2010. március 3., szerda

Nagyböjti idő, 2. hét Szerda

Nagyböjti idő, 2. hét Szerda
 
Nagyböjtben elkísérjük Jézust Jeruzsálembe, a Golgotára. Jól tudja az Úr, hogy ott mi várja, és tanítványaival is megosztja ezt a titkot: az Emberfiát megcsúfolják, megostorozzák, keresztre feszítik. De Jézus azt is kinyilatkoztatja tanítványainak, hogy nem a halálé az utolsó szó: harmadnapra feltámad. A halálból új élet fakad, ez húsvét titka, amelyhez ugyanaz a nagyböjti út vezet, amely a Kálváriára és az üres sírhoz vezetett. Ez az a világosság, amely képes új fénybe helyezni mindazokat a helyzeteket, amelyekben vergődünk. Húsvét világossága reményt ad a bűneinkkel szembeni, sokszor kilátástalannak tűnő küzdelmekben; más fényben látjuk a világ vajúdását, idős, beteg testvéreink szenvedéseit. (Adoremus 2006.)
További gondolatok... 

Nagyböjt második hete – szerda

2010.03.03. szerda
Uram, Istenem, szabadíts meg irgalmad szerint!


Jer 18,18-20
Ezt mondták: ,,Jöjjetek, szőjünk terveket Jeremiás ellen, mert nem veszhet el a törvény a paptól, sem a tanács a bölcstől, sem az ige a prófétától! Jöjjetek, verjük őt meg nyelvvel, és ne figyeljünk egyetlen szavára sem!' Figyelj rám, Uram, és halld meg ellenfeleim hangját! Vajon rosszal szokás-e fizetni a jóért, hogy vermet ástak lelkemnek? Emlékezz rá, hogy színed előtt álltam, hogy javukra szóljak, hogy elfordítsam haragodat róluk!
Zs 30
A karvezetőnek. Zsoltár Dávidtól. Uram, tebenned remélek, soha meg ne szégyenüljek, igazságodban szabadíts meg engem! Hajtsd hozzám füledet, siess, szabadíts meg! Légy oltalmazó sziklám és megerősített házam, hogy megszabadíts engem! Mert erősségem és menedékem vagy, a te nevedért légy vezérem és viseld gondomat! Ments ki ebből a csapdából, amelyet ellenem titokban felállítottak, hiszen te vagy erősségem. Kezedbe ajánlom lelkemet, ments meg engem, Uram, igazság Istene! Gyűlölöd azokat, akik üres hiúságok után futnak, én azonban az Úrba vetem bizalmamat. Ujjongva örvendek irgalmasságodnak, hisz megláttad megalázottságomat, észrevetted ínségemet, és nem juttattál ellenség kezére, sőt tágas térre állítottad lábamat. Könyörülj rajtam, Uram, mert szorongatnak engem, szemem, lelkem, testem a búsulástól elsenyved, mert fájdalomban enyészik el életem, és éveim siránkozásban. Az ínségtől ellankad erőm és remegnek csontjaim. Temérdek ellenségem miatt csúfsággá lettem, szomszédaim és ismerőseim nagyon félnek tőlem: akik meglátnak az utcán, elfutnak előlem. Mint a halott, feledésbe mentem a szívekben, mint összetört edény, olyanná lettem. Mert hallottam sokak szidalmazását, az iszonyatot mindenfelől; Amint egybegyűltek ellenem mindannyian, s azon tanakodtak, hogy elveszik életem. Én azonban benned bízom, Uram; Azt mondom: ,,Te vagy az én Istenem! Sorsom a te kezedben van.' Ments meg ellenségeim kezéből s üldözőimtől. Ragyogtasd fel szolgád fölött arcodat, szabadíts meg irgalmasságodban. Uram, ne hagyd, hogy szégyen érjen, hisz segítségül hívlak téged. Érje szégyen a gonoszokat és némuljanak el az alvilágban; Némuljanak el az álnok ajkak, melyek az igaz ellen gonoszat szólnak, kevélyen és megvetéssel. Uram, milyen bőséges a te édességed, amelyet elrejtettél a téged félők számára, amelyet a benned bízóknak juttatsz az emberek fiai előtt! Elrejted őket arcod rejtekében az emberek háborgatása elől; Megoltalmazod őket hajlékodban a perlekedő nyelvektől. Áldott az Úr, mert csodásan megmutatta irgalmát nekem a megerősített városban! Én ugyan azt gondoltam ijedtemben: ,,Elvetettél szemed elől engem!' Te azonban meghallgattad könyörgésem szavát, amikor kiáltottam hozzád. Szeressétek az Urat, szentjei mind, mert az Úr megőrzi a hűségest, de bőségesen megfizet a kevélyen cselekvőknek. Legyetek bátrak és erősítsétek meg szívetek, mindnyájan, akik az Úrban reménykedtek!
Mt 20,17-28
Amikor Jézus fölment Jeruzsálembe, csak a tizenkét tanítványt vette maga mellé. Az úton azt mondta nekik: ,,Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és az Emberfiát át fogják adni a főpapoknak és az írástudóknak. Halálra ítélik őt, és átadják a pogányoknak, hogy kicsúfolják, megostorozzák és keresztre feszítsék, de harmadnapon föltámad.' Akkor Zebedeus fiainak az anyja odament hozzá a fiaival együtt, és leborult előtte, hogy kérjen tőle valamit. Jézus megkérdezte: ,,Mit kívánsz?' Az így válaszolt: ,,Rendeld el, hogy az én két fiam közül az egyik a jobbodon, a másik a balodon üljön országodban.' Jézus ezt válaszolta: ,,Nem tudjátok, mit kértek. Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én inni fogok?' Azt felelték neki: ,,Tudunk!' Ő erre azt mondta nekik: ,,A kelyhemből ugyan inni fogtok, de azt megadni, hogy a jobbomon vagy a balomon ki üljön, az nem az én dolgom. Az azoké, akiknek Atyám készítette.' Amikor a többi tíz meghallotta ezt, nagyon megharagudott a két testvérre. Jézus azonban magához hívta őket, és így szólt: ,,Tudjátok, hogy azok, akik a nemzetek fejedelmei, azok uralkodnak rajtuk, és akik nagyok, azok hatalmaskodnak felettük. Köztetek azonban ne így legyen, hanem aki nagy akar lenni köztetek, az legyen a szolgátok, és aki első akar lenni köztetek, az legyen a ti szolgálótok. Hiszen az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.'

Nagyböjt második hete – szerda

  2010. március 3. - Szerda

  Jézus Jeruzsálembe indult. Útközben magához hívta tizenkét tanítványát  és
  bizalmasan közölte velük: "Most fölmegyünk Jeruzsálembe. Ott az  Emberfiát
  a főpapok és írástudók kezére adják, halálra ítélik, majd  kiszolgáltatják
  a pogányoknak,  megcsúfolják,  megostorozzák  és  keresztre  feszítik,  de
  harmadnapra feltámad."
  Ekkor odalépett  hozzá a  Zebedeus-fiúknak (Jakab  és János  apostoloknak)
  anyja, fiaival  együtt, és  leborult előtte,  hogy kérjen  valamit.  Jézus
  megkérdezte tőle: "Mit kívánsz?" Ő azt felelte: "Intézd úgy, (Uram,)  hogy
  az én két  fiam országodban melletted  üljön: az egyik  jobbodon, a  másik
  pedig bal oldaladon." Jézus így  válaszolt nekik: "Nem tudjátok, hogy  mit
  kértek. Készek vagytok-e arra, hogy kiigyátok azt a kelyhet, amelyet nekem
  ki kell innom?" "Készek vagyunk!" - felelték. Jézus erre így folytatta: "A
  szenvedések kelyhét  velem  együtt  kiisszátok  majd.  De  hogy  ki  üljön
  mellettem jobb és bal felől,  azt nem én döntöm  el. Azok ülnek majd  ott,
  akiket mennyei Atyám erre kiválasztott."
  Amikor a többi  tíz (apostol)  ezt meghallotta,  méltatlankodni kezdett  a
  testvérpár viselkedése  miatt.  Jézus magához  hívta  őket, és  így  szólt
  hozzájuk: "Tudjátok,  hogy a  pogányoknál hogyan  hatalmaskodnak a  vezető
  emberek: akinek  nagyobb a  rangja, érezteti  a hatalmát.  Nálatok ne  így
  legyen! Aki köztetek nagyobb akar lenni,  legyen a szolgátok! És aki  első
  akar lenni, legyen  a cselédetek! Az  Emberfia sem azért  jött, hogy  neki
  szolgáljanak,  hanem  hogy  ő  szolgáljon  másoknak,  és  odaadja   életét
  váltságul mindenkiért."
  Mt 20,17-28

  Elmélkedés:

  Jézus a rá  váró szenvedésről  és halálról beszél  apostolainak, akik  nem
  értik ezeket a szavakat. Főként azt  nem érthetik, hogy ha mesterük  előre
  látja, hogy milyen  sors vár  rá, akkor miért  mennek mégis  Jeruzsálembe,
  miért nem próbálják elkerülni azt. Nem értik még, hogy a szenvedésnek és a
  halálnak a  vállalása Jézus  részéről szolgálat,  a mennyei  Atyának  tett
  szolgálat, a  mi megváltásunk  érdekében vállalt  szolgálat. Az  apostolok
  értetlenségét jelzi, hogy ezt követően  versengés alakul ki köztük. Ez  jó
  alkalmat ad  Jézusnak arra,  hogy a  szolgálatra, a  szolgálat  szellemére
  nevelje őket. Krisztus szolgálatához hasonlóan a mi szolgálatunk is legyen
  szabad!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Szent tested, Úr Jézus Krisztus Istenem, segítsen engem az örök életre,  s
  drága véred  bűneim  bocsánatára!  Legyen  ez  az  Eucharisztia  örömömre,
  egészségemre és  vigadozásomra,  félelmetes második  eljöveteledkor  pedig
  méltass általa, hogy  - bár  bűnös vagyok -  dicsőséged jobbján  állhassak
  szeplőtelen Anyád és összes szentjeid imádsága által!
  Alexandriai Szent Cirill
______________________________

Nagyböjt második hete – szerda

Istent állítani a középpontba
2010. március 3. Nagyböjt második hete – szerda
P. Andrew Mulcahey, LC

Mt 20, 17-28
Amikor Jézus Jeruzsálembe készült fölmenni, maga mellé vette a tizenkettőt, s ezt mondta nekik az úton: "Most fölmegyünk Jeruzsálembe. Ott a főpapok és írástudók kezére adják az Emberfiát. Azok halálra ítélik, és kiszolgáltatják a pogányoknak, hogy kigúnyolják, megostorozzák és keresztre feszítsék. De harmadnap feltámad."
Akkor odament hozzá a Zebedeus fiak anyja a fiaival együtt, és leborult előtte, hogy kérjen tőle valamit. Megkérdezte tőle: "Mit akarsz?" "Intézd úgy - felelte -, hogy két fiam közül az egyik jobbod, a másik balod felől üljön országodban." Jézus így válaszolt: "Nem tudjátok, mit kértek. Ki tudjátok inni azt a kelyhet, amelyet majd én kiiszom?" "Ki tudjuk" - felelték. Erre ő így folytatta: "Kelyhemet ugyan kiisszátok, de hogy jobb és bal felől üljetek, azt nincs hatalmamban megadni nektek. Az azokat illeti, akiknek Atyám szánta." A többi tíz ennek hallatára megneheztelt a két testvérre. Jézus azonban odahívta őket magához, és így szólt hozzájuk: "Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, zsarnokoskodnak a népeken, a hatalmasok meg a hatalmukat éreztetik velük. A ti körötökben ne így legyen. Aki közületek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, s aki első akar lenni, legyen a cselédetek. Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, és odaadja az életét, váltságul sokakért."

Bevezető ima: Uram, bár szemeimmel nem látlak téged, hiszem, hogy most is velem vagy. Tudom, hogy te jobban ismered legbelső énemet, mint én magam, és jobban szeretsz engem, mint amilyen szeretettel önmagam szeretem. Köszönöm, hogy vigyázol rám, bár nem érdemlem meg. Cserébe szeretném felajánlani a bűnbánatomat és a beléd vetett reményemet.

Kérés: Uram, tisztítsd meg szívemet az emberek elismerése iránti vágytól!

1. Az elismertség iránti vágy. Jakabot és Jánost megkísértette az ördög azzal a gondolattal: „Mit kapok tőled, Uram?” Résen kell lennünk akkor is, amikor tiszta szándékkal kezdünk apostoli munkát, mert könnyen elcsábít az elismertség iránti vágy. Azért kell mindig az Egyház felügyeletére bízni a munkánkat. Krisztus mindig elkerülte a hatalmi vitákat. Amikor János figyelmezteti Jézust: ”Mester, láttunk valakit, aki ördögöt űzött a nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem tartozik közénk.” Jézus így válaszolt: “Ne tiltsátok meg neki! … Aki nincs ellenünk, az velünk van.” (Mk 9: 38-40)

2. Krisztus nem bátortalanodik el. Krisztus éppen a szenvedéséről és kereszthaláláról beszélt az apostoloknak, őket mégis elvakítja a büszkeségük, és nem vesznek tudomást Krisztus gondjairól. Őt ez azonban nem bátortalanítja el. Inkább segít nekik elvonatkoztatni saját maguktól és követni Őt a sírig tartó önátadásig.

3. Másnak átengedni az előnyt.Ne romlandó eledelért fáradozzatok, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre. Ezt az Emberfia adja nektek.” (Jn 6, 27) Az emberek elismerése múlandó, még az életünkben sem tart ki. A mennyben is hasztalan, hiszen nem egymásra, hanem Istenre fogunk figyelni. Tudjuk azonban, hogy Isten az érdemeink alapján fog megítélni bennünket. Megjutalmaz bennünket minden jóért, különösen, ha másokat hozzá vezetünk. Meg vagyok győződve erről? Milyen örök életre szóló kincsekért fáradozom? Hogyan tehetem Krisztust az első helyre az életemben?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, túl gyakran hasonlítom magam más emberekhez. Szívesen hiszem magamat feljebbvalónak, miközben elfeledkezem rólad és a jóságodról. Elfelejtem, hogy minden jó tőled származik és minden erényem a te ajándékod. Segíts tudatában lennem ezeknek az igazságoknak és hiteles szerénységre törekednem!

Elhatározás: E hét minden napján elmondok egy imát, alázatosságot kérve Istentől. (Rafael Merry del Val bíboros: Az alázatosság litániája megtalálható itt: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7)

A Pápa ima szándéka 2010. március hónapra:
A világgazdaság: Hogy a világgazdaságot az igazságosság és a méltányosság ismérvei szerint vezessék, számításba véve a népek, különösen a szegény népek valós szükségleteit.
Afrika egyházai: Hogy Afrika egyházai az egész földrészen jelei és eszközei legyenek a kiengesztelődésnek és az igazságosságnak.

2010. március 6–án a NET katolikus gyermekprogram vezetőképzője lesz a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban. Ötletek, továbbképzés mindazoknak, akik a gyerekeket szeretnék elvezetni a Krisztussal való személyes barátságra. Lehetőség azok számára is, akik szívesen szerveznének saját plébániájukon ilyen csoportot.
Információ, részletes program Martini Zsuzsitól kapható a net@missiochristi.hu e-mail címen, vagy a +3620/ 8233-904-es telefonszámon.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
2 melléklet — Az összes melléklet letöltése  
image002.gifimage002.gif
2 KB   Megtekintés   Letöltés  

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger