2010. március 12., péntek

Nagyböjti idő, 3. hét Péntek

Nagyböjti idő, 3. hét Péntek
 
Isten senkitől sem kér lehetetlent. Nem kíván tőlünk rendkívüli képességeket a szeretet parancsának teljesítése. A szeretet minden évszakban virágzik – mondja róla a boldog Kalkuttai Teréz anya, a Szeretet Misszionáriusainak alapítója. Szeretet az Isten, és aki Istenben marad, szeretetben marad. Küldetésünk abban áll, hogy cselekedeteink is visszatükrözzék alapvető lelki magatartásunkat. Odalépni a szükséges szenvedőhöz, lehajolni az elesetthez, kinyújtani kezünket a bátortalan felé, reményt sugározni a reménytelennek – íme, néhány egyszerű, mindennapi tett, amely képes Isten szeretetével felmelegíteni a fagyos, közömbös világot. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt harmadik hete, – péntek

2010.03.12. péntek
Egyenesek az Úr útjai, az igazak járnak rajtuk


Oz 14,2-10
Térj meg, Izrael, az Úrhoz, a te Istenedhez, hisz bűnöd miatt buktál el! Vigyétek magatokkal e szavakat, térjetek az Úrhoz, és mondjátok neki: ,,Végy el minden gonoszságot, fogadd el a jót, és mi majd ajkunk gyümölcsét áldozzuk néked. Asszúr ne segítsen nekünk, lóra sem szállunk többé, és kezünk alkotásait nem nevezzük többé ,,Istenünk''-nek. Mert te megkönyörülsz az árván, aki nálad talál irgalmat.' ,,Meggyógyítom hűtlenségüket, és szívemből szeretni fogom őket, mert haragom elfordult tőlük. Izraelhez olyan leszek, mint a harmat; virul majd, mint a liliom, és gyökeret hajt, mint a Libanon. Kiterjednek ágai, és pompája olyan lesz, mint az olajfáé, és illata, mint a Libanoné. Visszatérnek, hogy árnyékomban lakjanak, gabonát termelnek és rügyeznek, mint a szőlő; hírneve olyan lesz, mint a Libanon bora. Efraim, mi köze neki a bálványokhoz? én hallgatom meg és gyámolítom őt; olyan leszek én, mint a zöldellő ciprus, és tőlem való lesz a gyümölcs, melyet rajtad találnak.' Aki bölcs, értse meg ezeket, aki értelmes, lássa be ezt mind! Bizony, egyenesek az Úr útjai, s az igazak biztosan járnak azokon, de a gonoszok elesnek rajtuk.
Zs 80
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' szerint. Ászáftól. Örvendjetek Istennek, a mi segítőnknek, ujjongjatok Jákob Istenének. Kezdjetek énekelni és szóljon a dob, a szép hangú lant és a hárfa. Fújjátok a harsonát újholdkor, és holdtöltekor, ünnepünk napján. Ez Izrael törvénye, Jákob Istenének parancsa. Bizonyságául rendelte ezt Józsefnek, amikor kivonult Egyiptom földjéről. Ismeretlen beszédet hallottam: ,,Megszabadítottam hátát a tehertől, kezét a rabszolga-kosártól. Szorongatásodban segítségül hívtál, s én megszabadítottalak, meghallgattalak a fergeteg rejtekéből, a Meriba vizénél próbára tettelek. Halljad, én népem, hadd intselek! Izrael, bárcsak meghallgatnál engem! Ne legyen más isten közötted, ne imádj idegen istent! Mert én vagyok a te Urad, Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről: nyisd ki szádat és én megtöltöm. De népem nem hallgatott szavamra, s Izrael nem figyelt rám. Ezért ráhagytam őket szívük keménységére, hadd menjenek a saját fejük után. Ha népem rám hallgatott volna, ha Izrael az én útjaimon járt volna, rögtön megaláztam volna ellenségeit, s üldözőire vetettem volna kezemet. Hízelegnének neki az Úr ellenségei, s idejük örökké tartana. Táplálnám őket a búza javával, és jóltartanám mézzel a kősziklából.'
Mk 12,28b-34
Ekkor odajárult hozzá az egyik írástudó, aki hallotta őket vitatkozni. Mivel látta, hogy jól megfelelt nekik, megkérdezte őt: ,,Melyik a legelső az összes parancs közül?' Jézus így felelt neki: ,,Az összes parancs közül a legelső ez: ,,Halld, Izrael! A mi Urunk, Istenünk az egyetlen Úr! Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!'' Ez az első parancsolat [MTörv 6,4-5]. A második hasonló ehhez: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!'' [Lev 19,18]. Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.' Az írástudó ekkor azt mondta neki: ,,Jól van, Mester! Helyesen mondtad, hogy egy az Isten, és nincs más rajta kívül; és hogy őt szeretni teljes szívből és teljes értelemből és teljes lélekből és teljes erőből, a felebarátot pedig úgy szeretni, mint önmagunkat -- többet ér minden égő és egyéb áldozatnál.' Amikor Jézus látta, hogy milyen okosan felelt, azt mondta neki: ,,Nem vagy messze az Isten országától.' Ezután senki sem merte őt többé kérdezni.

Nagyböjt harmadik hete, – péntek

2010. március 12. - Péntek

  Abban az  időben egy  írástudó  megkérdezte Jézustól:  "Melyik az  első  a
  parancsok közül?" Jézus így válaszolt: "Ez az első: Halld, Izrael! Az  Úr,
  a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből,
  teljes lelkedből, teljes  elmédből és  minden erődből!  A második  hasonló
  ehhez:  Szeresd  felebarátodat,  mint  önmagadat!  Ezeknél  nincs  nagyobb
  parancsolat."
  Az írástudó erre azt válaszolta: "Valóban, jól mondtad, Mester, hogy ő  az
  Egyetlen, és  hogy  rajta kívül  nincs  más. És  azt  is, hogy  őt  teljes
  szívünkből, teljes elménkből és  teljes erőnkből szeretni,  embertársunkat
  pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő- vagy  véres
  áldozatnál."
  Jézus az  okos  felelet hallatára  megdicsérte:  "Nem jársz  messze  Isten
  országától." Ezután már több kérdést nem mertek neki föltenni.
  Mk 12,28b-34

  Elmélkedés:

  A farizeusok és írástudók közötti,  szinte mindennapos vita most  Jézushoz
  is elér: Melyik legfontosabb törvény?  Jézus pedig a maga tekintélyével  a
  szeretet kettős irányú parancsát nevezi  a legfontosabbnak. De a  szeretet
  parancsa hiába legfőbb  része a  törvénynek, ha  nem szívünk  legfontosabb
  vezérelve. A szeretet olyan szívünkbe írt kötelesség, amely emberi  létünk
  meghatározója. Isten maga a szeretet  - tanítja nekünk a szentírás.  Isten
  lényege tehát a szeretet, annak sugárzása felénk, emberek felé. De vajon a
  szeretet  emberi   létünknek   is  meghatározója?   Isten   felénk   áradó
  szeretetének megtapasztalása indítson minket arra, hogy a szeretet  legyen
  legfőbb életelvünk!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Urunk, Jézus Krisztus,
  aki a kereszt súlya alatt megalázkodva
  kinyilatkoztattad a világnak
  megváltásod árát,
  add meg minden embernek
  a hit világosságát,
  hogy fölismerve Benned
  Isten és az ember Szenvedő Szolgáját,
  legyen bátorságuk követni Téged
  ugyanezen az úton,
  mely a kereszten és a kiüresedésen át
  a vég nélküli életbe vezet.
  II. János Pál pápa

  ______________________________
__

  Aktuális:

  Több mint  130  millió forintnyi  adománnyal  járultak hozzá  a  Katolikus
  Egyház hívei a Haitit januárban sújtó természeti katasztrófa  áldozatainak
  megsegítéséhez. Az  összeg túlnyomó  részét  a februári  országos  gyűjtés
  során adták össze templomainkban.

  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia  hálásan köszöni a hívek  nagylelkű
  adományait, amelyekkel -  a családokat  is sújtó  gazdasági válság  okozta
  nehéz   helyzet    ellenére   -    támogatták   katasztrófát    szenvedett
  embertársaikat.

  Bővebben: http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1459
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagyböjt harmadik hete, – péntek

Szeretettel várunk MA, 2010. március 12. 19 órakor kezdődő férfiak számára tartandó nagyböjti lelkinapra. A lelkinapot vezeti P. John Simoneau LC (János atya). Információ: Martini Tamás (0620/366-6099).
Helyszín: Krisztus Király Katolikus Missziós Központban (1116 Fehérvári út 168-178. C. Lh. Fszt. 35. 168-as csengő)

A legnagyobb parancs
2009. március 20. Nagyböjt harmadik hete, – péntek
P. Daniel Polzer, LC

Mk 12, 28-34

Bevezető imádság: Uram, miközben készülök a nagyböjtben, hogy megünnepeljem feltámadásod hatalmas misztériumát, eléd jövök az imádságban, hogy formálhass és vezethess engem. Vágyom arra, hogy kiégesd a bűnt életemből és lelkemből, hogy töredelmes és tiszta szívvel dicsőíthesselek téged. Te ismered bűnösségemet. Ismered büszkeségem és érzékiségem. Felajánlom neked a mai imám szeretetem apró zálogaként. Remélem, hogy abból a kevésből, amivel szeretni tudlak, meg fogsz tanítani nagylelkűen szeretni. Országod részese akarok lenni. Nem akarok a peremre kerülni, hanem a te szereteted mélységében akarok elmerülni.

Kérés: Uram, taníts meg szeretnem téged teljes szívemmel, lelkemmel és elmémmel és minden erőmmel!

1. Melyik az első parancs? Az első parancs körüli kérdést elsősorban az írástudók és a farizeusok vitatták meg. Van az emberben egy arra vonatkozó vágy, hogy megtudja, mi az első és mi a második, hogy sorrendbe tudja tenni a dolgokat. Sokszor vonzanak minket az ígéretek, amelyeket ez vagy az a „fejes” mondott nekünk az egyetlen titokról, ami boldoggá, egészségessé vagy sikeressé tesz bennünket az üzleti életben. Természetes kíváncsiságunkból fakad tehát, hogy megtudjuk, mi az első parancs, mit kell mindenekfelett megtennünk. Tulajdonképpen azt akarjuk: „Mondd el világosan és egyszerűen, mit kell tennem, és azt fogom tenni.” Jézus itt előhozakodik, világosan és egyszerűen, hogy hogyan kell élnünk az életünket: szeretni Istent mindenünkkel, amink van, és úgy szeretni a felebarátunkat, mint önmagunkat. Megmutatkozik ez a parancs a szívemben és a tetteimben?

2. A szeretet mindent magába foglal. Az Írás szerint ezek a törvények többet érnek bármely égő felajánlásnál vagy áldozatnál. A szeretet nélküli felajánlás vagy áldozat üres. Az Isten és felebarát iránti szeretet az, ami minden áldozatunknak, megpróbáltatásunknak és jócselekedetünknek értéket ad. A szeretet tökéletességünk szíve, közepe, és amikor megtartjuk a törvények legnagyobbikát – Istent teljes szívünkkel, lelkünkkel és minden erőnkkel szeretjük –, akkor minden kevésbé fontos dolog az életünkben a helyére fog kerülni. Erről az értékrendről tanúskodik az életem? Ami az első helyen kéne, hogy legyen, valóban ott van? Aminek a második vagy harmadik helyen kell lennie fontossági szempontból, az is a helyén van? Ha nem, milyen különös dolgot kell tennem, hogy megvalósuljon a helyes sorrend?

3. Isten szeretetének megtapasztalása után vágyakozni. Jézus megdicséri az írástudót értelmességéért, s azt mondja neki, hogy nem vagy messze az Isten Országától. Itt a lehetőség, hogy megkérdezzük magunktól: „Milyen messze vagyok az Isten Országától?” Ennek az írástudónak a tudása nem pusztán könyvbeli tudás volt, mivel nemcsak abból állt, hogy bizonyos számú igazságot tudott, amit mi az Isten Országának tartunk. Ez sokkal inkább a szeretet bensőséges ismeretéről szólt: gyakorlati úton tudni, hogyan adja valaki szívét, lelkét, értelmét Istennek és erejét. Az Isten Országához való közeledés a legfontosabb prioritás az életemben? Mit kell tennem, hogy az útra kerüljek, vagy azon megmaradjak? Kértem alázatosan, bizalommal és buzgón a mi Urunktól a kegyelmet, hogy segítsen nekem?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts fejben tartanom és megélnem szereteted parancsát minden erőmmel. Nem pusztán intellektuális szinten akarom megélni törvényeidet; hanem mély, bensőséges tudással, ami meghozza az igaz szentség gyümölcseit.

Elhatározás: Ma minden tevékenységem előtt meg fogom magamtól kérdezni, hogyan élhetem meg ezt szeretettel.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.


Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger