2010. március 10., szerda

Nagyböjti idő, 3. hét Szerda

Nagyböjti idő, 3. hét Szerda

Jézus nem azért jött, hogy megszüntesse, hanem hogy tökéletesítse a törvényt. Pedig sokszor mintha kereste volna azokat az alkalmat, amikor a törvényt semmibe véve megbotránkoztatta a farizeusokat és írástudókat. Máshol nyíltan kritizálta az előírásokhoz való betű szerinti ragaszkodásukat. Miért mondja most mégis, hogy tökéletesíteni jött? A törvény küldetése, hogy megtartson az üdvösségre vezető úton. Valamennyi törvény közül Jézus többször is megkülönböztetett gonddal ajánlott egyet, az pedig a szeretet törvénye. Az utolsó vacsorán tanítványai lelkére kötötte. „Szeressétek egymást, ahogyan én szeretlek benneteket.” Ez a tökéletes törvény, ez az üdvösség legbiztosabb útja. (Adoremus 2006.)
További gondolatok.

Nagyböjt harmadik hete – szerda

2010.03.10. szerda

Hallgass az Úr rendelkezéseire, és cselekedj azok szerint


MTörv 4,1.5-9
Most pedig, Izrael, hallgass azokra a parancsokra és rendeletekre, amelyekre tanítalak, hogy megtartsd őket, s így élhess és elérhesd és birtokolhasd azt a földet, amelyet az Úr, atyáitok Istene majd nektek ad. Tudjátok, hogy parancsolatokra és rendeletekre tanítottalak titeket, amint az Úr, az én Istenem parancsolta nekem, hogy szerintük cselekedjetek azon a földön, amelyet elfoglalni készültök. Tartsátok meg tehát őket, és azok szerint cselekedjetek, mert ez lesz a ti bölcsességtek és értelmességtek bizonysága a népek előtt, hogy amikor meghallják mindezeket a parancsokat, azt mondják: ,,Íme, bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet.'' Nincs is más ilyen nagy nemzet, amelyhez istenei olyan közel lennének, mint amilyen közel mihozzánk van a mi Urunk, Istenünk, valahányszor kérjük. Vagy melyik az a másik ilyen dicső nemzet, amelynek olyan szertartásai, olyan igazságos rendeletei lennének, mint ez az egész törvény, amelyet ma én szemetek elé tárok? Gondosan vigyázz tehát magadra és lelkedre: el ne feledd azokat a dolgokat, amelyeket tulajdon szemed látott, ne távozzanak szívedtől egész életedben, ismertesd meg őket fiaiddal s unokáiddal.
Zs 147
Dicsérd az Urat, Jeruzsálem, Dicsérd Sion, Istenedet, Mert ő erőssé teszi kapuid zárait, megáldja benned fiaidat. Békességet ad határaidnak, és a búza javával lakat jól téged. Elküldi szavát a földre, igéi gyorsan futnak. Olyan havat ad, mint a gyapjú, és mint a hamut, szórja a zúzmarát. Mint a morzsát, úgy hullatja jegét, ki tudja hidegét elviselni? De ha elküldi igéjét, felolvasztja azokat, a szele fúj, és folynak a vizek. Kihirdeti igéjét Jákobnak, törvényeit és rendeleteit Izraelnek. Nem tett így egyetlen nemzettel sem, nem ismertette meg őket rendeleteivel. ALLELUJA!
Mt 5,17-19
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy visszavonjam a törvényt vagy a prófétákat; nem azért jöttem, hogy megszüntessem, hanem hogy beteljesítsem. Mert bizony, mondom nektek: amíg el nem múlik az ég és a föld, egy ióta vagy egy vesszőcske sem marad el a törvényből, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát egyet is elhagy e legkisebb parancsok közül és úgy tanítja az embereket, azt a legkisebbnek fogják hívni a mennyek országában; aki pedig megteszi és tanítja, azt nagynak fogják hívni a mennyek országában.

2010.03.10. szerda

2010.03.10. szerda

Nagyböjt harmadik hete – szerda

2010. március 10. - Szerda

  A hegyi beszédben Jézus ezt  mondta tanítványainak: "Ne gondoljátok,  hogy
  azért jöttem,  hogy  megszüntessem  a  törvényt  vagy  a  prófétákat.  Nem
  megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé  tenni. Bizony mondom nektek,  amíg
  az ég és föld el nem múlik, nem  vész el a törvényből sem egy i betű,  sem
  egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak egyet is  eltöröl
  akár a legkisebb  parancsok közül  is, és  úgy tanítja  az embereket,  azt
  nagyon  kicsinek  fogják  hívni  a  mennyek  országában.  És  mindaz,  aki
  megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában."
  Mt 5,17-19

  Elmélkedés:

  A mai  evangéliumban  olvasott  jézusi  kijelentés  a  mózesi  törvényekre
  vonatkozik. A farizeusok  és írástudók  részéről, akik  magukat a  törvény
  hiteles magyarázóinak tartották, többször megfogalmazódott az a vád,  hogy
  Jézus  nem   tartja  meg   a  törvényeket   és  vallási   előírásokat,   s
  tanítványaitól sem követeli meg azok pontos betartását. Főként a  szombati
  nyugalom megtartásával  kapcsolatban merült  fel ez  a vád,  mert Jézus  e
  napon  is  gyógyított,  ami  a  hivatalos  törvénytudók  szerint  munkának
  minősült, s ezért  tilos volt. A  vád alapjául szolgáltak  továbbá azok  a
  kijelentések, amelyek szerint  a régi törvények  helyett Jézus újakat  ad.
  Jézus új törvénye a régiek isteni szándékának megtalálását célozzák meg.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:
  Istennek Igéje, én Uram taníts meg arra,
  hogy nagylelkű legyek:
  hogy úgy szolgáljak, mint megérdemled,
  adjak számolgatás nélkül,
  harcoljak, nem törődve a sebekkel,
  dolgozzak, nem keresve pihenést,
  teljesen megfeledkezve magamról,
  nem várva más jutalmat,
  mint hogy tudom: akaratodat teljesítem.
______________________________

www.vandorevangelium.hu

2010. március 11. 19 óra Nagyböjti lelkinap asszonyok számára. A lelkinapot vezeti P. Lawrence Merta LC. Információ: Csernus Ági (0620/226-4153)
Mindkét este a Krisztus Király Katolikus Missziós Központban lesz. (1116 Fehérvári út 168-178. C. Lh. Fszt. 35. 168-as csengő)
2010. március 12. 19 óra Nagyböjti lelkinap férfiak számára. A lelkinapot vezeti P. John Simoneau LC (János atya). Információ: Martini Tamás (0620/366-6099).

Betartani vagy felemelni a törvényt
2010. március 10.  Nagyböjt harmadik hete – szerda
P. Daniel Polzer, LC

Mt 5, 17-19
Abban az időben Jézus így szólt: Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában.

Bevezető imádság: Uram, ahogy telnek a nagyböjti hetek, egy hatalmas vágy él bennem, hogy közel lehessek hozzád. Tudom, hogy a teremtményed vagyok, és dicsőséggel és tisztelettel tartozom neked. Dicsőséget akarok szerezni neked azzal, hogy követem a tanításod. Szükségem van a te segítségedre, hogy tisztán lássam tanításod igazságát, és viszont tudjalak szeretni. Itt vagyok Uram, egyedül téged éhezlek. Tudom, hogy nem fogsz üres kézzel elfordulni tőlem.

Kérés: Uram, tanítsd meg, mit jelent teljesíteni a törvényt!

1. A Törvény teljessége. Kétféleképpen beszélhetünk a törvény teljesítéséről: megtenni mindent, amit előír vagy beteljesíteni azt, ami hiányos. Jézus beteljesíti a mózesi törvényt a szeretet új törvényével – úgy szeressük egymást, ahogy Ő szeretett minket. Jézus teljesíti a törvényt, azonban nem egyszerűen betartja az összes előírást, hanem rámutat arra, hogy hol érnek véget ezek a szabályok: Isten mindenekfelett való szeretetében. Amikor engedelmeskedünk a szeretet törvényének, teljesítjük az összes törvényt, s természetes rendeltetésük szerint visszük véghez őket.

2. Az új törvény mindent magában foglal. A szeretet törvénye a föld legvégső határáig elér. Nincs egyetlen teremtmény sem, amelyik kívül esne a szeretet törvényén, amit Jézus tanított nekünk azzal, hogy eljött közénk. Nincs olyan létező, még a legkisebbek között sem, amelyik kivonhatná magát e törvény követelménye alól. Amikor Jézus a következő metaforát használja: „egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből”, akkor megmutatja nekünk a törvény teljességét. A szeretet és annak követelményei elérik a világegyetem legvégső pontjait is, a legkisebb teremtményeket és az idő végét. Felismerhető a szívemben és a cselekedeteimben az a meggyőződés, hogy a szeretet törvénye megköveteli tőlem, hogy szeressek minden embert, nem csak a családomat, barátaimat és azokat, akik jót tesznek velem, hanem mindenkit?

3. Törekedni a tökéletességre. A régi törvény parancsai, amit a Tízparancsolat példákkal szemléltet (pl. „Ne ölj!” vagy „Ne törj házasságot!” stb.) súlyos vétkek ellen szólnak, de könnyű őket meghatározni, s külső cselekedetekre vonatkoztatni. Krisztus parancsainak (ne tarts haragot; ne paráználkodj szívedben; bocsáss meg ellenségeidnek stb.) árnyaltabb kifejezései vannak, és emiatt gyakran nehezebb engedelmeskedni nekik. Ezeknek a megfelelő motivációval való megélése és egy megfontolt, Istennek szentelt viselkedés az, ami az embert naggyá teszi. Ha a szeretetet minden tettünk kiinduló pontja, nemcsak hogy a mennyországba jutunk, hanem nagyobb rész fog jutni nekünk Isten boldogságából és dicsőségéből odaát.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Uram ezt a veled töltött imádságos időt. Ne engedj egyszerűen belenyugodnom abba, hogy a minimumot teszem meg abból, amit hitem megkövetel tőlem! Ne engedj megelégednem azzal, hogy pusztán a súlyos bűnöket elkerülöm! Segíts megélnem a szeretet törvényének teljességét! Azt akarom, hogy ez a nagyböjt a szeretetben való növekedés időszaka legyen.

Elhatározás: Amikor az Egyház parancsainak engedelmeskedem, elgondolkodom arról, hogy miként illeszkednek ezek a szeretet nagy törvényébe.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2010. március 10-én 18 órakor a Csapra vert Teológia következő előadására,  a Vaskapuba (Budapest, VIII. ker. Szentkirályi u. 23.)
Ez alkalommal Michael Glover, a KPMG adócsoportjának vezető partnere lesz a vendégünk. Az es témája: A menedzsmentben minden az emberről szól.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger