2010. március 8., hétfő

Nagyböjti idő, 3. hét Hétfő

Nagyböjti idő, 3. hét Hétfő
 
Nem tartozik a manapság, divatos erények közé a hűség. Nemcsak a házasságban, hanem a papságban és a szerzetesi életben is nehezen kötelezik el magukat az emberek egy életen át. Ki tudja, hogy érzek majd holnap? Lesz-e erőm kitartani a nehézségek idején? – teszik fel a kérdést önmaguknak egyre többen. Szívesen kipróbálják a házasságot, a szerzetesi életet egy rövid időre, talán néhány évre is, de nem merik egy életen át, nagylelkűen, osztatlanul a szeretett személynek vagy Istennek szentelni a szívüket. Segítse őket és mindannyiunkat József, az igaz ember, a hűséges és okos szolga, hogy ne csak pillanatnyi fellángolás legyen életünkben a hit, hanem mindhalálig, örömmel és szeretettel fogadjuk be lelkünk hajlékába Jézust és Máriát. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt harmadik hete – hétfő

2010.03.08. hétfő
(Istenes Szent János)
Sok leprás közül nem tisztult meg más, mint a szíriai Naámán


2Kir 5,1-15a
Námán, Szíria királyának hadvezére, nagy és tekintélyes ember volt ura előtt, mert általa adott az Úr győzelmet Szíriának. Vitéz és gazdag ember volt, de poklos. Egyszer azonban portyázni mentek a szíriaiak, s foglyul ejtettek Izrael földjéről egy kislányt. Ez Námán feleségének szolgálatába jutott és azt mondta asszonyának: ,,Bárcsak lett volna az én uram annál a prófétánál, aki Szamariában van. Biztosan meggyógyította volna a poklosságtól, amelyben van.' Námán erre bement urához s elbeszélte neki: ,,Így s így szólt az az Izrael földjéről való lány.' Azt mondta erre neki Szíria királya: ,,Eredj el s én majd küldök egy levelet Izrael királyának.' Az, miután elment és magával vitt tíz talentum ezüstöt, hatezer aranyat s tíz váltóruhát, elvitte a levelet Izrael királyának. Ezek a szavak voltak benne: ,,Ha e levelet megkapod, tudd, hogy hozzád küldtem szolgámat, Námánt, hogy meggyógyítsd poklosságából.' Amikor Izrael királya elolvasta a levelet, megszaggatta ruháját s azt mondta: ,,Isten vagyok-e én, hogy ölni s életet adni tudjak, hogy ez hozzám küld, hogy meggyógyítsak valakit poklosságából? Észrevehetitek s láthatjátok, hogy csak ürügyet keres ellenem.' Amikor ezt Elizeus, az Isten embere meghallotta, azt tudniillik, hogy Izrael királya megszaggatta ruháját, elküldött hozzá ezzel az üzenettel: ,,Miért szaggattad meg ruháidat? Jöjjön hozzám, s tudja meg, hogy van próféta Izraelben.' Odament tehát Námán, lovaival és szekereivel együtt, és megállt Elizeus házának ajtaja előtt. Ekkor Elizeus követet küldött ki hozzá ezzel az üzenettel: ,,Menj s fürödj meg hétszer a Jordánban, s akkor tested visszanyeri egészségét s megtisztulsz.' Megharagudott erre Námán, elment, és ezt mondta: ,,Azt hittem, hogy ki fog jönni hozzám, megáll, segítségül hívja az Úrnak, Istenének nevét, megérinti kezével a poklosság helyét s meggyógyít. Hát nem jobbak-e az Abána és a Fárfár, Damaszkusz folyói, Izrael valamennyi vizénél arra, hogy bennük megfürödjem és megtisztuljak?' Amikor azonban megfordult s bosszankodva elment, eléje járultak szolgái s így szóltak hozzá: ,,Apám, ha nagy dolgot mondott volna is neked a próféta, bizonyára meg kellett volna tenned. Mennyivel inkább, hogy most csak azt mondta neked: ,,Fürödj meg és megtisztulsz.''' Lement s megfürdött hétszer a Jordánban az Isten emberének szava szerint, s ismét olyan lett a teste, mint egy kis gyermek teste, és megtisztult. Erre visszatért az Isten emberéhez egész kíséretével együtt s bement s megállt előtte s azt mondta: ,,Immár tudom, hogy nincs másutt Isten az egész földön, hanem csakis Izraelben. Kérlek tehát, fogadj el áldomást szolgádtól.'
Zs 41-42
A karvezetőnek. Maszkíl, Kóré fiaitól. Amint a szarvas kívánkozik a forrás vizéhez, úgy kívánkozik lelkem tehozzád, Istenem! Szomjazza lelkem az erős, élő Istent: mikor jutok oda, hogy Isten színe előtt megjelenjek? Éjjel-nappal könnyem a kenyerem, hiszen napról-napra azt mondják nekem: ,,Hol van a te Istened?' Kiöntöm lelkemet és arra emlékezem, hogyan vonultam a csodás hajlék helyére, az Isten házához hangos ujjongással és hálaadással, az ünneplő sokasággal. Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet! Lelkem elcsüggedt bennem, azért rád gondolok a Jordán és a Hermon földjéről, a Miszár hegyéről. Örvény örvényt hív elő, amíg harsognak zuhatagjaid: mind áthaladnak rajtam árjaid és hullámaid. Nappal kegyességét küldi nekem az Úr, s éjjel neki szól énekem: imádkozom éltem Istenéhez. Ezt mondom Istennek: ,,Oltalmazóm, miért feledkezel meg rólam? Miért kell szomorúan járnom-kelnem, miközben sanyargat engem ellenségem?' Amíg csontjaimat törve, gyaláznak elnyomóim, és napról-napra azt mondják nekem: ,,Hol van a te Istened?' Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet! Szolgáltass nekem igazságot, Istenem, kelj ügyem védelmére az istentelen nemzetséggel szemben; A gonosz és álnok embertől szabadíts meg engem! Hisz te vagy, Isten, az én menedékem, miért vetsz el engem? Miért kell szomorúan járnom-kelnem, miközben sanyargat engem ellenségem? Küldd el világosságodat és igazságodat, hadd vezessenek és vigyenek el engem szent hegyedre s hajlékodba. És bemegyek Isten oltárához, ujjongásom örömének Istenéhez, és lantszóval dicsérlek téged, Isten, én Istenem. Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet!
Lk 4,24-30
Majd így folytatta: ,,Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Bizony, mondom nektek: sok özvegy volt Illés napjaiban Izraelben, amikor bezárult az ég három évre és hat hónapra, úgyhogy nagy éhínség lett az egész földön; mégis azok közül egyikhez sem küldték Illést, csak a szidoni Szareptába, az özvegyasszonyhoz [1 Kir 17,8-16]. És sok leprás volt Izraelben Elizeus próféta idejében, de azok közül senki sem tisztult meg, csak a szíriai Námán' [2 Kir 5,1-27]. Ezeket hallva mindnyájukat düh töltötte el a zsinagógában. Fölkeltek, kidobták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek a oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák őt. Ő azonban áthaladt köztük és eltávozott.

Nagyböjt harmadik hete – hétfő

2010. március 8. - Hétfő

  A názáreti zsinagógában Jézus így beszélt a néphez: "Bizony mondom nektek,
  hogy egy próféta sem  kedves a maga hazájában.  Igazán mondom nektek,  sok
  özvegy élt  Izraelben Illés  idejében,  amikor az  ég  három évre  és  hat
  hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész földön. De  közülük
  egyikhez sem  kapott  Illés  küldetést, csak  a  szidoni  Száreptában  élő
  özvegyasszonyhoz. Ugyanígy  Elizeus  próféta  korában is  sok  leprás  élt
  Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Námán." Ezt  hallva,
  a zsinagógában  mind  haragra  gerjedtek. Felugrottak,  kiűzték  Jézust  a
  városon kívülre, és fölvezették  arra a hegyre,  amelyen városuk épült,  a
  szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük, és eltávozott.
  Lk 4,24-30

  Elmélkedés:

  A názáretiek haragját  két dolog  válthatta ki  Jézus beszédét  hallgatva.
  Egyrészt  Jézus  fejükre   olvasta,  hogy   ők  sem   fogadják  el   Isten
  küldötteinek,  a   prófétáknak   figyelmeztetését,   miként   elődeik   is
  elutasították és  megölték őket.  Másrészt egyértelmű  utalást tett  arra,
  hogy az Isten által kínált üdvösség  nem csupán a választott népnek  szól,
  hanem a pogány nemzeteknek is. Az elutasítás a könnyebb út, az  egyszerűbb
  lehetőség. De a  názáretiek választhattak volna  mást is. Ha  megszívlelik
  mindazt, amit Jézustól hallottak,  az isteni kegyelem által  elindulhattak
  volna a megbánás útján. A nagyböjti idő számomra is az Isten felé  indulás
  lehetőségét kínálja.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:
  Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és  kicsinységem
  tudatában  hálát  adok  neked,   s  egész  lelkemmel  kérlek,   rendkívüli
  jóságodban  fogadd  jóakarattal  könyörgésemet:  hatalmaddal  űzd  el   az
  ellenséget  tetteimtől  és  cselekedeteimtől,  erősíts  engem  a   hitben,
  kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem
  boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy Téged mindenkinél  és
  mindennél jobban szeresselek!
______________________________

Nagyböjt harmadik hete – hétfő

Nem szívesen látott hazatérő
2010. március 8. Nagyböjt harmadik hete – hétfő
P. Daniel Polzer LC

Lk 4,24-30
Jézus így folytatta: ,,Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Bizony, mondom nektek: sok özvegy volt Illés napjaiban Izraelben, amikor bezárult az ég három évre és hat hónapra, úgyhogy nagy éhínség lett az egész földön; mégis azok közül egyikhez sem küldték Illést, csak a szidoni Szareptába, az özvegyasszonyhoz. És sok leprás volt Izraelben Elizeus próféta idejében, de azok közül senki sem tisztult meg, csak a szíriai Námán''. Ezeket hallva mindnyájukat düh töltötte el a zsinagógában. Fölkeltek, kidobták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek a oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák őt. Ő azonban áthaladt köztük és eltávozott.

Bevezető ima: Jézus, a húsvéti készülődés idején imáimban hozzád fordulok. Hiszem, hogy te vagy a teremtőm, és azért teremtettél, hogy megismerjelek, szeresselek és szolgáljalak. Hiszem, hogy segítesz az életben feladataimat megvalósítanom: ezért jöttél a földre, ezért szenvedtél, és ezért haltál meg. Fogadd ezt az imát köszönetem jeleként és vágyam kifejezéseként, hogy érted élhessek, bár tudom, hogy sokszor, gyengeségem miatt, sok dolog akadályoz ebben. Imádságomban szeretném most minden figyelmemet rád szegezni, hogy Te határozd meg életem döntéseités ne önzésem és szenvedélyeim.

Kérés: Uram segíts, hogy alázattal fogadjam akaratodat életem során!

1. Előjogok nélkül. A názáretiek felháborodnak Jézuson, amiért arra figyelmeztet, hogy az Úr a kegyelmét a pogányokra is kiterjeszti, nem csak a zsidókra. Felháborodnak, mivel erre, mint a zsidók örökségére és Isten a pátriárkáknak tett ígéretére tekintenek. Úgy gondolják, amiért ők zsidók, Isten a pogányokkal szemben előnyben részesíti őket. Mi is ebbe a hibába eshetünk. Úgy gondoljuk, talán, mert egy bizonyos szervezethez tartozunk, vagy, mert egy bizonyos állásban vagyunk, Isten ránk jobban figyel, és különböző előnyöket élvezünk. Nem ez az oka gyakran elégedetlenségünknek? Felbosszant minket, hogy nem protekciósként kezel minket Isten. Azt gondoljuk, hogy ennél többet érdemlünk. Talán még annak is fennáll a veszélye, hogy ez a felháborodás olyan nagy, hogy Krisztussal szakítani akarunk.

2. Isten áldását keresni. Miért küldte Isten Illést, hogy Szareptában az özvegyen segítsen, és Elizeust, hogy a szíriai Námánt meggyógyítsa? Biztosan nem azért, mert fontos és szent emberek voltak. Isten azért választotta őket, mert ők felé fordultak. Az özvegy Szareptában Illés kérésére azonnal szívesen elment, hogy vizet hozzon és készségesen megosztotta vele az utolsó falat ételét is. Námán megbánta felháborodását és, ahogy Elizeus próféta megparancsolta neki, elment a Jordánba, hogy megfürödjön és megtisztuljon. Isten azoknak ad, akik, felé fordulnak.

3. Elfogadom Krisztust? A názáretiek Krisztust túl közelről ismerték. Nem ismerhették fel, hogy ki is Ő valójában. Felháborodtak a szavain és nem is fogadták el. Én elfogadom az életemben Krisztust? Talán túl közelről ismerem, és azt hiszem, tudom, hogy ki Ő. Talán nem tudom a tanításait elfogadni. Talán zavar, hogy úgy érzem, másoknak több áldást ad, mint nekem. A názáretiek Jézust egy szikláról akarták letaszítani, de nem sikerült nekik. A támadásuk hiábavalóvá vált, Jézus egyszerűen elment onnan. Jézust nem lehet legyőzni. Talán vannak az életemben olyan időszakok, amikor Krisztustól meg akarok szabadulni. De sohasem tudom Őt megszüntetni. Ő mindig itt van, és arra vár, hogy elfogadjam.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy a dolgokról kialakított elképzeléseim ne homályosítsák el tekintetemet, amellyel a te valódi lényedre tekintek. Tisztíts meg a húsvéti előkészületemben minden önzéstől, érzékiségtől, hiúságtól és büszkeségtől, hogy szeretetedet tiszta szívvel fogadhassam el!

Elhatározás: Ma egy kis örömet akarok okozni egy felebarátomnak egy ajándékkal vagy egy jó szóval.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2010. március 10-én 19 órakor a Csapra vert Teológia következő előadására,  a Vaskapuba (Budapest, VIII. ker. Szentkirályi u. 23.)
Ez alkalommal Michael Glover, a KPMG adócsoportjának vezető partnere lesz a vendégünk. Az es témája: A menedzsmentben minden az emberről szól.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger