2010. március 2., kedd

Nagyböjti idő, 2. hét Kedd

Nagyböjti idő, 2. hét Kedd

A farizeusok Mózes ítélőszékében ülnek. Lelki hatalmukat a testvéreiken való uralkodásra és nem az Istennel való kapcsolat szolgálatára használják. Farizeusok mi is könnyen lehetünk az élet megannyi területén, amikor testvéreink alázatos szolgálata helyett önzésünk kiszolgálását keressük bennük. Jézus másik figyelmeztetése is gyakran vonatkozik ránk: tanítják, de nem teszik. Hajlamosak vagyunk a keresztény tanítás nevében megítélni családtagot, munkatársat, a világot, ahelyett, hogy egy ujjal, vagy vállvetve, mások keresztje mellé odaállnánk! Kik azok, akiket az idei nagyböjtben emberi vergődésükben különösen is segíteni szeretnék? Mindnyájan testvérek vagytok – figyelmeztet Jézus a mai evangéliumban. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt második hete – kedd

2010.03.02. kedd
Ha készségesen hallgatunk az Úrra, élhetünk javaival


Iz 1,10.16-20
Halljátok az Úr szavát, Szodoma fejedelmei! Fogjátok fel fületekkel Istenünk tanítását, Gomorra népe! Mosakodjatok meg, tisztítsátok meg magatokat, távolítsátok el gonosz tetteiteket szemem elől! Hagyjatok fel azzal, hogy rosszat cselekedtek, tanuljatok jót tenni! Keressétek a jogot, siessetek segítségére az elnyomottnak, szolgáltassatok igazságot az árvának, védelmezzétek az özvegyet! Jöjjetek, és szálljunk perbe! -- mondja az Úr. -- Ha vétkeitek olyanok is, mint a skarlát, fehérek lesznek, mint a hó; ha vörösek is, mint a bíbor, olyanok lesznek, mint a gyapjú. Ha készek vagytok meghallgatni, majd a föld legjavából esztek. Ha azonban vonakodtok és ellenkeztek, kard emészt meg titeket. Bizony, az Úr szája szólt.'
Zs 49
Ászáf zsoltára. Szól az Úr, az istenek Istene, és szólítja a földet napkelettől napnyugatig. Felragyog Sionból ékes szépséggel az Isten. Jön íme, Isten, íme, jön a mi Istenünk és nem hallgat: színe előtt emésztő tűz, körülötte hatalmas förgeteg. Szólítja onnan felülről az eget s a földet, hogy népe fölött ítélkezzék: ,,Gyűjtsétek elém szentjeimet, akik az áldozatban szövetségre léptek velem.' Igazságát hirdetik az egek, mert Isten tart ítéletet. ,,Halljad én népem, hadd beszéljek, Izrael, hadd tegyek bizonyságot ellened: Én Isten, a te Istened vagyok. Nem áldozataidért perelek veled, hisz égő áldozataid folyton előttem vannak. Nem veszek el házadból fiatal bikákat, sem nyájaidból kecskebakokat. Mert enyém az erdő minden vadja, az állatok ezrei a hegyekben. Ismerem az ég minden madarát, és ami csak mozog a mezőn, az enyém. Ha éheznék, nem kellene neked szólnom, mert enyém a földkereksége, s mindaz, ami betölti. Eszem-e én a bikák húsát, iszom-e én a kecskebakok vérét? Dicséretet mutass be áldozatul Istennek, és teljesítsd fogadalmaidat a Fölségesnek; Hívj segítségül a szorongatás napján: megmentelek, és te dicsérni fogsz engem.' A bűnöshöz azonban így szól az Isten: ,,Miért beszélsz te parancsolataimról, s miért veszed szádra szövetségemet? Hiszen te gyűlölöd a fegyelmet, és hátad mögé veted szavaimat. Ha tolvajt láttál, vele tartottál, házasságtörőkkel közösködtél. Szád gonoszságot árasztott, és nyelved csalárdságot szőtt. Leültél és testvéred ellen beszéltél, és gáncsot vetettél anyád fia elé. Így cselekedtél, s mivel én hallgattam, azt hitted, hogy olyan vagyok, mint te. Pedig perbeszállok veled és mindezt felhozom ellened. Értsétek meg ezt ti, akik megfeledkeztek Istenről, nehogy védtelenek legyetek, amikor elragadlak titeket! Aki a dicséret áldozatát mutatja be, az tisztel engem, és aki bűntelenül jár az úton, annak mutatom meg Isten üdvösségét.'
Mt 23,1-12
Jézus ezután így beszélt a tömeghez és tanítványaihoz: ,,Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Ezért mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg -- de a tetteiket ne kövessétek, mert mondják ők, de nem teszik. Súlyos és elviselhetetlen terheket kötöznek össze és raknak az emberek vállára, de ők maguk egy ujjukkal sem mozdítják meg azokat. Minden tettüket azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Imaszíjaikat szélesre szabják, bojtjaikat megnagyobbítják. Szeretik a főhelyeket a lakomákon, az első helyeket a zsinagógákban, a köszöntéseket a főtéren, s azt, ha az emberek rabbinak hívják őket. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti Tanítótok, ti pedig mind testvérek vagytok. Atyátoknak se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Ne hívassátok magatokat mesternek se, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus. Aki közületek a legnagyobb, legyen a ti szolgátok. Mert aki önmagát felmagasztalja, azt megalázzák, s aki megalázza önmagát, azt felmagasztalják.

Nagyböjt második hete – kedd

  2010. március 2. - Kedd

  Egy alkalommal  Jézus  e szavakkal  fordult  a néphez  és  tanítványaihoz:
  "Mózes tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg  és
  tartsatok meg  ezért  mindent,  amit mondanak  nektek,  de  tetteikben  ne
  kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt
  elviselhetetlen terheket kötöznek össze  és helyeznek az emberek  vállára,
  de maguk  egy ujjal  sem hajlandók  mozdítani rajta.  Amit tesznek,  azért
  teszik, hogy  lássák őket  az emberek.  Szélesre szabják  imaszíjukat,  és
  köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre
  ülni, a zsinagógában  pedig az  első székekbe. Elvárják,  hogy az  emberek
  köszönjenek nekik a főtereken, és hogy rabbinak, azaz mesternek  szólítsák
  őket. Ti ne hívassátok magatokat mesternek,  mert egy a ti Mesteretek,  ti
  pedig mindnyájan  testvérek  vagytok.  De atyának  se  hívjatok  senkit  a
  földön, mert  egy a  ti Atyátok,  a mennyei.  És tanítónak  se  hívassátok
  magatokat, hisz egy a ti  tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb  köztetek,
  az legyen a többi  szolgája. Aki önmagát  magasztalja, azt megalázzák,  és
  aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják."
  Mt 23,1-12

  Elmélkedés:
  Jézus erős kritikáját az váltja  ki a farizeusokról és írástudókról,  hogy
  tanításuk  nem   egyezett  meg   cselekedeteikkel.  Másokat   ugyan   arra
  buzdítottak, hogy pontosan tartsák meg a mózesi törvényeket, ők azonban  e
  parancsokat sokszor kijátszották és semmibe vették azok mélyebb szándékát.
  Vallásosságuk tehát  inkább külsődleges  volt, miközben  szívük  szándékai
  messze  jártak  Isten  akaratától.  Jézus  szavaiból  és   cselekedeteiből
  egyaránt Isten  szeretete sugárzott  és az  Atyának való  engedelmességből
  fakadtak.   Ugyanezt   a    lelkületet   kéri    követőitől   is.    Hamis
  vallásosságunkkal Isten  sosem  tudnánk  megtéveszteni,  hiszen  ő  ismeri
  lelkünk érzéseit, szándékainkat. Ne csak szavainkkal tegyünk tanúságot  az
  irgalmas Isten jelenlétéről,  hanem cselekedeteink  is legyenek  követésre
  méltóak!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Nehéz a keresztem...
  Nehéz a keresztem, megváltó Krisztusom,
  De amit rám mértél szívesen hordozom.
  Szívemből szeretlek, ha meg is látogatsz.
  Eléd térdelek, bár milyen csapást adsz.
  Te Krisztus vagy - mégis összerogytál,
  Én ezerszer kisebb porszem a pornál.
  Viszem a keresztem - csak erőt adj hozzá,
  Ha Neked úgy tetszik, - váljak áldozattá.
  Minden bűnömet, bocsásd meg nekem,
  Hogy a másvilágra tisztám érkezhessem.
  Légy irgalmas hozzám, mennynek, földnek Ura,
  Könyörögj érettem, Jézusnak szent Anyja.
______________________________

Nagyböjt második hete – kedd

A tettek többet mondanak a szavaknál
2010. március 2. Nagyböjt második hete – kedd
P. Andrew Mulcahey, LC

Mt 23, 1-12
Jézus ekkor a néphez és a tanítványokhoz fordult, ezekkel a szavakkal: "Az írástudók és a farizeusok Mózes tanítói székében ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják. Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Minden tettükben az vezeti őket, hogy az emberek előtt feltűnjenek. Szélesre szabják imaszíjukat és megnagyobbítják köntösükön a bojtokat. Szívesen elfoglalják a lakomákon a főhelyeket és a zsinagógában az első székeket, szeretik, ha a tereken köszöntik s rabbinak szólítják őket az emberek. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus. Aki nagyobb közületek, az a szolgátok lesz. Aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják.

Bevezető ima: Uram, bár szemeimmel nem látlak téged, hiszem, hogy most is velem vagy. Tudom, hogy te jobban ismered legbelső énemet, mint én magam, és jobban szeretsz engem, mint amilyen szeretettel vagyok magam iránt. Köszönöm, hogy vigyázol rám, bár nem érdemlem meg. Cserébe szeretném felajánlani a bűnbánatomat és a beléd vetett reményemet.

Kérés: Uram, segíts olyan alázatosnak lennem, mint te!

1. Önzetlen felebaráti szeretet. Honnan tudhatjuk, hogy valóban Istenért dolgozunk? Ha nem várunk érte semmi jutalmat. Isten egyeseket arra hív, hogy a szegények között térítsenek, akik sose fognak nekik többel fizetni, mint egy hálás mosollyal. Mások a lelki szegénységben szenvedőkön segítenek, akik nem ismerik fel munkájuk szükségességét és nem értékelik a keresztény evangelizációt. A szülők számtalan, rejtett munkájukért egyetlen köszönetet sem kapnak. Krisztus nem vágyott az emberek elismerésére. Amikor dicsérték Őt, hamar elment egy másik helyen hirdetni az evangéliumot. Túlságosan nagyra értékelem a saját erőfeszítéseimet? Számítok mások dicséretére, amikor jót teszek?

2. Apró félreértések. A keresztény hitelesség nem egy pozícióból adódik, hanem Krisztus szeretetéből és szolgálatából. Nem szabad visszariadnunk a félreértettségtől, hiszen Isten így képes a keresztény szeretet és vezetői képességek magasabb fokára emelni. Krisztus hűsége megmutatja nekünk, hogy minden okunk megvan Isten ígéreteiben bízni. A bölcsesség könyve a félreértést egyenesen Isten terveként mutatja be: „Az igazak végső sorsát meg boldognak hirdeti, és pöffeszkedve atyjának nevezi az Istent. Lássuk hát, igazak-e a beszédei. Figyeljük meg, mi végre jut! Mert ha az igaz az Isten gyermeke, akkor az Isten pártjára kel, és kiszabadítja ellenségei kezéből. Tegyük próbára, gúnyoljuk és bántalmazzuk, hogy megismerjük szelídségét és kipróbáljuk türelmét! Ítéljük gyalázatos halálra, mert - saját szava szerint - Isten oltalmában részesül!” (Bölcs 2: 16-20)

3. A kereszt jogosít fel minket a dicsőségre. Én meg, ha majd fölmagasztaltatom a földről, mindenkit magamhoz vonzok.”(Jn 12: 32) Jézus nem magasztalta önmagát. Visszautasította az előkelő helyeket a vacsoráknál és a zsinagógában, és nem fogadta el a hízelgő köszöntéseket: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten.” (Mk 10: 18) A hallgatása feldühítette Pilátust: „Nekem nem felelsz? Hát nem tudod, hogy hatalmam van rá, hogy szabadon bocsássalak, de hatalmam van arra is, hogy keresztre feszíttesselek?” (Jn 19: 10) Felszólították Krisztust, hogy szálljon le a keresztről és így magasztalja magát, de Ő nem tette. Ez az Isten iránti szeretetünk igazi próbatétele: bízni Istenben és tudatosan és akarva elfogadni a nehézségeket a lelkek javáért.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, tudom, hogy sose lehetek olyan alázatos, mint te, de szeretnék egyre közelebb kerülni hozzád. Szeretném elhagyni a büszkeséget, amely életem oly sok területén okozott már kárt. Szeretnék mindig a te példádra gondolni és így tökéletesedni – nem a saját dicsőségemre, hanem a te akaratod teljesítéséért.

Elhatározás: Megvizsgálom, hogy melyik kapcsolatomban okoz legnagyobb kárt a büszkeségem, és alázatosan viselkedem az érintett személlyel.


Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

2010. március 6–án a NET katolikus gyermekprogram vezetőképzője lesz a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban. Ötletek, továbbképzés mindazoknak, akik a gyerekeket szeretnék elvezetni a Krisztussal való személyes barátságra. Lehetőség azok számára is, akik szívesen szerveznének saját plébániájukon ilyen csoportot.
Információ, részletes program Martini Zsuzsitól kapható a net@missiochristi.hu e-mail címen, vagy a +3620/ 8233-904-es telefonszámon.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
2 melléklet — Az összes melléklet letöltése  
image004.gifimage004.gif
2 KB   Megtekintés   Letöltés  

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger