2010. február 24., szerda

Szent Mátyás apostol

Szent Mátyás apostol

Mátyás apostol, aki ott volt Jézus közelében kezdettől fogva, és aki az áruló helyére került az apostolok közé, mutathatja nekünk az utat, a Krisztus követés útját, a készenlét útját, hogy ha szükséges, ha rám esik az Úr választása, tudjak indulni, tudjam tenni a feladatomat. A készenlét felelősségére figyeljünk a mai napon.
További gondolatok...

SZENT MÁTYÁS APOSTOL (ünnep)

2010.02.24. szerda: SZENT MÁTYÁS APOSTOL (ünnep)

A sors Mátyásra esett, mire a többi apostol közé sorolták


ApCsel 1,15-17.20-26

Azokban a napokban felállt Péter a testvérek között—mintegy százhúsz emberből álló sokaság volt együtt --, és így szólt: ,,Férfiak, testvérek! Be kell teljesednie az Írásnak, amelyet a Szentlélek megjövendölt Dávid szája által Júdásról, azoknak vezetőjéről, akik elfogták Jézust. Ő közénk tartozott és részes volt ebben a szolgálatban. Meg van ugyanis írva a Zsoltárok könyvében: »,,Lakóhelyük váljék pusztasággá, s ne legyen, aki benne lakik«” [Zsolt 69,26], és: »,,Elöjárói tisztségét kapja meg más«” [Zsolt 109,8]. Ennélfogva szükséges, hogy azok közül a férfiak közül, akik együtt voltak velünk minden időben, amikor az Úr Jézus közöttünk járt-kelt, kezdve János keresztségétől addig a napig, amelyen felvétetett tőlünk, ezek közül valaki velünk együtt az ő feltámadásának tanúja legyen.’ Kijelöltek tehát kettőt: Józsefet, akit Barzabásnak, melléknevén Jusztusznak hívtak, és Mátyást. Majd így imádkoztak: ,,Urunk, aki mindenkinek a szívét ismered, mutasd meg a kettő közül az egyiket, akit kiválasztottál, hogy átvegye ennek a szolgálatnak és apostoli hivatásnak a helyét, amelyet Júdás hűtlenül elhagyott, és eltávozott az őt illető helyre.’ Azután sorsot vetettek rájuk, és a sors Mátyásra esett, akit a tizenegy apostol közé soroltak.

Zs 112

ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat, ti szolgái, dicsérjétek az Úr nevét! Áldott legyen az Úr neve most és mindörökké! Napkelettől napnyugatig dicsértessék az Úr neve! Fölséges az Úr minden nemzet fölött, dicsősége fölülmúlja az egeket. Ki olyan mint az Úr, a mi Istenünk, aki a magasságban lakik, de lehajol hogy letekintsen az égre és a földre? Fölemeli a nincstelent a porból, fölsegíti a szegényt a sárból, hogy helyet adjon neki a fejedelmek között, népének fejedelmei között. Úgy lakhat házában a gyermektelen asszony, mint a fiain örvendő anya.

Jn 15,9-17

Ahogy engem szeretett az Atya, úgy szerettelek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha parancsaimat megtartjátok, megmaradtok szeretetemben, mint ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Azért mondtam nektek ezeket, hogy az én örömöm bennetek legyen, és örömötök teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti a barátaim vagytok, ha megteszitek, amiket parancsolok nektek. Már nem mondalak benneteket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondtalak titeket, mert mindent, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, s hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek: szeressétek egymást!

Szent Mátyás apostol

Szent Mátyás apostol
2010. február 24. - Szerda,


Jézus így tanított az utolsó vacsorán: "Amint engem szeret az Atya, úgy
szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha
megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is
megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket
azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel
teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én
szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak,
aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit
parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga
nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt,
amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem,
hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és
gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én
nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek
egymást!"
Jn 15,9-17

Elmélkedés:

A mai napon Szent Mátyás apostolt ünnepeljük, akit nem személyesen Jézus
választott a Tizenkettő közé, hanem a mennybemenetelt követően a többi
apostol választotta meg őt az áruló Júdás helyett. Abban biztosak
lehetünk, hogy ő is a tanítványi kör tagjai közé tartozott, együtt járt
Jézussal tanító útja során. A választás célja az, hogy ismét teljes legyen
a Tizenkettő testülete, akiknek az a feladata, hogy elmenvén az egész
világra hirdessék Jézus feltámadását. E tanúságtételhez ad erőt nekik a
Szentlélek, hogy a Jézus szeretetésről szóló tanúságtételük eredményes
legyen. Az apostoli küldetésből mi, megkeresztelt emberek is részesedünk,
akiknek az a küldetésünk, hogy a világban életünkkel hirdessük a szeretet
örömhírét.
(c) Horváth István Sándor



Imádság:

Uram, Jézus, édesanyád közbenjárása által kérem tőled azt a kegyelmet,
hogy egész életemben hű maradhassak hozzád. A hűség kegyelmét add meg,
amely erősebb a halálnál, és a síron túl is él.
Apostolodnak lenni valami egészen mást, sokkal többet jelent, mint
elszálló lelkesedést, átmeneti elfoglaltságot. Add, hogy ezt mindjobban
megértsem!
Kitartó odaadásra van itt szükség! Ezt az odaadó lelkületet pedig komoly
életprogrammal kell ébren tartani, hogy a veled való szoros kapcsolatom
egy pillanatra se szűnjék meg!
______________________________

Szent Mátyás apostol

Boldogok a tiszta szívűek

Szent Mátyás apostol

2010.február 24. Nagyböjt első hete – szerda

P. Thomas Berg

Lk11,39-42

„ "Ti farizeusok, a pohár és a tál külsejét tisztogatjátok, de belül tele vagytok kapzsisággal és gonoszsággal. Balgák! Nem az alkotta a külsőt is, aki a belsőt alkotta? Adjátok oda inkább, ami benne van a rászorulóknak, és akkor tiszták lesztek egészen. De jaj nektek, farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, rutából és az összes kerti veteményből, de semmibe veszitek az igazságot és az Isten szeretetét. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni.”

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszek benned, hiszen te vagy az igazság, aki egyre jobban feltárod nekem életem értelmét és célját. Bízom benned, mert te minden nap vársz rám, kopogtatsz az ajtómon és mindig kész vagy arra, hogy magadhoz ölelj engem az ima és a szentségek által. Szeretlek téged, mert a keresztem értem adtad életedet és megtanítottad, hogy mit jelent kiteljesedni a szeretetben.

Kérés: Uram, add, hogy tisztán lássam, hogy az életszentség és az alázat kéz a kézben járnak!

1. Krisztus: példaképünk az életszentség útján. Mindegyikünk együtt él az alteregójával, a tökéletes másik énjével, ami álmodozásainknak szüleménye. Ez a másik én velünk van gyermekkorunk óta: ez az iskolai sportcsapat sztárja, a rock-sztár, a hollywoodi tinibálvány, akivé mindig válni akartunk. Könnyen beesünk abba a hibába, hogy szent önmagunkat szintén tökéletesnek, hibák nélkülinek képzeljük el – egy olyan valakinek, aki nem küzd gyengeségeivel, akinek nincsenek nehézségei, aki szeplőtlen. Azt gondoljuk, hogy ilyenné válhatunk egy nap, ha végre valahára le tudnánk győzni összes bűnünket. A szentségre való törekvés nem egyenlő a tökéletes ideál megvalósítására való törekvéssel. Csak Isten tudja, hogy milyen lesz ez a végső szent állapotunk. A célunk nem az, hogy ezt a magunk által elképzelt ideált megvalósítsuk, hanem, hogy Krisztust akarjuk tükrözni. Ő nem más, mint a mi szentségünk forrása és teljessége.

2. Szentség: átadni Istennek életünk kormánykerekét. Nem ritka, hogy a szentek saját visszaemlékezéseikben maguk vallanak lelki nehézségeikről, hogy mennyire tökéletlenek voltak, amikor szembe kellett nézniük Istentől kapott hivatásukkal. Nem szokatlan tehát, ha belső bizonytalansággal, nyugtalansággal és belső küzdelemmel találkozunk, amikor megpróbálunk egyre jobban az Istenre hagyatkozni. Amikor átadjuk magunkat Istennek, és elhatározzuk, hogy komolyan vesszük az életszentségre való meghívásunkat, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy átadjuk Istennek életünk irányítását. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lennünk elengedni. Meg kell, hogy engedjük neki, hogy Ő legyen úr az életszentségre való törekvésünk felett. Ekkor, és csak ekkor valódi, hiteles és őszinte a törekvésünk

3. Az alázatost felmagasztalják. A szentség nem azt jelenti, hogy megszabadultunk a bűneinktől, vagy, hogy látszólag birtokoljuk az erényeket. Éppen ellenkezőleg, ahogy növekedünk a szentségben, ahogy a lelkünk egyre közelebb kerül az isteni fényhez, Isten megengedi nekünk, hogy egyre inkább olyannak lássuk a lelkünk, ahogy Ő látja. Ez azt jelenti, hogy egyre több bűnt és gyengeséget fedezünk fel és egyre világosabban látjuk a bűneik eredetét az életünkben (gőg, érzékiség). Nem csoda, hogy sok szent hetente vagy még gyakrabban járult a bűnbocsánat szentségéhez! Az életszentség eléréséhez természetesen növekednünk kell erényekben és állandóan meg kell maradnunk a kegyelmi állapotban, de mégsem jelenti azt, hogy mentesek leszünk hibáinktól, bukásainktól, kudarcainktól és bocsánatos bűneinktől. Nem a szeplőtelenség az alapja a szentségnek, hanem a valódi önátadás Istennek és az Ő tervének. Talán ezért mondta egyszer Szent Ágoston, hogy a szentségre való törekvéshez három erényre van szükség: az első az alázat, a második az alázat és a harmadik… az alázat…!

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, köszönöm, hogy az életszentséget lehetővé tetted számomra is. Köszönöm, hogy megmutatod nekem, hogyan növekedjek az irántad való barátságban. Segíts, hogy botlásaimat is a jóra használjam, hogy lehetőséget lássak általuk az alázatban való növekedésre! Ne engedd, hogy valaha is kételkedjek benned; ne engedd, hogy valaha is kételkedjek az életszentségre való meghívásomban! Ámen.

Elhatározás: Ma, mindegy, hogy kis, vagy nagy dologban vétkezek, emlékezni fogok arra, hogy bevalljam Istennek gyengeségemet ( azzal az elhatározással, hogy a súlyos bűneimet olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, meggyónom) és gyorsan visszatalálok utamra és tovább küzdök.


A Pápa ima szándéka 2010. február hónapra:

A tudósok: Hogy valamennyi tudós és értelmiségi az igazság keresése által eljusson az egyetlen igaz Isten megismerésére.

Az egyház missziós önazonossága: Hogy az Egyház, saját missziós önazonosságának tudatában, arra törekedjék, hogy hűségesen kövesse Krisztust, és hirdesse evangéliumát minden népnek.


Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger