága vezeti félre és csábítja a rosszra. A kívánság pedig, mihelyt megfogant, bűnt szül, a bűn pedig, ha elkövetik, halált okoz. Ne tévedjetek tehát, szeretett testvéreim! Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától származik, akinél nincs változás, sem árnyéka a változandóságnak. Szabad akaratból nemzett minket az igazság igéjével, hogy mintegy zsengéje legyünk az ő teremtésének.

Zs 93

Uram, bosszúállás Istene, bosszúállás Istene, jelenj meg! Kelj fel, ó föld bírája, fizess meg a kevélyeknek! Meddig fognak, Uram, a bűnösök, meddig fognak még a bűnösök dicsekedni? Fecsegnek, vakmerően gonoszságot beszélnek és kérkednek mind a gonosztevők. Népedet, Uram, elnyomják, örökségedet sanyargatják. Meggyilkolják az özvegyet s a jövevényt, lemészárolják az árvákat. Azt mondják: ,,Nem látja ezt az Úr, Nem veszi észre Jákob Istene.' Eszméljetek, ti oktalanjai a népnek, ostobák mikor tértek észhez? A fül plántálója ne hallana, s a szem alkotója ne látna? Ne büntetne, aki dorgálja a népeket, aki tudományra tanítja az embert? Ismeri az Úr az emberek gondolatait és tudja, hogy hiábavalók. Boldog az az ember, akit te oktatsz, Uram, és megtanítasz törvényedre, hogy megóvd őt a gonosz napoktól, amíg a bűnös számára a verem el nem készül. Mert nem taszítja el népét az Úr, és nem hagyja el örökségét. Mert az ítélkezés visszatér az igazsághoz, és követik mind az igazszívűek. Ki kel fel értem a gonoszok ellen, ki áll mellém a gonosztevőkkel szemben? Ha az Úr nem nyújtott volna segítséget, már-már a némaság helyén lakoznék a lelkem. Ha azt mondtam: ,,Inog a lábam', megsegített a te irgalmad, Uram. Bármilyen sok fájdalmam volt szívemben, vigasztalásaid felvidítottak engem. Lehet-e köze hozzád a hamisság ítélőszékének, amely nyomorúságot szerez a törvény ellenére? Az igaz életére leskelődnek ők, s elítélik az ártatlan vért. De nekem oltalmam lett az Úr, és menedékem sziklája az én Istenem; Ő megtorolja rajtuk hamisságukat, saját gonoszságukkal semmisíti meg őket; Megsemmisíti őket az Úr, a mi Istenünk.

Mk 8,14-21

Közben elfelejtettek kenyeret vinni, és egy kenyérnél több nem volt náluk a hajóban. Ekkor így intette őket: ,,Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok kovászától és Heródes kovászától.' Azok pedig tanakodtak egymás közt, arra gondolva, hogy: ,,Nincsen kenyerünk.' Jézus észrevette ezt, és azt mondta nekik: ,,Miért tanakodtok azon, hogy nincsen kenyeretek? Még mindig nem tudjátok és nem értitek a dolgot? Még mindig el van vakulva a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? [Jer 5,21] Nem emlékeztek arra, hogy amikor az öt kenyeret ötezernek megtörtem, hány tele kosár hulladékot szedtetek fel?' Azt felelték neki: ,,Tizenkettőt.' ,,És amikor a hét kenyeret négyezernek, hány kosár maradékot szedtetek össze?' Azt felelték neki: ,,Hetet.' Erre így szólt hozzájuk: ,,Miért van tehát az, hogy mégsem értitek?'

Évközi hatodik hét – kedd

2010. február 16. - Kedd

A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek
kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a
lelkükre kötötte: "Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes
kovászától!" Ők egymás közt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal
kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: "Mit tanakodtok azon, hogy nincs
kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig
érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem
hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer
embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?" Azt válaszolták:
"Tizenkettőt." "És amikor hetet törtem meg négyezer embernek, hány tele
kosár maradékot szedtetek össze?" Azt felelték: "Hetet." Erre újra
megjegyezte: "Hogyan lehet, hogy még mindig nem értitek?"
Mk 8,14-21

Elmélkedés:

Egyetlen kenyér valóban nagyon kevés étel a tanítványok és Jézus számára.
A gondot a tanítványok veszik észre, s rögtön beszélgetésük, sőt vitájuk
tárgya lesz. Mire elég egyetlen kenyér? Az ő kezükben valóban nem sokat.
De rögtön gondolniuk kellett volna arra, hogy Jézus kezében viszont
egészen sokat érhet. Korábban ugyanis két alkalommal is szemtanúi voltak
annak, hogy mesterük kevéske ennivalóval is több ezer embert tudott
jóllakatni. De erre most nem is gondolnak. Jézus azonban nem tekinti
problémának a kenyér hiányát, hanem kihasználja az alkalmat arra, hogy a
lelki kenyér utáni vágyat ébressze fel tanítványaiban. Nekik és nekünk is
szükségünk van a Jézus által adott lelki táplálékra, az isteni igazságra,
amely az örök életet hozza meg nekünk.
(c) Horváth István Sándor



Imádság:

Köszönöm Teremtőm, hogy embernek születhettem erre a világra, amely telve
van csodával. Köszönök minden új napot, minden új lehetőséget, köszönöm a
munkakedvet és hogy mozogni tudok, hogy találkozhatom más emberekkel.
Köszönöm az egyedüllétet és a pihenést, a virradatot és az alkonyt, a
nyílt horizontot. Itt állok, kezeim telve vannak ajándékaiddal, segíts
nekem, hadd osszam meg önmagamat másokkal.
______________________________

Évközi hatodik hét – kedd

Isten áldására emlékezni

2010. február 16. Évközi hatodik hét – kedd

P. Jeffrey Bowker LC

Mk 8,14-21

A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és a bárkában nem volt több kenyerük, csak egy. Jézus a lelkükre kötötte: "Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!" Egymás között arról beszélgettek, hogy nincs kenyerük. Jézus észrevette és így szólt: "Mit tanakodtatok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek? Nem fogjátok fel? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek és nem láttok, van fületek és nem hallotok? Nem emlékeztek rá, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?" "Tizenkettőt" - felelték. "S mikor a hetet a négyezernek, hány kosár lett tele a maradékkal, amit összeszedtetek?" "Hét" - mondták. Erre újra kérdezte: "Még mindig nem értitek?"

Bevezető ima: Uram, tudom, hogy itt munkálkodsz életemben, mégis oly ritkán érzékelem jelenlétedet. Ahhoz, hogy a jövőben életemet neked és küldetésednek szenteljem, elegendőnek kellene lennie annak a tudatnak, hogy elmúlt éveimben jelen voltál. Ha egyre jobban megismerem életedet, egyre jobban fogok vágyakozni Utánad. Jót akarok tenni, hogy ez a nap gyümölcsöket hozzon az örökkévalóság számára. Ne engedd, hogy világi vágyaim elvakítsanak és megakadályozzanak abban, hogy ma az apostolod lehessek!

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy egy mélyebb bizalom és mélyebb remény által jobban át tudjam adni magam akaratodnak!

1. Sziklára alapozni az életünket. „Azért, mert nincs kenyerünk?” Láthatjuk, milyen könnyű félreérteni azt az üzenetet, melyet Isten az imában küld nekünk, mert mi csak a pillanatnyi gondjainkkal vagyunk elfoglalva. Talán sikerre áhítozunk, vagy azt várjuk, hogy egy barátunk vagy rokonunk kibékül velünk, vagy talán csak a pénzünkre és vagyonunkra gondolunk. Egy nyugtalan szív nem képes felismerni, hogy mi a fontos az életben, mert nem sziklára épített. Az a lélek, aki az igaz alapra épített, tudja, hogy ameddig ott van neki Krisztus és az Ő akaratát teljesíti, addig minden a legnagyobb rendben van.

2. Tudatosan nem akarunk emlékezni? „Nem emlékeztek?” Izrael népének egyik legnagyobb bűne az volt, hogy elfelejtették azokat a hatalmas tetteket, melyeket Isten értük vitt véghez. Fontos, hogy gyakran és hálával gondoljunk azokra a jótéteményekre, melyeket Istentől kapunk. Mindannyiunknak emlékeznie kellene: Isten az, aki megteremtett minket és elindította bennünk szentségünk művét. Hogyha Ő idáig eljutott velünk, holott a mi részünk ebből igen szerény volt, mennyivel messzebbre juthatnánk, ha teljes odaadással neki ajándékoznánk magunkat? Mennyi gondunkat tudná így a mi javunkra megoldani a Jóisten?

3. Uram, újra látni szeretnék! Mindenkinek, aki Krisztust követi, minden nap egészséges bizalmatlansággal kellene szemlélnie arról alkotott elképzeléseit, hogy mi az, ami feltétlenül szükséges az életéhez. Szükségünk van egy olyan lelki „méregtelenítő szerre”, mely megóv bennünket attól, hogy másodrendű célok tartsanak fogva minket. Ezt az ima iskolájában találhatjuk meg. Szent Ágoston jegyzi meg, hogy az ima fokozza Isten utáni vágyakozásunkat, megtisztítja szívünket az eltévelygő gondolatoktól, és hogy az ima által a Szeretett iránti vonzalmunk és odaadásunk egyre nagyobb lesz. Az isteni szeretet tüze sok sebünket és félelmünket meg tudja gyógyítani, ha állhatatosan megnyitjuk előtte szívünket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, óvj meg engem a lelki étvágytalanságtól, amely miatt nem éhezem jelenlétedre életemben. A naponta rám nehezedő nyomás és a rendezetlen szenvedélyek megbéníthatják azt a képességemet, hogy úgy szeresselek, ahogyan kellene. Micsoda veszélybe sodrom magam ezáltal! Ebben az illúzióvilágban lerombolom a saját boldogságomat. Szabadíts meg, Jézusom, a saját butaságomtól! Add vissza étvágyamat, hogy újra akarjalak szeretni téged, mert megígérem, hogy soha többet nem hagyom, hogy elragadjon az aktivizmus és a büszkeség.

Elhatározás: Ma fel fogom írni azokat a dolgokat, melyekről alapos átgondolás után úgy vélem, hogy eltérítenek Krisztustól. Őszintén le fogok mondani róluk egyfajta szent közömbösséggel, és csak annyira engedem be őket életembe, amennyire Krisztus akarja.


A Pápa ima szándéka 2010. február hónapra:

A tudósok: Hogy valamennyi tudós és értelmiségi az igazság keresése által eljusson az egyetlen igaz Isten megismerésére.

Az egyház missziós önazonossága: Hogy az Egyház, saját missziós önazonosságának tudatában, arra törekedjék, hogy hűségesen kövesse Krisztust, és hirdesse evangéliumát minden népnek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger