2010. március 18., csütörtök

Nagyböjti idő, 4. hét Csütörtök

Nagyböjti idő, 4. hét Csütörtök

Megdöbbentően drámai ítéletet mond Jézus a hitetlen emberekről: „Nincs meg bennetek az Isten szeretete.” Jézus jól ismerte az Atyát, a benne lévő határtalan szeretetet, melyet a keményszívű, hitetlen nemzedék képtelen befogadni. Ez korunk emberének tragédiája: vágyik a szeretetre, hivatása az Isten, mégsem képes őt felismerni. Isten nélkül a halál kultúráját építi. Jézus, mutasd meg nekünk az Atya arcát, tárd fel szívünk mélyén az Atya üzenetét, mely nem más, mint a szeretet! Szítsd fel bennünk az Isten iránti szeretet, mert ez a tökéletes istenismeret! Tégy bennünket az isteni szeretet misszionáriusaivá azok előtt, akikből hiányzik az Isten szeretete. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt negyedik hete – csütörtök

2010.03.18. csütörtök
(Jeruzsálemi Szent Cirill)
Múljék el, Uram, izzó haragod, szánd meg népedet!


Kiv 32,7-14
Így szólt ekkor az Úr Mózeshez: ,,Menj le hamar, mert vétkezett néped, amelyet kihoztál Egyiptom földjéről! Hamar letértek arról az útról, amelyet mutattál nekik: öntött borjút készítettek maguknak, imádták azt, áldozatokat mutattak be neki, és azt mondták: ,,Ezek a te isteneid, Izrael, akik kihoztak téged Egyiptom földjéről!''' Aztán így szólt az Úr Mózeshez: ,,Látom már, hogy keménynyakú nép ez! Hagyj engem, hadd izzék fel haragom ellenük, hogy eltöröljem őket, és téged tegyelek nagy nemzetté!' Mózes erre így kezdte kérlelni az Urat, az ő Istenét: ,,Miért gerjedne fel, Uram, haragod néped ellen, amelyet kihoztál Egyiptom földjéről, nagy erővel és hatalmas kézzel? Kérlek, ne mondhassák az egyiptomiak: ,,Álnokul kivitte őket, hogy megölje mindnyájukat a hegyekben, és eltörölje őket a földről.'' Szűnjék meg haragod, és légy kegyelmes néped gonoszságával szemben! Emlékezzél meg Ábrahámról, Izsákról és Izraelről, a te szolgáidról, akiknek megesküdtél önmagadra: ,,Megsokasítom utódaitokat, mint az ég csillagait, és ezt az egész földet, amelyről szóltam, utódaitoknak adom, s birtokolni fogjátok azt örökké!''' Megengesztelődött erre az Úr, és nem tette meg azt a rosszat, amelyet népe ellen mondott.
Zs 105,19-23
A Hórebnél borjút készítettek, és az öntött képet imádták. Dicsőségüket fölcserélték a füvet evő bika képével. Elfeledték Istent, aki megszabadította őket, aki nagy dolgokat művelt Egyiptomban, csodákat Kám földjén, félelmetes dolgokat a Vörös tengeren. El is határozta volna, hogy elpusztítja őket, ha választottja, Mózes, nem állt volna résen, hogy elhárítsa haragját, nehogy megsemmisítse őket.
Jn 5,31-47
Ha én tanúskodom magamról, tanúságom nem érvényes. Más az, aki tanúskodik énrólam, és tudom, hogy igaz az a tanúság, amelyet rólam tesz. Ti Jánost kérdeztétek, és ő tanúságot tett az igazságról. Nekem azonban nincs szükségem emberek tanúságtételére, csak azért mondom ezeket, hogy üdvözüljetek. Ő égő és világító lámpás volt, ti pedig csak ideig-óráig akartatok örvendezni az ő fényében. Nekem nagyobb bizonyítékom van Jánosnál. A tettek, amelyeket az Atya bízott rám, hogy elvégezzek, azok a művek, amelyeket én viszek végbe, tanúskodnak felőlem, hogy az Atya küldött engem. Rólam az Atya tett tanúságot, aki küldött. Ti soha az ő hangját nem hallottátok, sem arcát nem láttátok, és az ő igéje nem marad meg bennetek, mert nem hisztek annak, akit ő küldött. Vizsgáljátok az Írásokat, hiszen azt gondoljátok, hogy azokban van örök élet számotokra. Éppen azok tesznek tanúságot rólam; ti azonban nem akartok hozzám jönni, hogy életetek legyen. Emberektől nem fogadok el dicsőséget. Rólatok viszont tudom, hogy nincs bennetek Isten szeretete. Én Atyám nevében jöttem, és nem fogadtok el engem. Majd ha más jön a maga nevében, azt elfogadjátok. Hogyan is tudnátok hinni ti, akik egymástól kaptok dicsőséget, de azt a dicsőséget, amely egyedül Istentől van, nem keresitek? Ne gondoljátok, hogy én foglak vádolni titeket az Atyánál! Van aki vádol benneteket: Mózes, akiben reménykedtek. Mert ha Mózesnek hinnétek, talán nekem is hinnétek, mert ő énrólam írt. Ha pedig az ő írásainak nem hisztek, hogyan hisztek majd az én igéimnek?'

Nagyböjt negyedik hete – csütörtök

2010. március 18. - Csütörtök

  Egy  alkalommal  Jézus  ezeket  mondta  a  zsidóknak:  "Ha  én  tanúskodom
  önmagamról, a saját  tanúskodásom keveset  ér. Más  tanúskodik rólam,  (az
  Atya), és  én tudom,  hogy igaz  az  ő tanúsága,  amelyet rólam  tesz.  Ti
  (Keresztelő) Jánoshoz  fordultatok, és  ő  tanúságot tett  az  igazságról.
  Nekem azonban nincs szükségem emberi tanúságra. Ezeket azért mondom,  hogy
  üdvözüljetek. Égő  és világító  fény volt  János, de  ti csak  ideig-óráig
  akartatok az  ő  fényében  gyönyörködni.  Mellettem  nagyobb  bizonyítékok
  szólnak,  mint  János  tanúskodása:  az  én  tetteim,  amelyeket  az  Atya
  akaratából cselekedtem.  Azok bizonyítják,  hogy  az Atya  küldött  engem.
  Tehát maga az  Atya, aki  küldött engem,  ő tett  tanúságot mellettem.  Ti
  viszont sem szavát nem hallottátok, sem  arcát nem láttátok. De még  igéje
  sem marad bennetek, mert nem  hisztek abban, akit ő küldött.  Vizsgáljátok
  meg az írásokat, hiszen azt  tartjátok, hogy általuk nyertek örök  életet!
  Éppen az írások  tanúskodnak mellettem.  Ti mégsem  akartok hozzám  jönni,
  hogy elnyerjétek az (örök) életet.  Emberektől nem fogadok el  dicsőítést.
  Ismerlek titeket. Tudom, hogy  nincs meg bennetek  az Isten szeretete.  Én
  Atyám nevében jöttem,  de nem fogadtatok  el. Majd ha  más valaki a  saját
  nevében  jön,  azt  elfogadjátok.  Hogyan  hihetnétek  ti,  akik   egymást
  dicsőítitek, de nem keresitek azt a dicsőséget, amely Istentől  származik?
  Ne gondoljátok, hogy  én leszek a  ti vádlótok az  Atyánál. A ti  vádlótok
  Mózes lesz,  akiben pedig  reménykedtek. Ha  hinnétek Mózesnek,  nekem  is
  hinnétek, hiszen  ő rólam  írt. Ha  azonban az  ő írásainak  nem  hisztek,
  hogyan hinnétek az én tanításomnak?"
  Jn 5,31-47

  Elmélkedés:

  Nem mindenki hallgatott Keresztelő  János Jézusról szóló  tanúságtételére.
  Nem mindenki ismerte fel a csodákban az isteni irgalmasságot. Nem mindenki
  hallotta meg Jézus  tanításában a  mennyei Atya üzenetét.  S nem  mindenki
  fogadta el az Atya tanúságát a  Fiúról. A mai evangéliumi szakasz  azokról
  szól, akiknek  mindenféle tanúskodás  hiábavaló.  Nem hisznek  a  prófétai
  jövendöléseknek,  nem   ismerik   fel   a   jeleket.   E   hitetlenségnek,
  elutasításnak nagy ára van, mert az ember  örök élete a tét. Az örök  élet
  tanítását pedig Jézus hozta el nekünk,  s egyúttal meg is mutatja  nekünk,
  hogy milyen módon nyerhetjük el azt. Jézus szavában az Atya szól  hozzánk,
  aki mindannyiunkat meghív az üdvösségre.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Urunk, irgalmas Isten, szentséges, hatalmas,  te vagy a békesség, te  vagy
  az egység,  te vagy  a  tisztaság, te  vagy a  jóság.  Atyja és  Ura  vagy
  mindazoknak, akik  szívükben  békés  gondolatokat  táplálnak.  Adj  nekünk
  alázatosságot, reményt és  erős hitet! Add,  hogy a szeretet  Lelke, a  te
  Lelked éltessen minket;- segíts egymáshoz tiszta szeretetben  közelednünk,
  mert ez minden parancs foglalata és beteljesítése! Segíts, hogy a békesség
  és az egyetértés fiai legyünk, és így méltók legyünk arra, hogy  boldognak
  nevezzen minket  szent  Fiad! Általa  és  vele legyen  neked  dicsőség  és
  hatalom, a jóságos Szentlélekkel együtt!
  Jeruzsálemi Szent Cirill
______________________________

Nagyböjt negyedik hete – csütörtök

Keresztútjárás az Andrássy úton
Ebben az évben a Budai vár rossz állapota miatt az Élő keresztút helyett, annak folytatásaként Keresztutat járunk az Andrássy Úton.          
Szeretettel várunk március 27-én szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.

Isten tanúsága
2010. március 18. Nagyböjt negyedik hete – csütörtök
P. Jeffery Jambon LC

Jn 5,31-47
Jézus egy alkalommal ezt mondta a zsidóknak: “Ha magam tennék tanúságot saját magam mellett, nem volna érvényes a tanúságom. De más tesz mellettem tanúságot, s tudom, hogy az a tanúság, amelyet tesz mellettem, az igaz. Jánoshoz fordultatok, s ő tanúságot tett az igazságról. Mindazonáltal nincs szükségem emberek tanúságtételére, csak azért mondom ezeket, hogy üdvözüljetek. János égő és világító lámpa volt, de csak ideig-óráig akartatok a fényében gyönyörködni. De nekem olyan bizonyságom van, amely felülmúlja Jánosét: tetteim, amelyeknek a végbevitelét az Atya bízta rám. Ezek a tettek, amelyeket végbeviszek, maguk tanúskodnak mellettem, hogy az Atya küldött. Tehát maga az Atya tesz mellettem tanúságot, aki küldött. Ám ti sem szavát nem hallottátok, sem színét nem láttátok, s szava nem marad meg bennetek, mert nem hisztek abban, aki küldött. Fürkészitek az Írásokat, mert azt hiszitek, hogy örök életet találtok bennük. Bár éppen rólam tanúskodnak, mégsem akartok hozzám jönni, hogy életetek legyen. Dicsőítést nem fogadok el az emberektől. Ismerlek benneteket, nincs meg bennetek az Isten szeretete. Atyám nevében jöttem, s nem fogadtatok el. De ha valaki a maga nevében jönne, azt elfogadnátok. Hogyan is hihetnétek, amikor egymást dicsőítitek, de azt a dicsőséget, amely az Istentől való, nem keresitek? Ne gondoljátok, hogy vádolni foglak benneteket az Atya előtt. Maga Mózes a vádlótok, akiben reméltek. Mert ha Mózesnek hinnétek, nekem is hinnétek. Mert hisz rólam írt. De hát ha az ő írásainak nem hisztek, hogy hinnétek az én szavaimnak?”

Bevezető ima: Jézus, segíts, hogy a hit ajándékával magasabban szárnyalhassak. Hiszek benned! Átadom magamat a hit bonyolult feladatának, és reménnyel eltelve haladok végtelen szereteted felé. Szeretlek, Uram! Azért jöttem ide Hozzád, mert Veled szeretném tölteni ezt az időt.

Kérés: Uram, add, hogy tiszta szándékkal éljek és cselekedjek!

1. Az emberi dicséretet keresni. Jézus azt mondta: „Dicsőítést nem fogadok el az emberektől.” Miért? Atyja minden dicsőítést megérdemel minden teremtményért, hiszen Ő mindennek a Teremtője. Ha ezt tudjuk és elfogadjuk, jó úton vagyunk a szentté válás felé. Jézus maga Isten, emberi mivoltában mégis nagyszerű példát mutat nekünk, hogy hogyan keressük Isten dicsőségét a sajátunk helyett. Ha a saját rajongóimat keresem, Istentől veszem el a neki kijáró dicsőséget. Ha azért küzdök, hogy társaim engem dicsérjenek, az olyan, mint egy guillotine, mely a fejet elválasztja a testtől. Ha azonban megtisztítom szándékaimat, és teljesen Isten felé fordulok, Őt dicsőítve gondolataim és tetteim által, örök életet nyerek el magam és sok más lelkek számára.

2. Tetteink helyes motivációja. Önmagam keresése nem hoz gyümölcsöket. Annál inkább az igazi, önátadó szeretet. Sok előnye van annak, ha életemben egyedül Isten dicsőségét keresem. Az egyik ilyen előny a rend. Megtanulom, hogyan tartsak kellő hierarchiát az értékeim között, és hogy mindent az azt megillető odafigyeléssel kezeljek. Amikor a szülők megbüntetik csökönyös gyermeküket, fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy miért teszik: Mert valami rosszat tett gyermekük, és figyelmeztetni kell döntésének helytelenségére; vagy csak azért, mert nem tudnak gátat szabni haragjuknak? Ugyanígy az anyagi javaimat Isten iránti tiszta szeretetből vagy csak saját kényelmemre használom?

3. A szív igazi békéje. Amikor a gyerekek valami rossz fát tettek a tűzre, idegessé válnak, mikor fel kell fedniük tettüket. Amikor azonban igazságtalanul vádolják őket, nagyon meggyőzően mutatják ártatlanságukat, így a vádoló még időben visszavonhatja hamis állítását, mielőtt nagyobb kárt tenne. Ugyanezt mondhatjuk el szándékaink tisztaságáról is. Ha egy lélek csak Isten dicsőségéért dolgozik, számíthat egy bizonyos garanciára törekvéseinek eredményességét illetően. Nem számít, hány akadály és félreértés környékezi útját, az Istent követő lélek belső békességet élvez.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, te arra tanítasz az evangéliumban, hogy minden szándékomnak természetfeletti értelmet adjak. Segíts mindig tudatában lennem, hogy az élet rövid és érdemes magamról lemondanom az örök élet elnyeréséért. Ez a halandó létem csupán egy csepp a tengerben az örökkévalósághoz képest, mely hamarosan magába foglal. Segíts nekem, hogy mindent a te nagyobb dicsőségedre tegyek!

Elhatározás: A mai beszélgetéseimben nem leszek kérkedő, nem dicsőítem önmagamat. Ehelyett mások érdekeit helyezem előtérbe.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.


Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger