2010. március 4., csütörtök

Nagyböjti idő, 2. hét Csütörtök

Nagyböjti idő, 2. hét Csütörtök
 
A földi élet nem minden az ember életében. Mégis, sokszor úgy élünk, mintha az örök boldogságot is ezen a földön szeretnénk megtapasztalni. Eközben pedig éppen azt a képességünket veszítjük el, hogy földi létünket az örök élet távlatába tudjuk helyezni. Erre a súlyos tényre figyelmeztet a gazdag ember és a szegény Lázár evangéliumi példabeszéde. Első enciklikájában XVI. Benedek pápa arra figyelmeztet hívőket és nem hívőket, hogy az igazságosságért való küzdelem közös feladatunk. Azonban azt is hozzáteszi, hogy a legigazságosabb társadalom sem nélkülözheti az egyház karitatív munkáját. Egy jó szó, egy kézfogás, egy szerető tekintet nem vezethető le az igazságosságból. A hívő mindezeket a tetteket az örök élet távlatában szemléli. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt második hete – csütörtök

2010.03.04. csütörtök
(Szent Kázmér)
Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik


Jer 17,5-10
Így szól az Úr: ,,Átkozott az a férfi, aki emberben bízik és testet tesz támaszává, de az Úrtól eltávozik szíve! Olyan lesz, mint a tamariszk a pusztában: nem látja, ha valami jó jön; kiaszott vidéken lakik a sivatagban, szikes és lakatlan földön. Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, és az Úr lesz bizodalma! Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, mely a folyóhoz ereszti gyökereit: nem fél, ha jön a hőség, lombja zöldellni fog; száraz esztendőben sem aggódik, és nem szűnik meg gyümölcsöt teremni. Csalárdabb a szív mindennél, és gyógyíthatatlan; ki ismeri azt? Én, az Úr, kikutatom a szívet, megvizsgálom a veséket, hogy megfizessek kinek-kinek az útja szerint, cselekedeteinek gyümölcse szerint.
Zs 1
Boldog az az ember, aki nem követi a gonoszok tanácsát, nem áll a vétkesek útján, és nem ül le a gúnyolódók gyülekezetében, hanem az Úr törvényében leli kedvét, s törvényét éjjel-nappal eszében forgatja! Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében meghozza gyümölcsét, és amelynek nem hull le a lombja. Boldogul minden dolgában. Nem így járnak a gonoszok, nem így, hanem úgy, miként a szálló por, amelyet elsodor a szél. Ezért a gonoszok meg nem állnak ítéletkor, sem a vétkesek az igazak gyülekezetében. Mert ismeri az Úr az igazak útját, de elvész az istentelenek ösvénye.
Lk 16,19-31
Volt egyszer egy gazdag ember. Bíborba, patyolatba öltözködött, és mindennap fényes lakomát rendezett. Volt egy Lázár nevű koldus is, aki ott feküdt a kapuja előtt, tele fekéllyel. Szeretett volna jóllakni abból, ami a gazdag asztaláról lehullott, de csak a kutyák jöttek és nyalogatták a sebeit. Történt pedig, hogy meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. Meghalt a gazdag is, és eltemették. Amikor a pokolban a kínok közt föltekintett, meglátta messziről Ábrahámot, és a keblén Lázárt. Ekkor felkiáltott neki:<<,,Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse a nyelvemet, mert kínlódom ebben a lángban!>>'' Ábrahám ezt felelte neki: <<,,Fiam! Emlékezz csak vissza, hogy életedben elnyerted javaidat, Lázár pedig ugyanígy a rosszat; ő most itt vigasztalódik, te pedig gyötrődsz. Ráadásul köztünk és köztetek nagy szakadék is van, hogy akik innen át akarnának menni hozzátok, ne tudjanak, se onnan hozzánk ne jöhessen senki.>>'' Erre az így szólt: <<,,Akkor hát arra kérlek, atyám, küldd el őt apám házába, mert öt testvérem van. Tegyen előttük tanúságot, nehogy ők is ide jussanak, a gyötrelmek helyére.>>'' Ábrahám ezt válaszolta: <<,,Van Mózesük és prófétáik, hallgassanak azokra!>>'' Az erre így könyörgött: <<,,Nem úgy, atyám, Ábrahám! De ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, bűnbánatot tartanak.>>'' Erre ő azt felelte: <<,,Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, még ha a halottak közül támad is fel valaki, annak sem fognak hinni!>>'''

Nagyböjt második hete – csütörtök

2010. március 4. - Csütörtök

  Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta el a farizeusoknak:  "Volt
  egy gazdag ember.  Bíborba és patyolatba  öltözködött, és mindennap  dúsan
  lakmározott. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a gazdag  kapuja
  előtt, tele fekéllyel. Szívesen jóllakott volna az ételmaradékból, amely a
  gazdag ember asztaláról lehullott, de abból sem adtak neki. Csak a  kutyák
  jöttek, és nyalogatták a sebeit. Meghalt a koldus, és az angyalok  Ábrahám
  kebelére vitték. A gazdag  is meghalt, és  eltemették. A pokolban,  amikor
  nagy kínjai közt  feltekintett, meglátta messziről  Ábrahámot és a  keblén
  Lázárt. Felkiáltott: Atyám,  Ábrahám! Könyörülj rajtam!  Küldd el  Lázárt,
  hogy ujja  hegyét  vízbe  mártva hűsítse  nyelvemet.  Iszonyúan  gyötrődöm
  ezekben a lángokban. Fiam - felelte Ábrahám -, emlékezzél rá, hogy  milyen
  jó dolgod volt életedben,  Lázárnak meg mennyi jutott  a rosszból. Most  ő
  itt vigasztalódik, te pedig odaát gyötrődöl. Azonfelül köztünk és köztetek
  nagy szakadék tátong, hogy aki innét át akarna menni hozzátok, ne  tudjon,
  se onnét  ne tudjon  hozzánk átjönni  senki. Akkor  arra kérlek,  atyám  -
  kiáltotta újra -, küldd  el őt atyai házunkba,  ahol még öt testvérem  él.
  Tegyen bizonyságot  előttük,  nehogy  ők  is  ide  jussanak  a  gyötrelmek
  helyére. Ábrahám  ezt felelte:  Van Mózesük  és vannak  prófétáik.  Azokra
  hallgassanak. Ám az erősködött: Nem teszik, atyám, Ábrahám! De ha  valaki,
  a halottak közül  elmenne hozzájuk, bűnbánatot  tartanának. Ő azonban  így
  felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, akkor még ha a halottak
  közül támad is fel valaki, annak sem hisznek."
  Lk 16,19-31

  Elmélkedés:


  Jézus nagyon  személetes  példázatot mond  a  szegényről és  a  gazdagról.
  Könnyen magunk elé  képzelhetjük a  jelenetet, amint  a gazdag  bővelkedik
  mindenféle  evilági  jóban,  a  szegény  pedig  teljes  nélkülözésben  él.
  Kettejük között láthatatlan  módon éles határ  húzódik, s ez  a határ  nem
  átjárható. A  szegény  Lázár  számára nem  látszik  lehetőség  arra,  hogy
  kiemelkedjen sanyarú  sorsából, a  gazdag pedig  nyilvánvalóan nem  akarna
  szegénnyé válni, mert akkor nem  élvezhetné tovább előnyeit. A  túlvilágon
  is éles határ húzódik kettejük  között, amely szintén nem átjárható  egyik
  oldalról sem.  De itt  már a  szegénynek van  jobb sora,  élvezheti  Isten
  jelenlété, míg  az, aki  a földön  dúsgazdag volt,  most egészen  szegény,
  nincstelen, mert nem övé az Istennel való közösség. Az e világi  bővelkedés
  könnyen akadálya lehet az üdvösségnek.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Ahová állítasz, ott szolgállak
  Ahol megsejtelek, megcsodállak
  Amim van, azért magasztallak
  Amim nincs, azért nem zaklatlak
  Ami a dolgom, azt csinálom
  A jó szót érte sose várom
  Ha nem sikerül, nem kesergek
  Isten nevében mindent újra kezdek
  Csak egyet kérek minden áron :
  Jöjj el értem, ha jön halálom,
  Uram, Megváltóm, Királyom.
______________________________

Nagyböjt második hete – csütörtök

Túl késő a változáshoz?
2010. március 4. Nagyböjt második hete – csütörtök
P. Andrew Mulcahey, LC

Lk 16, 19-31
Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta el a farizeusoknak: „Volt egy gazdag ember. Bíborban és patyolatban járt, és mindennap nagy lakomát rendezett. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a kapuja előtt, tele fekéllyel. Örült volna, ha jóllakhat abból, ami a gazdag ember asztaláról hulladékként lekerült. De csak a kutyák jöttek és nyalogatták a sebeit. Történt, hogy a koldus meghalt, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. Meghalt a gazdag ember is, és eltemették. Amikor a pokolban kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és kebelén Lázárt. Felkiáltott: Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet. Iszonyúan gyötrődöm ezekben a lángokban. Fiam - felelte Ábrahám -, emlékezzél csak vissza, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg hogy kijutott a rosszból. Most tehát neki itt vigasztalásban van része, a te osztályrészed pedig a gyötrelem. Ráadásul köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy akik innét át akarnának menni hozzátok, ne tudjanak, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki. Akkor arra kérlek, atyám - mondta újra -, küldd el legalább az atyai házba. Van még öt testvérem, hadd figyelmeztesse őket, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére. Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. De az erősködött: Nem hallgatnak, atyám, Ábrahám! De ha a halottak közül megy el valakit, bűnbánatot tartanak. Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, ha a halottak közül támad fel valaki, annak sem hisznek.”

Bevezető ima: Uram, bár szemeimmel nem látlak téged, hiszem, hogy most is velem vagy. Tudom, hogy te jobban ismered legbelső énemet, mint én magam, és jobban szeretsz engem, mint amilyen szeretettel vagyok magam iránt. Köszönöm, hogy vigyázol rám, bár nem érdemlem meg. Cserébe szeretném felajánlani a bűnbánatomat és a beléd vetett reményemet.

Kérés: Uram, segíts nagylelkűen szolgálni embertársaim érdekeit!

1. Az önzés senkinek sem használ, és ráadásul bűn is. A gazdag ember fényűző életet élt, a legújabb divat és a legfinomabb ételek bűvkörében. Nem bántott senkit sem: nem zsákmányolta ki Lázárt, nem fosztotta meg az étkezés lehetőségétől, nem kritizálta azért, mert nem keres munkát magának. Mi volt hát a gazdag ember bűne? Hogy nem tekintette Lázárt emberi személynek. Az ő számára a koldus csak egy utcai tárgy volt. Hány emberrel bánok én is hasonlóan, semmibe véve a személyüket?

2. A szenvedés által növekszünk. A szimpátia görög eredetű szó, melynek jelentése: „együtt szenvedni”. A személyes szenvedéseink emberségesebbé tesznek és megnyitják a szemünket ismerőseink terheinek a felismerésére. Ha nyitott szemmel élünk, a szívünk is jobban együtt érzővé válik. A szenvedés mégis kétélű fegyver. Elvihet minket az irigység, gyűlölet, keserűség és elszigeteltség irányába is, ha büszkeségünk miatt elfeledkezünk arról, hogy ezek a szenvedések Isten szándéka szerint megtisztítanak bennünket. Hogyan válaszolok én életem szenvedéseire? Együttérzőbbé válok, vagy én-központúvá?

3. A szenvedés által lelkeket megmenteni. A szenvedés apostoli lelkesedést is adhat. Sajnos ez a lelkesedés a gazdag ember esetén későn jött. Mivel egész életében kerülte a próbatételeket, teljesen magába fordult. Életének nem volt végső célja. A tisztítótűzbeli szenvedés legnagyobb részét talán mulasztásaink felismerése fogja adni, hogy mennyivel többet tehettünk volna a lelkekért.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ebben az elmélkedésben mélyebben magamba nézhettem, és megvizsgáltam, hogy valóban te vagy-e a szívem kincse és középpontja. Sok múlandó dologhoz ragaszkodom még, de szeretnék tőlük végleg megszabadulni. Tudom, hogy csak egyvalaminek áldozhatom igazán a szívemet, és szeretném, ha ez te lennél. Rajtad kívül minden csak akadály a teljes önátadásom felé vezető úton. Szabadíts meg az önzésemtől! Tégy engem az apostoloddá!

Elhatározás: Imádkozni fogok valakiért, akit nehezemre esik szeretni, és kedves leszek egy idegenhez.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

2010. március 6–án a NET katolikus gyermekprogram vezetőképzője lesz a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban. Ötletek, továbbképzés mindazoknak, akik a gyerekeket szeretnék elvezetni a Krisztussal való személyes barátságra. Lehetőség azok számára is, akik szívesen szerveznének saját plébániájukon ilyen csoportot.
Információ, részletes program Martini Zsuzsitól kapható a net@missiochristi.hu e-mail címen, vagy a +3620/ 8233-904-es telefonszámon

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
2 melléklet — Az összes melléklet letöltése  
image003.gifimage003.gif
2 KB   Megtekintés   Letöltés  

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger